Last news in Fakti

26 Август, 2023 13:13 2 241 4

Президентът нареди правителството да разреши ситуацията на границата с Киргизстан

  • казахстан-
  • киргистан-
  • граница

На 24 август Министерството на икономиката и търговията на Киргизстан обяви, че Казахстан ограничава свободата на движение на стоки в рамките на Евразийския икономически съюз

Президентът нареди правителството да разреши ситуацията на границата с Киргизстан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев възложи на кабинета на министрите да разреши ситуацията на контролно-пропускателните пунктове на казахстанско-киргизката граница, съобщиха от пресслужбата на казахстанския лидер.

„Държавният глава възложи на правителството да разреши създалата се ситуация на казахстанско-киргизката граница в духа на партньорството и братските отношения между нашите страни“, се казва в съобщението.

Според агенцията е отбелязана и необходимостта от продължаване на преговорите с киргизката страна по въпроса за по-активно въвеждане на цифровизация и автоматизация за предотвратяване на незаконното транспортиране на стоки през границата.

На 24 август Министерството на икономиката и търговията на Киргизстан обяви, че Казахстан ограничава свободата на движение на стоки в рамките на Евразийския икономически съюз. Според министерството мерките за контрол и проверка от страна на Казахстан са били затегнати на границата между Киргизстан и Казахстан, което е забавило преминаването на камиони през границата.

На 23 август граничната служба на Комитета за национална сигурност на Казахстан съобщи, че не е въвеждала никакви ограничения на контролно-пропускателните пунктове на границата с Киргизстан.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Р.Радев

    12 3 Отговор
    И Казахстан е руски.!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПЕРО

    8 2 Отговор
    СКОРО И ТУК ЩЕ ПАДАТ БОМБИ , ДЖАМБАС ТИ ЛИ СИ НА СМЯНА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.