Last news in Fakti

30 Август, 2023 14:41 2 087 25

Защо германците са недоволни от правителството на Шолц?

  • олаф шолц-
  • германия-
  • германци-
  • правителство-
  • канцлер-
  • хдс-
  • ангела меркел-
  • рейтинг

Резултатите за германското правителство са безпощадни

Защо германците са недоволни от правителството на Шолц? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Правителството на канцлера Олаф Шолц изпълни почти половината от мандата си - с разочароващи резултати. На изборите през септември 2021 година трите партии, формиращи управляващата коалиция, получиха общо 52 процента от гласовете. Две години по-късно цялостният им рейтинг се е свил до 39 на сто. Това означава, че управляващата коалиция, наречена "Светофар" (червени - социалдемократи, жълти - либерали и Партията на зелените) е загубила една четвърт от избирателите си на половината път.

Каква е причината за недоволството на германците от правителството? И защо спадът в подкрепата за управляващите партии не е съпроводен с повишение на рейтинга на основната опозиционна сила - консерваторите от блока ХДС/ХСС?

Какво показват проучванията

В най-новото социологическо проучване, проведено от института YouGov по поръчка на германската агенция ДПА, резултатите за германското правителство са безпощадни. 73 процента от анкетираните са разочаровани от работата на правителството, 68 на сто смятат, че кабинетът на Шолц е неспособен да реши актуалните проблеми на страната. Едва 18 процента вярват в преизбирането на коалицията на следващите редовни избори през 2025 година. 35 на сто смятат, че управляващата коалиция ще се разпадне преди края на мандата, а 45 процента прогнозират, че тя ще ще се задържи още две години на власт.

Канцлерът не е на мястото си?

Германците са особено недоволни от своя канцлер. Според 66 процента от анкетираните Шолц не се справя с работата си. Вицеканцлерът - "зеленият" министър на икономиката и екологията Роберт Хабек получава негативна оценка от 63 на сто. Отрицателни са резултатите и на финансовия министър - либерала Кристиан Линднер с 57 процента неодобрение, и на "зелената" външна министърка Аналена Бербок - 52 на сто. Единственото изключение е министърът на отбраната Борис Писториус. Над половината респонденти (52 процента) заявяват, че той добре се справя със задълженията си. Възможно е обаче Писториус просто да стои добре на фона на предшественичката си Кристин Ламбрехт, която се оттегли от поста след вълна от остри критики.

Носталгия по Меркел

Резултатите на други германски социологически институти са аналогични. Проучване на Insa показа, че едва 15 процента от жителите на страната казват, че настоящото правителство е по-добро от предишното. Според 49 на сто от германците кабинетът на "голямата коалиция", оглавяван от Ангела Меркел, е работил по-добре.

Разприте в правителството снижават рейтинга му

Германските коментатори са склонни да обясняват плачевния рейтинг на правителството на Шолц с острите различия между участващите в управляващата коалиция партии. Социалдемократите имат предимно социален дневен ред, зелените - ляв, а либералите са с програма, подкрепяща бизнеса. Обективните идеологически различия понякога прерастват и в публични кавги между членовете на кабинета. Последен пример за това е конфликтът между финансовия министър Кристиан Линднер и "зелената" министърка по въпросите на семейството Лиза Паус. В продължение на седмици тя блокираше подкрепяния от Линднер законопроект за данъчни облекчения за предприемачите. Конфликтът беше разрешен едва в четвъртия кръг разговори между двамата министри с посредничеството на канцлера.

Електоратът на Зелените е най-лоялният

Според германците, за раздорите в управляващата коалиция отговорност носят най-вече Зелените. От проучването на YouGov става ясно, че това мнение се споделя от 40 на сто от респондентите. Либералите са обвинявани за същото от 23 процента, а социалдемократите - от 10.

Рейтингът на Зелените (14 процента) е на почти същото ниво като резултатите им от изборите през 2021 година. При социалдемократите има намаление от почти осем процента, а при либералите - от 4,5 на сто. В същото време рейтингът на дяснопопулистката Алтернатива за Германия се е удвоил до 21 процента. На изборите през 2021 година тя спечели 10,3 на сто. Зелените остават силата, които определя тона в германската политика, макар да не се ползват с масовата подкрепа на електората. Те обаче успяха да спечелят за програмата си преобладаващо ляво-либералните медии и интелектуалния елит в Германия.

Автор: Никита Жолквер


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    7 34 Отговор
    Защо германците са недоволни от правителството на Шолц? - защото забавя
    оръжията за Украйна. За какво друго.

    Коментиран от #7, #9

  • 2 АБВ

    7 16 Отговор
    Защото ги карат да работят

    Коментиран от #10

  • 3 Как защо

    37 2 Отговор
    Щот вместо шолц трябва да се прекръсти на зашморц толко голем послушко отдавна не са имали

    Аналог на плевньо и денков
    Мега шушляци
  • 4 Доволни са

    35 2 Отговор
    как да не са доволни? По два патладжана във всяко домакинство,кво повече искат?
  • 5 ЕВРОСИМПАТИЗАНТ

    3 29 Отговор
    Германците са недоволни защото Шолц не подпомага достатъчно с пари и оръжия Укройна.
    Просто няма за какво друго да са недоволни.
  • 6 Халид Баба Юрган

    17 0 Отговор
    Ем чи що да съм нидуволен от Шолца бе баткуу, 7 чаворета отгледах покрай Меркел и Шолц.Чисти германци и само за тях ши гласувами.
  • 7 Хахаха

    35 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Припомни си реакцията на немците на руския танк пред руското посолство в Берлин. Значи точно обратното е, не искат Германия да снабдява със оръжие укровермахта.
  • 8 Зеленски съм - жужи бандерушката

    28 1 Отговор
    Дойчовците основно не са доволни от Улаф Шолц, че много се е навел на ФАЩ. И предишните правителства на Германия проявяваха подобна слонност, но Шолци прекали...чак челото си удари при едно от поредните си навеждания, хъ-хъ...
  • 9 Генчо

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Много от германците разбират отлично ситуацията. И те не искат да са роби на америка.
  • 10 Хоризонт

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "АБВ":

    Не не е това причината. Лъжат ги със зелени сделки с войни и какво ли не.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Механик

    21 0 Отговор
    Ма ка мъй яд начиййй!
    Ния чакахме Русия да съ разпада, па то кво стана начийййй.
    Германците се бунтуват начиййй и нещат Улавото начиййй. Французите се бунтуват начийй. И сега като остант без злато, петрол, уран и манган, кво ли ща става начийййй.
    Ноу мъй яд начиййй!

    Коментиран от #18

  • 13 Фюреро Гаргамел

    15 0 Отговор
    Да перефразирам вместо него : "Работата те прави свободен!"
  • 14 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    15 0 Отговор
    И аз съм недоволен. В ЛИДЛ инфлациятае 150%
  • 15 Град Симитли

    7 0 Отговор
    Ама, чай ся..... тоя Никита е руснак, а го печатат у,, дв,,?
    Явно е "правилен" руснак:))
  • 16 пешо

    18 0 Отговор
    защото ги превърна на просяци
  • 17 Немчо

    13 0 Отговор
    Твърде малко дава за Украйна, само 20 милиарда, затова са недоволни.
  • 18 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    0 13 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    И като се "случи" всичко това 😉 на теб ще ти се върне младостта, ще ти поникне коса и ше ти стане 🌽! Толкова я жадувате тая победа на Майчица РуZZия, че направо се побъркахте! Никаква надежда няма Русия да победи на бойното поле, ако украинците не останат без оръжие! Е това ще е великата победа на Путин - над противник без оръжие. Жалка история, колко и да се правят путинофилите на 🙉! Но малко избързваш. 45 години чакахте да изгние капиталистическата "мушмула", да не се наложи още толкова....!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Много ми

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    Пука дали Русия ще победи!

    По важно е киииюфскътъ хунта да бъде изричната.

    Коментиран от #22

  • 20 Касапин

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Майсторът 🐷 на Илюзийте":

    УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ КОГАТО Я ТЪПЧАТ С ОРЪЖИЕ АБЕ ТИ СЪС СИЧКИЯ ЛИ СИ КОЛКО ТРЯАА ДА СИ ЗДУХАН ЗА ДА ВЯРВАШ В ТОВА И КАТ ИМА ОРЪЖИЕ А СВЪРШАТ ХОРАТА ДОРИ И ДА ПОБЕДИ КВО ОТ ТОВА И КАК СИ ПРЕДСТАВЯШ ПОБЕДАТА НА УКРАЙНА ----РАЗПАДА СЕ РУСИЯ ЛИ АМИ И 1917 ГОДИНА ИНТЕРВЕНТИТЕ ТАКА СИ ГО ПРЕДСТАВЯЛИ И СА БИЛИ ДАЛЕЧ ПО БЛИЗО ДО ЦЕЛТА И КВО НИЩО ВСВ И СЛЕД ТОВА СТАЛИН Е ТАКАВА ПОБЕДА ЛИ ТЪРСИ УКРАЙНА БОЛЕН МОЗТК СИ МОЙ АМА НЯМА ЛЕЧЕНИЕ
  • 21 ОТЧАЙВАЩО

    3 0 Отговор
    ЧИ ОТ КО ДА СА ДОВОЛНИ ВЪПРОСЪТ Е КОЛКО СА БЕСНИ ДА НЕ ТРЪГНАТ ПАК ФАКЕЛНИТЕ ШЕСТВИЯ ПО УНТЕР ДЕР ЛИНДЕН
  • 22 ТОЧНО

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Много ми":

    СЕ МИ Е ТАЯ ДАЛИ РУСИЯ ЩЕ ПОБЕДИ ИНТЕРЕСУВА МЕ КОГА НАЦИСТКИЯТ КОРУМПИРАН УКРАИНСКИ ЕЛИТ ЩЕ УКРАСИ СТЪЛБОВЕТЕ В КИЕВ КОГА БАЙДЪН СТАРШИ И МЛАДШИ БАРАБАР С НЮЛАНД ЩЕ ВЛЯЗАТ В ПАНДИЗА ЗА ОРГАНИЗИРАН ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ В УКРАЙНА И ПОСЛЕДВАЛ ГЕНОЦИД В ЕВРОПА БАРАБАР СЪС ПОДКРЕПЯЩАТА ГИ ПАСМИНА ВКЛЮЧИТЕЛНО И В БЪЛГАРИЯ
  • 23 Вие питате

    0 0 Отговор
    ние отговаряме.
    "Защо германците са недоволни от правителството на Шолц?" - пита DW.

    Ето кратък и ясен отговор- Защото досъсипа Германия и я докара до рецесия, от която изход не се вижда.

    Няма нужда от горния ферман!

    Коментиран от #25

  • 24 Баце ЕООД

    0 0 Отговор
    Аналена Бербок е в правителството... По слаб политик и от нашия капацитет Пико Кирото
  • 25 САЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вие питате":

    Докара Германия до рецесия... Целия ЕС, еврото измислената държава Белгия, всичко измислено от САЩ е фалит
Новини по държави: