Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Септември, 2023 18:13 2 148 29

Срещата на Путин с Ердоган: нов шанс за зърнената сделка?

  • русия-
  • турция-
  • украйна-
  • зърнена сделка-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу изтъкна наскоро, че вината за провала на зърнената сделка не е на Москва

Срещата на Путин с Ердоган: нов шанс за зърнената сделка? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В понеделник в Сочи ще се проведе среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Те ще говорят за войната и за зърното - за провалената сделка, която сега може да се възобнови.

От седмици на Украйна официално ѝ е забранено да изнася зърно през Черно море, но това скоро може да се промени - покрай срещата на президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путинв Сочи в понеделник, прогнозира германската обществена телевизия ZDF. През юли 2022-а година Турция и ООН посредничиха за сключването на споразумение, позволяващо на Киев транспортирането на зърно през три пристанища на Черно море. Отделно споразумение между ООН и Русия пък трябваше да създаде предпоставките за износ на руски храни и торове. През юли т.г. обаче Русия отказа да поднови зърнената сделка с аргумента, че условията ѝ за споразумението не са изпълнени, и заплаши с нападения търговските кораби, които излизат от украински пристанища. Оттогава насам се търсят решения в борбата срещу глада в света. И е вероятно срещата в Сочи да доведе до ново начало, предполага и euronews.

Още новини от Украйна

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу изтъкна наскоро, че вината за провала на зърнената сделка не е на Москва. Той повтори позицията на страната си, че Русия ще се върне към споразумението, ако обещанията, които са ѝ били дадени, бъдат изпълнени. "Това днес не е по наша вина, но то е спряно", казва Шойгу за споразумението в изявление, разпространено от Министерство на отбраната.

Руският списък с условия към Запада

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е изпратил в Турция списък с мерки, които Западът трябва да реализира, за да бъде възстановен украинският износ. Сред условията за това са и гаранциите, че Русия ще може безпрепятствено да изнася зърно и торове. Анкара от своя страна подчертава колко важно е споразумението за сигурното снабдяване с храни в светован мащаб.

T-online също отбелязва, че срещата между Путин и Ердоган трябва да се съсредоточи върху възобновяването на зърнената сделка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е информирал, че Путин и Ердоган искат да започнат разговорите си в понеделник следобед. Външните министри на двете страни вече са преговаряли по темата.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    9 6 Отговор
    Ядец! Мечтии ердоганови!
  • 2 Име

    12 4 Отговор
    Само и единствено руснака решава.
  • 3 Срещата

    9 16 Отговор
    Ердоган може да превземе Русия само с един замах на ятагана си.
    Турция е много по-силна във военно отношение от Русия и сега руснаците след тази среща се надяват Турция да ги пази!

    Коментиран от #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Срещата ще е

    4 10 Отговор
    Ердоган-двойник на Путин.
    Джуджето седи с изгризани от страх нокти в бункера, в бункера си, и реве безпомощно, в тая безисходица.

    Коментиран от #24

  • 6 Каква е тази статия?

    10 2 Отговор
    Изсмукана от пръстите на Дойчин! Какво могат да решат по тази сделка Ердоган и Путин след като запада не си изпълнява условията по зърнената сделка!? И Ердоган и Путин ясно ясно заявиха, че ще бъде възстановена на следващия ден, след както запада изпълни договореното. Тъй че този въпрос е изяснен. Останалото са журналистически увъртания и упражнения.

    Срещата между Ердоган и Путин е за друго.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    4 8 Отговор
    Жужка пак ще лази в нозете на пашата.

    Коментиран от #12

  • 9 Новинар БГ

    6 1 Отговор
    Преди 20 минути е избухнала престрелка на границата Беларус/Украйна,като беларуските граничари са били атакувани от елитни части на мотострелковата пехота на ВСУ! Обстрелвани от минохвъргаки с подкрепа и на тежка бронирана техника белорусите са отстъпили с около три километра в дълбочина. В момента спешно към зоната на конфликта се придвижва 43 армия на РФ,както и части ма 2 белоруска армия и части на Вагнер!

    Коментиран от #14, #16, #20

  • 10 Стършел

    4 9 Отговор
    Русия не са в положението в което си мислят, няма как да поставят условия на когото и да било, ватенките са кръгла нула, даже две нули.🤣🤣🤣

    Коментиран от #15, #17

  • 11 Укропат

    7 1 Отговор
    Зърнена сделка. Каквото зърнем ,ще го делим. По украински разбира се. 1/3 за шефчето. 1/3 за батько Бандера. Останалото се разделя на пет. Една част на шефчето ,една на генералите ,една на ТВ водещи и разни блогъри ,на мобилизиращите и останалото на фронта и пак се дели.
  • 12 Ама май Ердо

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    му идва на крака, а?:)

    Коментиран от #13

  • 13 Стършел

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Ама май Ердо":

    Идва на свиждане на жужи в бункера, не може да го изкара от там вече една година.🤣🤣🤣
  • 14 спрете самогона

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Новинар БГ":

    Каква 43 армия на РФ .,какъв вагнер ..Какви пет лева сънуваш бе!? В беларус в момента има 2000 алк аша а вагнер избега..
  • 15 Комарицки

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Стършел":

    Не е твоя вината че си в мъгла и заблуда! Такива усукани и манипулативни статии като тая, са те подвели лошо!

    Русия не е поставяла условия. Има си изготвена зърнена сделка и са подписани договорености. Едната страна не ги изпълнява!

    Сега ясно ли ти стана?
  • 16 Гого

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Новинар БГ":

    Това вероятно е провокация с цел въвличането на Белорус в конфликта и съответна намеса на Полша и НАТО!Ужас!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мишел

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Срещата":

    Ще бъде много интересно колко минути ще трае опитът на една неядрена държава да превзема територия на ядрена държава.Факт е, че никой не е посмял да пробва.
  • 20 витко

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Новинар БГ":

    Сега Лукашенко да не търси свободен бункер, че всичките били Резерве, а докато изкопат нов, онея може да са стигнали вече...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 айде бе

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "Бесен-_ Язовец":

    Путлер и факти ли започна да чете.
  • 23 Карфиол

    5 1 Отговор
    На всички е ясно, освен на зелките, че зърнена сделка НЯМА да има!
  • 24 ХАХАХА

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Срещата ще е":

    "Безизходица" произлиза от Изход!

    Коментиран от #25

  • 25 А твоя."изход"

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "ХАХАХА":

    е станал руски вход.
  • 26 двуличен пуяк

    2 2 Отговор
    В Сирия руските Въздушно-космически сили започнаха серия от въздушни удари по позициите на протурски групировки в северната част на страната
  • 27 ЗЛИЯТ ..

    2 1 Отговор
    Никой не желае Зърното на окропа..Пълно с токсични химикали..Дасе потапя !!!
  • 28 ЗЛИЯТ..

    2 1 Отговор
    Зърното на хахлята си е за тях ..Това е токсичен отпадък..
  • 29 Водолей

    0 0 Отговор
    Да ама не.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания