Last news in Fakti

1 Септември, 2023 05:19 966 0

Задържаха 57 надзиратели и полицаи като заложници в еквадорски затвор

  • еквадор-
  • куенка-
  • затвор-
  • заложници

Затворниците в Куенка протестират от сряда

Задържаха 57 надзиратели и полицаи като заложници в еквадорски затвор - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС-архив

Затворниците в затвора в град Куенка, в южната част на Еквадор, които от сряда протестират срещу преместването на затворници в други затвори, задържаха 57 надзиратели и полицаи, съобщи вчера министърът на вътрешните работи Хуан Сапата, цитиран от Франс прес и БТА.

"Притеснени сме за безопасността на нашите служители", заяви той на пресконференция в Кито.

В сряда стотици войници и полицаи проведоха операция за издирване на оръжия, боеприпаси и експлозиви в затвора Латакунга (в южната част на страната), един от най-големите затвори в Еквадор. Сблъсъците между затворническите банди са чести. От 2021 г. насам в Еквадор са загинали около 430 затворници.

Групи, свързани с трафика на наркотици, водят война за власт в затворите, които са се превърнали в центрове за криминални дейности. Изправен пред тази вълна от насилие между организации, свързани с мексикански и колумбийски картели, на 24 юли президентът Гилермо Ласо обяви извънредно положение в цялата система на затворите за срок от 60 дни. Това позволява на армията да бъде разположена в затворите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА