Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Септември, 2023 17:17 3 635 30

През блокадата! Все повече товарни кораби от Украйна използват граждански коридор въпреки руските заплахи

  • украйна-
  • зърно-
  • зърнена сделка-
  • черно море-
  • русия

Вторият плавателен съд, пътуващ под флага на Маршаловите острови, напусна вчера същото пристанище със 172 000 тона концентрат от желязна руда

През блокадата! Все повече товарни кораби от Украйна използват граждански коридор въпреки руските заплахи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Два товарни кораба са тръгнали вчера от Украйна въпреки руските заплахи и се намират в Черно море, съобщиха днес морските власти, цитирани от Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Анна-Тереза", плаващ под либерийски флаг кораб, който превозва 56 000 тона чугун, е напуснал вчера украинското пристанище Южни и в момента се намира близо до българските териториални води, заяви украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Вторият плавателен съд, пътуващ под флага на Маршаловите острови, напусна вчера същото пристанище със 172 000 тона концентрат от желязна руда. Корабът е пристигнал в румънското черноморско пристанище Констанца малко преди обяд днес, пише в известния уебсайт за проследяване на кораби MarineTraffic.com. Уебсайтът не посочва дали плавателният съд ще продължи да се движи от румънското пристанище.

Двата плавателни съда са преминали през временния коридор за граждански кораби от украинските черноморски пристанища до Босфора, заяви Кубраков в социалната мрежа "Екс" (бившия "Туитър"). Коридорът минава покрай западния бряг на Черно море, като избягва международните води и вместо това използва тези на Румъния и България.

Властите в пристанището във Варна не потвърдиха дали "Анна-Тереза" ще акостира или ще продължи към Босфора. Това са третият и четвъртият плавателен съд, които използваха временния коридор, създаден от украинското правителство, след като Русия прекрати споразумението за безопасен износ на зърно от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе

    22 79 Отговор
    Русия е бита карта и никой не я бръсне за слива!

    Коментиран от #2, #3, #5

  • 2 Абе

    67 16 Отговор

    До коментар #1 от "А бе":

    Ти сигурно по себе си съдиш.
  • 3 Доообре

    53 8 Отговор

    До коментар #1 от "А бе":

    Това по битивито ли го казаха :D
  • 4 Последния Софиянец

    66 16 Отговор
    Украински кораби си играят на криеница с руския флот във Варна и Бургас.Това е много опасно за България.

    Коментиран от #7

  • 5 И бе

    39 12 Отговор

    До коментар #1 от "А бе":

    Тебе кой та бръсне
  • 6 Делю Хайдутин

    40 7 Отговор
    Два кораба желязна руда са трошичка.

    Коментиран от #25

  • 7 Мутрофан

    17 46 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Русия не смее да навлезе в румънски или български води!

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    42 8 Отговор

    До коментар #7 от "Мутрофан":

    За ракетите няма граници.

    Коментиран от #30

  • 9 История с документи

    18 44 Отговор
    Историческото име на Русия е „Московия“, името „Рус“ от 880г. принадлежи на Киевска Рус – днешна Украйна.
    „Московия“ се използва на историческите карти до 1721г.-Петър I провъзгласява Московското царство за „Руска империя“.
    Москва си присвоява не само историческото наследство на Киевска Рус, но и се опитва да узакони земите на украинците.
    С отделянето си от Киев руската културна традиция губи своите корени. Затова Русия толкова държи на лъжата, че Украйна принадлежи на Русия.
    Хилядолетна Рус е държавата на предците на украинския народ, а не на московииския. Тя е свързана с историята на Московия само с директивите на Петър I, Екатерина II, Сталин и разни "историци", които са служили в полза на Кремъл.
    Твърдения им, че Украйна никога не е съществувала е нелепо и дълбоко лъжливо защото името "Украйна" (Ukraina) се появява документирано още през 1639 г.
    То е използвано от френския военен инженер и картограф Гийом Левасьор дьо Боплан на обща карта от 1648г. На същата тази карта местоположението на Московия е отбелязано в горния десен ъгъл - Moscovia Pars (Земя на Московия).
    Има и други карти, документи, бележки на историци и пътешественици от онова време. Кремъл отхвърля тези исторически факти и целенасочено повтаря изгодното за него твърдение, че Украйна не е съществувала преди 20 век.
    Документите и историческата правда повече от ясно доказват, че Московия е наследник на разпадналата се “Златна Орда” - държавата на монголите, наследници на Чингиз Хан

    Коментиран от #10, #11, #14, #20

  • 10 Не се хаб, във френски музей пише

    50 10 Отговор

    До коментар #9 от "История с документи":

    "Киевска, и Московска, и Новгородска Рус всичко това е Русия с различни столици в различни периоди"
    Историците правят разграничение за определяне на периодите в историята на Русия, точно за такива кроасани като теб. И ти пак не можеш да разбереш и схванеш. Сори

    Коментиран от #19

  • 11 Последния Софиянец

    32 5 Отговор

    До коментар #9 от "История с документи":

    До 1917 г столицата на Русия е Санкт Петербург.Ленин прави Москва столица.
  • 12 Реално

    15 47 Отговор
    Цял свят видя каква гола вода е руZZия.
    Всичко е било пропаганда, картон и анимации. Т.е. цялото "величие" на московлии се е дължало на Пригожин, чрез фабриките му за дезинформация и наемните yбийци за отстраняване на неудобните.
    Свърши тая. Само копейките живеят още в заблуда.

    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."

    Коментиран от #15

  • 13 Мисирките

    34 5 Отговор
    ползват защото им разрешават . Корабите които "трябва" ще ги проверяват
  • 14 А бе

    17 40 Отговор

    До коментар #9 от "История с документи":

    Руснаците са подменили историята на доста държави, включително и България. Добре че в днешно време, когато можем да ползваме изключително много некомунистически източници, всичко излиза наяве.

    Коментиран от #17

  • 15 Последния Софиянец

    33 9 Отговор

    До коментар #12 от "Реално":

    Третата световна война започва и ще похарчи всички световни ресурси.След нея комунизма ще бъде неизбежен.На всеки ще дават по паничка щурци на ден и кат дрехи на година.

    Коментиран от #24

  • 16 Бмх

    40 11 Отговор
    Абе прошляци кравария ви такова без плюнка, а вие за Русия да мислите! Това което Русия ви направи още не може да го боядисате! Римляните ще ви оправят некадърници!
  • 17 Последния Софиянец

    11 31 Отговор

    До коментар #14 от "А бе":

    Руснаците ги е яд че цялата им култура е българска.
  • 18 Омар

    12 32 Отговор
    Руските военни кораби, по точно остатъка от тях, са се изпокрили дълбоко покрай крайбрежията, за да бъдат покрити от наземното ПВО. Повече няма да рискуват да излязат в открити води, за да диктуват правила. Но след историите с "Оленогорский Горняк" и танкерът SIG става ясно, че и там не са в безопастност.
  • 19 А бе

    5 15 Отговор

    До коментар #10 от "Не се хаб, във френски музей пише":

    Коя е най-стара от тях, сигурно знаеш?

    Коментиран от #21

  • 20 Рюрик

    24 4 Отговор

    До коментар #9 от "История с документи":

    Рюриките са си чистокръвни Vikings,те основават Холмгардр/Новгород/ и се спускат с дракарите си до Киев. И основават роси. Едно от викикингските племена се е наричало "роси" или "руси" оттам идва общото название на руснаците.А трите фундаментални и еднокръвни клона са Великая Русь,Малая Русь и Белая Русь
  • 21 Що ти не знаеш ли

    20 1 Отговор

    До коментар #19 от "А бе":

    Всички знаем, че днешната столица на Русия е Москва, но малцина знаят кои други градове някога са управлявали суверенни руски земи. Това е историята на руските столици през вековете.

    Киев (882 - 1243)
    Името на първия княз, официално управлявал руските земи, е Рюрик. Рюрик е основателя на Русия. Той е основоположник на династията Рюриковичи, но от френската хроники става ясно кой град се е намирала първата му резиденция / съолицс/– Ладога Новгород. Сигурно е обаче, че неговият наследник Олег от Новгород завзема властта от своя брат Асколд. Олег толкова много харесва руския Киев/ следваща столица/, че се мести да живее там, заедно със своята свита, негови са думите: "Нека Киев бъде майка на всички руски градове". Това води до основаването на държавата Киевска Рус, а князът, който живее в Киев, е смятан за основателя на Русия.

    Киев остава руска столица до края на XII век, когато повечето влиятелни руски князе преместват резиденциите си в северния град Владимир, за да могат по-добре да се защитят от татарите, нападащи от юг. През 1240 г. Киев е опустошен от татаро-монголските орди и навлиза в период на регрес......

    Коментиран от #28

  • 22 Гошо

    30 4 Отговор
    Какъв концентрат бе , я дайте реална снимка и ще видите ватерлинията му е 1 м най- малко над вода Що не показахте какво разтовари ,она "Примус " във Варна като дойде Вече няма инакъв чужд кораб в украинските пристанища поклечаха поклечаха и си тръгнаха Пристанищата им всъщност не функционират
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гошо

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "Делю Хайдутин":

    Празни са Просто собствениците си ги изтеглят

    Коментиран от #27

  • 26 Гоуст

    22 4 Отговор
    Съвпадението на товарите чугун и обогатена желязна руда ми докарва една мисъл: част от товара не са ли останки от бронирана военна техника.
  • 27 ХА ХА

    3 7 Отговор

    До коментар #25 от "Гошо":

    Ти и седемте ти плюса (за сега) явно не можете да четете на български, поне ползвайте преводача бе!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 АУУУУУ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    РАКЕТЕН УДАР ТА ТЕРИТОРИЯ НА СТРАНА ОТ НАТО...... РУСИЯ ДАЛИ ЩЕ ПОСМЕЕ.......ВЧЕРА ОТ САЩ ОБЯВИХА ЧЕ НА ВСЕКИ ЯДРЕН УДАР ЩЕ ОТГОВОРЯТ С ЯДРЕН........НАЛИ ЗА ТОВА МЕЧТАЕШ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Новини по държави: