Last news in Fakti

30 Август, 2023 16:10 1 493 21

Косовският премиер: Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е по-спешно от всякога след руската инвазия в Украйна

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти

В интервюто си за гръцката медия Курти говори за европейската перспектива на Косово след войната в Украйна, отношенията Косово–Сърбия и възможното обединение с Албания

Косовският премиер: Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е по-спешно от всякога след руската инвазия в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз се проточи, но след руската агресия в Украйна то е по-спешно от всякога, каза пред гръцкото издание „Вима“ премиерът на Косово Албин Курти, който присъства на неформалната среща на лидерите на Балканите в Атина на 21 август, съобщава БТА.

В интервюто си за гръцката медия Курти говори за европейската перспектива на Косово след войната в Украйна, отношенията Косово–Сърбия и възможното обединение с Албания.

„Балканите принадлежат към Европа и ЕС няма да бъде пълен без присъединяването на Балканите, които, според мен, могат да допринесат за ЕС, а не само да се възползват от него“, заяви косовският премиер.

В отговор на въпрос дали е доволен от напредъка на Балканите 20 години след декларацията от Солун, когато ЕС обеща на Западните Балкани да станат членове, след като изпълнят условията за това, Курти заяви, че Западните Балкани не трябва да проявяват „нито цинизъм, нито горчивина“, а да удвоят усилията си за вътрешни реформи.

По отношение на критиките на САЩ към Косово и лично към него за ескалацията в четирите общини в Северно Косово, предимно населени със сърби, Курти подчерта, че САЩ са ключов съюзник за Косово и изрази вяра, че косовското правителство е действало по най-добрия възможен начин за запазване на демокрацията и реда в страната.

По негови думи въпреки общите ценности и цели на САЩ и ЕС, от една страна, и Косово – от друга, понякога има различия между тях в стратегията и тактиката във връзка с вътрешната политика на Косово.

Курти говори и за ситуацията в северните косовски общини, като подчерта, че тя е много по-добра от тази преди два месеца.

Във връзка със споразумението за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, постигнато под егидата на ЕС на 27 февруари, Курти каза, че то се базира на модела на двете Германии – „живей и остави другите да живеят“.

„За съжаление президентът (на Сърбия Александър) Вучич отказа да го подпише, като обеща да направи това в Охрид на 18 март заедно с анекса за прилагането му. Ние приехме и анекса, но сърбите не го подписаха“, допълни Курти.

Косовският премиер заяви, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и специалният пратеник на ЕС за диалога Белград–Прищина Мирослав Лайчак е трябвало да настояват Вучич да подпише и допълни, че с гласуването си против присъединяването на Косово към Съвета на Европа, Сърбия е нарушила член 4 от споразумението.

„Надявам се, че през есента г-н Борел и г-н Лайчак ще настояват да изпълним договореното. Искаме пълно и бързо изпълнение без условия“, подчерта премиерът на Косово.

На въпрос дали Курти подкрепя обединяването на Косово и Албания косовският премиер заяви, че албанците в Косово са 93 процента и че албанците са един народ, но в две държави. Той подчерта също, че Косово има отлични отношения с Албания.

„Към момента конституцията на Косово не позволява това (възможното обединение между Косово и Албания) и сме фокусирани върху защитата на нашата страна, нейната териториална цялост и суверенитет. Но повтарям, че имаме отлични отношения с Албания и въпреки че сме една нация, сме две различни държави“, заяви Курти.

По време на интервюто си косовският премиер беше попитан също какво означава за него „Велика Албания“, като въпросът беше отнесен към последното му посещение в Република Северна Македония. Гръцката медия припомни, че по време на речта на Курти в Тетово, където има албанско малцинство, е имало знаме на Велика Албания.

„Бях поканен от двама кметове – на Скопие и Тетово. В двете ми изказвания в тези два града няма нищо, което би могло да навреди на двустранните отношения. Имаме отлични отношения със Северна Македония. В речта си на площада в Тетово, където се събраха хиляди, аз благодарих на Северна Македония за признаването на Косово. Един от хилядите събрали се държеше знаме с карта, показваща в кои райони на Балканите албанците са местно население. Моето посещение и двете ми речи не могат да бъдат характеризирани със знаме“, каза Курти.

Следващият въпрос, който косовският премиер коментира, беше дали радикалният ислям има влияние в Косово.

„Имаше отделни екстремисти преди десетилетие, които отговориха на призива срещу Асад и отидоха в Сирия. Но нямаме религиозен фундаментализъм и екстремизъм в Косово“, заяви премиерът на Косово.

Той допълни, че повечето косовски албанци са мюсюлмани, но са умерени, както и че при албанците като нация има католици, православни християни и мюсюлмани, но това, което ги обединява, са историята и езикът.

На последния въпрос – какво очаква косовският премиер от Гърция – Курти отговори, че през изминалата година търговските трансакции между Косово и Гърция са били на стойност 308 милиона евро, което е увеличение от повече от 40 процента в сравнение с 2021 г.

„Вярвам, че по отношение на инвестициите и търговията можем да направим повече. Във връзка с възобновяемите енергийни източници, до 29 септември в Косово тече търг за соларен парк от 100 мегавата и ние бихме приветствали гръцки компании. Бих искал повече сътрудничество с Гърция в икономическата и културната сфера и, разбира се, Гърция да се присъедини към мнозинството страни от ЕС и НАТО, които са ни признали", каза в заключение Курти.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    25 2 Отговор
    Тоя се бои от сърби е, да не му нацепят канчето.

    Коментиран от #9

  • 2 Цеко сифоня

    15 1 Отговор
    Шиптърете в турско и косово поле в бугарска ведно с македонско и албанско поле
  • 3 Някой

    25 2 Отговор
    Що, бе? Да не би да се плашите, че Русия ще ви нападне? Не знам от къде... За да стигне до тях, Русия трябва първо да мине през Румъния и/или България. Което няма да ѝ отнеме много време... Първо, никой не иска да се бие срещу руснаците, особено в България. Второр, дори и да се опъне някой, с великата ни армия ще станем само за смях...

    Коментиран от #4

  • 4 А бе

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    те руснаците да ги намерят на картата, ще видят тогава.
  • 5 Умирам от смях

    18 0 Отговор
    Кклун от цирка
  • 6 Аз съм ЗА

    12 0 Отговор
    Искаме албанците да се преместят от Балканския полуостров в Западна Европа, където така силно им съчувстваха по време на косовския конфликт. Искаме сичкото албанец в Западна Еропа
  • 7 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    14 0 Отговор
    Тези пък, от тази измислена държава,
    плод на краварското желание да сеят раздори в целия свят...
  • 8 Гогогог

    7 0 Отговор
    Много болни мозъци руската инвазия хахаха тръгнали да завладяват света хахахаах а само си мачкат Украйна с тяхните фашисти а да не забравим и натотуууу уникланото натоуууу
  • 9 хммм

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Напротив! Вучич му е клекнал като заек и готов даже да му посвири на трумбета.. србетата са много страхливи!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хихихи..

    5 0 Отговор
    Арнаутинът наистина ли си мисли че разни хартийки с парафи ще спасят някого си от Съдбата /Присъдата/ му? И в Галактическия Съюз да се прошнуровате,все тая,среден пръст на Изхода!
  • 13 Гост

    6 0 Отговор
    Естествено бе, макЕк. Нали на ЕС му трябват б0дали, които да внасят вноски за членство, че да има какво да раздават на зеления потник.
  • 14 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "оня":

    Не си бил политкоректен.
  • 15 ТоКато

    2 0 Отговор
    То като договорите, които подписват министрите в последния си работен ден: кражбата се оставя по спешност накрая. И ЕС иска така, да завлече държавите с еднопосочен билет, че току виж вземат и се присъединят към новите съюзи, които се появяват.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Патриот

    1 5 Отговор
    Ако Европа не се обедини ще бъде асимилирана на парче. Никоя европейска държава поотделно не може да се защити от САЩ, Китай или Русия. Всички заедно, обаче, никой не може да ни подчини. Имаме два пъти по-голямо население от САЩ и съпоставима икономика. Китай е с 2-3 пъти по-голямо население, но икономиката му е по-малка. Русия е само военна заплаха, но няма шанс срещу обединена Европа. Англичаните си скубят косите и искат да се връщат в ЕС. Норвегия сама е обречена в идващия нов свят без изкопаеми горива и също ще иска да влезе. Балканите се натискат отдавна, защото им писна от бедността. Остава само Швейцария, но и на тях ще им светне лампичката. А ако Русия загуби и изпадне в колапс, което изглежда все по-вероятно, Беларус също ще направи крачка към ЕС. Така веднъж и завинаги ще наредим пъзела на Европа.

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 19 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Патриот":

    В Пъзелът на Европа не са включени славянски нации. Те се привикват, колкото да плащат членство, да работят евтино, да купуват остаряла стока и да се правят, че не виждат, как европейците им отмъкват жените.
  • 20 МногоПо

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Патриот":

    Нищи лично, но много повърхностно мнение, света не е толкова лесен колкото на Вас ви се преставя. Съветвам ви да спрете да гледате Холивуд и да мислите над норманите процеси в обществото и взаимоотношенията м/у държавите. Силно се надявам да Ви се подобри мисленето и да имате скорошни резултати.
  • 21 АйдеСиндРом

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Патриот":

    Айде синдрома Зеленски: да се обединяваме с/у лошото ... Че не може ли да се разбираш и с Китай и с Русия и с Европа еднакво добре, за какво нападене говорите. Нали свобода на търговията и икономическите отношения, пък се оказва, че постоянно ти налагат ограничение точно нашите "заплашените".. Мислете преди да следвате Зеленската муха - да се обединява за да се погубва, видяхме че това е ама последното рационално решение.... Политиката се прави на маса, не на бойно поле. Както и икономиката се преговря с търговци, а не в Бюрократи в Брюксел, които ти казват какво може и какво не.