Last news in Fakti

29 Август, 2023 15:08 2 058 6

Синдикати в Южна Корея настояват за увеличение на пенсионната възраст

  • южна корея-
  • синдикати-
  • пенсионна-
  • възраст-
  • пенсии-
  • работа

По този начин хората ще имат още няколко години, през които да получават заплата, преди да трябва да си търсят друга работа

Синдикати в Южна Корея настояват за увеличение на пенсионната възраст  - 1
Източник: Shutterstock

Южнокорейските синдикати се борят с ръководствата на компаниите с едно необичайно искане - възрастта за пенсиониране да бъде увеличена, предаде Ройтерс. По този начин хората ще имат още няколко години, през които да получават заплата, преди да трябва да си търсят друга работа, с която да допълват ниските си пенсии, предаде БТА.

Това доведе до съревнование за работни места между по-възрастните работници в една от страните с най-застаряващо население в света, където нивото на бедност е три пъти над средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), а навлизащото на пазара на труда младо население е изправено пред все по-малко възможности.

"Нуждата кара хората, навлезли в 60-те си години, да се заемат с нискоквалифицирана работа, която не е постоянна", се посочва в комюнике на Федерацията на корейските трудов синдикати (FKTU).

С оглед на това, че се очаква Южна Корея да се превърне в "супер застаряващо" общество, като над една пета от населението е над 65 години, исканията за увеличаване на пенсионната възраст стават все по-интензивни.

Противниците обаче са на мнение, че промяната ще влоши перспективите за работа за младите хора и ще попречи на компаниите да се адаптират към променящата се среда.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    21 1 Отговор
    Ако това е вярно излиза, че в просперища Южна Корея пенсионерите са по-зле от изоставащата според медиите Северна Корея.
  • 2 Арбайт

    11 0 Отговор
    Махт Фрай !
  • 3 ХАХАХА

    21 1 Отговор
    Тука скоро ще искат синдикатите изобщо да се премахне пенсионната възраст и българите да работят до откак, а етносът за сметка на тях да пие ,пее и върти кючеци ,като от време на време пренесе в ..... някой българин ,хранещ ги с данъците си!
  • 4 Некой си

    18 1 Отговор
    В държавата, която захранва целия свят с електроника и автомобили, пенсионерите задължително работят, защото не им стигат пенсиите. Някъде нещо се чупи и това не е в нашия телевизор май.
  • 5 Поп Кръстю

    11 1 Отговор
    Кой ги спира до като умрат да работят, те без туй умират преди 60 години.
  • 6 089954

    14 1 Отговор
    Ще ви светне защо преди са се пенсионирали хората около 55-56 години , ама ще е късно !
Новини по държави: