Last news in Fakti

6 Септември, 2023 13:23 2 413 16

Държава ще проведе референдум за строеж на атомна електроцентрала

  • казахстан-
  • аец-
  • референдум

Алма-Атинска област в Казахстан е избрана като най-предпочитан район за изграждането й

Държава ще проведе референдум за строеж на атомна електроцентрала - 1

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Казахстан провежда подготвителна работа за провеждане на референдум за изграждането на атомна електроцентрала.

"Извършва се цялата необходима подготвителна работа, включително съставяне на избирателни списъци, работа, която трябва да бъде извършена от нашите териториални избирателни комисии. Всичко върви по план", каза пред журналисти членът на Централната избирателна комисия Шавхат Утемисов. Той обясни, че датата на референдума все още не е определена.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в посланието си към народа на страната на 1 септември предложи въпросът за изграждането на атомна електроцентрала да бъде подложен на национален референдум. Според него е необходимо да продължат обществените обсъждания и цялостната широка дискусия по този въпрос.

На 22 август пресслужбата на Министерството на енергетиката на Казахстан съобщи, че населението на село Улкен в района на Алма-Ата на обществени изслушвания подкрепи развитието на ядрената енергетика в региона. След публични изслушвания местният представителен орган на региона Алма-Ата ще вземе решение по въпроса за съгласуване на изграждането на атомна електроцентрала в района на Жамбил на този регион.

По-рано Министерството на енергетиката съобщи, че въз основа на резултатите от изследванията територията на село Улкен, Жамбилски район, Алма-Атинска област, е избрана като най-предпочитан район за изграждане на атомна електроцентрала. Сега властите обмислят няколко потенциални доставчици на ядрени технологии - това е китайската компания CNNC, южнокорейската KHNP, Росатом и френската EDF.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези казахи защо са отписали

    7 31 Отговор
    руснаците. Всяка държава от СССР гледа да избяга от руската робия само нашите русофили искат трето освобождение. Димитър Талев:
    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ!"

    Коментиран от #7

  • 2 Референдум??

    34 3 Отговор
    В европейска БГ това е лошаа дума !
  • 3 референДУУМ3

    3 11 Отговор
    Можете да предложите и референдум за кацане на луната или за колонизация на Марс, със същия успех. Нещата не стават така.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Айде

    4 8 Отговор
    Това не е въпрос за референдум! Не е и за политици! За професионалисти енергетици е!

    Коментиран от #15

  • 6 Политкоректен

    23 2 Отговор
    И в България проведохме референдум по въпроса. Ама после във Вашингтон и Брюксел решиха друго. И от тогава референдуми не сме правили. Винаги парламентът ги отхвърля.
  • 7 оня

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тези казахи защо са отписали":

    Алоуууу, заблудения, ти и сега ползваш руски горива, но на двойни демократични цени. :))

    Коментиран от #10

  • 8 Запознат

    15 2 Отговор
    Демокрация - тази дума означава народовластие, власт на народа. Референдумът е най-висша форма на демокрацията, тъй като народа казва тежката си дума за това, за което е иницииран той. Там, където има референдуми, има демокрация. А тук референдум за АЕЦ Беляне??
  • 9 Перо

    12 1 Отговор
    А в БГ няма референдум, има подарък! Ние не можем да правим подръжка на реакторите, защото са руски, а Украйна е във война с Русия и може! Същото е и с 100-те бронетранспортьори!
  • 10 С русофил и с радио не се

    1 7 Отговор

    До коментар #7 от "оня":

    спори! Колко ви е мозъчния капацитет?
  • 11 гост

    3 9 Отговор
    Казахстан е най-големия производител и износител на уран в СВЕТА !!! 22 800 тона годишно ! За сравнение Раша произвежда 1900 тона , няма грешка 12 ПЪТИ по-малко !! Следващите 4 държави са Канада , Австралия , Намибия и Нигер , в тоя ред и всяка с 2-3 пъти по-голямо производство от Раша !! Всъщност Казахстан произвежда повече от следващите 10 държави накуп , а Раша е на седмо място в светта с ПОД 8% от световното производство !! За тия дето хвалят "неограничените ресурси" де , хахахаххахаха !! Неограничено е само слабоумието на фенчетата и , хахахах !!

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    И да допълня , щото сега ще почнат , че Раша го изкупувала , хахаха !! Изкупувала , ама друг път , 80% от износа е за американски и китайски фирми , ватниците само гледат отстрани и подсмърчат !! И ако имат АЕЦ , гаранция няма да е руски !!

    Коментиран от #16

  • 13 А дърво де

    7 1 Отговор
    Реакторите новите подариха, сега ще купуваме същите-руски от Казахстан, ШИЗОФРЕНИЯЯЯ.КОМИСИОНННИИИИ
  • 14 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Дано техния референдум не е като нашия за Белене.
  • 15 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Айде":

    Референдума е за това да се разбере дали народа иска атомна централа. А след това специалисти ще кажат къде и как ще се построи
  • 16 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Най-големият производител на уран в света се готви за избягалите от Русия клиенти ! Казахстан планира да отвори трети експортен маршрут тази година, превозвайки уран през Китай, докато опитите на Саудитска Арабия да стане доставчик на уран за момента не успяват . Казахстанската държавна компания, добиваща уран, подготвя резерви за производството, тъй като търсенето се увеличава, включително от източноевропейските производители на електроенергия, които искат да намалят зависимостта си от Русия.
    Някои ядрени централи в Източна Европа, които преди това доставяха обогатен уран от Русия, търсят договори от 2025 г., каза главният изпълнителен директор на "Казатомпром" Ержан Муканов. Геополитическата несигурност променя потоците от ядрено гориво, което кара някои производители на електроенергия да създават запаси, каза той. „Прогнозираме увеличение на търсенето на уран, но не сме заинтересовани от експлозивен ръст на цените“, каза Муканов.
    „Подготвяме нашите резерви за производство, така че ще можем да отговорим на пазарните изисквания“, каза Муканов в интервю в Астана 11/04/2023 г Хахахахахаха !!!