Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Септември, 2023 10:46 9 951 79

С измама и заплахи: как мигранти стават войници в Русия

  • мобилизация-
  • русия-
  • руска армия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • мигранти

Руското военно министерство е започнало да вербува и трудови мигранти

С измама и заплахи: как мигранти стават войници в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските власти активно се опитват да запълнят редиците на армията си с трудови мигранти от Централна Азия. Те биват убеждавани да се включат във войната срещу Украйна - често с насилие. Директно от улицата мнозина са откарвани във военните центрове, където със заплахи и побой са принуждавани да влязат в армията. Документи за руско гражданство им се отказват, докато не покажат, че са подписали договор за военна служба.

В средата на август беше предложено изменение на миграционното законодателство, което да въведе задължителна военна регистрация като условие за получаване на руски паспорт. При отказ от военна служба на мигрантите ще им се отнема руското гражданство.

Още новини от Украйна

"Мариупол в Московска област ли е?"

За първи път за агитацията на трудови мигранти за военна служба в руската армия стана известно преди година и половина, в навечерието на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. "От 22 февруари насам започнах да получавам съобщения, че граждани на Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан, Армения и други мигранти са убеждавани да подпишат договор с Министерството на отбраната", разказва пред ДВ Валентина Чупик, известна правозащитничка. "С колегите ми открихме видео, заснето от таджик, който кара камион през Украйна и казва, че не разбира какво се случва, записал се е в руската армия и сега не знае дали ще остане жив."

От лятото на 2022 г. Министерството на отбраната агитира мигрантите да се запишат за строителна работа в Луганск, Донецк и Мариупол. Валентина Чупик разказва, че понякога централноазиатци, които не можели да разберат за какво става дума, подписвали договори и заминавали с цели бригади.

"През октомври ми се обадиха момчета от Узбекистан и ме попитаха: "Мариупол в Московска област ли е"? Оказа се, че те са подписали договор за строителна работи - уж някъде в Московска област. Качили ги на автобуси с облепени прозорци и ги откарали в неизвестна посока. 20 автобуса с по 53 души във всеки. Когато пристигнали, видели, че наоколо има руини. Тогава осъзнали, че това не е Московска област. Бях ужасена и започнах да звъня в узбекските посолства в Русия и Украйна. Но контактът с тези хора беше изгубен", казва Чупик.

В армията чрез измама

В миграционния център "Сахарово" в Москва, където мигрантите идват, за да кандидатстват за всякакви документи, те са принуждавани да подписват договори с Министерството на отбраната чрез измама.

"Подхвърлят им цял пакет документи - до 40 листа - за подпис и им дават половин минута, за да ги прочетат. Зад тях има огромна опашка, няма време за четене и мнозина подписват, без да гледат. А после се оказва, че са подписали договор за служба в руската армия. В много случаи, когато мигрантите, въпреки че вече имат разрешително да работят в Русия, захвърлят всичко и бягат", разказва Валентина Чупик.

Правят се опити да бъдат вербувани и мигранти, които са в центрове за задържане в очакване на депортация. Предлага им се договор с армията с обещанието, че след това ще получат гражданство. А ако това не проработи, следват заплахи - че ако не подпишат, ще останат в тези центрове до края на живота си, разказва Чупик.

"Отвличат и вербуват най-беззащитните"

"Руските власти не разполагат с достатъчно войници, за да продължат днешната си външна политика, затова искат да наситят армията с пушечно месо", смята Светлана Ганушкина от правозащитната организация "Мемориал".

Валентина Чупик от своя страна свързва натиска върху мигрантите с неуспехите на Русия на фронта, с предизборната кампания и "с традиционния руски расизъм и нацизъм, който сега се култивира като държавна идеология". "Преди всички нови избори в Русия се подхранва мигрантофобията. Сега са измислили нова нейна форма - принудително мобилизиране на мигранти. Те отвличат и вербуват най-беззащитните, за които няма кой да се застъпи. Това е опит да се гарантира вербуването на тези, които няма да се съпротивляват", казва правозащитничката.

Освен това във всички централноазиатски държави без изключение службата в армията на чужда държава се счита за престъпление. Ето защо мигрантите, които се съгласяват да подпишат договор с руското министерство на отбраната, са изправени пред наказателно преследване, ако се завърнат у дома. Наказанията лишаване от свобода по този член варират от 5 до 12 години в Таджикистан, от 5 до 10 години в Узбекистан и от 10 до 12 години в Киргизстан.

Автор: Марина Барановская


Поставете оценка:
Оценка 3 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ичков

    45 11 Отговор
    И Германия трябва да направи същото.

    Коментиран от #39

  • 2 Харашо ли си пучин

    35 55 Отговор
    Що не вземеш да прекратиш специалната операция!!!
  • 3 Да де

    64 36 Отговор
    По фланговете на Артемовск продължават ожесточени боеве. 

    Войници от 200-та отделна гвардейска мотострелкова бригада на Северния флот в позиционни битки унищожават украински позиции и бази на левия фланг на Артьомовск.

    Точен огън от руската артилерия покрива сградата, която ВСУ използва като база с огневи точки./ Видео/

    Коментиран от #10, #40, #50, #66

  • 4 Слаба пропаганда..

    48 23 Отговор
    Насила могат да те вкарат в панделата,но насила не могат да те привлекат за "доброволец".Панделата е по-малкото зло..
  • 5 от една страна

    32 18 Отговор
    не може само да сучеш, така, че нормално е да я защитаваш както и другото население.
  • 6 Факти

    77 22 Отговор
    Я покажете как "доброволно" върви мобилизацията в украйна.

    Коментиран от #61

  • 7 Българка

    30 70 Отговор
    Не се изненадвам, че кремълските убийци не смеят да мобилизират мъже от големите градове в Русия. Те знаят, че заради алчност и извратено мислене изпращат на смърт десетки хиляди руснаци.

    Коментиран от #12, #13, #16, #18, #19

  • 8 Българин

    61 32 Отговор
    "С измама и заплахи: как мигранти стават войници в Русия..." По-добре напишете как евреинът Зеленски и разбойническата му шайка насила мобилизират украинците, докато неговата жена Олена обикаля по света със самолети.
  • 9 Българин

    36 20 Отговор
    The Washington Post: Украинската отбрана близо до Купянск и Красни Лиман може да е пред колапс
    Въпреки факта, че руските части са заети в Купянското и Краснолиманското направление, има достатъчно резерви в Запорожието и Херсонското направление. Това се доказва от забавянето на украинския прогрес.
    OSW пише за намаляване на украинската бойна активност в отбранителната зона на 5-та и 36-та армии на Русия южно от Велика Новоселка. Украинците вече не са в състояние да извършват големи настъпателни операции по река Мокри Яли, само няколко целенасочени атаки по фланговете на руската групировка. Естествено, украинските въоръжени сили не спечелиха никакво предимство по време на подобни сблъсъци.

    Коментиран от #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    55 14 Отговор
    Щом видя Дойче зеле и до там.Пропаганда не чета.

    Коментиран от #17, #75

  • 12 Българин

    47 16 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    А аз се изненадвам, че още не си станала Украинка.
  • 13 Хихихи..

    37 9 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Обичаш да се правиш на сляпа.По-удобничко е,нали? Иначе си една самотна баба и само кафето и компа те държат на "повърхността"..
  • 14 Пу Мия

    17 8 Отговор
    Нищо ново
  • 15 ЗЛИЯТ..

    34 11 Отговор
    Ама много емигранти в тая Рф..Първо ще трепят малко хахля ,и после ще им дадат паспорта ..Така е във френския легион..Ако искаш..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Офф..

    36 16 Отговор
    Зелената амеба ги влачи с укази укрите от Германия и Полша за "мясомельки",вие за Русия сте се загрижили..
  • 21 Гост

    27 9 Отговор
    Търсят санитарки в Украйна.Тръгвай веднага,вземи си ваzелин и преzервативи.
  • 22 Българин

    20 21 Отговор
    Аз съм USагент,вербован от Козяк и не ме е срам да кажа,че продадох Родина и бъдещето на децата си за дребна сума. По важното е,че сега на масата освен леща има и люти чушки...

    Коментиран от #41, #60, #73

  • 23 Олеся Илашчук:

    18 7 Отговор

    До коментар #17 от "Ех ватник":

    Виждате какви са нашите пропагандатори във виртуалното пространство. Въпрос: Как може да са толкова глупави? Олеся: Еми, не знам, толкова могат...
  • 24 Ендшпил

    20 36 Отговор
    Отдавна лъсна факта, че съвременна Русия е последната останала колониална империя, в която всички останали етнически групи са използвани за целите на държащия властта руски етнос.

    При мобилизацията за войната в Украйна бяха мобилизирани главно хора от етноси различни от руския (Башкортостан, Тува, Бурятия, Чечня и т.н.). На места разликата е 100 ПЪТИ като процент от населението.

    Сегашните подходи към имигрантите само затвърждават тази държавна политика на изтребление и де факто колониално робство.

    Цялата спойка на РФ като "федеративна" държава е базирана на колониализъм, военна сила и демографски интервенции, каквито виждаме в момомента в окупираните райони на Украйна, където буквално биват ДОКАРАНИ руснаци, които да "живеят" там и да проеменят демографската картина на региона.

    Коментиран от #29

  • 25 Цифровата Мара

    7 25 Отговор
    Марш всички българи на фронта, слава Украину.
  • 26 Мдаа

    15 9 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Това е лъжа-от Бесарабски фронт твърдят точно обратното...
  • 27 Укропат

    26 10 Отговор
    Тея мурафети от нас ги научиха. Сега ще си решат проблемите с нелегалните мигранти. Лошото е че на нас такова нещо не помага ,свършиха мъжете за мобилизиране. Затворници нямаме отдавна. Който не е избягал ,вече е под знамето в гробищния парк или на полето в сивата зона. Сега започнахме с инвалидите ,жените и поотраснали те деца. Няма нужда та триете. Това не е мнение а факт.
  • 28 С измама и подкупи:

    26 9 Отговор
    как укр патриоти прииждат в европа докато други измират на фронта им заради запада
  • 29 Това е безспорен

    9 6 Отговор

    До коментар #24 от "Ендшпил":

    Факт.
  • 30 напред другаре

    18 23 Отговор
    Сега е момента нашите русороби да поискат убежище в матушката.Там немедлено ще ги насочат в правилната посока.
  • 31 Бгг

    21 10 Отговор
    Хубава статия, но я кажете с какво желание укрите ходят във военните окръжия да се записват за войната. Направо на опашки чакат за да мрът за родината си. Желаещите са толкова много, че и украинките почват да призовават. А пък те като идат на фронта прогнозирам само любов.
  • 32 Истинолюб

    25 10 Отговор
    "Предлага им се договор с армията с обещанието, че след това ще получат гражданство. А ако това не проработи, следват заплахи - че ако не подпишат, ще останат в тези центрове ..."
    Това не е заплаха а обяснение на положението. Гражданството означава и отговорности, не само права. Освен това много от мигрантите вилнеят из Русия, правят зулуми, налитат на бой. Години наред хората се възмущаваха че правителството не взема мерки. Е, най-сетне решиха да ги приземят, емигрантите, от дървото на всепозволеното в действителността на права и отговорности.
    Ся, какво смятала Светлана и Чупик няма да обсъжам, както не обсъждам мисленето на комшийката леля Пенка от горния етаж и бай Коста от долния -- и двамата разбират пт политика, като Светлана и Чупик
  • 33 Марков

    28 8 Отговор
    DW, сбъркали сте структурите. Това са окраински механизми. Хайде, не сме такива балъци.
  • 34 Смешници

    28 10 Отговор
    В Украйна стават войници с желание .Всички украинци с желание и песни бързат да се завърнат и да отидат на фронта ,нали:))))

    Коментиран от #38

  • 35 казват русия била велика

    16 25 Отговор
    в измамата и пропагандата
  • 36 Механик

    29 13 Отговор
    За какво да ги мобилизират? Та ние всички знаем, че Русия няма оръжие. Ракетите свършиха лани, Иран отпуска по един дрон на 3 месеца, щото са толкова изостанали, че не могат да правят по повече.
    Лопатите и са на свършавне, щото няма дурво за сапове. А няма дърво, щото Китай е "анексирал" Сибир.
    Путин май ще мре за 12-ти път и той.

    Коментиран от #44

  • 37 Писано

    15 6 Отговор
    От хора които никога не са влизали в руска миграциона служба.
  • 38 Ами

    16 21 Отговор

    До коментар #34 от "Смешници":

    Украинците не подлъгват и отвличат чужди граждани за техните войски, но ако не можеш да разбереш тази разлика ..... явно не осъзнаваш колко зле е Русия в оправдаването на агресивната си война. Никой, даже техните съюзници, не може да им вярва за абсолютно нищо.

    Коментиран от #56

  • 39 Голата истина

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ичков":

    Тогава само черни ще са на фронта
  • 40 ТиКво

    10 17 Отговор

    До коментар #3 от "Да де":

    Не станахте ли множко Коношенковците? Били били унищожили, разгромили и освободили, като последното е най-вече от присъствие!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мария Атанасова

    17 12 Отговор
    И дойче зеле най лъжат

    Коментиран от #43

  • 43 Така ти изнася

    8 16 Отговор

    До коментар #42 от "Мария Атанасова":

    Гледай Комсомолская правда и теай.Даже пали за блатото.Там ти е мястото.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хмм Истината е някъде там

    14 8 Отговор
    DW ( слуга на Америка ) и Украйнка написала статията, не Рускиня.
    Марина Барановская (Киев). Журналист, филолог. Окончила Киевский университет имени Тараса Шевченко. Публикации: газета «Киевские ведомости», журнал «ШО», Deutsche Welle. В Германии с 2002 года. Живёт в Бонне.
  • 46 Наблюдател

    13 16 Отговор
    Ами така ще бъде докато Костя Копейкин и останалите путинисти в България предпочитат да обичат Русия и Путин само от разстояние.
  • 47 оня

    12 6 Отговор
    Медийна помия:))
  • 48 Мммда

    14 13 Отговор
    Те щот пролетта немски войници не бяха излъгани, че ги пращат в Полша уж като инструктори, ги прехвърлиха директно в Украйна. Това беше изкочило от избягали немски войници в Унгария.

    Коментиран от #49, #58

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 небрежнев

    18 23 Отговор

    До коментар #3 от "Да де":

    Не разбирам как Русия успява така да ви промива мозъка?
    Уж освобождавала в Украйна, а реално срива градовете до основи.
    Уж се биела с 10% от армията си, а в Бахмут по твоите думи са "войници от 200-та отделна гвардейска мотострелкова бригада на Северния флот".. сигурно защото Северния океан е стигнал до Бахмут? Или в тези 10% от армията им, най-подготвени за битки в полята на Украйна е Северния им флот?
    Уж щяха да демилитаризират Украйна, а сега в нея има в пъти повече оръжия и то по-модерни от руските.
    Уж искаха НАТО по-далече от границата си, а получиха нова 1100 км граница до Петербург?
    Уж искаха да сринат долара, а се срина рублата...
    Ама русофилите се радвате на тези "успехи" докато стотици хиляди православни руснаци и украйнци умряха за амбициите на поредния диктатор, който се борил за уж за православието срещу сатанистите от САЩ, ама жертви на сатанисти няма!

    Коментиран от #51

  • 51 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #50 от "небрежнев":

    Отговора, който търсиш е: лична злоба срещу света, който ги заобикаля.

    Не са промити мозъци, а умишлено "заблудени" (.т.е. става дума за избрана преструвка, че "вярват" в нещата, които говорят).
  • 52 факуса

    12 6 Отговор
    а осранците тръпнат да се запишат,няколко милиона отмарят по курортите навън за да могат да се явят кат ги извикат
  • 53 Петър първи 2022 г. и брат му Павел

    8 3 Отговор
    За всичко са виновни нашите историци. След 1989 –90 г.
  • 54 казват русия била велика

    11 10 Отговор
    а в какво?
  • 55 Залупен русофил

    11 15 Отговор
    БайДънчо ликвидира раша,както навремето Буш ликвидира ссср без да гръмне и един Уинчестър
  • 56 Гост

    7 10 Отговор

    До коментар #38 от "Ами":

    За разлика от "демократичните" войни на САЩ.
  • 57 Да минат и през нас....

    7 6 Отговор
    Копейко и Цончо искат трудов договор !

    Коментиран от #59

  • 58 Хаха

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Мммда":

    Бълнуваш , събуди се .
  • 59 Нали

    8 6 Отговор

    До коментар #57 от "Да минат и през нас....":

    Искат в Раша и двамата .

    Да се Впишат в Магучая , или поне във Вагнер .

    Но по лесно е да вземаш Рублите от Мутрофанова.
  • 60 А аз

    4 9 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Копейкаджия.
    Продадох се за една шепа Рубли .
    И с удоволствие съм Червен Чаршаф
    продажник съм .
  • 61 катран

    11 10 Отговор

    До коментар #6 от "Факти":

    гледай бежанците в европа и ще ви видиш как доброволно напускат украйна..заради зеленото ,който обещаваше мир и благоденствие..

    Коментиран от #62, #67

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Аз съм

    9 4 Отговор
    А дойче зеле що не напише че в американската армия е пълно с латиноси по същия начин .

    Коментиран от #68

  • 64 Няма нужда

    5 1 Отговор
    Абе много се чудя някой вярва ли ви,чете ли ви,но какво значение има,важното е да се вземат едни пари.
  • 65 пенко

    4 2 Отговор
    НО " ЕВРОПО -УКРАЙНА " ---ИМА МНОГО ПОВЕЧЕ МИГРАНТИ ЗА БОЙЦИ - СРЕЩУ ЕВРО МЪНИ !!!!?
  • 66 Роко

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Да де":

    Абе сладур влез в ютуб и напиши ЗОЛКИН за да видиш какво представляват нашествениците от първо лице.Дори и да не ти хареса изглежда го поне за да видиш руските лъжи
  • 67 Роко

    4 4 Отговор

    До коментар #61 от "катран":

    Всички РУСОФИЛИ обожават червените диктатори.Ами ако тук дойде един като пиночет дали ще го боготворят, или ще гледат веднага да издухат тия червени юнаци
  • 68 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Аз съм":

    Сащ имат професионална армия бе червена кратуно наброяваща 1872000.А 29 страни от нато имат сега действащи войници 4386000.Изключил съм турция по обективни причини
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Тон

    4 3 Отговор
    С измама и заплаха ,как вкараха България в НАТО и пирамидата ЕС!

    Коментиран от #79

  • 71 Буратино

    1 0 Отговор
    Миризлива лъжа.Добре,че има алтернативни източници на информация.
  • 72 Жоро

    2 1 Отговор
    Изпаднали ватнешки наркомани,отдавна по ниско не могат да паднат....Щеше да е смешно, ако не беше жалко :D
  • 73 Жоро

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Всъщност по долно предателко племе от нашите Въшливи Ватници няма....Предадохте България за копейки и веете знамена на Въшливите Матушки...Боли,не боли, това е истината :D

    Коментиран от #78

  • 74 Тъпари

    0 1 Отговор
    Това е от давна стара новина.Които не иска да служи 10 г му се отнема гражданството и у дома.Не съм чул за насилие и побои.Това подлогите и близачите го казват.
  • 75 Чеченец

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    В Германия само плюят Русия по медиите.Но народа не е прост и вижда какво става с данъците им.
  • 76 Тъпари

    1 1 Отговор
    Това е от давна стара новина.Които не иска да служи 10 г му се отнема гражданството и у дома.Не съм чул за насилие и побои.Това подлогите и близачите го казват.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Пешо

    2 1 Отговор

    До коментар #73 от "Жоро":

    Всъщност по долно предателко племе от нашите Въшливи кравешки фашкии няма....Предадохте България за центове и веете знамена на ВъшливитеУкрофаши...Боли,не боли, това е истината :(
  • 79 умнен и красивГерберскиИбрик

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Тон":

    ... И с тлъсти пачки в гушите на продажните ни "политици"
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания