Last news in Fakti

8 Септември, 2023 06:01 1 414 3

Поне 64 убити при нападение на ислямисти срещу военен лагер и лодка в Мали

  • мали-
  • нападение-
  • убити-
  • ислямисти

49 от жертвите са цивилни

Поне 64 убити при нападение на ислямисти срещу военен лагер и лодка в Мали - 1
Снимка: Туитър

Най-малко 49 цивилни и 15 войници са били убити снощи при нападение на ислямистки бойци срещу военен лагер и лодка в североизточната част на Мали, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на временното правителство на страната.

Много други хора са били ранени, се казва още в прочетеното по националната телевизия изявление и се отбеляза, че информацията за броя на жертвите е предварителна.

Бунтовниците са нападнали лодка, превозваща цивилни граждани през наводнените равнини, които разделят градовете Гао и Мопти по време на дъждовния сезон.

Нападатели са атакували и военен лагер в североизточната част на Мали.

Около 50 нападатели са били убити в отговор на атаките и временното правителство обяви три дни на национален траур.

Мали е една от няколко западноафрикански държави, които се борят срещу въстание, свързано с Ал Каида и "Ислямска държава". Бойците набраха сила, разпространявайки се в Сахел и в крайбрежните западноафрикански страни въпреки скъпо струващите международни усилия за подкрепа на местните войски. Хиляди души бяха убити и над шест милиона души в региона на Сахел, южно от Сахара, бяха принудени да напуснат домовете си.

Разочарованието от нарастващата несигурност предизвика два военни преврата в Мали и два в Буркина Фасо, като това са четири от общо осемте преврата в Западна и Централна Африка през последните три години.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПОЛИТИК

    8 1 Отговор
    Франсетата активираха ислямистите в Африка. Змията хапе.
  • 3 любител

    3 3 Отговор
    ами крайно време е целия свят да се изправи срещу тази свирепа паплач с чалми и шалвари иначе ще има още много невинни жертви.