Last news in Fakti

1 Септември, 2023 09:30 1 440 2

Влиза в сила постепенното увеличаване на пенсионната възраст във Франция

  • франция-
  • пенсиониране-
  • възраст-
  • протести-
  • пенсионна реформа

Минималната възраст за пенсиониране се увеличи с 3 месеца

Влиза в сила постепенното увеличаване на пенсионната възраст във Франция - 1
Източник: БГНЕС

Днес влизат в сила няколко важни декрета, свързани с пенсионната реформа във Франция. Тези изменения, предизвикали масови протести и стачки, са част от усилията на правителството да реформира пенсионната система на страната.

Едната от основните промени, която вече е в сила, е повишаването на възрастта за пенсиониране. Минималната възраст за пенсиониране се увеличи с 3 месеца, стигайки до 62 години и 3 месеца. Планира се този праг да се увеличава с по три месеца всяка година, като целта е да достигне 64 години до 2030 година.

Тези промени не засягат само "активни държавни служители" като пожарникари и медицински сестри, но и "свръхактивни държавни служители" като полицаи и ръководители на полети. Те все още могат да се пенсионират преди 62 години, но минималната възраст за тях се повишава от 57 на 59 и от 52 на 54 години съответно.

Освен това, голяма част от французите ще трябва да работят по-дълго, за да получат пълна пенсия. Необходимият трудов стаж за повечето пенсионни режими ще се увеличи от 42 на 43 години до 2027 година.

Също така, от 1 септември започва постепенното премахване на специалните пенсионни режими, включително за служителите на Автономния офис на Парижкия транспорт, енергийните компании и служителите на Банката на Франция. Новите служители, наети след тази дата, няма да имат достъп до тези специални пенсии.

Въпреки протестите и опозицията на синдикатите, законопроектът за реформа на пенсионната система беше приет без гласуване в Националното събрание на Франция на 16 март. Този ход предизвика нови вълни от протести в страната. На 14 април, Конституционният съвет одобри пенсионната реформа, премахвайки само няколко нейни точки. Френският президент Еманюел Макрон подписа закона след решението на съвета.

Законопроектът предвижда и преоценка на пенсиите за тези, които получават минимални пенсии или близо до тях. Увеличението ще бъде до 100 евро, а французите ще го усетят от октомври, когато ще бъде изплатена септемврийската пенсия.

Пенсионната реформа във Франция остава тема на голямо обсъждане и спор в обществото и продължава да предизвиква реакции и протести от различни социални групи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли бе

    8 0 Отговор
    А така французи. Работете до гроб за да има за помощи и издръжки на мигрантите, да ви лежат на гърба та да ви дойде акъла. Слава на Макарон и баба му.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: