Last news in Fakti

8 Септември, 2023 12:25 1 222 18

Нови подводници и ядрени дронове: Защо Северна Корея развива военноморския си флот?

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • корейски полуостров

Докладите на държавните медии обясняват с необичайни подробности как Северът си представя потенциална война, включително противодействие на всяка атака чрез удар по Юга с ядрени оръжия, след което нахлуване, за да окупира територията му

Нови подводници и ядрени дронове: Защо Северна Корея развива военноморския си флот? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През последната година Северна Корея пристъпи към укрепване на военноморския си флот с нови ядрени оръжия, включително с подводен дрон, военни кораби и първата си действаща подводница с ракети, направена обществено достояние днес.

Военноморските сили на Северна Корея по традиция отстъпваха на бързо развиващите се сухопътни сили на страната и бяха засенчвани от бързо напредващата програма за балистични ракети.

Сега севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че флотът ще играе ключова роля в ядрената възпираща сила на страната, а според наблюдатели може също така да осигури подкрепа сред командирите от военноморския флот и да е повод за национална гордост.

"До неотдавна изглеждаше, че Ким до голяма степен пренебрегва военноморските ядрени програми", каза Анкит Панда от базираната в САЩ Фондация Карнеги за международен мир. "Неотдавнашното пренасочване на вниманието върху военноморския ядрен потенциал вероятно е било приветствано от
севернокорейския флот", добави той.

Ето какво знаем за военноморския флот на Северна Корея и най-новите му постижения:

КОЛКО ГОЛЯМ Е ВОЕННОМОРСКИЯТ ФЛОТ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ?

Военноморските сили на Корейската народноосвободителна армия имат около 470 надводни кораба, включително кораби с управляеми ракети, торпедни катери, малки патрулни кораби и катери за огнева поддръжка според Бялата книга на южнокорейската армия за отбраната за 2022 година.

Те разполагат с около 70 подводници, включително морски съдове от клас "Ромео" от съветската епоха, както и така наречените подводници-джуджета.

Военноморският флот разполага и с около 40 спомагателни плавателни съдове и 250 десантни кораби.

Военноморските сили са разделени на две флотски командвания, които покриват източния и западния бряг на страната, а около 60% от силите са разположени на юг от Пхенян, се казва в Бялата книга.

"Севернокорейските военноморски сили притежават капацитет да извършат изненадващо нападение по всяко време", се казва в документа. "Въпреки това, капацитетът му за дълбоководни операции е ограничен, тъй като се състои предимно от малки, високоскоростни плавателни съдове", се отбелязва още в него.

КАКВИ СА НОВИТЕ ОРЪЖИЯ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ?

През март и април Северна Корея тества така нареченото от нея безпилотно подводно нападателно оръжие, способно да носи ядрени заряди.

Наречена "Цунами" (Haeil), новата безпилотна система е предназначена да извършва нападения без предупреждение във вражески води и да унищожава военноморски ударни групи и големи оперативни пристанища с подводна експлозия, съобщиха севернокорейските държавни медии.

Наблюдатели заявиха, че оперативната концепция на оръжието е подобна на тази на руските ядрени торпеда "Посейдон", нова категория оръжия за ответен удар, предназначени да предизвикат разрушителни, радиоактивни взривове в крайбрежни райони.

Въпреки това в доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "38 Север" се казва, че бавната скорост и ограниченият обсег на оръжието го правят
значително по-слабо от съществуващите и годни да носят ядрени заряди балистични и крилати ракети на Северна Корея по отношение на времето за достигане на целта, точността и смъртоносния ефект.

През август Ким инспектира нова корвета от клас "Амнок", патрулен кораб, който според държавните медии е способен да изстрелва ядрени крилати ракети.

"Въпреки факта, че по-голямата част от оръжията и сензорите на борда са значително остарели в сравнение със западните или азиатските модели, това е голяма стъпка напред за Северна Корея", се казва в анализ на специализирания сайт "Нейвъл нюз" (Naval News), който нарече способностите на страната по отношение на ядрените крилати ракети "значителна промяна" за потенциалните противници.

Северна Корея днес съобщи, че е въвела на въоръжение първата си "тактическа ядрена подводница за нападение", причислявайки я към източния флот.

Плавателният съд изглежда е модифицирана подводница от клас "Ромео" с 10 ракетни установки, най-вероятно за балистични и крилати ракети.

Южнокорейски официални представители заявиха, че изглежда новата подводница може да не е напълно функционална, но не дадоха подробности.

Подобно на ядрения дрон, нейното използване във война може да бъде ограничено в сравнение с по-стабилните наземни ракети на Северна Корея според наблюдатели.

"Техните подводници просто няма да могат да издържат на атака така, както сухопътните им войски", каза Ван ван Дипен, бивш оръжеен експерт в американското правителство, който работи с мозъчния тръст "38 Север".

"И ще им бъде трудно да разположат достатъчно ракети в морето, за да променят съществено съотношението на силите", добави той.

превод от английски език: Светослав Танчев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 30 Отговор
    За да не стане колония като нас
  • 2 За да може

    19 30 Отговор
    Памперса да сменя памперси и да си знае къде му е мястото.
  • 3 Хахах

    20 30 Отговор
    Защо ли??Може би защото е близо до Кравария??
  • 4 Сандо

    19 30 Отговор
    За да не може алчният и ненаситен Запад да ги глътне - като нас!

    Коментиран от #15

  • 5 Е как що...

    15 30 Отговор
    Ми щото на статуята на свободата нема кой да и запали факлата, та чичо Ким мисли да я опрай тая работа.
  • 6 Вангелия от Петрич

    30 15 Отговор
    Следващата самовзривила се атомна бомба ке е в зоологическата-градина Северна Корея. Вервайте ми.
  • 7 Урюрвкос

    2 30 Отговор
    ---ядрения дрон---не бях чувал такова определение досега. Едва ли е бомба по скоро радиоактивен замърсител на водна среда. Плаващо фукусимче.
  • 8 Някой

    12 30 Отговор
    Доста тъп въпрос.
    Защото не иска чичо Сам да сее демокрация и на тяхна територия.

    Коментиран от #10

  • 9 Човек

    30 13 Отговор
    Русофилите дълбаят дъното като ръкопляскат на Северна Корея. Много жалки зомбита.
  • 10 Европейца

    12 30 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Правилно, не им е по вкуса "демокрацията" в афганистан, виетнам, ирак, югославия, либия и прочие
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ляв+

    1 20 Отговор
    Да живее дружбата между народите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Смея ти се много

    9 20 Отговор
    Сигурно се притесняват да не ги освободи и демократизира САЩ както направи с Ирак.
  • 15 За да могат

    2 20 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    да ядат и пият по цял ден и да ходят на екскурзии до Байкал.
  • 16 Отговор

    5 20 Отговор
    Защото подписът на Тръмп (и на всеки друг президент на САЩ) не струва нищо. Трябва тоягата да е приготвена по всяко време.
  • 17 Кой каза...

    3 20 Отговор
    ...че малкият Ким не бил добре с главата...,!
    Напротив!
    Много си е добре човека!
    Не иска за нищо на света да става краварска подлога,като нас например...!
  • 18 Защо ли?

    20 1 Отговор
    Защото ако Ким не тъпче и потиска народът си и не го плаши с външни врагове населението в семейната му империйка ще прогледне и ще го свали от власт. Това му е голямата болка и мисия в този нерадостен за Северна Корея живот. Кое е вярното решение се вижда на юг от 37-мия паралел. Роднините им са 11-тата икономика в света.
Новини по държави: