Last news in Fakti

23 Август, 2023 04:43 998 6

Вашингтон налага санкции на китайски служители, отделящи тибетски деца от семействата им

  • тибет-
  • китай-
  • сащ-
  • санкции-
  • визи-
  • антъни блинкън

Визовите ограничения са част от поредицата мерки, предприети от САЩ срещу Китай въпреки неотдавнашното възобновяване на диалога между висши представители на двете сили

Вашингтон налага санкции на китайски служители, отделящи тибетски деца от семействата им - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ наложиха санкции на китайски служители, които провеждат политика на "насилствена асимилация" на тибетски деца, повече от един милион от които според експерти на ООН са били отделени от семействата си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън обяви, че страната му повече няма да издава визи на китайски ръководители, отговорни за системата от интернати, в които насилствено се изпращат млади тибетци, отделени от семействата си.

Визовите ограничения са част от поредицата мерки, предприети от САЩ срещу Китай въпреки неотдавнашното възобновяване на диалога между висши представители на двете сили.

Политиката на Пекин "цели премахване на уникалните езикови, културни и религиозни традиции на Тибет сред младите поколения тибетци", се казва в изявлението на Блинкън. "Призоваваме китайските власти да спрат насилственото изпращане на тибетски деца в държавни пансиони и да прекратят политиката на насилствена асимилация в Тибет и други части на Китай", добави той.

От 2021 г. насам Съединените щати обвиняват Китай в "геноцид" срещу уйгурите в северозападната част на страната. Американските власти и правозащитни организации твърдят, че много представители на това малцинство са подложени на принудителен труд и са интернирани в лагери.

В изявлението си Блинкън се позова на специалните докладчици на ООН, които през февруари заключиха, че около един милион тибетски деца са били отделени от семействата си и насилствено асимилирани в културата на мнозинството хан. В интернатите те са принудени да учат мандарин и не изучават тибетски език, история или култура.

Китайският външен министър е определял този доклад като "напълно неоснователен", припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    9 2 Отговор
    Езика и културата на Тибет е напълно запазена, за разлика от тези в Непал, където западняка вилнееше и превърна Катманду в бардак за наркотици и роби (имам предвид носачите на туристите). Пиша вилнееше, защото Китай стъпи и там и хората видяха кой какво дава и взема. Говорил съм с хора - от шофьори на такси, до шерпи (има разлика между носачи и шерпи), и те приветстват Китай. Казват, Китай строи болници, училища, мостове и ВЕЦ’ове. Дават ни евтини дрехи и други стоки. Относно уйгурите, ае тия да си видят гетата в краварника !
  • 2 От столетия

    9 0 Отговор
    хората от целият свят наричат ФАШ най-големият ПРЕСТЪПНИК във вселената , но нали от пещерният човек до сега има все под ли зур ковци , предатели които ФАШ купува. Всяка империя става слаба страна , така ше е и със тези по ми яри .
  • 3 Редник

    6 1 Отговор
    Не знам дали е истина това за 1 млн. деца, но не е работа на САЩ да се месят в политиката на суверенни държави. Толкова са тъпи, че още не могат да разберат, че две трети от Света ги мрази. Но лека полека започват да гризат дървото. Само Тръмп може да спре това.
  • 4 Чочо

    4 0 Отговор
    Ами,защитават се хората.
    Все пак целия свят е срещу тях.Обградиха ги отвсякъде.
    Всеки притиснат в ъгъла би реагирал така.
    Да не забравяме ,как САЩ разбиха Хирошима,без да им мигне окото..Можеха да я пуснат в ненаселено място и пак да изплащат Япония,но не ...решиха върху ХОРА.
  • 5 Деций

    2 0 Отговор
    САЩ имат много поздрави от индианците,от Корея, Виетнам,от Гранада,от Либия и Ирак,от Сирия, последните все цветущи държави със завиден стандарт,ресурси и активи!Днес са разбити и ограбени,а това се е оформило като поминък на САЩ, Англия, Франция и Холандия,изобщо това са едни добри хора,които носят "Демокрация" за всеки който има Петрол, злато,и всичко ценно което може да се отмъкне.
  • 6 Аватар

    0 0 Отговор
    А на вносителите и разпространителите на фентанил в САЩ кога?