Last news in Fakti

23 Август, 2023 14:50 3 735 15

Лидерите на БРИКС обсъждат критерии за разширяване на блока

  • брикс-
  • южна африка-
  • йоханесбург-
  • среща на върха-
  • разширяване-
  • китай-
  • русия

Въпреки разцепленията относно бъдещата му посока

Лидерите на БРИКС обсъждат критерии за разширяване на блока - 1
Източник: БГНЕС

Лидерите на БРИКС претеглиха правилата за приемане на нови членове в блока на развиващите се страни на срещата на върха в сряда, въпреки че разцепленията относно бъдещата му посока рискуват да подкопаят амбицията му да даде на "глобалния юг" повече влияние в световните дела, предаде "Ройтерс".

"Тежките" страни от блока, Китай и Русия, искат да подсилят БРИКС на фона на повишеното напрежение в резултат на войната в Украйна и нарастващото съперничество на Пекин с Вашингтон.

Те се стремят да използват срещата на върха на 22-24 август в търговската столица на Южна Африка - Йоханесбург, за да "изковат" групата, която включва също Бразилия, Южна Африка и Индия, в противотежест на Запада.

Но дългогодишните разногласия се появиха отново в първия ден от преговорите във вторник, особено от президента на Бразилия, Луис Инасио Лула да Силва, който каза, че групата не трябва да се стреми да съперничи на Съединените щати и на Групата на Седемте (Г-7).

Лула и колегите му Сирил Рамафоса от Южна Африка, китайският президент Си Дзинпин и индийският премиер Нарендра Моди се срещнаха за вечеря във вторник вечерта.

Въпросът за разширяването на БРИКС беше на първо място в дневния ред на срещата на върха и разкри видовете различия във визията, които отдавна тормозят блока.

Китай и Русия се стремят да разширят БРИКС, за да дадат на блока по-голямо глобално влияние. Рамафоса от Южна Африка заяви във вторник, че позицията на страната му е подобна на тази на Китай

Междувременно Бразилия е загрижена, че разширяването на БРИКС ще намали влиянието ѝ, въпреки че иска да види съседна Аржентина да се присъедини към блока.

Индийски служител, запознат с дискусиите между лидерите във вторник вечерта, каза, че Моди е посочил, че страната му е отворена за разширяване, но „трябва да има основни правила за това как трябва да се случи това и кой може да се присъедини“.

ЛИДЕРИТЕ ОБСЪЖДАТ КРИТЕРИИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО

Повече от 40 страни са изразили интерес да се присъединят към БРИКС, твърдят южноафрикански служители. Над 20 от тях са поискали официално да бъдат приети.

Въпреки че не се очаква нови членове да бъдат приети в БРИКС по време на срещата на върха, лидерите обсъждат рамка и критерии за присъединяване, подробности, които могат да бъдат включени в съвместна декларация, която трябва да бъде финализирана в сряда.

БРИКС остава разнородна група, варираща от Южна Африка, относително малка, която все пак е най-развитата страна в Африка, до Китай, втората по големина икономика в света.

Руският президент Путин, който се издирва с международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна, иска да покаже на Запада, че все още има приятели. Но Индия, предпазлива от китайското господство, все повече се протяга към Запада, както и Бразилия.

Отвъд въпроса за разширяването, насърчаването на използването на местните валути на държавите-членки в търговските и финансови транзакции, за да се намали зависимостта от щатския долар, също е в дневния ред на срещата.

Южноафриканските организатори обаче казват, че няма да има дискусии за обща валута на БРИКС, идея, предложена от Бразилия като алтернатива на зависимостта от долара.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма да приемат повече

    4 16 Отговор
    бедни страни като тези от БРИКС !

    Коментиран от #15

  • 2 МАЙ МАЙ .....

    2 8 Отговор
    Е ВРЕМЕ ДА СИ КУПЯ
    ЦВЕТЕН ТАБЛЕТ,ТЪМНА ИНДИЯ МИ Е🗣
  • 3 zоофакт

    5 14 Отговор
    част от клетката на маймуняците в зоопарка, търсят се и нови шибеци.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жужето го е страх да се появи

    2 10 Отговор
    А китаеца ги отряза всичките както виждате
  • 6 ФАКТ

    18 2 Отговор
    САЩ са длъжници на целият Свят.Трилиони долара задлъжнения.Външният им дълг го държат чрез акций Китай и РФ.Печатат хартийки без стойност.Реална икономика дефакто нямат.Доказват го милионите безработни,клошари и неосигурени.
  • 7 Читател

    14 2 Отговор
    Реално погледнато Брикс са 70 процента от земята като територия и около 50 процента като население.
  • 8 Хубава

    3 5 Отговор
    Работа ама циганска Индия и Бразилия.
  • 9 Некой си

    5 1 Отговор
    Най-болната тема е изразеното желание за членство от Мексико, Тайланд и Турция.
    Верни съюзници на САЩ на три континента искат да се отдръпнат.
    Неприятно.
  • 10 мхааа

    3 0 Отговор
    Имат матови мутри като на нашенската копейка.
  • 11 Бай-Бай- Байдънът

    3 2 Отговор
    Еми така...вече е време да се вдигне ръка срещу идеологията на дълбоката държава, която определя съдбите на всеки обикновен човек на земята. То не беше: смесени бракове, джендъри, гейове, изкуствен интелект за контрол на масите, птичи грип, свинска чума, скакалци, ГМО, и всичката тая пумия се сипе от едно и също място. Е БАСТА. Аз съм за България в БРИКС...ББРИКС. Не им искам базите, визите в посолството, шистовия им газ и кравите с антибиотици. КРАЙ на колониализма, да живеят Левси и Ботев. срам за българските политици и безчастници, продажници и марионетки. Продадоха майка България. ГАДОВЕ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бъдеще

    1 0 Отговор
    за старий свет настъпват сетни дни ....
  • 15 Бедни били?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Няма да приемат повече":

    ми някои от тези страни са по-богати от Ес?