Last news in Fakti

21 Август, 2023 15:24 2 047 23

Пекин ще призове БРИКС да стане пълноценен геополитически съперник на Г-7

  • брикс-
  • пекин-
  • китай-
  • южна африка-
  • г-7

Срещата ще се проведе от 22-24 август

Пекин ще призове БРИКС да стане пълноценен геополитически съперник на Г-7 - 1
Източник: Shutterstock

Китай ще призове колегите си от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) на предстоящата среща на върха в Йоханесбург да превърнат асоциацията в пълноценен геополитически съперник на Групата на седемте (Г-7), пише Financial Times.

"Ако разширим БРИКС, за да отговаряме за дял от глобалния БВП, като Г-7, тогава нашият общ глас в света ще стане по-силен“, посочи китайски представител, който предпочете да не бъде назован, пред изданието. Групата на седемте включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ.

Financial Times припомня, че южноафриканският президент Сирил Рамапоса покани лидери и правителствени ръководители на повече от 60 държави на срещата на върха, насрочена за 22-24 август, докато според южноафрикански служители 23 страни са изразили интерес да се присъединят към БРИКС.

Въпреки това източници, запознати със същността на позициите на Китай и Индия, разказват пред вестника, че напрежението между Пекин и Ню Делхи се покачва относно това как трябва да изглежда разширяването. Основният спор е дали БРИКС трябва да бъде неутрален клуб за защита на икономическите интереси на развиващите се страни или политическа сила, която трябва открито да се противопостави на Запада.

Изданието цитира думите на неназован бразилски дипломат, който се изказа за по-ясни правила за приемане на нови членове. "Важно е да се определят критерии за приемане на нови членове“, подчерта той.

През 2006 г. Бразилия, Русия, Индия и Китай създадоха групата БРИК. Южна Африка се присъедини към нея през 2011 г., превръщайки я в БРИКС. Тази година Южна Африка председателства асоциацията. През април Bloomberg, позовавайки се на данни от Международния валутен фонд, съобщи, че страните от БРИКС от 2020 г. насам са изпреварили страните от Г-7 по отношение на приноса им към глобалния икономически растеж. Според Bloomberg тази година членовете на БРИКС ще осигурят 32,1% от растежа, а Г-7 - 29,9%. Според агенцията в края на 2020 г. дяловете на двете групи страни в световния БВП по паритет на покупателната способност са били равни и са били по 31%. В същото време до края на 2028 г. делът на БРИКС ще нарасне до 33,6%, докато за Г-7 ще намалее до 27,8%.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така така

    14 6 Отговор
    Редно е Дано повече Азиатски държави получат правото да членуват в Брикс. Въпреки, че е сериозно окована се надявам Япония също един ден да се озове в БРИКС далече от колонизаторите сащ убииците на японският народ
  • 2 Хомосапиенс

    5 9 Отговор
    Мечти, мечти😄😄😄
  • 3 Щсдд

    6 17 Отговор
    Китай е в икономическа криза, Бразилия е едно голямо гето , Индия с котуна и другите даже няма да ги коментирам.

    Коментиран от #5

  • 4 Хихихи..

    12 6 Отговор
    Русия ,Москва,Путин - те създадоха БРИКС.Китай е можен,евала,но без Русия нищо човешко и свястно не се получава на Този свят!
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Щсдд":

    Що не отвориш таблицата със седемте водещи икономики в Света ❓
    Доста изненадАн ще останеш - половината от Г-7 НЕ СА ТАМ ❗❗❗

    Коментиран от #22

  • 6 Имат

    13 2 Отговор
    ресурси хората и ще си правят затворените пазари, стоки с висока добавена стойност, е, няма да е с качеството на западните , но ще имат собствени коли, телевизори, хладилници, внос на качествени храни с по-високи стандарти, а не гумените домати и ябълки на Европа. Те и западните стоки - печки, хладилници, перални, не са качеството, което бяха до 2000, всичко се разваля след гаранцията. Нормално е, другите държави да искат по-високи печалби, а не да им използват евтината работна ръка и само етикетът на стоката да е западен. Ако излязат от тъпотиите с въглеродни емисии, производството им ще бъде в пъти по евтино.
  • 7 Без САЩ

    15 3 Отговор
    Останалите шест са общо с икономика по малка от китайската. Какво Г7, какви големи, какви пет лева?!?
    "САЩ и клоуни" ще е далеч по подходящо название.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 3 Отговор
    Понастоящем на щатския долар се падат 58% от световните резерви в сравнение със 73% през 2001 г. Смята се, че това се дължи на експериментите на развиващите се страни с дедоларизацията. През последните две десетилетия доларът е поевтинял с почти 15%, а опасенията за предстояща валута на БРИКС доведоха до по-нататъшни спадове.

    От 2016 г. насам доларът е загубил приблизително 11% от пазарния си дял поради това, че развиващите се страни го заместват в международната търговия.
  • 9 Хаха

    5 4 Отговор
    Ще ги видим и тях какви лайна ще дъвчат скоро. Интересното е че всички искат да продават продукцията си на изгнилия запад, защо ли ?

    Коментиран от #13

  • 10 Васил

    5 5 Отговор
    Съюза на мизерниците.

    Коментиран от #11

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Васил":

    Срещу съюза на .....
    ДЛЪЖНИЦИТЕ
    🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 12 Започва края на господството на запада

    8 2 Отговор
    Което е за празнуване, защото слабия запад ще отслаби задушаващата си хватка върху България и останалите колониализирани държави, дано се ИЗМЪКНЕМ

    Коментиран от #21

  • 13 Не си наясно

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    Продава се там където има по-голям пазар. САЩ примерно не искат да се откажат от пазара си в Китай. Защо ли? Знаеш ли колко западни компания имаше дори в Русия, преди САЩ да им извие ръцете? Запада се самоунищожава и май връщане назад няма- виж данните от Блумберг

    Коментиран от #20

  • 14 Не зная защо българския ганьо, се

    7 2 Отговор
    Възхищава на Г-7,защото му откраднаха земеделието, тежката и леката промишленост, природните богатства, младото и работоспособност население настоящето и бъдещето, мазохистично е да подкрепяш този тип запад трябва да подкрепим всяка една негова по справедлива алтернатива а БРИКС по всичко личи че е такава
  • 15 Векове наред

    1 3 Отговор
    Западът паразитира над бедните държави, пазарите на Япония ги отварят с топове, Пазарите на Китай с опиумни войни. Африка ценни ресурси също и петрол. Няколко десетилетия закърпиха положението да си вкарват некачествените стоки в Източна Европа. Самият факт, че има два вида стоки на една и съща цена, но с по-лошо качество за Източна Европа е недопустим. Скоро търсих техника, стар уред се развали, не успях да намеря на българския пазар стока произведена изцяло в Япония или Германия, по серийните номера откриваш производителят България не сме втора ръка хора, обидно е, особено за детските храни.
  • 16 Статистика

    2 0 Отговор
    Ако се погледне Брутен вътрешен продукт на глава от населението- Китай, Индия, Бразилия, Русия изпадат далеч от първите 10- САЩ, Германия, Япония, Канада, Великобритания, Франция.

    Коментиран от #18

  • 17 Важна е

    3 2 Отговор
    Покупателната Способност, какво можеш да си купиш с един лев и индекс Джини, удолетвореност и щастие. Каква е ползата от 2000 евро заплата, или долара, ако за наем даваш 800 евро, за консумативи 400 евро, за храна 400 евро. Как се живее с 400 евро на месец, в З. Европа?
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Статистика":

    Ей НЕ се научи бе ❗
    Какъв е БВП и значението му
    когато в една страна
    образование и операции са безплатни
    а в другата - трябва да олекнеш с
    поне 20 000 $ ❗❓
  • 19 Жалейка

    3 0 Отговор
    Сега краварските слуги ще умратот мъка
  • 20 Има лек и за това

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не си наясно":

    Китай обявява санкции на г7 и мача свършва
  • 21 Какво да се прави

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Започва края на господството на запада":

    Без активна борба и отпор шансовете на народа са нулеви, поне още за едни 500г колониялно робство.
  • 22 Сск

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А Русия там ли е?

    Коментиран от #23

  • 23 Ккс

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Сск":

    Там е!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания