Last news in Fakti

1 Септември, 2023 03:05 2 553 46

1 септември 1939 г. Хитлер разпалва Втората световна война

  • хитлер-
  • полша-
  • втора световна бойна

Чрез сключените съветско-германски договори от 1939 г. , в това число и пакта Рибентроп-Молотов, нацистка Германия и СССР си поделят сферите на влияние в Европа

1 септември 1939 г. Хитлер разпалва Втората световна война - 1
Снимка: Shutterstock

На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението започва вечерта на 31 август 1939 г., когато група въоръжени есесовци нахълтват в сградата на радиостанцията на крайграничния по това време с Полша германски град Глайвиц. Като дават няколко изстрела пред микрофона, хитлеристите прочитат предварително съставен на полски език текст, който съдържа призив за война на Полша срещу Германия. За още по-силна заблуда на германския народ Хитлер инсценира подобни "нападения" и в други участъци на германо-полската граница. Скоро след това немските радиостанции предават в ефир извънредни съобщения за уж извършено от поляците нападение върху германска територия. Като доказателство се изнасяли на показ трупове на "полски военнослужещи", които в действителност били разстреляни от есесовците германски престъпници, взети от затворите на Третия райх.

Този отвратителен ход за "нападение" на поляците прелива чашата на "германското търпение" и Хитлер дава заповед за нападение. Полската армия, която не била готова за нападение, се изправя пред немската войска без противотанкови оръдия и танкови дивизии и буквално е пометена с решителното превъзходство в участъка на пробива. Това е началото на Втората световна война. Англия и Франция, свързани с Полша чрез съюзнически договори, обявяват война на Германия на 3 септември 1939. Същият ден във войната се включват Австралия и Индия, а седмица по-късно и Канада. В началото на октомври и последните полски войници се предават и Варшава пада под немско командване. С декрет на фашисткото правителство от 8 октомври западните области на страната са обявени за "германски земи" и присъединени към Третия райх. Останалата територия на окупираната от хитлеристите Полша започва да се нарича "генерелгубернаторство".

От момента на започването на германо-полската война до пролетта на 1940 г. Англия и Франция, от една страна, и Германия ,от друга, в действителност не водят военни действия в Западна Европа. Юридически тези страни се намират в състояние на война, съществува фронт, където са съсредоточени огромни войскови контингенти, но там цари спокойствие. Тази ситуация остава в историята под наименованието "Странната война".Това име идва от френския език, но то има друго значение в превод от немския-"комичната война".

"Странната война" приключва на 9 април 1940 г. с германското нахлуване в Дания и Норвегия без предупреждение.

Но да се върнем към средата на септември месец 1939 г. СССР пристъпва към реализация на договореностите от подписания през август 1939 г. Пакт Молотов – Рибентроп. На 17 септември 1939 г., след разгрома на полската войска от немците и падането на полското правителство, Червената армия навлиза в Западна Белорусия и Западна Украйна.

На 28 септември 1939 г. е подписан Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, от външните министри на двете страни Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп, с който се признава унищожаването на независимата полска държава.

Според договора на територията на бившата полска държава се установява граница между Германия и СССР, която е окончателна и двете страни се задължават да не допускат намеса на трети държави. Тази граница се разглежда като основа за развитието на бъдещи приятелски отношения между двете страни. Договорът и секретните протоколи към него са следствие от Пакта Молотов - Рибентроп и фактически осигуряват тила на Германия.

Според подписания секретен протокол Западна Белорусия и Западна Украйна влизат в състава на Съветския съюз. Едновременно с това СССР настоява за подписване на съглашения с Естония, Латвия и Литва, според които да получи право за въвеждане на свои войски в техните територии. След като това се осъществява в тези републики са проведени избори за законодателни органи, които са спечелени от комунистическите сили. През 1940 г. Естония, Латвия и Литва влизат в състава на СССР.

Чрез сключените съветско-германски договори от 1939 г. , в това число и пакта Рибентроп-Молотов, нацистка Германия и СССР си поделят сферите на влияние в Европа, в съответствие с които в началото на Втората световна война в състава на СССР са включени Западна Украйна и Западен Беларус, а през 1940 г. и Прибалтика, Бесарабия (Молдова) и Северна Буковина.

В резултат на всички тези действия в състава на СССР са включени значителни територии с население 14 млн. души. Границата на страната е отместена на запад в различни места на разстояние от 300 до 600 км.

Часовникът за плана "Барбароса" започва да тиктака.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кирил

    16 11 Отговор
    ВСВ става възможна след съюзът между Хитлер и Сталин

    Коментиран от #18, #31, #38

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БАРС

    15 13 Отговор
    По принцип Хитлер да,но има нещо друго главните подстрекатели и които са финансирали Хитлер са Англия и САЩ най вече главният финансатор фамилията Родшилд които сп евреи и сам Хитлер е от същата фамилия и то 100% Доказан евреин.Та и сега пан Зелински си също евреин и изпългява заповедите на главните подстрекатели за войната с РУСИЯ А ИМЕННО АНГЛИЯ И САЩ ТА МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ И ФРАНЦИЯ.ТОВА СА НАЙ МОЩНИТЕ РОБОВЛАДЕЛЧЕСКИ ДЪРЖАВИ НЯКОГА.ТАКА ЧЕ НЕ СЕ УЧУДВАЙТЕ ЗА ВОЙНАТА НА ДОНБАС КОЯТО СЪЩО Е НАСОЧЕНА ПРОТИВ РОСИЯ ЗА ЗАГРАБВАНЕ НА ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ ТАКА Е И СЪЩАТА ПРИЧИНА ПРЕЗ 2 РАТА СВ.ВОЙНА.НО РАБОТАТА Е ТАЯ ,ЧЕ ТОГАВА ХИТЛЕР НЕ Е УСПЯЛ ДА СЕ СПОРОЗУМЕЕ С ПОЛША ЗАЕДНО ДА НАПАДНАТ СССР И ЗАТОВА И НАПАДА ПЪРВО НЕЯ.ПРИЧИНАТА Е КОМУНИЗМЪТ ЧЕ ЩЕ ЗАРАЗИ ЦЯЛА ЕВРОПА .А никой от обикновенните хора даже и не разбират че именно комунизма пак идва от запъда чрез маркс фамилията му е МОРДЕХАЙи ЕНГЕЛС ТА ЧРЕЗ ЛЕНИН ПРОБУТВАТ ПАК УМИШЛЕННО КОМУНИЗМА.ТА МНОГО СМЯТАТ ЧЕ ТАЯ РЕВОЛЮЦИЯ СИ Е НА ЕВРЕИТЕ .ЗАЩОТО СЬМ ГЛЕДАЛ СПИСЪКА В ЕВРЕЙСКИЯТ ВЕСТНИК НА РУСКИ ТАМ БЯХА НАПИСАНИ РЬКОВОДИТЕЛИТЕ ОКОЛО 64 ЧОВЕКА ОТ ТЯХ САМО 3 СА РУСНАЦИ ДРУГИТЕ СА ЕВРЕИ.А като почва революцията ШВЕДИТЕ НАПАДАТ РОСИЯ И СТИГАТ ДО ПОЛТАВА И ТАМ КОМУНЯГИТЕ ГИ РАЗБИВАТ.ХА СЕГА КАЖЕТЕ ЗАЩО РОСИЯ ВОЮВА И МОГА ДА КАЖА ЧЕ РАШКИТЕ СА ПРАВИ.ТЕ СА ЯЛИ ПОПАРАТА И ВЕЧЕ НЕ ЧАКАТ ПЬРВИ ТЕ НАПАДЪТ ПРЕДИ ДА СА ГИ НАПАДНАЛИ.
  • 9 Чиче, добре беше

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "Пасъмас":

    да включиш на Буш младия деда му, Джордж Прескот.
    Щото и той помагал на Хитлер. АМа сигурно не е знаел, че Хитлер ще стане толкова лош.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Е, сега третата световна

    14 7 Отговор
    Започна с Майдана. След това сраженията отидоха в бактериологичната война и масовото изменение на генома на хората, паралелно войната на крайната територия си продължава и се готви пак някаква зараза от нездравната организация по поробването, СЗО. Не е ясно, как ще свърши всиокото това ..
  • 12 1234

    19 7 Отговор
    Говорим за началото на ВСВ в Европа, не по света. ВСВ започва на 18 септември 1931. Стига едностранна история, всичко се обяснява с един пакт, а другите: какво стана с Пакта Пилсудски – Хитлер 1934, насочени срещу СССР и изпълнение на идеята за триморието. Какво стана с разделянето на Чехословакия - Мюнхенското споразумение от 1938 година.
  • 13 Жалко, че в предишната

    15 6 Отговор
    Световна фашагите не бяха унищожени. Тази психична болест и зараза си е останала и само е тлеела по "високите етажи " на свръхногатите.
    70-те г. те са стигнали до извода, че "планетата не може да издържи на толкова много хора и ще трябва да се спре развитието на индустрията, на всичко и рязко да се намали населението"!
    Тогава светът беше разделен на два строя и те не можеха пряко да контролират соц-страните. За тази цел свалиха социализма и целия свят стана техен.
    Сега могат да правят, колкото си искат зарази, да пускат храни с много вредни примеси (брашно от червеи, хлебарки, щурци...) , да правят и открито войни, дето масово "простолюдието" се избива и "планетата се освобождава от него"!
    Който си мисли, че има някаква демокрация, дълбоко се лъже. 99,999% сте предвидени за отстранение и прекъсване на вашите родове на тази планета. Скоро пак ще тръгнат "гриповете", затварянията, боцкането докато още и още мрат, мрат, мрат. . Това е демокрацията, която дава банани на всички.

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 14 1234

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пасъмас":

    Лъжата си е лъжа, даже и в стихове, как забравиха бързо, че поляците също /хиената на европа/ лапна част от чехословакия как забравиха бандеровци и Волина
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Госあ

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Чули ли сте за":

    “Когато истината е с лъжа примесена, и истината е лъжовна, там дето нищото броят за нещо и нещото ще стане - нищо” написано е 16 век. От китаец.
  • 18 Македонски историчар

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "Кирил":

    Втората световна война става неизбежна след края на първата световна и условията за примирие. Освен това, ВСВ започва скед нападението на Германия срещу СССР, обаче тука някои мисирки се опитват да измислят нова история.

    Коментиран от #22, #24, #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Западналите станаха на страната

    12 4 Отговор

    До коментар #19 от "......урви":

    На укрофашагите, следователно и те са такива вече. Укрите не се притесняват, да си пускат снимките с 3-те знамена: украинското, натовското и това на хитлерова Германия с пречупения кръст .
    Може би за това Германия, Сащ и още над 40 страни са на тяхна страна и им помагат с милиарди долари и оръжия? Искат това знаме на Германия от времето на третия райх да победи по цял свят?
    И защо забравиха как започна третата световна?
    Сащ наляха милиарди долари в Украйна с цел да ги превъзпитат в анти -Русия.
    След това Майдана. Сащ раздаваха сладки на Майдана и по 40 долара на ден надница, на викачите. На Кличко, Яйценюк и останалите "по-важни", хиляди и милиони долари. След победата на Майдана веднага започнаха изтребването на руското население в източна Украйна. Крим ме искаше да воюва, за това избраха да отидат към Русия.
    Западът започна да помага на укронацистите.
    Паралелно се пусна и "великата зараза", за да се покаже, "кой е шефа" и че ще става , както са казали във фащ. Западна Европа напълно падна в краката на Фащ. Е, вече е ясно какво става. Може и с яо да се ускори унищожението за да изпитат кеф психопатите организатори на този театър. Между другото те са същите, които организираха и другите две световни войни.
  • 22 Кирил

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Македонски историчар":

    Ника ти е много успешен за простотиите които пишеш
  • 23 Стамболов

    4 8 Отговор
    1 септември 1939 г. Хитлер с помощта на Сталин разпалва Втората световна война.

    Коментиран от #25

  • 24 "опитват се да измислят

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "Македонски историчар":

    нова история "?
    Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина. Повечето хора не са в състояние пък и нямат заинтересованост да проверяват сами всичко, кое е факт и кое е измислица. За това е много лесно да се заблудят. Като се "върти " по всички медии една дебела лъжа, то тя след определено време става истина.
    Така можеш цяло ново поколение да ги направиш еничари, да се превъзпитат дори да избиват и родителите си. Украйна и Мекедония са примери, как цели народи могат да се препрограмират.
  • 25 Сталин не е бил

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Стамболов":

    Инициатор. Те са имали добри икономически отношения и Сталин много се е изненадал, когато разбрал, че Германия е нападнала СССР.
    Не знаел е какво да прави. Затворил се е в кабинета си и семици не е реагирал, докато немците са навлезнали дълбоко в територията на СССР. И чак след време се е осъзнал, че трябва да вдигне целия народ на отбрана. Втората световна са започнали само германците. Сталин не е бил от инициаторите.

    Коментиран от #26, #37

  • 26 коментар

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Сталин не е бил":

    Не знам кой какво е започнал , ама японците вече са водели напред с едни скромно избити 30 000 000 китайци. Че даже имат и куража да нападнат руският далечен Сибир. Колкото до втората част на пасажа , дето Сталин се е затворил , и не е знаел какво да прави . По между другото е наредил евакуацията на населението , заводите , машините , техническите работилници , и университети зад Урал . Предполагам се е досещал , кой е най-ценният капитал в една дълга и кървава война.
  • 27 пояснение

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Македонски историчар":

    ВСВ не започва с германското нападение над СССР , а само определя как тя ще завърши. Кои ще ги съдят и бесят накрая.
  • 28 ДОЛУ

    2 5 Отговор
    МОЧАТА
    Да изселим подКупейкин от България

    Коментиран от #46

  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    9 1 Отговор
    ПРЕДИ РИБЕНТРОП МОЛОТОВ
    .. ИМА ЧЕМБЪРЛЕЙН ХИТЛЕР И ЧЕХИЯ Е ОКУПИРАНА :)

    Коментиран от #35, #39

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Това удобно се забравя.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сър Пичук

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Сталин не е бил":

    Като повод за нападението Хитлер е казал, че е изпреварил нахлуване на Сталин в Германия и така се е защитил.
    Същото, което слушаме днес от Путин и Кремъл. Били се защитавали от агресивната Украйна, която е щяла да ги нападне.
    И в двата случая - глупости и лъжи.
  • 38 уйко -калеко

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кирил":

    ВСВ става възможна малко по рано.през 1938 с МЮНХЕНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ когато ДЕЛАДИЕ(ФРАНЦИЯ) И ЧЕМБЪРЛЕЙН(АНГЛИЯ), клякат на ХИТЛЕР.Единствената цел на тези двамата е да насочат ФЮРЕРА към ГРУЗИНЕЦА,но германеца ги изненадва неприятно.Особено ДЕЛАДИЕ. МЮНХЕНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ Е ПОДПИСАНО ЗАБЕЛЕЖИ ;ОТ МУСОЛИНИ, ХИТЛЕР,,ДЕЛАДИЕ И ЧЕМБЪРЛЕЙН.ЗНАЧИ СПОРЕД ВАС ТЕ МОГАТ ДА ПОДПИСВА СПОРАЗУМЕНИЕ С ХИТЛЕР ,А СТАЛИН НЕ МОЖЕ.
  • 39 уйко -калеко

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ХАНЕ САМО ,ЧЕ СИ ПРОПУСНАЛ ДА ДОБАВИШ И ДЕЛАДИЕ КЪМ ЧЕМБЪРЛЕЙН И МУСОЛИНИ КЪМ ХИТЛЕР.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 БгТопИдиот🇧🇬

    1 0 Отговор
    1 септември 1939 г. Хитлер разпалва Втората световна война.

    ма верно ли ?!?!?1/

    нал беше стал ин .

    Гнясни евро лице мери !!
  • 44 Аненербе

    2 0 Отговор
    Не Хитлер, а победителите от Първата световна война Англия и Франция слагат началото и на Втората СВ с обявяване война на Германия. Защо продължавате да заблуждавайте????
  • 45 Рузвелт

    1 0 Отговор
    А за Мюнхенският сговор на Запада с Хитлер нещо?!
  • 46 Рузвелт

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "ДОЛУ":

    Вън "харвардските" джендъри и ПП от България!
Новини по държави: