Last news in Fakti

26 Август, 2023 20:12 2 496 15

Андрей Новаков: Магистралата от София до Тирана се превръща в стратегически европейски приоритет

  • андрей новаков-
  • албания-
  • магистрала

Андрей Новаков е на работно посещение в Албания по покана на нашето посолство в Тирана в качеството си координатор на ЕНП

Андрей Новаков: Магистралата от София до Тирана се превръща в стратегически европейски приоритет - 1
Снимка: Фейсбук

Магистралата от София до Тирана се превръща в стратегически европейски приоритет. Албания е поела стабилен курс към присъединяване към Европейския съюз и показва изключително постоянство и воля в осъществяването на програмата за реформи. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ (ЕНП) Андрей Новаков в Тирана на среща със заместник министър-председателя и министър на инфраструктурата Белинда Балуку. Двамата обсъдиха стратегически европейски проекти, насърчаващи свързаността в Югоизточна Европа.

Акцент беше поставен и върху военната мобилност и възможността за оптимизиране на основни пътни артерии в ЕС така, че те да бъдат годни и за придвижване на военна и отбранителна техника. Като приоритет на регионалното сътрудничество между България и Албания те откроиха изграждането на европейския транспортен коридор №8, свързващ Адриатическо и Черно море.

Андрей Новаков е на работно посещение в Албания по покана на нашето посолство в Тирана в качеството си координатор на ЕНП в Комисията по Регионална политика в Европейския парламент и член на Делегацията за връзки с Албания. Той разговаря и с председателя на Комисията за европейска интеграция на албанския парламент Йорида Табаку. Двамата направиха преглед на отношенията на страната с Европейския съюз и изтъкнаха сътрудничеството между парламентите на ЕС и на Албания като важен фактор за прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

С министъра на вътрешните работи на Албания Таулант Бала Новаков обсъди въвеждането на ключови реформи, необходими в контекста на политическите и икономическите критерии за членство в ЕС. Двамата откроиха стабилността и сигурността в страната като основна предпоставка за насърчаване на чуждестранните инвестиции, икономическия обмен и туризма. Като конкретна сфера за сътрудничество беше споменат сектор транспорт с акцент международен превоз на стоки и товари.

На среща с българската общност в Елбасан, организирана от посланика на България, Ивайло Киров, Андрей Новаков подчерта, че хората като тях са истинският мост и връзка на България и Албания, защото са отлично интегрирано малцинство, успяват да съхранят българската си идентичност и в същото време със своите труд и постижения да са част от развитието на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ах, Ах

    24 4 Отговор
    Все едно, че имаме обща граница, че глупости говориме...
  • 2 Бухахаааа

    25 4 Отговор
    че ние нашите магистрали неможе да направим, а са тръгнали световните да строят
  • 3 СЗО

    23 1 Отговор
    А т.н. магистрала Хемус кога?

    Коментиран от #10

  • 4 хммм

    15 5 Отговор
    фашистчето в Албания ли се намърда??
  • 5 Помак

    17 0 Отговор
    Стига лъга мафио
  • 6 Да де

    16 2 Отговор
    Новаков, ако твоят бос, Бойко Борисов я строи, краденето ще е стратегическата му цел. Това герберските отпадъ..ци, с кражби сте заченати и с кражби ще си отидете.
  • 7 Този коридор номер 8

    15 0 Отговор
    Стана исторически приблизително 30 години само се говори по него и абсолютно нищо не е направено не че отсега нататък ще се направи но ще продължи да се говори
  • 8 Някой

    18 1 Отговор
    Няма ли да попита Кирчо Какво стана с авиолинията София Скопие
    Моят отговор е както с всичко друго НИЩО
  • 9 Макето

    12 0 Отговор
    Смешкоооо, да говориш за магистрали точно ти-Ганьо е направо пародия.
  • 10 стоян

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "СЗО":

    До 3 ком - магистрала Хемус ли - когато тези от израждане гласуват за Бойко който - строеше магистрали
  • 11 Строенето на тази

    10 3 Отговор
    Магистрала отново е под диктата на САЩ. Най-голямата им военна база се намира в Косово. За останалото сами са досещате.
  • 12 Пилотът Гошу

    4 0 Отговор
    Да очакваме нашите бастуни да не са довършили нашата част 30 години след като албанците са стигнали до границата...
  • 13 Само питам

    3 1 Отговор
    Ще заобикаля ли БЮРМ магистралата? Нали няма да пускаме в ЕС северните мъки.
  • 14 тагаренко

    2 0 Отговор
    тази магистрала е много необходима на "съюзниците" ни, за да могат по-лесно да идват тука да ни пазят, мене и други като мене, и да не мисли раята да вдига шум.
  • 15 Коментар 11 строенето на тази магистрала

    1 0 Отговор
    Този коментар казва всичко. Тук може да не се построят Хемус и Струма, но тази магистрала е задължително да бъде построена, защото връзките ни с Албания са жизненоважни, а също и с Адриатическо море и албанския туризъм. Ха, ха, ха!
Новини по държави: