Last news in Fakti

26 Август, 2023 05:46 1 501 4

Либия провежда операция срещу бунтовници по границата с Чад

  • либия-
  • чад-
  • бунтовници-
  • операция

В района отново избухнаха сражения между редовната армия на Чад и бунтовническа групировка, която се опитва да отстрани правителството в Нджамена

Либия провежда операция срещу бунтовници по границата с Чад - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийската национална армия (ЛНА), ръководена от Халифа Хафтар, заяви, че е започнала военна операция за охраняване на южната граница на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изявлението бе направено, след като в района отново избухнаха сражения между редовната армия на Чад и бунтовническа групировка, която се опитва да отстрани правителството в Нджамена.

Ахмад Мисмари, говорител на ЛНА, каза, че по границата се води "мащабна и прецизна" операция, оглавявана от елитни сухопътни и военновъздушни части. Той допълни, че в петък ЛНА е нанесла удари по чадски въоръжени групировки.

Мисмари подчерта, че силите на Хафтар няма да позволят Либия да се превърне в плацдарм за въоръжени формирования, представляващи заплаха за съседните страни, нито пък в база "всякакви незаконни действия".

Операцията започна в момент, в който ситуацията около сигурността в Либия буди все по-голяма тревога с оглед на напрежението в съседен Судан и Нигер.

Освен това преди броени дни Източна Либия бе посетена от руския заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров.

След отстраняването на Муамар Кадафи през 2011 г., в Либия избухна гражданска война. Оттогава насам множество военни групировки продължават да се борят за надмощие и влияние.

В момента в Либия има две правителства, като източната част на страната е под контрола на Хафтар, а Западна Либия е управлявана от подкрепяното от ООН правителство на Абдул Хамид Дбейба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.Ш.

    1 2 Отговор
    Тия араби само се колят, белите държави им дадоха свободия и махмумяците какво направиха ?
  • 2 Въй въй

    1 0 Отговор
    Ми то не било само украйна
  • 3 Гост

    2 0 Отговор
    Пише се ЧАД защото е съкращение, това до редактора ако има такъв.
  • 4 Дървения

    1 0 Отговор
    Да не възкръснал Кадафи, че раздробената Либия да води война пак с-у Запада. Защото факти.бг вече възкреси Пригожин.