Last news in Fakti

24 Август, 2023 08:10 2 298 11

Къде е Неси? В Шотландия ще търсят чудовището от Лох Нес.

  • лох нес-
  • неси-
  • чудовището от лох нес-
  • шотландия-
  • мистерия-
  • чудовище

Този път ще бъде използвана най-модерна техника

Къде е Неси? В Шотландия ще търсят чудовището от Лох Нес. - 1
Снимка: Shutterstock

Акцията е планирана за 26 и 27 август: идеята е инфрачервени камери да засекат Неси, тъй като изследователите смятат, че и чудовището излъчва топлина подобно на всяко друго живо същество. Над езерото ще кръжат дронове, които ще могат да регистрират и най-малкото движение. Под водата пък ще се следи за необичайни звуци с хидрофон, а на брега ще чакат множество доброволци, готови да съобщят за всеки признак на живот.

"Говорим за организирано наблюдение на езерото Лох Нес, това е страхотно", казва пред агенция ДПА Стив Фелтам, който от 30 години издирва чудовището - вероятно по-дълго от всеки друг.

Чудовището е праисторическо

Мащабната акция се организира от Центъра "Лох Нес" в Дръмнадрочит, малко селце на западния бряг на езерото, заедно с изследователския екип от доброволци "Лох Нес Експлорейшън". Обектът на търсенето Неси, която дължи името си на езерото Лох Нес в шотландската област Хайленд, живее там от векове - без преувеличение, защото нейното съществуване е споменато още през 565 година от странстващия монах Колумбан от Йона. Абатът на Йона пише в книга, че монахът спасил мъж, нападнат от чудовището. "Колумбан направил кръстен знак във въздуха и призовал Бога, като същевременно заповядал на звяра - не се приближавай, не го докосвай, връщай се обратно! Когато звярът чул думите на духовника, избягал веднага."

1000 години по-късно трима мъже били убити от Неси, но принципно чудовището било изключително кротко. Тези наблюдения би трябвало да покажат, че възрастта на Неси е респектираща. Откъдето следва, че то има и достатъчно опит да се отърве от преследвачите си в езерото, чиято дълбочина достига 230 метра. А те вече нееднократно са се впускали по следите му - особено откакто медиите му осигуриха световна слава.

Неси като медийна сензация

През 1933 година хотелската служителка Алди Макей нахлула в един бар и съобщила на изумените посетители, че била видяла в Лох Нес чудовище, а иначе спокойните му води били бурни и мътни. Шотландският регионален вестник Инвърнъс Куриър подхванал историята, която започнала да се разпространява светкавично. Пристигнали репортери от Лондон, а един цирк предложил 20 000 паунда за залавянето на чудовището. През следващата година мотоциклетист разказал, че бил видял чудовището да пресича пътя му. То се придвижвало с перки и държало овца в устата си. Щом достигнало езерото, изчезнало във водите му. Така чудовището Неси се сдобило с фенове по цял свят.

Доказателството: снимка на чудовището

На 19 април 1934 година булевардният вестник Дейли Мейл публикува първата снимка на Неси, за която се твърди се, че е направена от реномиран лондонски лекар. На нея се вижда един вид праисторически плезиозавър. Тази снимка се превръща в истинска сензация и никой не се съмнява в истинността ѝ. Ловецът на едър дивеч Мармадюк Уедърел е натоварен от Дейли Мейл със задачата да търси езерното чудовище. И той се "справя": възлага на доведения си син, опитен моделиер, да конструира чудовище от подводница играчка. Лекарят с "истинската" снимка пък охотно се включва в манипулацията, защото тя работи в полза на неговата находка. Измамата е разкрита чак 60 години по-късно.

Систематичните търсения остават без резултат

Въпреки това търсачите на Неси не се отказват да дирят доказателства за нейното съществуване. Постоянно изникват нови кадри, които обаче след проверка до един се оказват фалшификати. През 1972 година езерото е претърсено систематично - но безрезултатно. През 1987 година се организира издирване с 24 сонарни лодки, които проучват цялото езеро с площ 56 кв. км, но така и не откриват Неси. През 2019 година международен изследователски екип се опитва да каталогизира всички живи същества в езерото, взимайки ДНК проби. Изводът: огромно животно в езерото няма - във всеки случай нищо по-голямо от змиорка не е открито.

Кой вярва и кой не вярва в Неси?

През годините е било казвано какво ли не за истинската идентичност на Неси: че ставало дума за гренландска акула, за сом или дори за праисторически гущер. Скептиците търсят начини да обяснят уж забелязаното чудовище с версии за тюлени, скачащи риби, водни птици, плуващи дървени трупи и отражения на светлината. Но напук на всички неверници и през 21 век ентусиазмът за търсенето на Неси не спада, което се потвърждава и от сегашната акция. Естествено, всичко това може да се приеме за маркетингов ход, тъй като Неси привлича безброй туристи към Шотландия. Но може пък наистина да съществува..."Надяваме се да вдъхновим ново поколение търсачи на Неси", казва Алън Маккена от "Лох Нес Експлорейшън".

Ако пък все пак бъде открит чудовището, няма причина за безпокойство - то е защитен вид още от 1934 година. Тогава Книгата на рекордите "Гинес" обявява награда от 500 000 лири за чудовището, а легендата за неговото съществуване определено ще кара и следващите поколения да гадаят дали Неси действително го има.

Автор: Сузане Кордс


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    17 0 Отговор
    закъсали са за туристи пак

    Коментиран от #6, #10, #11

  • 2 да де

    14 0 Отговор
    Няма лоша реклама важното е оФце да има.
  • 3 ХАХАХА

    11 0 Отговор
    Кой ли налива пари в безсмислени начинания ? То ,това чудовище да не е езсмъртно ,защото за него знам от 70 години .
  • 4 А бе

    15 0 Отговор
    Тия не знаят ли че неси се появява след 5то уиски,за кво се арчат
  • 5 АМАH OT ИДИOTИ

    10 2 Отговор
    В БГ Е. ПРЕВЪПЛАТИЛО СЕ Е В ЛЕНА. НА КИРО ГО ГЛЪTHA ЦEЛИЯ
  • 6 Най

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Вероятно сте напълно прав , но не би било чудо , или някаква сензация , ако някъде все пак е останала жива някоя древна гадинка .
  • 7 Опааа

    3 0 Отговор
    Абсолютни идиОти! 🤦‍♂️ Ще търсят под вола-теле!
  • 8 Неси

    2 0 Отговор
    Изчезна с появата на мобилните технологии, също както похищенията от извънземни.
  • 9 Неси Веси

    3 0 Отговор
    Няма такова чудовище, това са само митове и легенди.
    Празни градски легенди, подклаждани от перколясали старци и битови алкохолици.
    Ще трошат пари, за глупости - истинските чудовища не са в езерата, да търсят другаде!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ККК

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Като на нашето Г0вн0м0pие... там си измислят драконовски приказки, тук викат, че водата е кристална и в нормите