Last news in Fakti

6 Септември, 2023 09:50 4 193 3

Убиха трима терористи

  • терористи-
  • афганистан-
  • таджикистан-
  • убити

Те са проникнали от Афганистан в Таджикистан

Убиха трима терористи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Трима терористи, нарушили таджикско-афганистанската граница, влязоха на територията на Таджикистан и бяха ликвидирани от спецслужбите на републиката при оказана съпротива, съобщиха от Държавния комитет за национална сигурност на Таджикистан.

„В нощта на 29 срещу 30 август 2023 г. трима членове на международна терористична организация, с цел извършване на терористичен акт на територията на Република Таджикистан в навечерието на Деня на държавната независимост, незаконно пресякоха таджикско-афганистанския гранична линия в защитена зона в съседство с село Кеврон в посока Дарваз. В резултат на антитерористичната операция трима членове на терористична група бяха ликвидирани" се казва в изявление на комисията, публикувано на уебсайта на националната информационна агенция Khovar.

Според Държавния комитет специалната група е наблюдавала маршрутите на терористите и на 5 септември бойците са били обградени и убити. В резултат на оперативни и следствени мерки беше установено, че всички терористи са членове на групата Jamaat Ansarulla (забранена в Руската федерация) и са издирвани, срещу тях са образувани наказателни дела по членовете на Наказателния кодекс на Таджикистан за незаконно участие във въоръжени конфликти на територията на други държави.

Освен оръжията, които са имали у себе си, терористите са препратили от Афганистан и сложили в тайници голяма пратка оръжия, военни боеприпаси и експлозиви, пари и средства за комуникация за извършване на терористични актове, както и тетрадки със записи, диаграми и карти, инструкции за използване на експлозиви, начини за поставянето им, информация за многолюдни места, местоположение на държавни сгради и институции. Оперативно-следствените дейности продължават.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сгрешили са адреса

    22 0 Отговор
    И са пострадали. Трябваше да дойдат в централна Европа. И да си бяха изхвърлили паспортите, не помнят кои са и от къде са. Тука щяха да ги вземат, по 2000 евро на калпак на месец, даже и по 200 евро допълнително отгоре щяха да им дават за 4 пъти в "червените фенери", за да не закачат германките. Прости хора са. Сгрешили са адреса и са пострадали.
  • 2 да да

    18 3 Отговор
    тук са на пансион с парите на българският работник
  • 3 много интересно

    8 2 Отговор
    "която е забранена в руската федерация"? А в Таджикистан?