Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Август, 2023 13:54 3 187 16

Как Китай помага на Русия

  • си дзинпин-
  • китай-
  • тайван-
  • оръжия-
  • украйна-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • сащ

Макар официално да се представя като неутрален медиатор, Китай всъщност се възползва от войната в Украйна

Как Китай помага на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Китай се застъпва за мир, докато САЩ възпрепятстват мирния процес"; "Подходът на водения от САЩ Алианс доведе до това напрежението между Русия и Украйна да ескалира"; "Украински "неонацисти" откриха огън срещу китайски студент". Всичко това са изявления или на китайските държавни медии, или на правителствени служители във връзка с руската агресивна война срещу Украйна.

Макар Пекин да се представя като неутрален играч, който уважава "суверенитета и териториалния интегритет на всички нации", всъщност Китай оказва на Русия "реторична подкрепа", се казва в проучване на американската фондация "Германски фонд Маршал", цитирано от германската обществено-правна медия АРД. "Китайските чиновници и държавните медии открито поддържат и насърчават тези представи за войната, които са благоприятни за Кремъл", четем още в изследването. И това е така още от самото начало на войната.

Още новини от Украйна

Разлика между руските и китайски наративи за войната няма

Китайските държавни медии дават международна трибуна на близки до Кремъл гласове, включително служители на руската държавна телевизия, посочва АРД. Само във Фейсбук китайските държавни медии имат над един милиард последователи - десет пъти повече от руските.

По данни на британския "Гардиън" Китай очевидно отделя милиарди за руската пропаганда на войната. Пекин популяризира същите аргументи за войната в Украйна като Путиновия режим, казва експертът по пропагандата Джеймс Рубин. До същия извод стига и съвместно проучване на няколко организации, сравняващо китайските и руските наративи по време на първите сто дни от войната. Заключението от изследването е, че Китай е репродуцирал руските наративи за навлизането в Украйна и съществена разлика между представянето на войната в двете държави няма.

Както констатират експертите от "Германски фонд Маршал", Китай не говори за война или инвазия, а използва понятия като "конфликт", "специална операция" или "ситуация" по подобие на Кремъл. "Войната, която в Китай обичайно бива наричана криза или конфликт, била предизвикана от експанзията на НАТО. От преобърнатата аргументация излиза, че агресорът изобщо не е агресор, а е бил провокиран", обяснява и Бьорн Алперман, експерт по въпросите на Китай в университета във Вюрцбург.

Антизападните конспирации се разпространяват в Китай

Това се вписва добре в китайския наратив, казва пред АРД Алперман. Антизападните и най-вече антиамериканските версии постоянно се тиражират от Китайската комунистическа партия и от китайските медии. "Китай също се вижда заобиколен от САЩ, както Русия, т.е. не става дума само за Украйна, но и за собствените интереси на Китай в сферата на сигурността."

В Китай се разпространяват редица конспиративни теории. Например тази, че съществуват биолаборатории в Украйна, за които американците били отпуснали 200 милиона долара, както написа китайското консулство в Оукланд в Туитър. Освен това от китайски акаунти се тиражират фалшиви твърдения за наложените на Русия санкции и се популяризират руските заявления, че клането на украински цивилни граждани в Буча, извършено от руски войници през март 2022 година, било инсценирано.

Неутрален ли е Китай?

Въпреки това Китай се представя за неутрален, отбелязва АРД. "Що се отнася до кризата в Украйна, Китай винаги е бил на страната на мира", се казва в публикация на официалния вестник на Китайската комунистическа партия. Освен това през февруари Китай представи план от 12 точки за мирни преговори и примирие. Говорител на китайското външно министерство подчерта в своя реч, че по отношение на украинския въпрос Китай заема "обективна и честна позиция" и насърчава мирните преговори, вместо да подстрекава боевете или да изпраща оръжия на фронта.

Неутралната посредническа роля на Китай обаче повдига сериозни съмнения, пише АРД. Китай така и не осъди незаконната инвазия и разшири икономическото си партньорство с Русия след налагането на западните санкции. По данни на Министерството на търговията на Китай само през 2022 година обменът на стоки е в размер на около 178 милиарда евро.

Влияние чрез собствени медии и партньорства с чуждестранни такива

За да може да разпространява своите виждания в международен мащаб, Китай преди години разработи стратегия за прилагането на т.нар. мека сила. Властите поддържат онлайн медии, телевизионни и радио канали на много езици, включително на английски, испански и френски. Освен това китайското правителство се опитва да интегрира собствените си възгледи в чуждестранни медии - например чрез сътрудничество или чрез предоставянето на видеоматериали, отбелязва в свой доклад неправителствената организация "Фрийдъм хаус".

Тъй като опитите на Китай да се намесва в германски и други западноевропейски медии се натъкват на много критики, сега страната се опитва да действа по индиректен начин, обяснява Кристин Ши-Купфер, професор по синология в университета в Трир. "В Германия например се търсят хора с определена позиция в обществото - като бивши политици, които да застъпват китайските позиции." В своя доклад "Фрийдъм хаус" дават пример с бившия канцлер Герхард Шрьодер, който в свое интервю за "Ройтерс" нарече разказите на очевидци за случващото се с уйгурите в лагерите "празни приказки".

"Китайските наративи не надделяват в общественото мнение"

Ши-Купфер казва пред АРД, че успехите на Китай в тази насока са по-скоро ограничени в либералните демокрации. Не така обаче стоят нещата в авторитарно управляваните държави. "И страни, които както материално, така и идейно са разочаровани от помощта за развитие на Запада, която твърде често се възприема като колонизаторска, са отворени за китайските наративи", допълва тя.

Китай инвестира също така в медиите в Африка и в обученията на журналисти. Китайската медийна компания "СтарТаймс" например има над 13 милиона абонати в 30 африкански страни.

Експертите, с които са разговаряли журналистите от АРД, не могат да дадат точна оценка за това колко успешни са мерките на Китай като цяло. "Има проучвания, които показват, че е постигнато определено влияние", казва Бьорн Алперман. "Но китайските наративи не надделяват в общественото мнение." Много определящо е до каква степен реципиентите изобщо са готови да приемат тези гледни точки.

Автори: Карла Ревеланд АРД | Паскал Зигелков АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оги

    20 3 Отговор
    Щом им е в интерес, да помага, америте и ние как помагаме на Украйна.
  • 2 Българин

    16 2 Отговор
    Просто бизнес !
  • 3 Е, то ясно

    21 1 Отговор
    Пазят си гърба взаимно.

    Коментиран от #11

  • 4 12343211

    15 3 Отговор
    Обективната истина е, че Китай гледа собствения си интерес.
    Всичко друго е спекулациия.
  • 5 А ние

    13 3 Отговор
    Открито сме за войната !
  • 6 Убийствен Пъзел 8

    1 15 Отговор
    Добре че е Великата доктрина на Сърбия ,Предначертанието , да разгони фамилията на руските боклуци и украйнската сган ,Сърбия е Голям Западен Пич
  • 7 Хе-Хе

    10 9 Отговор
    Падне ли Русия, Китай си отива до дни! Ще ги наврат в Монголия, без океан, море и планина, вода и край!
  • 8 КАК СИ ВКУСВА ПЪРЖОЛАТА ?

    6 7 Отговор
    Как Китай помага на Русия ????? АМИ КАТО Я МАРОДЕРСТВА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ. ЙОГАТА ИМА ОТСТЪПКА ОТ ГАЗ И ПЕТРОЛ ОКОЛО 40%. ВИЕ КВО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ СИ ЩЕ ОСТАНЕ ПО НАЗАД ЛИ ?????????
  • 9 вал

    11 3 Отговор
    Знаете ли че Дойче веле е най пуполиската медия в Европа . Сигурно има нещо такова , но аиде стига с тая демокрация за всички народи по света .колко войни направи запъда и америка .СТИГА само пари и интереси е всичко и всяка воина е за това . Демокрация при необразован народ не може да има .имам предвид СИРИЯ ЛИБИЯ и други държави като посочените .

    Коментиран от #10

  • 10 ввввв

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "вал":

    Не пропагандна медия е.
  • 11 катран

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Е, то ясно":

    Значи био лаборатории в украйна били конспиративна теория..Ох на мама соросоиди, внуци на гьобелс..браво..Китайци трева пасат..Всяко мнение различно от соросоидно е пропаганда..
  • 12 Българин

    3 1 Отговор
    Докато Джагатай помага на Расия му потъна една падводница около Тайван. Случайност? Не мисла!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 12345

    1 1 Отговор
    Ако си спомняте джуджето отиде на откриването на олимпиадата,обаче отиде за да получи благословията отСи Дзи Пин за започване на войната,за това трябва пълна изолация на рашистите и чайниците.
  • 15 Швейк

    1 0 Отговор
    Войната някога ще има край,
    но свтът ще е Китай...
  • 16 Иван

    0 0 Отговор
    Така, значи Китай се намесва във медиите на други страни а благородния запад начело със хамериканците Не, колко мило и благородно. Направо ти идва да заплачеш от умиление. Сега направо, и едните и другите са боклуци. И едните и другите прилагат тотална цензура.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания