Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Август, 2023 18:11 2 405 59

F-16 за Украйна: ще обърнат ли хода на войната

  • f-16-
  • ф-16-
  • изтребители-
  • самолети-
  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • оръжия-
  • пилоти

За какво могат да послужат самолетите?

F-16 за Украйна: ще обърнат ли хода на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След продължителен натиск от страна на Киев западните държави ще започнат да предоставят на Украйна американски леки изтребители четвърто поколение F-16. Дания и Нидерландия обещаха да предоставят такива самолети след изпълнението на редица условия, сред които е обучението на украинските пилоти и на техническия персонал.

"Това е само началото"

В рамките на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Дания и в Нидерландия стана известно какво количество самолети ще бъде предоставено като начало: 42 от Нидерландия и 19 от Дания. По думите на Зеленски, украински пилоти и инженери вече са започнали да се обучават в Дания. "И това е само началото", каза президентът.

Бройката не беше потвърдена от премиера Марк Рюте, който заяви, че страната му разполага с 42 самолета F-16, някои от които са необходими за тренировки в Дания и по-късно в Румъния. А министър-председателката на Дания Мете Фредериксен на свой ред отбеляза, че Украйна ще получи първите шест самолета F-16 до Нова година, следващата година на Киев ще бъдат предоставени осем изтребителя, а след една година - още пет.

За какво могат да послужат самолетите?

Самолетите F-16 ще осигурят на Украйна предимство на бойното поле за освобождаване на окупираните територии, заяви за ДВ говорителят на Военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат. "Ако имаме достатъчно F-16, ще получим превъзходство във въздуха и при придвижването на пехотата. F-16 ще бъдат три пъти по-ефективни, по-точни и по-сигурни за пилотите от самолетите, които имаме сега."

По думите на Игнат, изтребителите ще помогнат и за защитата на морските граници и на пристанищната инфраструктура на Украйна от руския ракетен обстрел: "Ще можем да защитим коридорите за превоз на зърно, което е важно в нашата икономическа ситуация".

Авиационният експерт Валерий Романенко от своя страна отбеляза пред ДВ, че предоставянето на F-16 на Киев може да промени хода на бойните действия. "Сега ние отстъпваме, защото имаме остаряла техника, която не може ефективно да противодейства на руската авиация. Ако имахме съвременни изтребители, руските самолети изобщо нямаше да наближават фронтовата линия или да нанасят удари по нашите масти там", каза Романенко. Според него предоставянето на съвременни изтребители на Украйна ще спомогне за изравняване на силите във въздуха.

Обслужването на F-16

Само че за пълноценното използване на F-16 Украйна има нужда и от резервни части, техническо обслужване, въоръжение и съответната инфраструктура, посочва съветникът на украинския министър на отбраната Алексей Копитко. Той изтъква, че трябва да има и подходящи за тези машини писти за излитане и кацане на военните летища.

Сега повечето от тях са направени от бетонни плочи, докато F-16 имат нужда от гладка повърхност. "Западните изтребители принципно могат да излитат и от нашите писти с плочи, но тъй като имат малки колела, има опасност от попадането на предмети в елероните." Инфраструктурата трябва да се адаптира. Но за всичко това има решение", смята Игнат. Той отбелязва и, че изтребители F-16 вече са се приземявали на украински летища при съвместни учения на НАТО.

Освен да подготви пистите, Украйна трябва да преустрои навигационната си система, да обзаведе центровете за обслужване на западните изтребители и да обмисли системата за тяхната защита, казва авиационният експерт Валерий Романенко. Той пояснява, че навигационната система трябва да се промени така, че сигналите ѝ да могат да се възприемат от самолетите на НАТО.

Украинските пилоти и техници вече се обучават

Според експертите, обучението на украинските пилоти ще продължи не по-малко от шест месеца - това е минималният срок за усвояването на F-16. Пилотите трябва да могат да летят по двойки - такива са стандартите за сигурност на НАТО. Според Юрий Игнат в Дания вече е започнало обучението на първите 70 украински пилоти и технически персонал. Една от трудностите, която може да възникне, е това, че предоставената от съюзниците документация е само на английски.

Подготовката на пилотите е продължителен процес, казва и военният експерт Михаил Жирохов пред ДВ. Той предполага, че на обучение ще бъдат изпращани млади курсанти. Тяхното обучението трябва да започне от базовата подготовка, тъй като украинските авиационни училища подготвят кадри само за самолети съветско производство.

Автор: Лилия Ржеутская


Поставете оценка:
Оценка 2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер тренировка

    45 4 Отговор
    за руското пво и су 35.
  • 2 Ф 16, бл.70, вх. Г, ап......

    37 1 Отговор
    Сега вече ще уплашиме мечката !
  • 3 Объркано Атлантиче

    36 3 Отговор
    Станислав Крапивник , пенсиониран офицер от армията на САЩ:

    - F-16 не могат да излитат от бетонна писта , направени са за асфалт. Сега украинските самолети са базирани в Полша, те летят до украинската авиобаза за гориво и оръжия.

    - Ако F-16 ще бъдат базирани и дори излитат в Украйна, те трябва да свалят половината от теглото си : бетонът е твърде твърд за този самолет. Ако излетят от Полша и директно влязат в битка, полските бази стават легитимна цел.

    - Проблемът с пилотите : почти е невъзможно да смените пилота на друга платформа. Американците се опитваха да направят това дълго време, когато започнаха да продават F-16 на Полша, Румъния и България. Това е въпрос на мускулна памет в случай на стрес.

    - Освен това 20-30 самолета нищо няма да направят. Самолетите вече им бяха предадени и ние ги унищожихме един по един.
    За да смачкат масово нашата противовъздушна отбрана, ни трябва поне една авиационна дивизия, която ще понесе огромни загуби.

    Ако започнат да летят сега, тогава ще има няколко украински пилоти за телевизията . Останалите ще са наемници от Полша, Румъния, САЩ.
    ..
    ..спомнете си и за България - как ни ги натресоха тези скъпи, натруфени и капризни замолети на снимка.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Определено

    33 2 Отговор
    Но в посока Киев. Между другото същото говореха и за танковете и видяхме, какво стана с тях.
  • 7 Калпазанин

    33 2 Отговор
    Ще обърнат нс магарето,,,,,, така както обърнаха и с касетъчните бомби и леопардите и хиляди братски войничета говорещи един език и изповядващи една култура и религия и това всичко зарди еврейска алчност и завист
  • 8 ЛУНА ТИК🌛

    5 14 Отговор
    ДА ПОЗДРАВИМ
    79%ПРОЦЕНТА
    ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
    С УСПЕШНОТО
    КАЦАНЕ НА ЛУНАТА

    Коментиран от #15

  • 9 КОТарАК

    5 35 Отговор
    Рашка отдавна изгуби войната. джуджа ако имаше поне малко доблест , щеше да забегне нанякъде, да остави управлението поне на Лавров-той единствен става от цялата кремълска хунта

    Коментиран от #11, #19, #23, #28, #50

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Путарак

    22 4 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Ще ти се. Витаеш из облаците гербаджийче.
  • 12 Чандрите

    5 21 Отговор
    кацнаха на Луната и направиха Русия достаойна за съжаление.

    Коментиран от #53

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 факуса

    29 2 Отговор
    а къде ще излитат и кацат обслужват,щот за час полет 20часа обслужване,русия им изтърбуши летищата а нови нема да ги остави да направят
  • 15 Индийски БИВОЛАР

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "ЛУНА ТИК🌛":

    И ДРУГИ С УСПЕШНОТО ВРЪЩАНЕ С ФУПНАТА
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Амер ика има 2000

    20 2 Отговор
    Изтребители.И не сме ят да се би ят с русн аците.Зел ито с десетина стари ефа как во ли ще направи
  • 18 Шегаджии сте еййй 🤣🤣🤣

    22 1 Отговор
    Колективния западНАЛ освен нагли и лицемерни,
    се оказаха тУпи и упорити..🤣🤣🤣
  • 19 Кокорчо🙄

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Ти "Приятел" и да пиеш и да не пиеш апчета, нема смисъл. За такива котенца като тебе лечебни заведения няма само....
  • 20 Ксаниба

    23 3 Отговор
    Дадада, тия мантри сме ги чували вече!! То не бяха стингери, сейнт жавилини, Байрактари, леопарди, бредли, абрасмс. Точно като хитлер 1944-45 - нчкакви психозни верования в чудооръжия, и тотални загуби на фронтовете!! Белото и багизма не прощават!!!
  • 21 Деций

    28 1 Отговор
    Поредната илюзия и залъгалка.То удавник и за сламка се хваща.Всичко е приключило.Няма кой да ги кара,и поддържа,няма от къде да излитат, отделно са слепи,спрямо новите радари на Су 35,разликата е от грубо 70 км.И да има подходящо летище,след 30 минути няма да го има,и ако случайно оцелее,няма къде да се върне!Това за летищата се отнася и за Полша или Румъния! Отделно който иска нека провери,за F16, статистиката е стряскаща ,грубо малко над 4000 произведени,и над 900 са паднали и самокатастрофирали ,без някой да е стрелял по тях.Това са официални и общодостъпни данни!Или повече от 20% от общо произведените,и това с пилоти с дългогодишна подготовка!По добре да се подготвят за преговори,и колкото по бързо, толкова по добре за Украйна!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ОМБРЕ

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    ПИСАХ ТИ КАК СЕ ЛОВЯТ ДИВИ ЗАЙЦИ ------------БЯЛ КАМЪК СМЛЯН ЧЕРЕН ПИПЕР ПОСИПВАШ И ЧАКАШ ЗАЕКА ОТИВА ПОДУШВА КИХА УДРЯ СИ ГЛАВАТА ----ОТ ТВОЯ МИЛОСТ Е ДА СТОИШ ТАМ И ДА ЧАКАШ ----ТЪРПЕЛИВО ДЪЛГО ДЕНОНОЩНО ---ИНАЧЕ ДРУГ ЩЕ ГО ЯДЕ
  • 24 Наблюдател

    29 0 Отговор
    Да им изпратим нашите, страхотно са, струват ни по 300 млн парчето и са последен модел на технологията Стелт, абсолютно невидими.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пха ха ха ха

    19 0 Отговор
    Те ф 16 ще падат като круши 😜

    Коментиран от #43

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 18 Отговор
    Явно не знаете.Войната отдавна е обърната.Още от 3ден,но явно вие живеете в сънищата си!И без авиация,украйна ще освободи териториите си!Сега погледайте малко шахмат,от световна купа мъже....Вижте каква е разликата Жени,мъже и Изкуствен интелект в шахмата и се опитайте първо да научите шахматна нотация!

    Коментиран от #46, #48

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Как може тия стари кувчези

    14 1 Отговор
    Да обърнат войната. Ами ни как, ще има да падат като презрели круши.
  • 32 ДВ главите ви прости и краварски ще обър

    13 2 Отговор
    Обърнат! ДВ ненормални лъжци сте
  • 33 Пишете я умряла..

    7 1 Отговор
    Знаете за кво иде реч..
  • 34 Ама

    14 1 Отговор
    тия сериозно ли мислят, че няколко F-16 ще променят хода на войната? Май употребяват същите субстанции като дребния клоун... Или са прекалени оптимист или се опитват да надъхат допълнително укронацистчета... Нищо няма да постигнат...
  • 35 Цитат

    11 1 Отговор
    В околностите на Киев се подготвя гробище за 50 000 бойци.

    Коментиран от #42, #44

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 мдаааа

    10 1 Отговор
    Ама те тея кошници са за изхвърляне на подарителите... така че пиши ги брак...
    Ще си тренират рашките...
  • 38 Радо

    9 0 Отговор
    Това да не са ти миговете , да излитат и да кацат на поляната ? Това са самолети за богати държави , които няма какво да си правят парите ,

    Коментиран от #47

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Мишел

    10 2 Отговор
    F16 ще обърнат хода на войната на 360 градуса.😀😀😀😀😀
    За избягване на риск от ядрена война, НатО ще протака възможно най дълго предаването на далекобойни оръжия. Ще протака, докато Украйна се признае за победена.
    Ако имаше някакви шансове Русия да загуби тази война от Украйна плюс НатО, нямаше да има специална операция.
  • 41 Ще я обърнат само с бел байряк

    10 3 Отговор
    За спиране на войната е нужен незабавен МИР и има две решения:
    1. БЪРЗО решение ... Зеленчука вдига белия байряк и се моли за мирни преговори с ограничени последствия.
    2. БАВНО решение... варене на жива жаба на бавен огън т.е. наливане на масло в огъня(джепанета), изчакване последния 0краинец да се яви при Спасителя бай Св Пешко и се отива на безусловна капитулация с всички последствия за Укрия или там каквото ще е останало от нея...
  • 42 Мишел

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "Цитат":

    Новото военно гробище е 2650 декара, 250- 300 000 нови гробни места.
  • 43 Баце ЕООД

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Пха ха ха ха":

    Ще падат още по дебело, кат дюли...
  • 44 Емии

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Цитат":

    Малко са...
  • 45 Историк

    8 1 Отговор
    Разбира се ,че ще я обърнат,то не бяха джавелини,после американски гаубици,хаймарси,леопарди ,касетъчни бомби,сега Фки модел 1970г.Така обърнаха войната геймчейнджърите,че почти боеспособни укри не останаха,скоро и държава няма да имат.
  • 46 сирене

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Демокрация! НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ТЕБ.
  • 47 Баро

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Радо":

    Да бе ,чудят се какво да си правят парите и търсят такива Цар вуули като теб да им ги подаряват и да им подобряват живота.
  • 48 Дълбоко Проникващ

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Добър вечер ,добри ми господине и още много по здрави.
  • 49 Гошо

    12 1 Отговор
    Е какво има да обръщат ? Нали ВСУ развиват вече няколко месеца контранастъпление напредват по всички фронтове Е Крим казват как ще превземат по Москва бият, руски пилоти им се предават ,зърнени коридори организират Въобще всичко им върви .Вие хода на войната ще обръщате
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 НАКЪДЕТО И ДА ГИ ОБЪРНАТ ТИЯ УКРИ

    4 4 Отговор
    ВСИ ЩЕ СА НАВЕДЕНИ И ЩЕ СА ПРЕД САЩ И РУСИЯ !
  • 52 Не разбира

    8 2 Отговор
    Чакайте ся, нали украйна печели? Мисирите и козяците това го повтаряте от сутрин до вечер. Значи ако еф 16 "ще обърнат хода на войната", това означава, че украйна ще загуби!?!?!? Ами мисля, че украйна успешно си губи и без еф 16
  • 53 Мишел

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Чандрите":

    Съветската космическа станция "Луна "2 е първият апарат, достигнал повърхността на Луната през 1959 г
    Луна 4 облетя Луната предаде снимки на обратната част на естествения земен спътник.
    Луна 9 в началото на 1965 извърши първото меко кацане и предаде снимки от повърхността.
    После имаше първия Луноход 1,2, първо връщане на лунни проби на Земята.
    На всички достигнати планети от Слънчевата система - Венера, Марс, Меркурий , първите бяха апарати на СССР.
  • 54 С.П.

    6 1 Отговор
    Тук ситуацията напомня удавник, който се хваща за сламка...Украйна няма финансовия ресурс да купи тези самолети, да закупи боекомплектите им и да построи и обслужва наземната инфраструктура за F16 - радарни станции и т.н. Едва ли Западът ще подари всичко това на Украйна - там политиците най-накрая осъзнаха (значително по-късно от гражданите), че са заложили на куц кон...
  • 55 Отговор

    0 0 Отговор
    НЕ !
  • 56 ТИР

    4 1 Отговор
    Нищо няма да се обръща,целта на СВО ще бъде постигната,,,
    Колкото по късно-толкова по мръсно,,,
  • 57 Има вероятност да се обърне войната

    3 1 Отговор
    Бивш агент на ЦРУ Джонсън: Зеленски може да бъде убит заради отказа на мир с Русия
    Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще бъде свален или убит заради отказа да преговаря за мир с Русия.

    Джонсън добави, че поради отказа на режима в Киев да разреши конфликта по дипломатически път, Украйна е на ръба на демографска и хуманитарна катастрофа.

    По-специално, 13 милиона души вече са напуснали Украйна, други 400 хиляди души са загинали на фронта.

    Руското правителство отбеляза, че абсолютен приоритет за Москва е постигането на всички предварително обявени цели на специалната операция в Украйна, което в момента е възможно само с военни средства.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Курс Брада

    1 0 Отговор
    Ще обърнат га се върне на баба ви периода
Новини по държави: