Last news in Fakti

2 Септември, 2023 17:49 1 198 2

Преследване на обединението с Тайван - на първо място в дневния ред на Си Дзинпин през третия му мандат

  • тайван-
  • китай-
  • народна освободителна армия-
  • война-
  • заплаха-
  • мир-
  • стабилност-
  • суверенитет-
  • една страна две системи-
  • си дзинпин-
  • мандат

Китай не се е отказал от идеята за използване на сила срещу Тайван

Преследването на обединението с Тайван вероятно ще бъде на първо място в дневния ред по време на третия петгодишен мандат на китайския президент Си Дзинпин, който започна по-рано тази година, заявиха от Министерство на националната отбрана на Тайван.

Министерството базира своя анализ на три събития, случили се след 20-ия Национален конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), проведен миналия октомври, които затвърдиха силните позиции на Си.

На конгреса ККП записа формулата „една държава, две системи“ в своята партийна конституция, която определя по-категорични насоки за политиката на партията по отношение на Тайван.

Концепцията беше предложена за първи път от покойния лидер Дън Сяопин през 70-те години наминалия век, за да насърчи политиката на мирно обединение с Тайван.

Друга индикация беше първата реч, произнесена от Си на 14-тото Общокитайско събрание на народните представители, след като беше избран за безпрецедентен трети мандат като президент, в която той обеща да ръководи ККП за „солидно“ насърчаване на „великата кауза за национално обединение“.

В доклада се казва още, че съставът на 20-тата Централна военна комисия, най-висшата организация занационална отбрана на Китай, също предполага, че Си счита обединението с Тайван за най-важното в дневния ред на третия му мандат.

Си е дал приоритет на опита с военни технологии и справянето с Тайван при назначаването на генерали в Централната военна комисия. Хи Уейдонг е назначен за един от двамата заместик-председатели на комисията, защото е бил добре запознат с военната готовност на Народната освободителна армия, което би било предимство в случай на конфликт в Тайванския пролив, заявиха от министерство на отбраната на Тайван. Той е заемал поста командир на командването на източния театър на Народната освободителна армия, по време на който е отговарял за непредвидените ситуации в Тайван и Източнокитайско море.

От министерството заявиха, че ракетните сили на Народната освободителна армия имат за цел да установят точни способности за нанасяне на удари срещу противници в първата островна верига до края на 2027 г., имайки предвид веригата от острови, които съставляват Япония, Тайван и Филипините.

Добавя се, че Народната освободителна армия също има за цел да изгради всеобхватна и многофункционална сухопътна сила, да модернизира флота си, така че да е в състояние да противодейства на противниците от първата до втората островна верига до 2035 г., и да разшири обсега на нападение по въздух до втората островна верига до 2035 г.

Втората островна верига се състои от редица японски острови, както и Гуам и Микронезия.

Междувременно силите за стратегическа поддръжка на Народнатаосвободителна армия се очаква да бъдат от решаващо значение за способносттана Китай да води информационна война, се казва в доклада.

От Министерство на отбраната на Тайван отбелязаха още, че Народната освободителна армия ще продължи да участва във военни действия с различна интензивност в морето и въздуха около Тайван.

Подобни действия от страна на Народната освободителна армия имат за цел да тестват и оценят способността ѝ да реагира на външна намеса в конфликт и да демонстрира способността си да възпира външни военни сили, които биха могли да се притекат на помощ на Тайван, се казва още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тайван е

    10 5 Отговор
    китайски остров
  • 2 М3 голд

    3 7 Отговор
    Няма лошо за никого от обединението на Китай с Тайван. Освен за САЩ. Представяте ли си, тази ускорено развиваща се икономика в КНР да работи с високотехнологичен Тайван? Къде ще отидат? Нямат стигане. Особено във военната и космическа области. А всъщност решава Чан Кай Ши и цепи острова от Китай.
    Превземането е лесно. Но КНР не са готови, все още.