Last news in Fakti

1 Септември, 2023 17:18 4 017 53

Най-младата премиерка в света! Сана Марин се оттегли от поста си на партиен лидер

  • сана марин-
  • финландия

Марин се надява това да отклони фокуса от личния ѝ живот, след като изкара често изпълнен с бурни емоции четиригодишен мандат начело на финландското правителство

Най-младата премиерка в света! Сана Марин се оттегли от поста си на партиен лидер  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившата премиерка на Финландия Сана Марин, на която малко не достигна да спечели парламентарните избори в страната през април, се оттегли днес от поста на лидер на левоцентристката Финландска социалдемократическа партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че Марин се надява това да отклони фокуса от личния ѝ живот, след като изкара често изпълнен с бурни емоции четиригодишен мандат начело на финландското правителство.

Марин, която бе обявила намерението си да подаде оставка веднага след изборите, беше най-младата премиерка в света, когато пое властта през 2019 г. на 34-годишна възраст. Тя привлече вниманието по целия свят и помогна за повишаването на престижа на Финландия, отбелязва Ройтерс.

След като ръководи страната си по време на пандемията от ковид и последвалата икономическа несигурност, Сана Марин стана гласовит поддръжник на Украйна и сложи край на финландския военен неутралитет, като вкара страната в НАТО.

Марин, която вече е 37-годишна, се е появявала на кориците на списанията "Воуг" (Vogue) и "Тайм " (Time), има милиони последователи в "Инстаграм" (Instagram) и е смятана от свои почитатели по целия свят за пример за подражание за прогресивните лидери от нейното поколение, посочва Ройтерс. У дома обаче избирателите изпитваха загриженост от проблеми като имиграцията и растящия държавен дефицит, в резултат от което дясната Национална коалиционна партия и крайнодясната партия "Финландците" спечелиха изборите през април с малка преднина.

По време на премиерския си мандат Сана Марин преживя няколко публични скандала, включително заради излизания по нощни клубове по време на пандемията, частни партита в официалната ѝ резиденция и изтекъл в медиите видеозапис от парти. След загубата на изборите Марин каза, че очаква с нетърпение да води по-спокоен живот, а по-късно обяви, че ще се разведе със съпруга си.

Бившата министър-председателка на Финландия ще продължи да е депутат в парламента. Освен това тя фигурира в списъка с публични говорители на американска агенция и също така е основала консултантска фирма заедно с бившия си асистент, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    78 98 Отговор
    Публична говорителка на американска агенция.Без коментар!

    Коментиран от #37

  • 3 Цъцъ

    53 75 Отговор
    Голям cъpбеж, трябва да му обърне по-сериозно внимание!

    Коментиран от #23

  • 4 Финландия ботаникал

    41 77 Отговор
    Трябваше като костоф, като загуби изборите, да отиде да бере гъби и да пасе костенурки.

    Коментиран от #36

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Атлантист+

    17 79 Отговор
    Младите атлантистки на власт в Европа (Сана, Мая, Хана, Аналена) се оказаха непоколебимо-твърди в отстояването на атлантическите ценности. Поклон

    Коментиран от #9, #17, #39

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Финландия има 276 млрд. долара БВП,

    77 55 Отговор
    а ние 84 млрд.$. благодарение на комунизма и съветските освободители!
    Вижте руската Карелия и финландската Карелия в Гугъл. Пустош в Русия и благоденстващи села отсреща. Гледали сте "Особености на руския риболов" - руски филм, направете съпоставка!

    Коментиран от #15

  • 9 Симпатизант

    45 75 Отговор

    До коментар #6 от "Атлантист+":

    Кои атлантически ценности имаш предвид? - тези на войнолюбивите атлантически ястреби, които уверено водят света към разделение и нова световна война?
  • 10 Алкохоличка

    78 14 Отговор
    Жалко , тази ми е много симпатична .

    Коментиран от #35

  • 11 Монголец

    76 33 Отговор
    Пълният парадокс идва от това, че руснаците в голямата си част са угрофини, както и самите фини- финландците. Само че Финландия е случила на "поробител" в лицето на Швеция. В руската джунгла господстват монголо-татарите. Докато ние сме дали на туземните угрофински племена езра, чуди и др. писменост и и духовници и така сме ги превърнали във фалшиви руски славяни. Исторически малшанс, че случихме на две азиатски диви империи, едната ни "освободи" от другата за да ни пороби за втори и трети път! По тези причини влахо-българите в Румъния избраха да се латинизират и пофренчат за да избягат от тези сатрапии и да се съюзят с Франция!

    Коментиран от #14

  • 12 Иван

    36 60 Отговор
    Колумбия помага за тези бурни емоции.
  • 13 Н.М.М.

    48 60 Отговор
    Който се е здрависалн със Зеленски досега , всеки пада зад борда. Първи беше рошавия.
  • 14 Иван

    13 60 Отговор

    До коментар #11 от "Монголец":

    А Франция се съюзи със Синагогата.
  • 15 Вижте Сега,

    38 81 Отговор

    До коментар #8 от "Финландия има 276 млрд. долара БВП,":

    За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала. По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF). В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия – 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа

    Коментиран от #16

  • 16 Тези комунистически лъжи ги

    81 34 Отговор

    До коментар #15 от "Вижте Сега,":

    запазете за вас. Гърция през 1939 г. има с 20% по-голям БВП от нас. Днес гръцкият БВП е 3 пъти по-висок от нашия. Ако сте ходили в Гърция можете да сравните с невъоръжено комунистическо око къде е влязла Червената армия и къде Британската. Не нас тия!

    Коментиран от #18, #44

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Вижте Сега,

    37 52 Отговор

    До коментар #16 от "Тези комунистически лъжи ги":

    С или без Червената армия, след повече от 30 години Демокрация и Пазарна икономика, всички данни (не комунистически), показват, че България не само върви по нанадолнището, тя просто тича. За успокоение има и други като нас - например прибалтийските републики

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 19 Механик

    37 50 Отговор
    Така ги въртите тия статии, че и "црън гявол" го изкарвате белокрил ангел.
    Как тая е допринесла толкова много за славата на Финландия, като е имала "няколко публични скандала" в това число за нарушаване на "ковид мерките" които сама е наложила, разни купони правила по време на чума, разни други работи и не на последно място, ама с гордост ни съобщавате, че щяла и да се развежда.
    Е кое и е "прогресивното" на тая соросидална купонджийка?
    Това ли ни давате за пример? Жена с нисък морал, която се извърта като фурнаджийска лопата?

    Коментиран от #40

  • 20 През комунизма съветски евреин на

    36 12 Отговор

    До коментар #18 от "Вижте Сега,":

    висока длъжност се прибира от командировка в гнилия Запад.
    Неговите посрещачи тоже евреи го питат:
    Ну Соломон Давидович гниет капитализм, гниет?
    Отговор:
    Гниет, но хорошо пахнет!
  • 21 Товарищ!

    6 36 Отговор

    До коментар #18 от "Вижте Сега,":

    Изчисления са по общоприета методика – в щатски долари от 1990 г. Според тях през 1945 г. БВП на човек в България е 7 300 щ.д. По същата методика КУАНДЪЛ, реномиран портал за икономическа статистика (в основата са данни на МВФ) показва, че БВП на човек в България в края на 1980 г. е бил 6 500 щ.д., т.е. по-малко от 1945 г. (окупираните „обединени“ територии не са в сметката). В края на 1988 и 1989 г. показателят е 8 700 щ.д. на човек, за да спадне през 1996-1997 г. до 5 400 щ.д.

    Тук се натрапва неприятният извод, че в постоянни цени благосъстоянието на българските граждани (измерено по този начин) е останало същото като в края на Втората световна война. През това време Гърция, която през 1945 г. е по-бедна от България, е вече над три пъти по-богата от България, нищо че минава през гражданска война и военна диктатура, който траят до средата на 1970-те години. Този факт крещи за обяснение по някакъв начин. Само спадът от 1989 до 1997 г. е 48% от БВП на човек от населението, т.е. около половината доход е изчезнал.
  • 22 Русоид

    4 38 Отговор

    До коментар #18 от "Вижте Сега,":

    А през 1996-1997 г. има още един фактически фалит по вътрешния правителствен дълг. Той е „изчистен“ с инфлация. През януари 1997 г. средната пенсия е 14 щ.д., заплатата – 40, за да спаднат през февруари същата година до съответно 5 и 20 долара. Който не помни, може да прочете обзора на МВФ за тези години. Впрочем това е най-ниското сравнително равнище на лични доходи в цялата история на България след 1878 г.

    След 1997 г. България повтаря реформите от 1991-1994 г., този път по-решително. Резултатът е, че в края на 2018 г. (според същия източник) БВП на човек в България е 12 800 щ.д. Иначе казано, както и да се тълкува случилото се през последните 20 години, няма как да не се отбележи, че това – с едно 16-месечно прекъсване през 2009-2010 г. - е най-дългият период на стопански растеж след 1878 г. насам и че в сравнителен план след Втората световна война българските граждани никога не са били по-добре.

    Коментиран от #46

  • 23 Хъш

    11 25 Отговор

    До коментар #3 от "Цъцъ":

    Аз ще помогна да утолим сърбежа
  • 24 Тая кокошка

    30 40 Отговор
    вкара Финландия в отан. Тя е от поколението на олигофрените, родени и учили се във фалшивата демокрация, изгубените.
    Само й вижте лицето! Една празнота и тъпота!
    Фашизмът и фалшивият свят нямат вече бъдеще!
  • 25 Исторически парк

    15 25 Отговор
    Бих й го сложил на тая соросоидка 😉

    Коментиран от #41

  • 26 Бай Иван

    16 25 Отговор
    Тая поне се наигра и се от.ба!
  • 27 Туй крве

    19 25 Отговор
    мисли само как да се разпори.

    Коментиран от #42

  • 28 Ивелин Михайлов

    16 25 Отговор
    Освен това тя фигурира в списъка с публични говорители на американска агенция и също така е основала консултантска фирма заедно с бившия си асистент, посочва Ройтерс.
  • 29 Русофил

    18 25 Отговор
    Сега ще може да се напука на бело по дискотеките без да й пука 😉
  • 30 Исторически парк

    19 25 Отговор
    Сега ще ходи на екскурзия в Колумбия 😉
  • 31 СвършиРабота

    21 25 Отговор
    Тя свърши поръчката и вкара Финлания в НАТО, друго няма какво да прави: парата си е пара, пък после неутралната държава вече ще сърба супата на съюза....
  • 32 хммм

    18 25 Отговор
    И без това не ставаше тази нацистка..
  • 33 Бегай !

    19 25 Отговор
    Това да сложиш жена на ръководен пост е пълна дивотия .Запада се превърна в гето,джендъри и наркомани щъкат като хлебарки и това благодарение на такива като тази.
  • 34 Стария кган

    15 25 Отговор
    Не ме кефи, не може човек който не съумява да спаси брака си да управлява и да подлъгва доверието на избирателите.
  • 35 Пич

    12 25 Отговор

    До коментар #10 от "Алкохоличка":

    Абе, става! Ама , по-добре да си нямаш работа с нея!:)
  • 36 Костенурката Гошо

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "Финландия ботаникал":

    Че какво им е на костенурките?!:)
  • 37 А50

    14 25 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    За това я е изгонил мъжът й, за какво му е публична "говорителка". Явно на мода е да се привлича внимание с изключения, като тази убавица, та следващата направо да я назначат на 21г. с идеални мерки и разкрепостена
  • 38 Кокауомън

    12 25 Отговор
    Ще си смърка хаш-хаш на воля....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Сана

    6 26 Отговор

    До коментар #27 от "Туй крве":

    Що?! Ти, не би ле ме порнал?!:)
  • 43 В края на 90-те г

    15 31 Отговор
    Във фирмата Нокия във Финландия почнаха да поставят само нямало жени за "директорки"! Ние мъжете не бяхме против, но се чудехме на безумните им решения и управление. И мина някакво време и фирмата потъна. Ей-така от безумните решения на разните Сари и подобни финландки... Не мисля, че мъжете са във всичко, по-добри от жените, но това го видях на практика, от вътре, как се сгромоляса тази доста успешна и високо технологична фирма под управлението на някакви еманципирани "менаджерки"!
  • 44 Абе по време на соца

    11 31 Отговор

    До коментар #16 от "Тези комунистически лъжи ги":

    Нашата армия беше толкова силна, че можехме да воюваме и победим Турция и Гърция... Те бяха натовски тогава, ние от дрогата страна. Но днес, след като вече знам нивото на армиите на тези страни, знам че тогава можехме да ги матираме и без помощта на съюзниците ни... Та до тука с лъжите на днешните младежи, които не са живяли тогава и нямат представа за силата на една социалистическа страна. Бяхме мотивирани и всички бяха включени в развитието на страната. Днес всеки право каквото си иска и няма целенасочено управление за развитоето на страната, като цяло. Това в целия капитализъю го НЯМА и няма да го има никога. Друга система е. Егоистична и раздробена само на лични интереси. Така не става нищо обществено. Да имаш фирма, имаш милиарди и кво? Страната и обществото са ти слаби. Примери? Германия и Франция .. дори и сащ. Къде са им отишли трилионите военен бюджет? Тухлата Ф-16 не е изобщо на ниво. По-скоро е технологично на нивото на 70-те години на мин век...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ха-ха...

    15 31 Отговор

    До коментар #22 от "Русоид":

    Ти сериозно ли? Иди по страната, виж колко градове и села вече са изчезнали. Децата са им в чужбина, а там са останали само пенсионери на минимални доходи. Какво вярваш на някакви си цифри?
    Тях може да ги тълкуваш, както си искаш. На практика милиони българи живеят днес в неволята на тази система. Да има, на пръсти се броят мулти милионери, но какво от това? Те може и да "вдигат" цифрите и статистиката, но на практика България умира. При тази отрицателна демография си отиваме. И виновна за това е тази икономическа система, дето прогони младите българи навън и тука в страната само се краде и лъже. . Къде ти е индустрията? Знаеш ли, каква мощна и индустрия имаше 1980-та година? Не сте и сънували...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Наблюдател

    6 25 Отговор
    Амън от социалкомунисти!
  • 49 Бай Марин

    14 25 Отговор
    Тая е от новите комсомолки, като Габриел, Майдел и т.н. Овце ама послушни към чичо Сам, като отвреме на време му разхождат кожата нагоре-надолу
  • 50 Мнение

    6 25 Отговор
    Напълно очаквано фиаско на поредното недуразумение. И това няма да е края...Шоуто предстои.
  • 51 инфо

    5 25 Отговор
    Предизвестен край за "политик" с подобен профил. Това са изпълнители на задължителните решения. Завършен бюрократ "обучен" да не мисли. Сравнително млади, с посредствени знания, без никакъв житейски опит, емоционално нестабилни, податливи на внушения, с установени зависимости, безумно предани на неолибералната кауза. Без всякаква способност да разбират средата и логика на нормалния живот.

    Коментиран от #53

  • 52 Вирус

    4 25 Отговор
    Просто сама си изпълни мисията вкара ги в отан и чао като нашите умнокрасивите хахаха
  • 53 Дейвид Духовни

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "инфо":

    Направо не мога да повярвам, че имаш 25 минуса. А си казал всичко повече от точно!
    Тоя свят е загинал, това е.
Новини по държави: