Last news in Fakti

4 Септември, 2023 11:41 2 892 14

Земетресение в курорта Кушадасъ

  • турция-
  • егейско море-
  • кушадасъ-
  • магнитуд

С магнитуд 4,4

Земетресение в курорта Кушадасъ - 1
Източник: Shutterstock

Земетресение с магнитуд 4,4 беше усетено в турския курорт Кушадасъ тази сутрин.

Огнището на труса се намира на дълбочина от 7 километра в Егейско море.

Засега няма информация за евентуални последици, причинени от земетресението, съобщи БНР.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Господ

    3 1 Отговор
    Този свят е към края си.
  • 2 земетръс

    2 0 Отговор
    Както и в нашия курорт Симитли, така и в турсия подобен курорт стават леки земетресения, от музиката по дискотеките е това и от плажуващите в курортите
  • 3 орхан

    1 0 Отговор
    Въй Аллах Въй...
  • 4 фенче

    1 0 Отговор
    свързани са с един и същи разлом, или по малък разлом в Симитли, е свързан с големия разлом, 2014 имаше земетресение над 6 степен в Егейско море

    Коментиран от #8, #10

  • 5 начи ние сме били богати ЗА ДА ХОДИМ

    5 0 Отговор
    ПА ПО 3 ПОЧИВКИ ПО 7 ДЕНА НО НЕ И СЕГА - АЙ СТИГА БЕ ..... ИСТИНАТА Е ЧЕ СМЕ 10 ПЪТИ ПО БЕДНИ ОТ ТОГАВА, ЗАЩОТО БОЙКО И КИРО ИЗОБЩО НЕ РАБОТЯТ А КРАДАТ С МИЛИАРДИ ДНЕВНО
  • 6 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор
    Айде, дайте един осмак! Алах Акбар!

    Коментиран от #12

  • 7 Споко

    2 0 Отговор
    Земетресението е от радостта от спечелената европейска титла на туркините снощи когато накараха публиката в Брюксел да изслуша права турският химн докато червеният байряк със звездата и полумесец се вееше гордо над всички.
  • 8 ФенЕрче

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "фенче":

    Първото силно земетресение в новата българска история се случва през 1904 година в долината на река Струма. На 4 април за първи път от 130 години Европа усеща два толкова силни последователни труса през интервал от 20 минути. Те са изчислени на 7,8 и 7,2 по Рихтер. Жертвите са над 200, а щетите са огромни. До основи са сринати селата Крупник и Симитли. Големи разрушения има в градовете Джумая (Благоеврад), Банско и Разлог.
  • 9 ФенЕрче

    4 0 Отговор
    Земетресението е наречено Крупнишко, а там и до днес се носят легенди за овчаря дядо Стойне, който бил със стадото си високо над реката в Кресненския разлом, когато изведнъж видял под себе си как земята се разцепила и Струма спира да тече. Дядото разказвал, че водата започнала да потъва в недрата на каньона, а околните ридове се свлекли за секунди. Той се спасил, защото бил на най-високото място и прибирайки се към Крупник станал свидетел как всичко наоколо се променя пред очите му. И така, няколко дни река Струма потъвала в огромна водна пещера, а после си проправила сама съвсем ново корито. Легендата се преплита с географски вярното, тъй като учените наблюдават промяна в целия ландшафт на района вследствие от земетресенията.
  • 10 ФенЕрче

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "фенче":

    За водната пещера се носят най-различни предания. Местните твърдят, че по време на Междусъюзническата война, когато българската войска отстъпва, в тази част на дефилето тя затваря в обръч цяла гръцка дивизия, чийто тела падат в пропастта и изчезват. Същото се повторило и през 1925 година, когато на това място станала развръзката на така нареченият „Петрички инцидент“ и оттогава неприятелите се страхуват от тази местност.
    За жалост обаче това не е единственото земетресение, сполетяло България в тези години. Следващото бедствие на територията на страната ни се случва през 1913 година. Епицентърът е Горна Оряховица, а магнитудът на основния трус, продължил 20 секунди, е 7 по Рихтер. Цяла България усеща бедствието, но за Велико Търново и Горна Оряховица последствията са катастрофални. Загиват близо 40 души, а до основи са сринати 80% от сградите, много от които паметници на културата. Стойността на щетите възлиза на 12 316 000 лв.

    Ужасът се повтаря 5 години по-късно, когато се случва Софийското земетресение. Неговият основен трус е в 20:58 местно време на 17 октомври 1917 година. Сеизмолози твърдят, че това е най-тежкото земетресение за столицата през 20 век, макар в сравнение с предходните да е само 5.1 по скалата на Рихтер. За щастие то не взима човешки жертви, но довежда до разрушението на десетки сгради и сериозното повреждане на стотици други. Най-тежки са пораженията в района между църквата Свети Седмочисленици и Народното събрание. Една от значителн

    Коментиран от #11

  • 11 ФенЕрче

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ФенЕрче":

    Една от значително повредените сгради е на тогавашния Министерски съвет, която се намирала на улица „Шести септември“.
    Друг голям български град, опустошен от земетресение, е Пловдив. Това се случва през 1928 година в следствие от поредица от трусове между 14 и 25 април. Те са в Маришкия сеизмичен район, а първият трус се случва в деня, когато църквата отбелязва Велика събота. Най-силният от поредицата е на 18 април и е с магнитуд от 7 по Рихтер. В продължение на 11 дни ужасът не спира, а земята се люлее през час с различна сила и непредвидими последствия. Установява се, че една седма от територията на България е засегната. Трусовете се усещат от над 400 хил. души, но най-потърпевши са жителите на Пловдивско. След първия трус Чирпан и Борисовград (Първомай) са изравнени със земята, а след втория една трета от Пловдив е разрушена. Загиват близо 120 души, а още над 500 са ранени. Пострадали са над 240 села в околността. За щастие поради църковните празници много от семействата са извън домовете си. Немислимо е какви щяха да бъдат жертвите, ако в разрушените 402 училища имаше ученици.
  • 12 КуртМан

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Aлфа Bълкът":

    Не се радвайте заради такива като вас може да пръкне и тук.
    Движи се на запад след няколко годинки и тук.
    Да му мисли Симитли, София, Пловдив, Северна България и другите околност.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 12345678

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "КуртМан":

    Тастърси ли се Истанбул със силна степен и ето го след няколко години и при нас.
  • 14 Колелото на историята се върти и повтаря

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "КуртМан":

    1894година е имало земетресение в Истанбул със степен от порядъка на 6,6.
    При това земетресение са загинали около 1 400 души.
    Следващото земетресение е в Солун през 1902. Нямам много сведения.
    След това през 1904 е това в Симитли.
    При него са загинали около 200.
    Сега за Истанбул цифрите са доста застрашителни но същото ще последва ако ли не в Симитли, София, Пловдив или някъде другаде в България.
    Никои не може да каже че това няма да се случи или както казват Господ да накаже не само България а и Балканите.
    Не знам на какво се радвате.
    Историята се повтаря първо Истанбул, Солун и така под ред си.
Новини по държави: