Last news in Fakti

6 Септември, 2023 12:17 1 797 16

Мирният процес в Южен Кавказ сякаш е дерайлирал

  • южен кавказ-
  • мир-
  • процес
Мирният процес в Южен Кавказ сякаш е дерайлирал - 1

Процесът на преговори за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан, воден от ЕС и САЩ, който преди няколко месеца беше постигнал значителен напредък, сега изглежда замразен. Всъщност изявлението на арменския премиер Никол Пашинян от 2 септември 2023 г. нанесе сериозен удар върху развиващия се мирен процес между двете държави. Министерството на външните работи на Азербайджан остро осъди това изявление и заяви, че то още веднъж доказва, че претенциите на Армения към суверенитета и териториалната цялост на Азербайджан продължават и, че то е в противоречие с предишните изявления на г-н Пашинян, в които се признава териториалната цялост на Азербайджан, включително и азербайджанския регион Карабах.

Азербайджан заявява, че ще предотврати и ще отвърне подобаващо на всички обвинения накърняващи териториалната му цялост, както и подстрекаването на сепаратистки тенденции на неговите територии. Заедно с това Азербайджан изразява намерение да реинтегрира арменските жители на Карабах в своята законодателна уредба. Съветникът по външната политика на президента на Азербайджан наскоро изказа готовност за гарантиране на езиковите, културните, религиозните и общински права на арменските жители на района на Карабах и поиска премахването и разоръжаването на подкрепяното от Армения образувание там, като по този начин показа, че Азербайджан няма да приеме никакво нарушение на суверените му териториални права върху региона.

От друга страна, Армения иска специални права за карабахските арменци. Наскоро Армения и арменската диаспора предизвикаха множество критики срещу Азербайджан, като го обвиниха в предизвикване на „хуманитарна криза“ в региона Карабах на Азербайджан. В същото време арменци блокират пътя Агдам, предложен от Азербайджан като алтернативен маршрут за доставка на необходимите продукти и отказват камиони с хранителни продукти изпратени от Обществото на азербайджанския Червен полумесец, което доказва празнотата на горепосочените обвинения на Армения и разкрива, че те са плод на политическа манипулация.

Напрежението по арменско-азербайджанската граница нараства напоследък, като последните големи сблъсъци започнаха от началото на септември. Двете страни се обвиняват взаимно в подклаждане на напрежение и в струпване на допълнителна военна техника и жива сила по границата. С наскорошното провокативно изявление на арменския министър-председател и с продължаващите сблъсъци, сега Армения и Азербайджан са на ръба на Трета карабахска война. Такъв един конфликт несъмнено ще дестабилизира целия Черноморски и Каспийски регион и може да засегне доставките на петрол и газ от Азербайджан за Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Селянин

    10 2 Отговор
    Овцете си взели вълк за арбитър.
  • 3 най голямото посолство

    10 2 Отговор
    е в армения, подлогите държат власта и нищо добро не се очертава за народа
  • 4 Урюрвкос

    12 2 Отговор
    Щатите започват военни учения заедно със Армения. В столицата Ереван се намира най голямото американско посолство в Света след иракското.
  • 5 абе интересно става

    9 5 Отговор
    Колони от военна техника на азербайджанските въоръжени сили се придвижват към арменската граница, горките арменци
  • 6 Тед

    7 3 Отговор
    Понятието Южен Кавказ" е измислено от МИ6. Съществува само Кавказ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 9689

    6 2 Отговор
    А истината е,че борбата е за ресурсите на Русия.
  • 9 Да дааа

    8 0 Отговор
    След Украйна на ред е Армения.Ескалацията ще се точи и върти около постсъветското пространство.
  • 10 Калпазанин

    6 6 Отговор
    Преговори водени от Ес и фащ, да се разбира само фащ щото Ес е колония, та демек скоро арменците пак ше ревът за ужас на франсетата и запада може и като за начало преди исраел да изчезне Армения
  • 11 Срещата

    4 0 Отговор
    На Путин и Ердоган сигурно беше заради Армения , а ни замазаха очите със зърнената сделка . Затова и външния министър на Турция стигна чак до Иран .
  • 12 е ми

    0 0 Отговор
    той Путя си би камшика от там преди седмица
  • 13 Мехмед

    2 2 Отговор
    Турция и Азербайджан: Един народ - две държави.

    Коментиран от #14

  • 14 Историк

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мехмед":

    Пълни глупости! Ако бяха един народ, нямаше едните да са шиити, а другите сунити. Азерите са много по-близо до Иран във всяко отношение отколкото до Турция. На Турците им изнася така да ги дрънкат тези глупости за един народ, но я питайте азерите, какво ще ви кажат по въпроса и дали изобщо са съгласни с тази турска постановка. В момента ситуационно са с турците, защото искат да се преборят с арменците, но приключи ли арменският конфликт (ако нагло-саксите позволят това да се случи), то азерите ще се обърнат отново към по-големия брат Иран. Тези неща ги знам от познати азери с които съм работил. Много свестни хора са, работливи и точни. Конфликта с Армения го предизвика Турция ми казаха, а американците, защото имат стари търкания с тях и защото искат чрез това да прилапат в своята орбита и после погълнат кавказките държави към които имат големи апетити, възстановявайки Османската империя до голяма степен.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Мехмед

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Историчарю, посещавал съм Азербайджан няколко пъти. Разправяй си ги тия в кварталната ви кръчма.
    А това за шиити и сунити са глупости на търкалета. Колко ли народа в Европа например са наполвина католици а другата половина протестанти. Примери много и по цял свят. Но от къде да го разбере това представител на малък и незначителен народец съставен от ганчовци.
  • 16 Мехмед

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    В Иран живеят около 20-25 милиона турци - шиити /азери - както ги наричаш ти/. Иран се управлява с шерият а Азвербаджан е светска държава /дори почти безбожна постсъветска страна/. Хей гиди ганчо.