Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Септември, 2023 14:14 4 585 166

Поредна проява на най-висша форма на шовинизъм от Кремъл

  • euvsdisinfo-
  • руска пропаганда-
  • русия-
  • шовинизъм-
  • украйна-
  • война-
  • дезинформация-
  • владимир путин-
  • кремъл

Украйна сама си е виновна за руската инвазия. Това е поредна проява на най-висша форма на шовинизъм от страна на кремълските глашатаи.

Поредна проява на най-висша форма на шовинизъм от Кремъл - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Подмяна на реалността (SUBSTITUTION)

Когато обективната реалност отказва да се подчини на волята на Кремъл, неговите пропагандисти се опитват да я подменят със собствените си илюзии.

Още новини от Украйна

В предишното издание на дезинформационния преглед показахме как медийната мрежа на Кремъл мълчи по теми, за които не е получила ясни инструкции или които иска да държи далеч от светлината на прожекторите. Тази седмица обаче, дезинформаторите изглежда са получили по-точен инструктаж.

Имагинерно vs. реално

Една тема, която въпреки желанието на Кремъл отказа да замре, е продължаващата украинска контраофанзива. Докато Украйна освобождава все повече територии, дезинформацията на руското ръководство е принудена да намери нов ъгъл на своите послания, критикуващи контраофанзивата. Манипулаторите на Кремъл използват информацията като оръжие, за да възпрат напредъка на Украйна и имат няколко похвата за тази цел.

На първо място, те отправят успокояващо послание към родната публика – всичко е наред, всичко върви по план; Украйна не постига никакви значими победи, а само прахосва и без това оскъдните си ресурси. Към това послание те даже вдигат залозите: всяка загуба винаги може да се оправдае с твърдението, че Русия воюва не само срещу Украйна, но и срещу целия Запад и военната му мощ.

За външната публика, манипулаторите на Кремъл проектират собствените си илюзии в опит да сеят обществено разделение в Украйна, да отслабят доверието между Украйна и съюзниците ѝ, и да подкопаят високата гражданска подкрепа за Украйна в западните страни. Именно за тази цел фалшивите наративи варират от твърдения, че Украйна използва дискриминационен подход в мобилизационната си кампания до внушението, че западните поддръжници кроят интриги зад гърба на Украйна и че потокът от западна военна помощ попада в грешни ръце.

Децата: ваши vs. наши

Използването на украинските деца представлява особено зловещ аспект от руската дезинформация. Пропагандната мрежа на Кремъл сега прокарва твърдения в Telegram и по други канали, че украински деца се продават в тъмната мрежа за сексуално робство и за отнемане на органи. Подобни твърдения се разпространяват в най-малко 18 Telegram-канали на руски, английски, полски и френски с над един милион и 600 хиляди гледания. „Царьград“ – добре познатото и санкционирано прокремълско издание за дезинформация – бе сред най-активните глашатаи на това послание. Освен в Telegram материалът успя да попадне и в няколко пропагандни уебсайтове, както и в профили в руската социална мрежа VK.

Едва ли е случайно, че дезинформацията за украинските деца си проправя път в руската медийна мрежа. Тези наративи се появиха след като Международният наказателен съд издаде заповеди за арест срещу руски официални лица като Путин и комисаря по правата на децата Мария Львова-Белова по обвинения в незаконно депортиране и прехвърляне на деца от окупирани украински области към Русия.

Ето и другите теми във фокуса на прегледа на руската дезинформация от EUvsDisinfo:

- Руската армия пази живота на войниците си, докато Украйна изпраща своите на заколение. Както много пъти досега, руските пропагандисти проектират собствените си нечисти дела и недостатъци върху другите. Този път, в напразни усилия да повишат успеваемостта на военната мобилизация вътре в страната, те описват руската армия като „закрилница“. Нищо общо с истината – има надлежно документирани примери за безмилостни и нечовешки руски атаки „на месо“.

- Свиване на търговията с Русия е основно изискване за членство в ЕС още от 90-те години. Често повтарян Кремълски наратив – неисторичен и умишлено изкривен – описва Русия като жертва, заобиколена от недоброжелателни съседи, с под-вариант да изгражда образа на ЕС като „антируски проект“, какъвто той разбира се никога не е бил. В конкретния случай неверните твърдения вкарват измислени външнотърговски изисквания, които никога не са били част от критериите за членство в ЕС – както е видно от Копенхагенските критерии.

- Украйна сама си е виновна за руската инвазия. Това е поредна проява на най-висша форма на шовинизъм от страна на кремълските глашатаи. Те се опитват да прехвърлят вината за нападението срещу Украйна върху самата нея, сякаш Украйна „си го е изпросила“. Обвиняването на жертвата е част от токсичния набор от наративи, които Кремъл използва, за да оневини руската агресия срещу Украйна. Пропагандната машина се опитва да оправдае неоправданото без да демонстрира никаква способност за мислене и самоанализ.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 3 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    107 75 Отговор
    "Украйна сама си е виновна за руската инвазия." Това е самата истина. Никакъв шовинизъм няма в случая.

    Коментиран от #14, #19, #21, #87, #102

  • 2 инхи

    89 33 Отговор
    факти бг ми говорят за пропагандисти😂😂😂
  • 3 Българин

    108 39 Отговор
    Джамбазов иска отново да ни каже, че само Русия разпространява пропаганда, а западняците винаги говорят истината. Толкова е смешно, че няма на къде.

    Коментиран от #15

  • 4 Здравей Денис

    37 21 Отговор
    Радвам се че най-накрая стигна до това умозаключение. Явно имаш напредък в анализа на събитията и умствен но.
  • 5 Ранко

    76 28 Отговор
    Ама вие Троловете,много я разбирате тая война бе.Украйна все напада,Контраофанзивата върви по план,Путин губи войната,а половината Украйна е в ръцете на Руснаците.Кой е дезинформаторът???Русия или вие платени тролове които се чудите какво да измислите за да си заслужите парите...
  • 6 да де

    65 16 Отговор
    Когато фактифейк пише за пропаганда поглеждам през прозореца да видя ден ли е или нощ.
  • 7 факти

    65 22 Отговор
    факти, вие сте за лудницата

    Коментиран от #110

  • 8 Дезинформаторът вика:

    66 24 Отговор
    Дръжте дезинформатора.

    Не разбрах - КОИ територии ( по именно) Украйна е освободила ??

    Коментиран от #104

  • 9 ДенисАга

    45 15 Отговор
    √„Имаше много малко надежди, че със западни танкове, бойни машини на пехотата и други оръжейни системи те ще могат да провеждат операции с комбинирани оръжия, които могат да пробият руската отбрана. Но това беше преди всички да знаем за дълбочината на тази защита, за нейната сложност, казва, Дейвид Петреъс , влиятелен пенсиониран генерал и бивш ръководител на Централното командване на САЩ, каза в интервю за CNN
    ✓Генерал Марк Мили , председател на Съвета на началник-щабовете и най-високопоставеният военен офицер на САЩ, също трябва да признае: украинската „контраофанзива“ върви много по-бавно, отколкото американците очакваха. И също много по-бавно от руската офанзива на границата на Харковска област, ЛНР и ДНР.
    √В колонка за The Washington Post военният експерт от American Enterprise Institute Фредерик Каган пише, че украинската операция се е оказала „много кървава и бавна“. Но Русия, напротив, вече е стигнала до точката на срив на украинската отбрана в Краснолиманското и Купянското направление. Тази отбрана е много по-слаба от руската в Запорожие: тя не е ешелонирана и е създадена набързо (за разлика от „Линията Суровикин“, чието изграждане отне 9-10 месеца).
    „Дори привидно силна защита на украинците може внезапно да рухне и офанзивата все още може да изненада критиците“, пише Фредерик Каган.
  • 10 службите да действат

    27 61 Отговор
    Руската пропаганда е достигнала опасни размери.Вижда се в коментарите.

    Коментиран от #30, #114

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    55 15 Отговор
    Не " Децата: ваши vs. наши"
    Това го каза Порошенко:
    " .... ВАШИТЕ деца ще ходят на училище, а ТЕХНИТЕ ще се крият под земята .... "
    ВАШИТЕ - на Западна US.райна,
    ТЕХНИТЕ- на Източна Украйна

    ❗❗❗❗❗❗

    Коментиран от #33

  • 12 Спецназ

    60 34 Отговор
    Русия няма да се спре докато не освободи НАПЪЛНО Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области + евентуално и Одеска. ФАКТ! Мечока захапе ли веднъж не пуска докато не разкъса,

    Коментиран от #27, #92

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 катран

    43 11 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    всички истини от джамбаца..на сорос нерес пропаганден..
  • 16 Българин

    50 19 Отговор
    "Манипулаторите на Кремъл използват информацията като оръжие, за да възпрат напредъка на Украйна и имат няколко похвата за тази цел." Вярно ли? Напредъкът на Украйна сега бил възпиран от руската дезинформация. Щом е така, направо да закриват украинската армия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 007

    28 56 Отговор
    Путлер е велик човеколюбец!! Обича хората особено когато да убити , осакатени или поне прокудени от домовете си!!! 🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 19 КОТарАК

    20 35 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    написаното от теб и от много други преди теб , е сравнимо по идиотизъм с твърдение , че е трябвало да си траем в отношенита с Румъния , когато ни е взела Добруджа
  • 20 Ех! Руска пропаганда!

    18 45 Отговор
    Но кой и вярва ?!
    Едно племе в Уганда!
    Една улична банда от Руанда!
    Но най вече една глухоняма панда 🐼 !
    Глас от Караганда.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТаУмВзе

    28 11 Отговор
    Има надлежно документирани примери за безмилостни и нечовешки руски атаки „на месо“!!!!!!!!!! Тва много ми ареса, некак си. Бухаххах Z
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 една от опорките

    21 42 Отговор
    Генералната линия на тролейте е че когато Кремъл нахлува винаги е в правото си, а нападнатата страна е виновна и не трябва да се защитава по никакъв начин.
  • 25 Жамбазоглу

    51 11 Отговор
    Ирландският депутат Клер Дейли се обърна към Столтенберг на заседание на Европейския парламент и заяви, че не вярва на думите му, че Украйна в момента постепенно завоюва територии. Тя добави, че в Киев са загинали половин милион войници. Столтенберг де факто, а именно с мълчанието си, потвърди факта, че Киев е загубил половин милион военнослужещи по време на военния конфликт.

    Той запази мълчание, защото най-вероятно имаше повече загинали.

    Коментиран от #106

  • 26 Верно ли ?

    29 5 Отговор
    Никой не ти чете пропагандите.За заплатка от 1300 лв.те разбирам,че търсиш спонсори.
  • 27 Мечокът

    16 38 Отговор

    До коментар #12 от "Спецназ":

    е препариран пред китайската камина, а зъбите му отдавна са в Метрополитън. Козината я досмукват кремълските фашистчета, начело с ПусиН....
  • 28 Така е

    22 43 Отговор
    Отдавна е видно, че руските приписват уродството си върху други - примерно, Полша щяла да напада Украйна. Мислят си, че не виждаме кой напада, кой се зъби на съседите си, как отхапва територии от тях. Но всичко се разбулва - пропагандистите сами се разконспирират.
  • 29 Еми виновна е Украйна,

    46 13 Отговор
    9 г. Избива собственият си народ. Когато Сърбия го правеше Дън каза да бомбардираме Белград! А те Минск споразумения и укрите пак си правят каквото искат. Зелето се смееше 2021 г. А сега олеле!
    Но така става като слушаш чуждите , а не своите!
    Хиляди жертви в името на просперитета на кравария....И нас ни чака същата съдба. 1 т. вече е изпълнена по плана на посолството на Фащ- вижте как сте се разделихме, младите за ФАЩ, а държите за БГ. Сега като кажеш че си за нашият интерес веднага си путинофил и рашист. Вече не ми е смешно, а чакам кога ще ни драсна клетката! Помнете какво ви пиша , да не е късно после. Язък за децата ни!

    Коментиран от #78

  • 30 куку

    40 8 Отговор

    До коментар #10 от "службите да действат":

    вярвам само на Урсула..особенно за ваксини..и за 100 000 убити украинци през 21г..а днеска сме 23г...случайно..а буданов каза че войната ще приключи , още малко...но това ще струва стотици хиляди убити украинци..а над 10 млн..вече са в европа..КОЛАПС..а преди 2014г..всичко беше украйна и Крим и Донбас..пита се в задачата , дали не можеше да продължи така и да бъдат неутрална страна и добри съседи с Русия..Вече видяхму НЕ МОЖЕ..защото сащ не го искат..причини знае и последен идиот..дори евроатлантици вече прогледнаха..но не признават..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българин

    29 4 Отговор

    До коментар #13 от "ТУРЧИНА 90":

    Да не се върнеш с дамски превръзки и шалвари.
  • 33 Къде е блонди, бе,

    13 9 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    голубчик??? В Лондон, и си другарувате, знаем те тебе. 🤣🤣🤣

    Коментиран от #44

  • 34 Виждам Путин яко е подпухнал!

    15 36 Отговор
    Съвсем скоро напълно ще е рухнал!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Байденко

    37 7 Отговор
    Джамбазов пак се подписал под материал на EUvsDisinfo, който е преведен от Представителство на Европейската комисия в България
    Разбира се човек може да падне и по-ниско.

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    46 7 Отговор

    До коментар #14 от "Ако те":

    Да, бе. Моят коментар е глупав. А Украйна, която от 2014 г. слугува на САЩ и забранява да се продават дори книги на руски език, е много хубава, нали?

    Коментиран от #45, #47, #48

  • 39 володомир

    17 2 Отговор
    Аман от тъпотии!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ДжаМММбазийо

    29 4 Отговор
    DJAMBI нюз = Фейк нюз...

    Коментиран от #43

  • 42 Ей ,ско не ти

    4 21 Отговор

    До коментар #36 от "Байденко":

    Изнася пали мотора .Щом не искаш РС и НАТО изпезни като муха в г.зззззь
  • 43 Защо всичко което

    7 25 Отговор

    До коментар #41 от "ДжаМММбазийо":

    Е истина ви е гадно.За вас русиятс ви е нещо свято ,а то е обикновено Дермо.
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 2 Отговор

    До коментар #33 от "Къде е блонди, бе,":

    Знаеш само да коментираш коментиращите,
    защото НЕ можеш да коментираш статии или коментари ❗
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Историк

    18 45 Отговор
    Руския режим

    1) лъже света какво прави в Украйна
    2) лъже т.нар. си "съюзници" на какво могат да разчитат
    3) лъже "гражданите" им, и ги лови като риби, за да ги прати на фронта
    4) лъже населението на Донбас, че ги "освабаждава"
    5) лъже собствените си граждани за това как върви войната
    6) лъже собствените си войници, че ще им плаща заплати
    7) лъже семействата им, че ще бъдат обезщетени щедро ако загубят член от семейството си
    8) лъже медиите за това какви са загубите им на фронта
    9) лъже децата на Русия и Украйна, каква е историята (настоящата и миналата)
    10) лъже за политическата същност на режима на Путин
    11) лъже, че икономиката на Русия не е засегната от санкциите
    12) лъже, че са си "самодостатъчни" технологично
    13) лъже, че "помагат" за разрешението на продоволствените проблеми на света
    14) лъже, че са надежден търговски партньор
    15) лъже, че нямат намерение да анексират части от други държави
    16)) лъже, че други държави имат намерение да "нападат" Русия
    17) лъже, че "Запада" е виновен за войната
    18) лъже, че "Запада" е нападнал Русия
    19) лъже, че "Запада" е виновен за загиващите руски войници
    20) лъже, че не използва суровинните доставки като оръжие

    Това са само част от нещата, които режима в Кремъл прави.

    Коментиран от #61, #69, #98, #151

  • 47 Ей небтъ..пей

    5 27 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    В Ефир кой на кого слугува си е негова работа.Руски слуги не искат да са мойто момче.Не го разбираш .Миндил си.

    Коментиран от #58

  • 48 Джохар Дудаев

    9 34 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Убиват цивилни, цивилни, незащитени от нищо. Убиват, и то как – от безопасно за самите тях разстояние. От въздуха и с артилерия те изравняват всичко със земята, след което идват в селището и започват да изнасилват и плячкосват. Изнасят всичко, дори мръсно женско бельо. Това е описание на зверствата на руската армия, но не в съвременна Украйна, а в Чеченската република Ичкерия и преди 30 години.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Приказка

    9 17 Отговор
    Накрая винаги, ама винаги доброто побеждава
    Zлото жуженце !!!
    Четете бре хора !!!
    Силвето от Стара Загора.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Прав е автора

    32 5 Отговор
    Потокът от западна военна помощ не попада в грешни ръце, просто тъщата на Зеленски е пестяла от закуски за новото си имение за 5 милиона долара:) А за скромната си къщурка в Лондон за има няма 4 милиона паунда семейство Зеленски са продавали кауни на пазара у Хасково:))))

    Коментиран от #63, #64

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ЕВРОНЮЗ

    27 6 Отговор
    😂 😂 😂 Само като прочета заглавието и знам кой парцал стои зад него.

    Коментиран от #60

  • 56 Учуден

    27 5 Отговор

    До коментар #51 от "Ей на вас":

    И що се срамиш да се наречеш джендър, това е основната ценност на любимия ти ЕС? Сигурно и от баща №1 и баща №2 се срамуваш.
  • 57 Добре е описан

    11 23 Отговор
    Руският великоегоизъм !
  • 58 Българин

    20 8 Отговор

    До коментар #47 от "Ей небтъ..пей":

    Разбирам, че не искат да са руски слуги, мойто момче, но не разбирам защо искат всички да им слугуват (цяла Европа), защото те са станали американски слуги. Не ми обяснявай, няма смисъл.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Абе

    6 19 Отговор

    До коментар #55 от "ЕВРОНЮЗ":

    А да не би причината е, че много добре познаваш режима кремльовски и знаеш какво можеш да очакваш от него и кой може да го съобщи наистина?

    Коментиран от #136

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Кои и къде

    21 2 Отговор
    променят реалността? По време на хремата беше доказано по цял свят, как медицината беше изчезнала, като наука и разпространиха масово боза за балъци. И науката също отиде в канала. Използваха спиртометър да мерят с него температура до 45 градуса. Създаде се един лъжлив виртуален свят, в който умираха обаче реални хора.
    А сега и хлебарките станаха храна за балъците? Някой спомня ли си пра-, пра-,... баба му по време на робство, на войни, на убийствен глад да си е хранила децата с червеи? Еми НЕ, понеже има важна причина за това. А колко му е да копнеш земя и да извадиш 20 червеи за вечерната супа? Мислете, кое е реалността и кое е илюзията!

    Коментиран от #66

  • 63 Шо не се

    9 16 Отговор

    До коментар #53 от "Прав е автора":

    Занимаваш с блатните хора.Там всичко е точно .Ей руските мин..дили сте странна пап...лач.
  • 64 Горски

    14 15 Отговор

    До коментар #53 от "Прав е автора":

    Я кажи щерката на жужака по колко милиона на година пръска в Нидерландия.
  • 65 Историята

    16 23 Отговор
    По същия начин Хитлер е повтарял, че Чехия сама си е виновна за инвазията, че Полша си е винова за нападението, т.к. имало немци там. Хитлер и Путин са едно и също. Лошото е, че руснаците много бързо забравят или са прекалено страхливи.

    Коментиран от #71

  • 66 Абе що не си

    3 10 Отговор

    До коментар #62 от "Кои и къде":

    Завреш теорията на вероятностите някъде.

    Коментиран от #90

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Въйййй!

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТУРЧИНА 90":

    Страшно много сме щастливи от твоето решение. Лек и приятен път, и не се връщай.
  • 69 катран

    9 2 Отговор

    До коментар #46 от "Историк":

    Айде стига пък ти лъгал..
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Не те просто

    4 7 Отговор

    До коментар #65 от "Историята":

    Нямат много мозък.Ползват на по умните от тях.
  • 72 Връзки с обществеността

    15 5 Отговор
    Колко нагъл и неук трябва да си, за да пишеш такива глупости
    Това ли ти казаха да напишеш?
  • 73 Я гледай

    12 16 Отговор
    Е защо да си е виновна, защото не иска да е васал на Русия и да слуша един ненормален.
  • 74 Денис тъпото

    17 6 Отговор
    Шизофреника е в него

    Коментиран от #81

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ей много

    5 14 Отговор

    До коментар #70 от "Значи Вовката е бил прав":

    Си прозззт.Щом на тоя сатрап му викаш ВоватаОзбива всеки който му е конкуренция политическа или друга.Кой уби Б.Немцов.,другите няма да ги споменавам.Куп банкери олигарси всички непослушни паднаха от тераските или се самоубиха малко
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Я бегай

    11 15 Отговор

    До коментар #29 от "Еми виновна е Украйна,":

    Виновни са руските зелени човечета воглаве с гиркин, изпратени още 2014 в Украйна, за да разпалват конфликт. Но сво затрива "децата" си и се надявам на гиркин да му изгният костите в тюрмата.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Чудесно

    12 17 Отговор
    Москва успешно денацифицира и демилитаризира ... руската армия. Так держат!
  • 81 Завършил е “връзки с

    10 2 Отговор

    До коментар #74 от "Денис тъпото":

    Обществеността “
    Ама е научил само, как фа създава и да ползва връзки, иначе защо се изживява като послушен преписвач!
  • 82 Перо

    11 8 Отговор
    Пак джендърския унтерменш с налудничави коментари!
  • 83 Соросоида Путин

    12 15 Отговор
    Соросоидната шайка барикадирала се в Кремъл,превърна Русия в септична яма
  • 84 Смяхх

    8 14 Отговор
    руция воюва срещу запада ??? Тогава защо още я има ? При вийна Нато руция ….. жалко за руцкия народ…

    Коментиран от #95

  • 85 Гост

    22 7 Отговор
    Жамба3 хаберли пак се е развихрил. И упорито отказва коментар по темата за издевателствата над рускоговорящите в Украйна, през 2014 г. Нито коментар по репортажите на българската тв за тези репресии. Ето това се нарича да държих причините за конфликта далеч от прожекторите. А сега, заповядай поредната си оценка 1, че ти стана навик.

    Коментиран от #89

  • 86 Йорго

    12 2 Отговор
    Еничарче,кой те брои за жив ?!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Българин

    5 10 Отговор

    До коментар #87 от "Може да си с български паспорт":

    Няма нужда да се нареждам до президента, защото никога не съм гласувал за него. Няма нужда и да съм до този Костя, за когото говориш. Аз ако исках, щях да бъда роб на споменатите, за да печеля нечисти пари и други облаги. Притеснява ли те, че не съм?
  • 89 За тормоза

    7 16 Отговор

    До коментар #85 от "Гост":

    над руските - питай гиркин. Тормозът 2014 е бил от руски върху руски. Операция сво (лочь) започва тогава.

    Коментиран от #93

  • 90 Боцкания ясно е,

    8 1 Отговор

    До коментар #66 от "Абе що не си":

    Яж си от червеите и да ти е сладко...
    Вече си утекъл у канало
  • 91 ежко

    20 8 Отговор
    А нима не е вярно?САЩ за едни кирливи ракети, стигащи само да Флорида,за малко не Предизвикаха трета световна война ( Карибската криза), а сега обяче се бяха наканили да притежават военни бази в Крим.Да,ама не!
    Ако украйна си беше седяла мирно, беше си влязла в ЕС и отклонявала желанието за американски бази, война нямаше да има!
    Да,ама превратаджиите от Майдана си мислят,че всичко им е позволено.
  • 92 Я чети

    10 21 Отговор

    До коментар #12 от "Спецназ":

    Няма такъв случай в историята. Дори ВСВ, ако не е била помощта от САЩ , СССР са били сдали багажа, че дори и при Наполеон е било същото, спасила ги е руската зима.

    Коментиран от #96

  • 93 Гост

    19 8 Отговор

    До коментар #89 от "За тормоза":

    Какви руски срещу руски бе, клепа4 на жамбазлъ6ки 0п0рки, такъФ? Намери си нашият репортаж. Там ясно се казва, как украинската армия тормози бесарабски българи и как много от тях са оставени да умрат дори от глад. Хората живяли под земята с децата много месеци наред. Първо виж, после коментирай.

    Коментиран от #97

  • 94 даммм

    8 17 Отговор
    Алчното злобно КГБ джудже трябва дамре.
  • 95 Смехът ще е в Якутия

    16 8 Отговор

    До коментар #84 от "Смяхх":

    И в Далечния изток. При такава война Отан-Русия , отанчо ще станат духове. Да не казваме, че назначеният президент на Фащ отдавна е дух и не знае, кой е и къде е...
  • 96 Гост

    13 7 Отговор

    До коментар #92 от "Я чети":

    А, защо руската зима не спря и руснаците? Защо само немците замръзнаха?

    Коментиран от #101

  • 97 бегаййй

    9 4 Отговор

    До коментар #93 от "Гост":

    Зеленски ли ги е натъпкал под земята или щот Путя ги бомби.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Мим

    14 8 Отговор
    От тебе Денис по голям дезинформация не намирам...
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Оне

    9 16 Отговор

    До коментар #96 от "Гост":

    Кой ти каза, че "само немците са замръзнали"? Просто в Русия ниякой не брои човешкия живот, там той не струва нищо.

    Например, в по-късен период, когато вече е имало поразвити методи за анализ на демографски тенденции, през 1908 е сметнато, че в 2000 година Русия трябва да е над 350 милиона, втора единствено зад Индия и Китай.

    Вместо това днес Русия е 145 милиона. Останалите "липсват" точно поради тази "особеност" на тази "държава".

    Коментиран от #159

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Българин

    9 12 Отговор
    Прокремълската безродна измет у нас също мисли по подобен начин.
  • 104 в твоя помощ

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Дезинформаторът вика:":

    Цъкни на deepstatemap. Зеленото е освободената след 24.02.2021 г. украинска територия. Като увеличиш ще излязат имената на населените места. Поименно, както пожела.
  • 105 съсед

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТУРЧИНА 90":

    Живееш в свободна страна. Можеш да пътуваш във всички свободни страни. Щом те влече Турция ти желая приятно пътуване и успех на новото място. Ако не ти хареса можеш да отидеш на друго място или да се върнеш.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 ДЖАМБАЗИНО

    12 8 Отговор
    СпоменавамМАЙКАТА ТИ!
  • 108 казват русия била велика

    7 8 Отговор
    в пропагандата

    Коментиран от #121

  • 109 Аватар

    7 5 Отговор
    Джамбазов коментира следствието,а не причината за дезинформацията,която се излива в медийното пространство не само от Русия.Няма политик,който да информира или да е информирал народа си за причините,търсените поводи и решенията,които взима по отношение на политиката,която води.Нещата се изясняват като се проследят индустриите,които печелят от изкуствено създадените кризи и инвестиционните компании,които инвестират в тези индустрии.
  • 110 Жададык

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "факти":

    Е той Жамбаската като отсъства там пребивава.....
  • 111 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 6 Отговор
    Аз не искам да чета на Джамбазов глупостите! Направете анкета, кой го одобрява!

    Коментиран от #119

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Руска

    5 7 Отговор
    Ко.чи.на

    Коментиран от #140

  • 114 оня

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "службите да действат":

    Къде да прочета в медиите за руската пропаганда? Нещо май ти лопа дъската:))
  • 115 оня

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "ТУРЧИНА 90":

    Прав ти път:))
  • 116 Пенчо

    8 2 Отговор
    Преди 40-50 години така се пишеше за любимият ни сега запад. Няма по големи гъ....лизци от българските политици, независимо кои са!
  • 117 Васил

    7 5 Отговор
    Все някой им е виновен на рашистите че са провалена кочина!
  • 118 шааа

    4 5 Отговор
    жамбо, не ползвай долнопробни прахчета, евтини са, но са много коварни. все още може да се спасиш, но трябва да отвориш очи за истината и да не се поддаваш на гнилата прозападна пропаганда
  • 119 Йордан

    4 3 Отговор

    До коментар #111 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Референдум 😆

    Ми като не искаш ,те ги чети! Кара ли те някой .
    Дошъл си да дращиш тук опорните си точки да искараш 2 рубли.

    Коментиран от #161

  • 120 Свободен

    4 6 Отговор
    Наистина не разбирам, какъв е смисълът да се следи какво казвал Кремъл или какво мислят тукашните му израстъци?!
    Единственото важно нещо е да се осигури по-бързо Украйна с тактическо въоръжение и авиация за контрол на нейното въздушно пространство!
    Украинците имат толкова сметки за разчистване, че не са нужни никакви коментари!
    И те го казват - дайте ни оръжие, а не съвети.
    Все пак да не забравяме, че направиха руската армия втора, но в Украйна.
    Те знаят как!
    Нашата работа е да работим здраво, да си плащаме данъците и да държим путинофилите далеч от властта.
    И всичко ще си дойде на мястото!
  • 121 Да, такава е

    4 2 Отговор

    До коментар #108 от "казват русия била велика":

    Ако беше "велика" като крави и телета, то сега нямаше да те има, да пишеш тука "мъдростта" си
  • 122 оня

    9 5 Отговор
    Преди 7-8 години, на въпроса какво мисли за изявлението на бившия секретар на Рейгън - Пол Робъртс, цитираме "САЩ си купиха България", ген. Иванов отговори: "Още през 80-те ние бяхме наясно със стратегията, която Щатите ще предприемат по отношение на Източния блок. Известно е изявлението на шефа на ЦРУ Алън Дълес още от 1945-а: "Ще завършим войната. Ще хвърлим всичко, което имаме. Всичкото злато, цялата материална мощ за обработката и оглупяването на хората там. Човешкият мозък, съзнание, подлежат на изменение. Посявайки хаос, ще подменим ценностите им с фалшиви и ще ги накараме да вярват в тях, като намерим единомишленици в самата Русия. От литературата, изкуството и театрите ще изкореним социалната им същност. Всичко ще изобразява секса, култа към насилието, садизма, предателството, безнравствеността, а в управлението на държавата ще създадем хаос. Ще насаждаме корупцията, безпринципността, подкупите. Честността и порядъчността ще се осмиват и ще останат отживелица. Нахалството, наглостта, лъжата, измамата, пиянството, наркоманията, животинският страх един от друг - всичко това ще култивираме ловко и незабележимо. Ще скъсаме духовните корени. Ще опошляваме и унищожаваме народната нравственост, поколение след поколение. Ще атакуваме младежта. Ще ги направим циници и космополити. Ето така ще направим". И те го направиха, защото ние не само че не им се противопоставихме, но повечето от нашите политици искаха да бъдат в пълна услуга на чуждата доктрина".

    Коментиран от #124

  • 123 оня

    9 3 Отговор
    След бандеризирането на Украйна и провеждането на кървавия преврат по времето, дойде време враговете на това събитие да бъдат убити. Това изискваше обезценяване на живота на врага. Прехвърлянето му в категорията на неодушевен предмет. Японските фашисти от отряд 731 наричат ​​затворниците "дънери". Проведени са експерименти върху „дървените трупи“, заразяването им с опасни инфекции, отравянето им с газове и след това застрелването им в гробища за добитък. Азовските нацисти наричат ​​стаята си за мъчения на летището в Мариупол „библиотека“, а затворниците „книги“. Всички, които се противопоставиха на възраждането на украинския нацизъм, бяха наречени от неговите носители „ватенки“ и насекоми („колоради“) заради цветовете на георгиевската лента.„участниците на Майдана“ превърнаха обществото в истерични милитаристи. Но най-важното е, че създадоха расова теория, която копира расовата теория на германските нацисти, само че руснаците заемат мястото на евреите в нея. Терминът "ватенки" по отношение на семантичното натоварване е толкова унизителен, колкото думата "жид".Както и в Третия райх, украинските културни дейци изобразяват руснаците като животни. Направиха се унизителни карикатури, издадоха комикси за деца, където руснаците от Донбас бяха изобразени като изроди, а войниците, които ги убиваха, бяха герои. Пуснати са игри, в които е необходимо да се „убиват ватенки“, записват се песни и видеоклипове. Ветераните от ВСВ бяха наречени "нашественици и окупатор
  • 124 Я обясни

    3 3 Отговор

    До коментар #122 от "оня":

    На хората бе Оня .

    Ще насаждаме корупцията

    Хахаха

    Тя не се насажда бе Оня , тя си е обикновена практика в България .

    И за пиянията говори за онези Алкаши от Рашкирия .
    По големи алкохолици от тях няма .

    И там ли е насадено .

    Хахаха
  • 125 Цеко Сарматя

    4 3 Отговор

    До коментар #59 от "САРМАТ":

    Вчера украински военни анализатори правиха разбор на новината ,че ракетите Сармат са застъпили на бойно дежурство.
    Не ми се вярва да си ги чел . Но ще ти задам няколко въпроса.
    Как може ракета с радиус на действие 14 000 км да измине разстояние от 28 000 км колкото е през Южния полюс ?Взимаш един глобус,канапче и линийка и проверяваш.
    Как може ракета ,която от 2021 има 1 частично успешен тест и 3 напълно неуспешни да застъпи на бойно дежурство ?
    Ракетата Сармат -Сатана 2 не е принципно нова, а се явява модернизация на ракетата Воевода -Сатана.
    Тя не е в състояние нито да заобиколи ПРО то на САЩ, нито да го заблуди ,нито да го пробие,защото няма никакви принципно нови иновации в нея.
    Не само ,че не е застъпила на бойно дежурство ,а няма да застъпи и в следващата 2024 ,а според другия в идните 5 години.

    Хайде със здраве ,на Йелоустоун се надайте

    Коментиран от #144

  • 126 А кой

    4 8 Отговор
    е виновен? Аз ли карах ykpoнациcткитe, бандерски свинe да обстрелват цивилни хора в продължение на девет години? Аз ли карах зелената надрусалка да напира да влиза в теpopиcтичната организация НАТО и да иска да се превъоръжава с ядрени оръжия?
    Сега тръгнала зелената шмъркачка и бандерската измeт, натъпкани със западни финанси и оръжия, на кръстоносен поход срещу Русия. По същия начин по който тръгна и предшественика им, фюрера. И какво стана, от яд, злоба и пpocтoтия са напът да се самозаличат, защото yкpoнaцитата започват мобилизация и на ЖЕНИТЕ. А най-трагикомичното е, че наследниците на бандeрските свинe (извършили Волин и Бабий Яр) се представят като " демократичния аутпост" на западната цивилизация който да се бори с "дивите москали". Клетите урки, дали ще се осъзнаят че на запад вече правят кypбaнитe си с украинци, не с шилета?

    Коментиран от #128

  • 127 Механик

    6 3 Отговор
    Всички мечти за величието на Русия винаги завършват с купони за хляб.
  • 128 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    6 3 Отговор

    До коментар #126 от "А кой":

    Защо продължаваш с лъжите за ОСЕМТЕ ГОДИНИ? Руснаците сами се обстрелваха и това е доказано. Нещо повече, за тези осем години по инициатива на Украйна Съвета за сигурност към ООН 11 /ЕДИНАДЕСЕТ /пъти предложи в Донбас да се въведат мироопазващи сили и единствено Русия беше против и наложи вето. Защо? Защото щеше да стане ясно, че там има редовни руски войски и военна техника а не "мирни шофьори и миньори", закупили униформите и танковете от Военторга!

    Коментиран от #137

  • 129 КовидманЯк

    4 5 Отговор
    Шизофренична статия от шизофренични "журналисти"...явно ситуацията е още по-зле отколкото я виждаме въпреки цялата дезинформация и пропаганда.
  • 130 Госあ

    4 4 Отговор
    Ако Русия престане да воюва, няма да има война. Ако Украйна спре - няма да има Украйна.

    Коментиран от #132

  • 131 Мишел

    6 6 Отговор
    Психопата Путин и руските зомбита започнаха войната за да поправят "най-голямата геостратегическа катастрофа на 20 век" а именно разпадането на СССР. И вече започнаха да получават СССР. Изолация, дефицит, задълбочаваща се технологическа изостаналост, хиляди ГРУЗ 200, репресии срещу противниците на войната..... И накрая путинова Русия ще свърши така, както свърши СССР!
  • 132 Не трябва

    3 6 Отговор

    До коментар #130 от "Госあ":

    да има Украйна, по същия начин по който не трябва да ама и Македония. Тези тумори трябва да се стопят и да изчезнат веднъж и завинаги!

    Коментиран от #134

  • 133 Михаил Салтиков-Щедрин

    5 4 Отговор
    Ако заспя и се събудя след 100 години и ме попитат "Какво се прави сега в Русия" ще отговоря - ПИЯТ И ЛЪЖАТ!
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Валерия Новодворская

    5 4 Отговор
    В нашия север има само бели мечки, в нашия юг сме обкръжени от плътна пустиня от ненавист, защото на всички – и на Кавказ, и на Средна Азия, и на Тибет, на който ние даже не съчувствахме – ние причинихме някакво зло.
    На запад ние гнусно и предателски нападнахме Украйна, и тази война завинаги ни лиши от доверието и уважението на цивилизованите народи – от Швеция до Австралия и от Канада до Чили.
    А на изток ние се заплетохме в китайската главоблъсканица. Главоблъсканица в буквален смисъл, защото там ще си счупи врата.
  • 136 ЕВРОНЮЗ

    5 3 Отговор

    До коментар #60 от "Абе":

    Не. Не познавам режима в Кремъл, защото живея в ЕвроГейския концлагер
  • 137 муха-ха 🚾🇺🇦🚾🇪🇺🚾🇺🇸🚾

    3 4 Отговор

    До коментар #128 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    Психо cимп-oвeтe на Покрайна ви препоръчвам да изгледате няколко документалки, а не да смyчeтe опорките на Козяк по цял ден!

    "The Donbass Children 2019 Ru/Bg
    A Bulgarian film about Donbas was chosen as the best documentary in the ninth season of The American Film Award festival in New York

    Donbass spring - Bg, Ru, En, De
    The documentary from 2016 shows the life of the people in Donbass in the conditions of war. Filmed report footage from 2016 presents the war through the eyes of local residents.

    Documentary Anne-Laure Bonnel - Donbass - 2016. (subtitles EN FR SPA ITA)

    Roses Have Thorns - The Odessa Massacre

    Ukraine On Fire - Oliver Stone documentary"

    Коментиран от #139, #147

  • 138 Казуар

    4 4 Отговор
    Да, Украйна е виновна защото не иска да се подчини на император Путин.
  • 139 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    3 4 Отговор

    До коментар #137 от "муха-ха 🚾🇺🇦🚾🇪🇺🚾🇺🇸🚾":

    Руските фейкове са елементарни, защото са адресирани към, елементарна, малограмотна аудитория с нисък коефициент на интелигентност и силна нужда от "безкомпромисна и твърда ръка, която да ги ръководи". А когато тази ръка е враг на ЕС, НАТО и САЩ, които тази аудитория е нарочила за виновни за личностният им провал няма външна сила, която да ги убеди, че грешат.
    Така вярата във фейковете се превръща в религиозно преклонение и обожествяване на психопата Путин и Путинистан.

    Коментиран от #145

  • 140 хаха

    5 6 Отговор

    До коментар #113 от "Руска":

    Каза евросвинята и се завря в евроблатото въргаляйки се в нечистотиите.

    Коментиран от #160

  • 141 Кресна

    5 4 Отговор
    Векове наред руснаците компенсират икономическата си немощ с военна сила. А когато се разбере, че и военна сила нямат – компенсират нейната липса с лъжа и заплахи.

    Коментиран от #154

  • 142 Гозд

    3 4 Отговор

    До коментар #134 от "Госあ":

    По-добре се кръсти антибългарин, защото при вас първо се развива българомразие, което прераства в русофобия. Ето защо тези две заболявания са взаимносвързани. След това заболяването протича с хронична османофилия. Ето защо всички български русофоби са османофили, до един, по подразбиране, защитавайки всяка антибългарска тези, като македонизма например.
  • 143 Крим е руски

    4 4 Отговор
    Чилийското управление за разузнаване, контраразузнаване и анализ, съкратено Ч У Р К А, съобщава че по-глупава пропагандна статия отдавна не се е появявала в интренет пространство

    Коментиран от #148

  • 144 Не смяташ това:

    5 4 Отговор

    До коментар #125 от "Цеко Сарматя":

    Тези ракети имат Авангард за бойни глави. Самите Авангарди също летят хиляди км по случайна траектория, но също могат да бъдат управлявани и от центъра. В атмосферата тези се движат с 27-30 Маха, а там където е разреден въздуха, естествено скоростта е още по-голяма.
    Самата ракета Сармат е само носител. Достигнала 40 км височина, вече може да "пусне" Авангардите и самата тя вече си е свършила работата. Нали точно това беше идеята? Колкото се може по-бързо носителя да достигне работната височина и да остави вече главите, сами да си летят към целта. Самият носител е много повече уязвим в процеса на ускорението. Но за това се намират навътре е територията на Русия, за да нямат достатъчно време вражеските ракети да я настигнат, веднага след пуска. Както и да го мислиш, това е нов тип ракета, значително по-лека и достатъчно модернизирана за днешните условия и техника. Я кажи нещо за американските Трайдънт? Вече над 40 г не са пипани... Каква технология е това, когато тогава процесорите бяха още 8-битови при тактова честота 2 Мегахерца :)? А днес даже джобния телефон на внучката ти е 12 ядрен с 3 Гигахерца такт...
  • 145 муха-ха 🚾🇺🇦🚾🇪🇺🚾🇺🇸🚾

    1 4 Отговор

    До коментар #139 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    А можеш ли да измислиш някакъв стойностен коментар в който не проектираш собственото си поведение или всичко ви го спускат наготово от Посолството и посолствата? Като ти гледам елементарните изразни средства, които също са продукт на западната пропаганда, силно се съмнявам да разбереш нещо от документалките. Тик-токовото мислене на покраинските симпчета не прощава, такива едва ли могат и 3 минути да си задържат вниманието върху нещо.
  • 146 Хм Хм

    4 4 Отговор
    Не дай си Боже диваците да стигнат до нас. После ще четем: 10 руснака обичаха жена ми/дъщеря ми, ама ние си го заслужавахме! Или: Руснаците ми показаха колко ни обичат ама още ме боли. И най елементарното: Какво е една пералня в любовта между два братски народа, а часовникът/телефонът и без това беше стар!

    Коментиран от #163

  • 147 Опълченец

    3 2 Отговор

    До коментар #137 от "муха-ха 🚾🇺🇦🚾🇪🇺🚾🇺🇸🚾":

    Филма на Оливър Стоун го гледах, защото един трол непрекъснато спекулираше с него (какво прави киевския режим). Филма е много добър и наистина показа какво прави киевския режим, с малката забележка, че Стоун показа истинското лице на режима на Янукович. Филма беше на английски и клетия трол хал-хабер си нямаше, че си вкара автогол. Но, такава е съдбата на малоумните кремълски тролове.

    Коментиран от #149

  • 148 На баба ти

    2 1 Отговор

    До коментар #143 от "Крим е руски":

    .....та е общобългарска!
  • 149 османопълченец

    2 5 Отговор

    До коментар #147 от "Опълченец":

    "Режима" на Янукович беше демократично избран! А ФАЩианците го свалиха чрез кървав преврат, въпреки, че Янукович се съгласи на предсрочни избори. Във филма казва нещо съществено "Турчинов носи основната отговорност за тази ВОЙНА, защото той пратия редовната армия срещу цивилното население с така неречената Анти-теpopиcтичнa опepация".
    Та войната я започна киевския марионетен режим на ФАЩианците.

    Коментиран от #150, #153

  • 150 Опълченец

    0 1 Отговор

    До коментар #149 от "османопълченец":

    Като лъжеш кого заблуждаваш?

    Коментиран от #152

  • 151 145

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Историк":

    И накрая ИСТОРИК, по-голям ЛЪЖЕЦ от теб няма.
  • 152 Незнайкоо

    2 0 Отговор

    До коментар #150 от "Опълченец":

    това че не са ти известни много факти, не е мой проблем.

    Коментиран от #155

  • 153 Аман

    5 4 Отговор

    До коментар #149 от "османопълченец":

    Каквито и да ги разтягаш, не можеш да оправдаеш руснаците, защото срещу себе си имаме свиреп и безпощаден ВРАГ!

    Коментиран от #156

  • 154 Вундер

    2 5 Отговор

    До коментар #141 от "Кресна":

    Да, за това всичките западни вундервафета изгоряха като съчки по полетата. Къде се бавят абрамските кошници? Има много корнети гладни за абрамски кошници!
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Единственото

    2 4 Отговор

    До коментар #153 от "Аман":

    което не мога да оправдая при руснаците е тяхната нерешителност! Тези бандерски бълхи трябва да бъдат размазани максимално бързо и безпощадно! Потърсете в утуб " Counting Nazis at a Ukrainian SS "Galizien" Funeral " да видите за какво става въпрос! Обърнете внимание и на стенописите в църквата!
  • 157 Ксаниба

    2 4 Отговор
    EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България..
    С парите насорос срещу България.
  • 158 османопълченец

    1 0 Отговор

    До коментар #155 от "Опълченец":

    Проблема е, че се опитваш да изразяваш компетентно мнение по въпроси, както видяхме, по които ти липсва фактология.

    Коментиран от #162

  • 159 Лично познавах чичо

    4 1 Отговор

    До коментар #101 от "Оне":

    Мишо от Москва. Човекът беше воювал и единия му крак беше ранен от войната. Той ми разказа много неща. Не е това, което ние сега научаваме от филми и книги. Истинската война е била много по-ужасна. Умирали са от студ, инфекции, от страх много и от слабите духовно. Който е успял да се пребори първо със себе си, не е умирал лесно. Много от тези ветерани доживяха и над 90 г. понеже са минали през ужаси и са разбрали, как да се държат здрави и да не се паникьосват за дреболии.
  • 160 М.р.и

    2 1 Отговор

    До коментар #140 от "хаха":

    К.у.ч.е
  • 161 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 4 Отговор

    До коментар #119 от "Йордан":

    Дума срещу дума! На теб ти плащат в долари!
  • 162 Опълченец

    4 1 Отговор

    До коментар #158 от "османопълченец":

    Гледах филма на Оливър Стоун. Факт! В този филм показа истивското лице на режима на Янукович. Факт. Сега докажи, че фактите, които споменавам, не са верни.
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Мразя до гроб Русия безплатно!

    4 3 Отговор
    Прословутата руска мръсотия - винаги и във всички. Руснаците са доказани говеда изаслужават, каквото и да им се случи!
  • 165 Филипа

    2 3 Отговор
    Путин се бори против нацистите в Украйна?
    А използва нови свастики- Z, точно като като нацист?
    Много “евтини” лъжи.
  • 166 Минувач

    2 2 Отговор
    Първи използва оръжие Украинския режим. Това се случи веднага след държавния преврат на Майдана подкрепян от САЩ, Полша и страни от Запада. Вместо да успокоят положението, по команда на САЩ го нагнетиха - забраниха в Украйна да се говори на руски ( на какъвто говореше около 70 % от Украйна) а не на галичински ("украински"). И като си помисли човек че за такова нещо Майдановци започнаха Гражданска война и обстрелваха Донецк с артилерия и самолети .
    8 години Гражданска война в Украйна. Кои я водиха и кой я започна. Руснаците взеха страна в гражданската война, за да прекратят избиването на рускоговорящи ( за 8 години бяха избити около 15 000 руснаци в Донецк и Луганск, и стотици деца. Руското тъководство просто нямаше друг ход. САЩ изиграха партията блестящо - поставиха руското ръководство в положение на цунг-цванг - всеки ход е губещ. Интригантските сили причинили войната между руснаците в Украйна и Русия се намират в САЩ. Същите сили чрез интриги, предизвикаха Първата и Втората световна .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания