Last news in Fakti

6 Септември, 2023 05:26 1 498 22

Букурещ е домакин на срещата на върха на инициативата "Три морета"

  • румъния-
  • букурещ-
  • инициатива-
  • три морета

В събитието ще се включат представители на 12 държави

Румънският президент Клаус Йоханис ще бъде домакин на срещата на върха на инициативата „Три морета“, която ще се проведе днес в Букурещ, предаде БТА. В събитието ще се включат представители на всичките 12 държави, участващи в инициативата (Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Румъния), както и стратегическите партньори - САЩ, Европейската комисия и Германия.

Гости на форума ще има от Гърция, Украйна, Република Молдова, Япония, Обединеното кралство, Франция, Турция и от международни организации като Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Международният валутен фонд, Световната банка.

Румъния е първата от държавите-участнички в инициативата “Три морета”, която организира среща на върха за втори път. По време на форума Клаус Йоханис ще представи резултатите от мандата на страната начело на инициативата (юни 2022 г. – септември 2023 г.). В края на дискусиите се очаква да бъде приета съвместната декларация, с която Гърция ще стане 13-ата участваща държава в Инициативата като пълноправен член, а Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове.

“В настоящия геополитически контекст, повече от година и половина след началото на бруталната и незаконна агресия на Русия срещу Украйна, тази платформа за политически диалог на високо равнище се превръща във важен инструмент за укрепване на регионалната и европейска устойчивост”, заяви в навечерието на форума румънският държавен глава.

По време на срещата Клаус Йоханис ще насърчи разработването на нови инструменти и партньорства за ускоряване на инвестициите в приоритетни проекти на инициативата, включително чрез създаването на нов инвестиционен фонд, който ще продължи дейността на този, започнат на срещата на върха в Букурещ през септември 2018 г.

Инициативата "Три морета" не е институционализирана и няма седалище и секретариат, показва справка на отдел “Справочна” в БТА. Тя обединява 12 страни членки на Европейския съюз, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Основната ѝ цел е задълбочаване на интеграцията на региона на Централна и Източна Европа в рамките на ЕС чрез по-голяма свързаност между държавите участнички по оста "Север-Юг" в ключови области като енергетика, транспорт, комуникации, информационни технологии.

Първата среща на инициативата беше на 25 август 2016 г. в Дубровник, Хърватия, а последната - на 20 и 21 юни 2023 г. в Рига, Латвия. Тогава основна тема беше влошената среда за сигурност заради войната в Украйна и новите предизвикателства пред страните от региона. Страните членки създадоха нов вид партньорство - статут на партньор за държави, които искат да станат членове на Европейския съюз. За първи път статутът е предоставен на Украйна.

България беше домакин на шестата среща на високо равнище на инициативата „Три морета“, която се проведе на 8 и 9 юли 2021 г. в София. По време на форума бе приета съвместна декларация на държавните ръководители, израз на общата политическа воля да се работи за ускореното развитие на региона чрез подобрена транспортна, енергийна и инфраструктурна свързаност, чрез стимулиране на публично-частните партньорства и чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    12 6 Отговор
    триморието или междуморието е стара полска доктрина на 100год. Целта е разделяне на Европа на Западна и Източна. Западна рай за мигрантите със заличени национални ценности под управлението на Щатите а Източна мононационална без мигранти и под шапката на Лондон. Поляците са посредници по пътя на суровините идващи от изток към запад. Нов вид берлинска стена.
  • 2 Велев

    13 13 Отговор
    Радев ни вкара в този военен блок срещу Русия. Той домъкна и Кирчо и Кокорчо, той даде оръжия на Украйна, той засекрети какво дават, той не подкрепи референдума срещу еврото. А, някой твърди, че бил алтернатива на Промяната и герб

    Коментиран от #13

  • 3 Радеф....

    3 7 Отговор
    кой беше този...!?😏 И ако някой твърди,че знае кой е той....защо да не чуем и ние останалите това...😎

    Коментиран от #4

  • 4 БАНко

    8 11 Отговор

    До коментар #3 от "Радеф....":

    НАЙ УВАЖАВАНИЯ ПОЛИТИК ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 35 ГОДИНИ , ИЗБИРАН ДВА ПЪТИ ДИРЕКТНО ОТ НАРОДА С СМАЗВАЩО ПРЕДИМСТВО СРЕЩУ ОПОНЕНТИТЕ СИ - ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ !!!

    Коментиран от #17

  • 5 Селянин

    4 3 Отговор
    Румънците са домакини на ние влизаме във война
  • 6 СПб Русия

    5 4 Отговор
    Каква ще бъде тази среща в Букурещ? Среща на цигански барони?
  • 7 Не са хубави

    3 2 Отговор
    тиа работи.
  • 8 Ген. Пилсудски

    1 3 Отговор
    Моята мечта за кордон около Русия се осъществява с изпреварващи темпове. Скоро и Жеч Посполита ще стане реалност, след като погълнем Украйна.
  • 9 Продажници

    7 2 Отговор
    Къде е Боко Барселонския с платнохотките , 11 държави и един предател .
  • 10 Иван

    5 3 Отговор
    Защо не сте поканили и Хуан Гуайдо, Албин Курти, Еди Рама Япония и Австралия?
  • 11 Иван

    3 4 Отговор
    Какво ще искат гостите от Украйна? Има ли предварителна информация за списъка, който са подготвили?

    Коментиран от #14

  • 12 Иван

    5 4 Отговор
    Гнусния евреин Резников ще участва ли?
  • 13 Ветеран от Протеста

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Велев":

    Къде видя Военен блок??Това са държави членуващи в НАТО...
  • 14 Имаше списък

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    за Израел под формата на дипломатическа нота. Израелският посланик в Киев на чист руски език им обясни, че Израел няма оръжия за Украйна и че няма да успеят да развалят отношенията им с Русия.
  • 15 Пожара

    1 1 Отговор
    Пембен Мразев триморцкио колос нали реч че дръжи за съеденението с баба си Митрофана под рука бе?
  • 16 попара

    0 2 Отговор
    Да е домакинка Румейнийъ на среща на 8-те джуджета!
  • 17 Незнаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "БАНко":

    Защо ли твоите очи виждат по различно от моите??
  • 18 Колю Гаубицата

    0 2 Отговор
    Президентът Радев също е продукт на американците. Те винаги така действат....влизат в една държава и разработват уж противостоящи групи и отделни хора един срещу друг, плащайки и на двете страни. Приказките на Радев, че се е запознал с Кирчо и Кокорчо в самолета за Китай са приказки за наивници. Самият Радев ни набута в Триморието, знаейки много добре какви са му целите и за какво се създава.
    Спомнете си как Байдън назова поименно Радев и Кирчо(като премиер) докато оня още беше само министър. Нали се сещате.....Байдън не помни от какво е умрял първият му син, но помни името на Кирил Петков!
    Едно време на такива им викаха "скрита лимонка".....е той е точно такъв
    Радев е виновен за всичко, което ни сполетя последните години, като почнем от "овладяните" от него протести, "битката и изчегъртването на ГЕРБ, както и "войната" му с Бойко Борисов!
    Пълен смЕх!
    "Ако имаше повече хора като Кирчо и Кокорчо, България щеше да е друга държава!"
    Да, вече е друга държава!
    Затворете ѝ границите и за две седмици ще умрем от глад!
    Буквално!!!
    За всичко е виновен Радев, защото за пореден път обикновеният българин беше излъган, в това число и Моя Милост!!!
    Срам и позор за българският народ са всичките ни управници за последните повече от 70 години, включително и днешните!
    Честито Съединение Българи!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Факт

    1 0 Отговор
    Радеф е нежелан На негово място ще отиде г-жа Габриел
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: