Last news in Fakti

22 Август, 2023 17:49, обновена 22 Август, 2023 19:52 2 874 35

Лидерите от БРИКС се събраха за среща на върха в Йоханесбург

  • брикс-
  • долар-
  • сирил рамапоса-
  • си дзинпин

Засиленото глобално напрежение, предизвикано от войната в Украйна, и нарастващото съперничество между Китай и САЩ придадоха допълнителна важност на стремежа за укрепване на блока, който на моменти страда от вътрешни разногласия

Лидерите от БРИКС се събраха за среща на върха в Йоханесбург - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се събраха днес в Йоханесбург за среща на върха, на която ще обмислят разширяването на блока, предаде Ройтерс и допълни, че някои членове се стремят да го превърнат в противовес на Запада, информира БТА.

Засиленото глобално напрежение, предизвикано от войната в Украйна, и нарастващото съперничество между Китай и САЩ придадоха допълнителна важност на стремежа за укрепване на блока, който на моменти страда от вътрешни разногласия и липса на последователна визия.

Тази сутрин президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса прие на държавно посещение китайския си колега Си Цзинпин - водещ привърженик на разширяването на БРИКС - преди срещите му с другите лидери от групата по-късно през деня.

В срещата на върха участват още бразилският премиер Луиз Инасио Лула да Силва и индийският министър-председател Нарендра Моди. Руският президент Владимир Путин, срещу когото е издадена международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна, не пътува до Южна Африка, а ще участва виртуално.

"Разширеният БРИКС ще представлява разнообразна група от държави с различни политически системи, които споделят общото желание за по-балансиран световен ред", заяви президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса в обръщение преди срещите.

Решимостта на Китай да задълбочи приятелските отношения с Южна Африка няма да се промени независимо как се променя светът. Това заяви днес китайският президент Си Цзинпин в южноафриканската столица Претория.

Си е в Южна Африка на държавна визита, а също за лидерската среща, която започва днес и ще продължи до 24 август.

"Сигурен съм, че предстоящата среща ще бъде важен крайъгълен камък в развитието на механизма БРИКС", каза Си малко след като пристигна в Южна Африка.

Рамапоса заяви по време на двустранната среща с китайския президент, че и двете страни имат "подобни виждания" по отношение на разширяването на блока.

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва каза днес, че групата БРИКС не цели да се противопоставя на други международни коалиции като Г-7, а да "организира" т. нар. Глобален юг.

"Не искаме да бъдем противовес на Г-7, Г-20 или САЩ", каза Лула в излъчено на живо видео в социалните мрежи. "Просто искаме да се организираме", допълни той.

Освен въпроса за разширяването, в дневния ред на срещата на върха е включено и насърчаването да се използват националните валути на държавите членки. Южноафриканските организатори твърдят, че няма да се обсъжда валутата на БРИКС - идея, лансирана от Бразилия по-рано тази година като алтернатива на зависимостта от долара.

Над 40 държави са проявили интерес да се присъединят към БРИКС, съобщиха южноафрикански представители. Голяма част от тях официално са поискали да бъдат приети, като се очаква някои да изпратят делегации в Йоханесбург.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    18 61 Отговор
    Къде е кремълското джудже?

    Коментиран от #2, #3, #30

  • 2 Пешо

    16 49 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха":

    Наблюдава от бункера.
  • 3 Където трябва е

    74 11 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха":

    БРИКС е съюзът на Ресурсите и Човешкият потенциал,колективният Запад е тайфата на Колониалистите.От Небето им показват часовника и чукат по циферблата..

    Коментиран от #9

  • 4 Докато

    48 6 Отговор
    светът върви напред,ние си разпродадохме и подарухме държавата,някой пед...си да вземат комисионна.
  • 5 Софиянски

    5 33 Отговор
    Третия свят ;) сите славЕни

    Коментиран от #7

  • 6 Объркано Атлантиче

    51 6 Отговор
    Една от най-големите банки в света "JP Morgan" със съжаление съобщава, че световните централни банки вече не купуват дългосрочни американски облигации на Империята на "доброто", поради факта, че частната фирма, наречена ФРС печата долари.

    Анализаторите на JPMorgan казаха, че облигациите с падеж след 20 и 30 години съставляват по-малко от 5% от държавните ценни книжа на чуждестранните централни банки. За сравнение около 40% от инвестициите им са съсредоточени в облигации със срок на погасяване до три години.

    Не е нужно да сте англосаксонски банков анализатор, за да разберете наближаващия колапс на долара, който постепенно се изоставя по целия свят, възприемайки бъдещето на САЩ като „неопределен риск“.
    -- Bloomberg: Dollar Gains as Foreign Central Banks Shel Bond Holdings --

    Коментиран от #16, #28

  • 7 Офф..

    19 7 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянски":

    Абре сурат татарски,ти ли върхът на "цивилизацията"?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 КРУУМ

    6 21 Отговор

    До коментар #3 от "Където трябва е":

    Важно е в кой са парите на света.Ами това е...

    Коментиран от #13

  • 10 слава Росия

    40 7 Отговор
    Така наречения дИмократичен запад умре!!!! Долара - тоже!!!!
  • 11 Нищо няма да излезе

    11 37 Отговор
    От пръдннята брикс

    Коментиран от #18

  • 12 Хахахаха

    4 28 Отговор
    А Пущиняка къде е?

    Коментиран от #25, #35

  • 13 слава Росия

    39 6 Отговор

    До коментар #9 от "КРУУМ":

    За кои пари става въпрос ,оти долара умре!!!! ФЕД печата хартийки които никой не ще , и ги натикват насила на глупендерите сред които сме и ний!!!

    Коментиран от #21, #23

  • 14 От БРИКС КЪМ

    4 26 Отговор
    ИЗГОРИКС!

    Коментиран от #17

  • 15 соломон предателят

    33 0 Отговор
    "съперничество между Китай и САЩ придадоха допълнителна важност на стремежа за укрепване на блока, който на моменти страда от вътрешни разногласия" При G-7 няма никакви разногласия тъй като останалите са длъжни да изпълнят това което им е наредено от страна на Америка. Страни като Япония , Германия са окупирани повече от 80 години а Канада е задният двор на Америка .Естествено ,че ще има разногласия при BRIKS тъй като всяка независима страна си има свое мнение и разбиране върху нещата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 айде у бандерско..

    17 3 Отговор

    До коментар #14 от "От БРИКС КЪМ":

    Братушките да те изгасат..
  • 18 още три..

    26 3 Отговор

    До коментар #11 от "Нищо няма да излезе":

    Големи се борят да станат първите нови членове на брикс..аржентина,индонезия и судитска арабия,писна им от кравари с деменция..
  • 19 Бракс

    3 9 Отговор
    Абе къде е батко? Какъв Брикс без Р-то? Ама то защо ли им е?!? То само паразитира и парадира с....
  • 20 Йелоу енд бляк

    4 15 Отговор
    На снимката жълт и черен. В природата жълто и черно сигнализират опастност! Оси, паяци и други отровни насекоми имат жълточерна окраска.
  • 21 Жан Пиер

    5 10 Отговор

    До коментар #13 от "слава Росия":

    Спрете да пълните ПАриж тогава бе примати стойте си в Уганда
  • 22 русия е джудже

    4 15 Отговор
    джуджето там ли е или предава пряко от бункера
  • 23 да си знаеш

    6 19 Отговор

    До коментар #13 от "слава Росия":

    Я си купи апартамент или кола с рубли някъде по света,ако можеш ?! Долара е невъзможно да бъде бутнат.Вие кухите русофилски мaлoyмници го повтаряте това от 70 години вече.Всяка година го бутате тоя долаер,а той е валутата която се използва от 87% от света.Това,че разни 3-4 икономически изтъpcака искали да бъдат наопаки никой не го интерсува.Ясно ли ти е ?
  • 24 КОТарАК

    2 17 Отговор
    Лавров и той почна да прекалява с пиенето. едвам слезе по стълбите на самолета в ЮАР.мериха му кръвното , температурата..после го наобиколиха стадо танцьори..поклащаше се там в африкански танци/ жалко-иначе добър човек , но простотиите на джуджето ще го довършат.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 абе молеца

    3 1 Отговор
    шо не е на сбирката на сюргениx?
  • 27 Иванушка🇺🇲

    2 6 Отговор
    Джуджето убиец е жалък страхливец. Защо не се разходи до Африка нали са братя. Май ще го заключат в Хага.
  • 28 Гост

    0 10 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Има едно едно но САЩ имат злато колкото втория и третия дето заедно ! При връщане на златното покритие на долара ако нещата са толкова зле което ме съмнява нали се сещаш какво ще последва?
  • 29 666

    1 6 Отговор
    Путин остава да брани Масква. Скоро ще долетят цяло ято над 50 дрона които ще направят празнична заря по случай сбирката на БРИКС хаха🛩️🛩️🛩️🛩️
  • 30 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха":

    В Кремлин. Къде да е? Тва и децата го знаят. Царя къде да е освен в двореца?
  • 31 Развеселен

    0 2 Отговор
    Русия ще предложи софтуер и програмни продукти.
    Аналогов нет!

  • 32 Доларите и западналите

    4 1 Отговор
    изгоряха!
    "Над 40 държави са проявили интерес да се присъединят към БРИКС..."
    А ние, кога?

    Коментиран от #33

  • 33 Сатана

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Доларите и западналите":

    За сега НАТО заплашва със санкции държавите, които искат да се присъединят към БРИКС. Но желаещите са много и ползите от БРИКС са много по високи от санкциите..... мисля че нашия президент има някакви планове в тази посока.
  • 34 Свободна говорилня БРИКС

    1 1 Отговор
    Не искаме да бъдем противовес на Г-7, Г-20 или САЩ", каза Лула , това означава Анатоли Стайков че Русия няма съюзници в БРИКС и не споделят руските виждания за света . БРИКС се бори за трохите в световния бизнес за разлика от Г-7 .
  • 35 Стрелата

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    Стои пред компа пише гламатории хахаха