Last news in Fakti

23 Август, 2023 04:51 1 752 24

Варшава: Русия прехвърля ядрено оръжие в Беларус

  • полша-
  • анджей дуда-
  • ядрено оръжие-
  • русия-
  • беларус

Президентът на Полша Анджей Дуда потвърди това на съвместна пресконференция с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза

Варшава: Русия прехвърля ядрено оръжие в Беларус - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Полша Анджей Дуда потвърди, че Русия е започнала да прехвърля някои от ядрените си оръжия с малък обсег на територията на съседна Беларус, и предупреди, че това ще промени архитектурата на сигурността в региона и на НАТО като цяло, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

И руският президент Владимир Путин, и беларуският му колега Александър Лукашенко заявиха миналия месец, че Русия вече е разположила част от тактическите си ядрени оръжия в Беларус. Двамата бяха обявили още през март, че планират това. САЩ и НАТО от своя страна не потвърдиха Русия да е разположила тактически ядрени оръжия в Беларус, отбелязва АП.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заклейми изявленията на Москва като "опасни и безразсъдни", но заяви, че алиансът не е видял промяна в нагласата на Русия дали да използва ядрено оръжие.

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за бойното поле и имат малък обсег и ниска ефективност в сравнение с доста по-мощните ядрени бойни глави, които сe поставят на ракети с голям обсег, отбелязва АП.

Русия обяви, че ще продължи да упражнява контрол върху ядрените оръжия, изпратени в Беларус.

Представители на Москва и Минск казаха, че с бойните глави може да бъдат въоръжени беларуски изтребители Су-25 или пък те да бъдат поставени на далекобойните ракети "Искандер".

Анджей Дуда направи изявлението си за руските ядрени оръжия в Беларус на съвместна пресконференция с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза, който бе на държавно посещение в полската столица Варшава вчера.

"Говорих на президента (Де Соуза) как се привежда в действие изявлението на Владимир Путин, че тактическите ядрени оръжия на Русия ще бъдат прехвърлени в Беларус. Всъщност този процес вече тече, ние го наблюдаваме", заяви Анджей Дуда.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    30 3 Отговор
    А добр’утро ! 😅 А сте мръднали, а ше ядете гъби !
  • 2 БАРС

    33 5 Отговор
    Тия какво си мислят,че Русия и Беларус ще седят със скръстени ръце и ще гледат като ги нападьт НАТО.ТА ПРЕДИ 2 ГОДИНИ НАТОВСКИ БИВШ ДЖЕНЕРАЛ КАЗА ЗА ДВА ДЕНА РАСИЯ ЩЕ ПОСТАВИ НАТО НА КОЛЕНИ,И ТОВА СИ Е ВЯРНО.ТАКА ЧЕ,ПОЛША ПЪРВА ЩЕ ЯЗЕДЕ ХУРКАТА

    Коментиран от #5, #9

  • 3 За три дня

    4 17 Отговор
    Тази руска специална операцийка нещо много дълго се плоточи!

    Коментиран от #11, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ха ха

    5 20 Отговор

    До коментар #2 от "БАРС":

    Полша не е Ущрайна. Понял?

    Коментиран от #8

  • 6 Редник

    17 0 Отговор
    Това не е новина. Знае се от месеци. Това е просто пълнеж...
  • 7 Бай Лисан

    23 3 Отговор
    Имат си руснаците ядрено оръжие, прехвърлят си го. На тяхна територия.
    Все едно нато на мен да ми държи сметка в кой крачол да си държа кайсиите....
    А поляците да внимават руснаците да не им прехвърлят и на тях малко, време им е....
  • 8 Бойко Борисиенко

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха":

    Полша е в пъти по малка от Украйна, освен това ства дума за ягрени оръжия, едно връз Вршава и че станат колбасица сите паляци😅😂🤣
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мефистофел

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "За три дня":

    Никой никога, освен Марк Мили, никога не е споменавал "за 3 дни". Не прехвърляй топката. Хората са в час и не ти се връзват на измислиците.
  • 12 Гай Турий

    18 2 Отговор
    Дуда се е надул като пуяк срещу Беларус и РФ. Сами си го търсите, ненаситни за величие шляхтичи. Тъпчете се с модерни оръжия, таралежите се на Лукашенко. Планирате инвазия в Западна Украйна...
    Нищо не ви принадлежи, за което ви текат лигите. Отново ще се набутате в менгемето на Русия и Германия, тоя път няма да ви изпуснат и ще ви изтискат всичко това, което получихте даром през 1945 г. И половината ви шляхта, подобно на половината укри, ще стане бежанци по света. Разбира се, който оцелее от ядрените удари от Беларус.
  • 13 Този къде е спал досега,

    12 1 Отговор
    от два месеца знаем за това, Лукашенко сам го е искал, това да се случи, сега Полша ще трепери като гърмян заек!
  • 14 Сандо

    12 2 Отговор
    Всеки ден поляците трябва да си повтарят неуморно думите на Лукашенко,че ако някой нападне Беларус,то той ще употреби ЯО.Дано това да ги спре от извършването на поредната простотия.
  • 15 Сандо

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "За три дня":

    Закъде да бързат?Месомелачката работи,европата е в рецесия,янките все повече задлъжняват,кандидатите за членове на БРИКС се увеличават,Африка гони колонизаторите си,а Латинска Америка - паразитите от Северна Америка.По-добре се замисли ние докъде ще я докараме.
  • 16 КАКВОТО

    4 1 Отговор
    ПОВИКАЛО такова се обадило . Американски ракети в Полша , Руски в Беларус . Няма място за притеснение . Такава е логиката .
  • 17 смешен плач

    5 1 Отговор
    Ако Русия иска да използва ядрените си арсенали срещу Полша или някоя друга държава, не и трябва да мести каквото и да е било, а да използва подходящата ракета носител. Дали ще има ядрени глави в Беларус или няма да има, не променя уязвимостта на Полша.
    Обаче, защо да не поревем. Това да се реве и проси, стана актуалното поведение на всички съвременни политици, чак да се чуди човек от къде ги избирахме - все едно сме ходили до някакъв дом за хора с ментални проблеми и сме издирвали, тези с най-тежките такива.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Чичо Дончо каза

    3 1 Отговор
    Даже да има готовност за употреба на ЯО ,НАТО няма да го обяви официално за да не започнат размирици на Запад.
  • 20 Сър Пичук

    2 5 Отговор
    С ядрено оръжие на своята територия Беларус е вече легитимна мишена и в случай на конфликт ще бъде изпепелена. С този ход Путин се опитва да пренасочи един евентуален ответен удар извън Русия, но няма да му се размине и на него при един ядрен конфликт.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сър Пичук":

    И на теб няма да ти се размине,и на мен - също.Затова първо мисли поне за три дни напред,а после ставай проводник на някаква кауза.

    Коментиран от #23

  • 22 Тирбушон

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сър Пичук":

    Ти па що си мислиш,че на дже -н - дъррлякя ще му се размине?

    Коментиран от #24

  • 23 Сър Пичук

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    Каузата е ясна - никакви ядрени оръжия, никъде. Разоръжаване и унищожаване.
    Тогава шансовете да ти се размине ще са 100%
  • 24 Сър Пичук

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тирбушон":

    Ама мисля ло го?!?!?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания