Last news in Fakti

29 Август, 2023 14:44 3 008 13

Как в Канада изгоря една "цяла България"

  • горски пожари-
  • канада-
  • пожар-
  • климатични промени-
  • европа

Горски пожари избухват ежегодно в Канада. Но защо тазгодишните не могат да бъдат овладени?

Как в Канада изгоря една "цяла България" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Никога досега в Канада не са били опожарявани толкова обширни площи. Властите вече от месеци се борят срещу унищожителните пожари в различни части на страната. Десетки хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, а част от тези къщи после изгоряха, припомня германската обществена медия АРД. Опожарени са територии приблизително колкото половин Германия – или колкото цяла България.

Александър Хелд, който е специалист по горски пожари, подчертава пред АРД, че сегашните пожари в Канада се отличават от предишни подобни кризи по едно: в много повече региони огънят се намира извън контрол. Пламъците развиват такава чудовищна енергия, че гасенето вече става невъзможно: горещината е толкова жестока, че никой не може да се доближи до пожара. "А да гасиш отгоре с вода от самолети – от това няма почти никакъв ефект", обяснява експертът. Горски пожари избухват ежегодно в Канада. Но защо тазгодишните не могат да бъдат овладени? Хелд говори за "опасен коктейл от различни причини". Поддържането на горските масиви през последните години е било занемарено. „Разпънахме червен килим пред пожарите: масово се сеят и садят монокултури, горите все по-малко се смесват, а превенцията не се практикува сериозно", изброява той.

Промените в климата задълбочават проблема

Друг важен фактор са климатичните промени: продължителните засушавания и високите температури създават допълнителни условия за пожари. "Горската екосистема е излязла от коловоза, а една от причините очевидно са климатичните промени", категоричен е специалистът. На същото мнение е неговият колега Кристоф Хартеброт, който казва пред обществената медия АРД: "Пожарната опасност в една гора зависи на първо място от равнището на влагата. Ето защо продължителните сушави периоди увеличават риска от пожар. А климатичните промени увеличават опасността от продължителни сушави периоди."

Получава се порочен кръг. При пожарите в атмосферата се отделят огромни количества въглероден двуокис, а това пък ускорява климатичните промени. По принцип горите усвояват много въглероден двуокис, но горските пожари правят точно обратното. При тези пожари в атмосферата се отделят и други вредни вещества, които са опасни за човешкото здраве – например фин прах. През юни иначе чистият Монреал се оказа на първо място в списъка на големите градове със замърсен въздух. Подобно беше и положението в Ню Йорк. Пушилката от Канада достига даже до Европа, макар че замърсяването остава в най-горните въздушни слоеве и не обременява хората.

Европа - по-малко застрашена?

Специалистите смятат, че опасността от такива опустошителни пожари като канадските е по-малка в Европа. Разбира се, и тук избухват горски пожари, но Европа е много по-гъсто населена и съответно – с много по-гъста противопожарна мрежа, а това намалява опасността, казва Хартеброт. Независимо от това и европейските гори са изложени на все по-големи рискове. "Интензивният туризъм в Югоизточна Европа променя пейзажа, а в Германия също наблюдаваме продължителни засушавания", обяснява той пред АРД.

Тези мерки могат да помогнат

Какво може да се направи в бъдеще? Двамата специалисти са единодушни, че трябва да се промени съставът на горите и да се засаждат повече широколистни дървета в смесени гори. "Опасността от пожари в чистите иглолистни гори е много по-висока, ето защо засаждането на широколистни дървета е важна стъпка", казва Хартеброт. Друга важна стъпка е редовното прочистване на горите от сухи и лесно запалими клони. Хелд добавя и още една мярка: целенасоченото изгаряне на застрашени горски площи още през пролетта. "Трябва да се научим да работим заедно с огъня, а не само срещу него", казва той. През пролетта огънят е по-малко опасен, тъй като влажността през нощта е по-висока. "Науката и практиката ни показват, че това работи", добавя Хелд и дава пример с успешните превантивни мерки, взети от Австралия и Португалия след опустошителните пожари миналото десетилетие. В много държави обаче, включително и в Германия, липсва достатъчно кураж за предприемане не целенасочено опожаряване. И все пак превенцията си остава най-добрата мярка, която действа както на Родос, така и в Канада, казва Хелд: "Най-добре е ние сами да решаваме кога да дойде огънят, а не да го чакаме през лятото, когато обикновено вече е станало късно", казва експертът.

Автор: Александер Щайнингер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедедедед

    29 3 Отговор
    как украйна няма пари да направи избори и моли запада за заеми и после украйна била независима, колко сте смешни укропатите
  • 2 Хихихи..

    42 3 Отговор
    А тука пък един канадец гори втора България.За отмъщение ще да е..

    Коментиран от #5

  • 3 Наблюдател

    20 3 Отговор
    За протокола със самолет е възможно да се гаси но проблема е че нямат такъв във наличност или няма количество защо не се помолите на руснаците да дойдат да ви го изгасят до колкото знам те имат специални за това самолети или викнете САЩ а чакай те нямат тези възможности йаахахахах
  • 4 И не само там

    29 1 Отговор
    Ей какви късметлии се оказаха богаташите на о-в Мауи, пожарът изпепели половината о-в,но точно техните жилища останаха непокътнати !
    ✍️🇺🇸Мэтт Wallace, YouTuber и анализатор на криптовалути:

    ⛔️Местните Жителите на Мауи отказаха да продадат земята си на елита
    ⚠️Та частта от острова, която беше най-силно засегната от пожарите, беше първокласна земя в съседство с големи и луксозни имения.
    ⚠️Сега много от тези местни жители са били принудени да продадат земята си, а много от тях са загинали ужасно в пожара.
    ➡️У Опра Уинфри има луксозно имение на остров Мауи. Имението е напълно непокътнато
    ➡️Джефф Безос притежава луксозно имение на остров Мауи. Неговото имение е напълно непокътнато
    ➡️Леди Гага притежава луксозно имение в Мауи. Иимение е напълно непокътнато
    ➡️У Бил Гейтс притежава луксозно имение в Мауи. Имението му е напълно непокътнато
    ➡️Морган Фрийман притежава луксозно имение на остров Мауи. Имението му е напълно непокътнато
    ➡️Уилл Смит притежава луксозно имение на остров Мауи. Имението му е напълно непокътнато
    ➡️Джулия Робъртс притежава луксозно имение на остров Мауи. Имението е напълно непокътнато
    ⁉️Откъде огънят знаеше, че не изгаря най-скъпите сгради?
    😴 Вече е време за събуждане!
    Иван Русинов
  • 5 Кирчо

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Внимавай ,ей че щи пратя тате да те набие......да знаеш че е каратист и биолог!!!! За малко да регистрира лактобацилос булгарикус.

    Коментиран от #12

  • 6 оФчара

    9 2 Отговор
    Нека после някой да ми каже,че нямало господ.
  • 7 Някой

    17 2 Отговор
    Нищо им няма. Да видят какво е на народите, дето са имали злощастието да им бъде посадена демокрация... Пък, иначе, може да се каже, че са изгорели 2 Белгии или 4 Дании в Канада. Що точно България са избрали за сравнение, не ми е ясно. Да се оплачат на Трюдо.
  • 8 Злати Минкова

    20 2 Отговор
    Един с двойно гражданство (канадски гражданин) изгори цяла България за няма и две години.
    Откритие на подобието ни на президент.
  • 9 ха сега де,

    11 0 Отговор
    Не знам в Канада, но на балканите гори една още от ВСВ насам и вместо огъня да затихва, има едни дето периодично го раздухват така, че отново и отново се разгаря все по зловещо.
  • 10 Братвурст

    5 0 Отговор
    В Гърция 70 арестувани подпалвачи...
  • 11 Dебилите наречени глобалисти

    6 0 Отговор
    ....са силна организация. Работят неуморно навсякъде, включително и в канада... и в България. Нищо от подобен мащаб не е случайно!
  • 12 А аз си мислех, че

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кирчо":

    е обратното, че лактонацилусът иска да регистрира татко му на гаспадин просто Киро.
  • 13 ........

    3 0 Отговор
    Изнасят ни златото на безценица и гори тяхното зелено злато.
    Там са решили наскоро да сменят пола на бебета.Нямат право да осакатяват завинаги живота на създания,които още не са се осъзнали.Чак след като им дойде акъла в главата и са психически осъзнати те сами трябва да вземат решение.Неслучайно до 18 г. се водят все още неосъзнати,а в някои държави чак на 21 г.
    В КалАда да си горят в ада...Господ си знае работата.
Новини по държави: