Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Септември, 2023 12:00 1 922 41

Западни издания коментират изненадващото посещение на Антъни Блинкън в Киев

  • антъни блинкън-
  • украйна-
  • сащ-
  • володимир зеленски-
  • русия

Посещението на Блинкън идва, след като някои от съюзниците на Украйна изразиха в частни разговори безпокойство, че украинските войски може да не успеят да постигнат целите си

Западни издания коментират изненадващото посещение на Антъни Блинкън в Киев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Блинкън посещава Киев на фона на смъртоносен руски удар срещу Константиновка, пише в заглавие "Политико".

Пътуването на американския държавен секретар Антъни Блинкън има за цел да оцени продължаващата от три месеца контраофанзива на Украйна и да потвърди неизменната подкрепа на САЩ за опитите на Киев да изтласка руските войски, посочва изданието.

Блинкън пристигна на изненадващо двудневно посещение в Киев вчера сутринта, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, премиера Денис Шмигал и външния министър Дмитро Кулеба, и за да потвърди "неизменния ангажимент на САЩ за суверенитета, териториалната цялост и демокрацията в Украйна" на фона на продължаващата украинска контраофанзива, посочи в изявление Държавният департамент.

"Постигнахме добър напредък в контраофанзивата", каза Блинкън на Кулеба, цитиран от американското външно ведомство.

Новият пакет американска помощ за Украйна е на стойност 1 млрд. долара и включващ финансова и хуманитарна помощ, каза високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от Асошиейтед прес.

"Предлагаме допълнителна помощ за Украйна в различни области, но тази помощ всъщност не означава нищо, ако не се използва ефективно", каза Блинкън в реч в американското посолство в Киев и добави, че много украински служители уверяват, че "помощта, която предоставяме, се използва ефективно и правилно".

На фона на корупционните скандали в Украйна гарантирането, че американската помощ се разпределя отговорно, е проблем за републиканците в САЩ, които са скептично настроени към предоставянето на дългосрочна помощ на страната.

Кремъл разкритикува новия пакет помощ, като говорителят Дмитрий Песков заяви, че американската помощ "не може да повлияе на хода на специалната военна операция" – терминът, който Москва използва за инвазията си в Украйна.

Блинкън обаче подчерта, че целта на Вашингтон е да помогне на Украйна да си върне териториите и да постигне благоденствие след войната.

"Искаме да сме сигурни, че Украйна има това, от което се нуждае, не само за да успее в контраофанзивата, но това, от което се нуждае в дългосрочен план, за да сме сигурни, че тя има силни възпиращи способности", каза още Блинкън пред Кулеба.

Пътуването до Украйна е четвъртото на Блинкън от началото на войната, включително една много кратко пребиваване на полско-украинската граница през март 2022 г., само месец след руската инвазия.

Четвъртото посещение на Блинкън в Украйна беше помрачено от руския удар срещу град Константиновка, близо до фронтовата линия в Донецка област, посочва в коментар в. "Вашингтон пост". Това беше един от най-смъртоносните удари срещу цивилни в 18-месечната война. Освен 17-те убити, най-малко 32 души бяха ранени.

Посещението на Блинкън има за цел да оцени напредъка на тримесечната контраофанзива на Украйна и да даде знак за продължаваща подкрепа от страна на САЩ, тъй като някои западни съюзници изразяват безпокойство от бавния напредък на Киев срещу руските сили.

"Решени сме също така да продължим да работим с нашите партньори, докато те изградят и възстановят една силна икономика, една силна демокрация", каза Блинкън.

Новият пакет американска помощ включва около 175 млн. долара под формата на въоръжение, което ще бъде предоставено от запасите на Пентагона, а други 100 млн. долара са под формата на безвъзмездни средства, които да позволят на украинците да закупят допълнително въоръжение и оборудване, съобщи Държавния департамент.

Отбелязвайки напредъка в контраофанзивата, Блинкън заяви, че новата помощ "ще спомогне за поддържането на контраофанзивата и за увеличаване на темпото ѝ". Той заяви, че новата военна помощ ще включва изпращането на американски танкове "Ейбрамс" през есента, както и обучението на украински пилоти на изтребители Ф-16, което ще допълни обучението в Европа.

В допълнение към военната помощ Блинкън обяви близо 805 млн. долара помощ за Украйна, която не е свързана с оръжия, включително 300 млн. долара за правораздаването, 206 млн. долара хуманитарна помощ, 203 млн. долара за борба с корупцията и 90,5 млн. долара за разминиране, съобщи Държавният департамент.

Пакетът включва и обявеното по-рано предаване на Украйна на замразени активи на руски олигарси в размер на 5,4 млн. долара.

Помощта, обявена от Блинкън, идва от средства, одобрени по-рано от Конгреса. Американският президент Джо Байдън поиска още 21 млрд. долара военна и хуманитарна помощ за Украйна за последните месеци на 2023 г., но не е ясно каква част, ако изобщо има такава, ще бъде одобрена, посочва "Вашингтон пост".

Много конгресмени републиканци са предпазливи по отношение на предоставянето на по-голяма помощ, а кандидатът за президент на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп, разкритикува финансовата подкрепа от САЩ. Проучванията на общественото мнение също показват спад в подкрепата за войната сред американското общество.

След като пристигна в Киев, Блинкън положи венец в Берковецкото гробище в памет на украинските войници, загинали в защита на Украйна.

По време на срещата си с Блинкън украинският премиер Денис Шмихал заяви, че Украйна е благодарна на САЩ, че парите идват под формата на безвъзмездни средства, а не на заеми, които биха я вкарали в дългове.

Посещението на Блинкън идва, след като някои от съюзниците на Украйна изразиха в частни разговори безпокойство, че украинските войски може да не успеят да постигнат целите си.

Въпреки че САЩ са обезпокоени от някои спорадични неуспехи на бойното поле, американски служители заявиха, че като цяло все още са окуражени от начина, по който Украйна се справя с положението на фронта, особено от възможностите на противовъздушната ѝ отбрана да сваля руски дронове, насочени към Киев.

Западните анализатори и военни служители предупреждават, че успехът на контраофанзивата далеч не е сигурен и че може да отнеме години. Според експерти една дълга война на изтощение може да се проточи през следващата година и след това.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахол

    36 2 Отговор
    Украински военни попаднаха в "огнена торба" в село Работино, Запорожка област. Това съобщи представителят на областната администрация Владимир Рогов в разговор с РИА Новости.

    „Историята с Работино повтаря историята с Пятихатки, където врагът всъщност се заби в огнена торба“, каза той.

    Коментиран от #12

  • 3 Кулеба

    30 4 Отговор
    Когато бях студент, най-добрата ми храна за махмурлук беше да отида в Макдоналдс“, каза Кулеба.

    Коментиран от #10

  • 4 Северноатлантик

    30 3 Отговор
    УжасТ ! Този наркоман Зеленски ще сключи мирно споразумение и ще провали плановете на велика Америка да съсипва Русия и ЕС !
  • 5 Селянин

    32 3 Отговор
    Според ВСУ украинците са убили 266 000 руснаци.
    Според Русия съотношението на убити украинци спрямо руснаци е 10:1.
    Това означава, че 2 660 000 украинки са в търсене на нов мъж.
  • 6 ЯСНО!

    31 1 Отговор
    Идва да им вдъхне кураж,че нещо ,,Пролетният КонтраНаступ",тотално зацикли във високата тревна растителност на фронта...!

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    25 1 Отговор
    203 млн. долара за борба с корупцията и какво давате тези 203 мин. На корупцията да де крадат от други средства така ли се справят със нея просто им давате странично да не пипат във касата хахахаха
  • 9 любител

    31 1 Отговор
    браво на блинчо с тези парици комика ще си купи още някое имение и най важното ще останат много и за бело.хахаха. какво толкова че ще осигури още малко пушечно месо важното е да има за бело. хахаха.
  • 10 любител

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кулеба":

    явно е прав и комика е бил с него друго си е да си хапнеш краварски бургер поръсен с бело. хахаха.

    Коментиран от #20, #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хехе

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахол":

    Огнен чувал се казва.Гиди торба с торба!
  • 13 Пречат

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЯСНО!":

    им храстите на америте и това е!
  • 14 Бай Ви Дън

    18 1 Отговор
    Работата не е на добре щом тоя Блинкън е там...Ще хвърлят скоро Зеления потник под веригите на танка...Недоволството в САЩ се засилва и няма какво да сторят за да го овладеят, а и този юруш който предприеха ВСУ се срина тотално! Работата замисира тотално и изхода е ясен...някой трябва да се жертва и да се просне "потника" на публиката! И с тази цена на петрола дето им играят донка Саудитите и Руснаците работата не изглежда добре за "Макдоналците"
  • 15 Зеленко Белоносков

    12 1 Отговор
    Що така, бе бате?
    Преди ни фъргахте милярди, сега някакви мижави милион чета.
    Не така, инфлация има все пак...
  • 16 Без коментар

    16 1 Отговор
    По случай посещението на говедара Блинкин , Осрайна принесе във жертва 17 свой съграждани. За украйнската хунта няма жал щом става въпрос за пари.
  • 17 От страни

    11 0 Отговор
    Тия са жива мъка. Кулеба поканил Блинкен във Макдоналдса и са купили едни картофки за двамата, ядат ги и Кулеба расправя на Блинкен как е лекувал махмурлука когато е бил студент със чизбургер и кола. Кой ли е плащал картофите?
    ВИСОКА ДИПЛОМАЦИЯ.
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор
    "Набиване на канчето" му викахме в казармата ❗
  • 19 Дедо Z

    16 0 Отговор
    Важното е, че посети гробището и там разбра-контраофанзива та върви добре! Лошото е, че се губи земеделска земя за американските агроакули!
  • 20 Хахол

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "любител":

    Ха-ха-ха, ха-ха-ха, ха-ха-ха!
  • 21 Тони

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "любител":

    Вы подняли настроение на целую неделю, 🤣
  • 22 стоян георгиев

    7 1 Отговор
    Украинският външен министър Дмитро Кулеба по време на разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен си спомни студентските си години.

    „Когато бях студент, най-добрата ми храна за махмурлук беше посещението на Макдоналдс“, сподели спомените си ръководителят на украинското външно министерство
  • 23 стоян георгиев

    6 0 Отговор
    По-рано германският външен министър Анелина Бербок нарече украинското зърно "кокаин". Според съобщения в медиите високопоставеният дипломат е направила такова изявление по време на съвместна пресконференция с румънския си колега
  • 24 Миро

    8 0 Отговор
    Четвъртото посещение на Блинкън в Украйна беше помрачено от руския удар срещу град Константиновка, близо до фронтовата линия в Донецка област, посочва в коментар в. "Вашингтон пост"??????
    И сега кво праим?
    ВСУ ударили по Константиновке противорадиолокационной ракетой HARM. Пуск противорадиолокационной ракеты американского производства по Константиновке осуществлен в 14.04 с самолета Су-27, взлетевшего с аэродрома Миргород,
  • 25 стоян георгиев

    7 0 Отговор
    Депутатът от дясната германска партия "Алтернатива за Германия" Щефан Койтер благодари на Москва за правилната оценка на думите на германския външен министър Аналена Бербок за "войната с Русия".
    „Много съм благодарен на руснаците, че не приеха сериозно вашето обявяване на война – „имаме война с Русия“, каза парламентаристът на дебат в Бундестага, посветен на приемането на бюджета.
  • 26 стоян георгиев

    7 0 Отговор
    Финансирането за Украйна достигна такива размери, че тя може да се счита за 51-ия щат на Съединените щати, каза сенатор Томи Табервил в интервю за Fox News. Според него Вашингтон трябва бързо да търси начини за разрешаване на конфликта, преди да се стигне до Третата световна война.
  • 27 Ксаниба

    7 0 Отговор
    Константиновка бе опстреляна от бандеровците, за да направят малко шоу на шефа си - хазарчето блинкин. А той е отишъл д ги строва малко, че скоро избори ще има у фащ
  • 28 Усик

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Крайно време е Украйна да бъе въоръжена така,че след като освобои Крим да може да
    изравни Москва със земята.Това което правят руските путинови фашисти с Киев и другите
    украински градове.Мотивацията на украинския народ е налице.
    Слава Украйна!

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Лалето

    3 1 Отговор
    Става въпрос за пари, много пари!
    Зелко прибира повече за него, а на този ,нещо го прорязва в комисионните! Да не пренасочва към бГ ?! Те ще чакат, както и за самолетите.
  • 30 Хахол

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Усик":

    мотивацията на украинския народ е много силна, всички бягат от страната, дават подкупи, опитват се да напуснат по всякакъв начин, много силна мотивация, да не бъде убит на фронта за евреина Зеленски, за обогатяването м. Слава на Русия!

    Коментиран от #34

  • 31 Емельяненко

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Усик":

    Слава на Русия!
  • 32 Хахол

    4 1 Отговор
    Два мудака встретились…
  • 33 стоян георгиев

    6 1 Отговор
    По време на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна Русия многократно унищожава "непобедимата" западна техника, но британският Challenger 2 остава непокътнат. Всичко се промени, когато украинците „изкараха танка на разходка“, пише WeChat. Русия веднага го нокаутира. Американските автомобили вероятно ще се сблъскат със същия резултат.
  • 34 Усик

    1 6 Отговор

    До коментар #30 от "Хахол":

    Украинските жени и деца не са бегълци,а бежанци.Покажете на такъв бежанец русин и виж какво
    ще му се случи.Това е мотивацията на Украйна.
    Следващата защита на световната си титла ще бъде срещу 10 най добри руснака тежка категория.
    Ще се боксирам със всички за една вечер.Единадесетия може да е терориста Путин в рунд от 5 сек.
    Това също е мотивация за честа на Украйна.Така се би и победи славния Кличко срещу руския медвед
    Поветкин,а Путин дошъл да види загубата на Кличко напусна преди края,така както Хитлер напусна
    олимпиадата 1936г.за да не поздрави Джеси Оуенс Слава Украйна!

    Коментиран от #35, #36, #37, #38

  • 35 То от

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Усик":

    Толкова бой по тиквата, каква мисъл да излезе, я?
  • 36 Хахол

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Усик":

    От психиатрична болница от 6 отделение ли пишеш? Не сте чели западните медии как млади мъже са плащали подкупи, за да напуснат Украйна. беше ли в кома въпрос: слава на коя Украйна? съветски?

    Коментиран от #39

  • 37 Хахол

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Усик":

    Иди на фронт и там покажи, как ты умеешь сражаться в бою. Идиот
  • 38 Хахол

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Усик":

    Отидете отпред и покажете там как знаете как да се биете в битка. Той взе чужда фамилия и си представя нещо от себе си ... пиздюк
  • 39 руски десидент

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Хахол":

    Всеки убит руски терорист бил то чеченец или дагестанец (повечето руски наборници са емигрирали)
    ни приближава до края на войната съответно до края на кликата на терориста-фашист Путин.
  • 40 Ники

    0 1 Отговор
    Всички с Украйна,
    срещу русия.
  • 41 Президент Гранд

    0 0 Отговор
    Видях двама йевреи и милиярди.Доматите 5.50.Слава!
Новини по държави: