Last news in Fakti

2 Септември, 2023 09:52 1 569 10

Историческо посещение! Папата разкритикува корупцията и призова да се прави повече за околната среда

  • монголия-
  • улан батор-
  • ватикан-
  • папа франциск

В столицата Улан Батор папата беше посрещнат с червен килим и монголски почетни гвардейци в традиционни униформи в синьо, червено и жълто

Историческо посещение! Папата разкритикува корупцията и призова да се прави повече за околната среда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск призова днес да се прави повече за опазване на околната среда и предупреди за вредите от корупцията по време на безпрецедентната си визита в Монголия – държава с млада демокрация, която се намира между Русия и Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пристигнал вчера, 86-годишният свети отец се срещна днес със скромната, но активна католическа общност в тази азиатска страна с будистко мнозинство.

В столицата Улан Батор папата беше посрещнат с червен килим и монголски почетни гвардейци в традиционни униформи в синьо, червено и жълто.

„Да живее папата!“, скандираха ентусиазирани присъстващи.

Президентът на Монголия Ухнаагийн Хурелсух посрещна папата йезуит пред внушителна бронзова статуя на Чингиз хан на огромния площад Сухбаатар, където се намира комплексът от правителствени сгради.

Приветствайки монголската традиция за живот в хармония с природата, папа Франциск настоя за „неотложен и отсега нататък неотменим ангажимент в полза на защитата на планетата Земя“.

Монголия, която е една от най-големите износителки на въглища, има една от най-замърсените столици в света.

Папата предупреди монголските лидери и за вредата от корупцията. Голям скандал във въгледобивната индустрия провокира през декември големи демонстрации в Монголия.

Корупцията представлява „сериозна опасност за развитието на хората навсякъде по света и се подхранва от користен и безскрупулен манталитет, който повлича към бедност цели държави“, посочи папата.

Посещението на Франциск се следи с въодушевление от множество поклонници от други азиатски държави, които също пристигнаха в Монголия, за да се опитат да видят на живо главата на Римокатолическата църква, в чието лоно има 1,3 милиарда вярващи.

„Това е все едно да видиш Исус“, каза китайски турист, дошъл с група вярващи, специално, за да види папата.

В Катедралата „Св. Св. Петър и Павел“, чийто купол наподобява традиционна монголска номадска юрта, предстои среща на Франциск с 25-е католически свещеници и 33 монахини, само двама от които са монголци.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    22 0 Отговор
    А пък три папи галиха главата на бате бойко който въобще не е крадец и лъжец

    Коментиран от #3

  • 2 да де

    12 1 Отговор
    Тоя да си види Ватикана и после да ръси акъл.
  • 3 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    Ако ББ отиде в Монголия, сигурно ще му целуват... чекмеджетата...
  • 4 факуса

    9 0 Отговор
    ами дай личен пример и лети с редовни полети,не с личен самолет,какво толкоз важно реши кат мърси въздуха до монголия,лицемер

    Коментиран от #7

  • 5 Политкоректен

    9 0 Отговор
    Както всичко друго изречено напоследък от папата и това е голяма глупост. Очаква номадите в Монголия да опазват повече стадата си? И да ги карат да пасат по-малко? Или да се намали корупцията в юртите, в които живеят?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Банка Ватикана

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "факуса":

    Папомолетът е на "еъриталия", не е частен.
  • 8 Калпазанин

    5 0 Отговор
    За корупцията, трябва да се допитате точно до евреите които са си измислили католицизма, а и за лихвите да помислиме кой ги използва най добре оттам стигаме до банките и парите и как се завладяваха и ограбваха цели държави и кой подкупваше цели правителства и подкупва, все още 🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 9 Само питам

    0 0 Отговор
    Дали папа Франческо ще посъветва младите монголци да си спомнят и за монголското величие и да се гордеят с Чингис хан?
  • 10 АУУУУУ

    0 0 Отговор
    ПАПА. БРИКС Е НЕДОВОЛЕН ОТ ВСИЧКИ .. . . НО Е ДОВОЛЕН ХУМАННАТА , СТЪЛБ НА ХРИСТИЯНСТВОТО РУСИЯ ...... Е КАК ПАЛЯТ ГРОБИЩАТА НА СВОИТЕ ОТ ВАГНЕР..........🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣