Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Септември, 2023 11:46 4 348 118

Новият военен министър на Украйна: Ще направя и невъзможното, за да освободя Крим

  • украйна-
  • рустем умеров-
  • русия-
  • война-
  • крим-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • татари-
  • кримски татари

Никога досега в историята на независима Украйна кримски татарин не е заемал толкова висок пост

Новият военен министър на Украйна: Ще направя и невъзможното, за да освободя Крим - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Това е предизвикателство и същевременно дълг за мен като достоен син на моя народ. Главната ни цел е победата. Ще направя всичко възможно и невъзможно за победата на Украйна – да освободим всеки сантиметър от нашата страна и целия си народ“, каза новоназначеният министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, цитиран на 6 септември от Укринформ, пише БТА.

Когато украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Умеров ще бъде следващият министър на отбраната, пише в. "Киев индипендънт“, той каза, че бившият депутат „не се нуждае от представяне“. 41-годишният Умеров, който е римски татарин, е роден в узбекистанския град Самарканд, където семейството му е било депортирано. Той ще бъде натоварен с въвеждането на добро управление във военното ведомство в период, когато то беше опетнено от скандали на фона на трудната украинска контраофанзива.

Никога досега в историята на независима Украйна кримски татарин не е заемал толкова висок пост и никога досега страната не е имала толкова млад министър на отбраната, отбелязва в. "Монд“. Умеров, който няма никакъв военен опит, ще трябва да обезпечи постъпателния поток на западни оръжия за украинската армия. Освен това, назначението на Умеров е „безкомпромисно послание“ до Русия за намеренията на Киев да освободи Крим и окупираните югоизточни региони, които съставляват около 18 процента от държавната територия на Украйна, анализира в. "Файненшъл таймс“.

Предприемач, висш държавен служител, филантроп, активист за каузата на кримските татари (живеещи в регион, анексиран от Москва през 2014 г.), полиглот, който владее английски, турски и малко арабски, и доказал се професионалист при водене на преговори, Умеров са нагърбва с изпълнението на херкулесовска задача. Той ще трябва да изчисти министерството на отбраната, където корупцията и злоупотребите остават обичайни, пише "Монд“, година и половина откакто започна инвазията на Русия в съседна Украйна.

Същинската военна стратегия на страната се определя от генералния щаб, а новият военен министър поема задълженията си докато на терен е в ход трудна контраофанзива. През март Умеров беше част от украинския екип, който се опита да води преговори с руснаците, а след провала им контролирани от Кремъл медии го обявиха за американски шпионин, припомня на сайта си телевизия "Ал Джазира“.

Назначаването на Умеров в съдбоносно за страната време възхити почти всички членове на татарската общност. "Издигането му беше огромна изненада за мен“, каза Айдер Муждабаев – зам.-директор на телевизионния канал ATR, чиято аудитория са римски татари. "Това беше немислимо (досега), защото дискриминацията срещу кримските татари (0,5 процента от населението на Украйна) винаги е била много силна. Това е отлична новина за целия ни народ, а е и умен ход от страна на Зеленски“, казва още журналистът, който иначе е известен враждебното си отношение към сегашния украински държавен глава“, пише “Монд“.

Муждабаев обобщава, че Зеленски се е доверил на Умеров, защото репутацията му е безукорна. Според Виталий Шабунин – председател на базирания в Киев Център за наблюдение на борбата срещу корупцията Ant AC, цитиран от ФТ, изборът на Умеров е ловък ход, който "вероятно ще е най-доброто решение, вземано от президента“. Шабунин написа във "Фейсбук“, че най-добрият атестат за действията на даден човек на следващия му пост са резултатите, които е постигнал на предишния. Шабунин и други активисти срещу корупцията остро критикуваха начина, по който досегашният военен министър процедираше в отговор на твърденията за корупционни практики при военните доставки, отбелязва ФТ.

По-рано тази година местни украински медии обявиха, че служители в сектора на отбраната са се опитвали да се облагодетелстват от завишени цени, плащани за храна и военни униформи. Първоначалната реакция на Резников, поел министерския пост през ноември 2021 г., на скандала за надути цени, беше да каже, че тези, които огласяват подобни твърдения за престъпна дейност, подкопават общественото доверие в армията.

Така или иначе, не са се появявали твърдения за лично съпричастие на 57-годишния министър Резников, който е способен юрист, в подобни корупционни практики. Няма и повдигнати обвинения срещу служители в изпълнителната власт, отбелязва ФТ, но някои бяха уволнени. Сега Умеров ще има възможност "най-после да започне системна реформа в министерството на отбраната, особено реформа на снабдяването“, е мнението на Даря Каленюк – ръководителка на киевския Център за антикорупционни действия, цитирана от „Ал Джазира“.

Уволнявайки Резников, Зеленски обясни, че на министерството са нужни „нов подход и други формати на взаимодействие, както с армията, така и обществото като цяло“. Екипът на Зеленски разчита, че Умеров, който е изградил тесни връзки с турското ръководство, държавите в Близкия изток и някои западни съюзници, ще използва уменията си за подобряване на управлението в министерството на отбраната и ще държи на прозрачността при доставките.

Сергий Лишченко – съветник на началника на кабинета на украинския президент, каза, че промяната е нужна за "подобряване на комуникацията по чувствителни теми в украинското общество“, както и за "рестартиране на доверието“. "Той (Умеров) е много спокоен в добрия смисъл и много устойчив на стрес, това е от съществено значение за работата“ обобщава Евгения Кравчук – зам.-председателка на парламентарната група на президентската партия "Слуга на народа“, цитирана от Франс прес.

В последно време Зеленски уволни десетки шефове на наборни служби след съобщения, че подлежащи на военна служба мъже са се “откупвали“ срещу определена сума. Разкрити бяха и случаи на използване на прекомерна принуда за мобилизиране на войници.

Томофий Милованов – бивш украински министър на икономиката, написа в „Екс“, че освен възстановяване на общественото доверие в снабдяването с оръжие, Умеров трябва да ускори усвояването на нови военни технологии от държавните предприятия, които произвеждат продукция за отбранителни нужди. Умеров вероятно обаче ще открие, че оказването на натиск върху западните съюзници да продължават да доставят оръжие, остава ключова част от новата му роля, смята Милованов.

Депутатът от Върховната рада Ярослав Железняк, съпартиец на Умеров от опозиционната реформаторска партия „Голос“, каза, че той е "един от най-добрите хора за поста“, цитира го в. “Киев индипендънт“.

Неговият опит, както в политиката, така и извън нея, показва, че Умеров е в състояние да се приспособява към различен контекст, смята Олга Онуч – преподавателка по сравнителна и украинска политика в Университета в Манчестър. Онуч изтъква, че фактът, че Зеленски издига човек от друга политическа сила на такъв възлов пост, показва, че президентът действа от силна позиция и е в състояние да гради връзки между отделните групи в парламента, а "това е добър знак“.

Във връзка с кадровите промени в Киев бившият специален представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър каза за Радио “Свободна Европа“, че смяната на държавни служители е характерна за демокрацията. Не трябва да е като в Русия, където това, че са махнали някого, е криза или сигнал за нещо. Това е нещо нормално, каза Волкър. Той подчерта, че вече бившият военен министър Резников "е добре известен, много ефективен и много харесван. И на Запад, и в САЩ има висока оценка за работата му“.

Бившият украински министър на отбраната Андрий Загороднюк, сега правителствен съветник по сигурността, също отдаде дължимото на Резников за привличане на международна подкрепа за Украйна по време на "най-голямата криза“, цитира го ФТ. "След президента“, подчертава Загороднюк, "той беше основният човек, който направи така, че нещата да се случат“.

„Ал Джазира“ обръща внимание, че уволнението на Резников съвпадна и с други важни събития. Съд в Киев арестува Игор Коломойски – олигарх милиардер и медиен магнат, по обвинения в измама и пране на пари. В изявление същия ден украинската ФСС посочи, че между 2013 г. и 2020 г. Коломойски е легализирал над половин милиард гривни (14 милиона долара) като ги е прехвърлил в чужбина, използвайки инфраструктурата на банките под негов контрол.

Коломойски забогатява благодарение на банковото дело, металургията и селскостопанския износ, а телевизионният му канал "1+1“ направи комика Володимир Зеленски известен. "1+1“ финансира и излъчи три сезона от сериала "Слуга на народа“, в който главната роля се изпълнява от Зеленски. Това му проправи пътя към политиката и президентския пост, който той спечели през 2019 г. със 73% от гласовете – най-висок резултат в историята на Украйна.

Първоначално мнозина смятаха Зеленски за протеже на Коломойски, обобщава "Ал Джазира“. Коломойски обаче е санкциониран от Вашингтон за "значима корупция“ и предполагаемо пране на пари в САЩ. Затова арестът на олигарха изглежда като поредна стъпка на Зеленски, с която да убеди обществеността, че не е зависим от Коломойски.

След ареста президентът каза, че "без съмнение вече няма да има продължаващ десетилетия наред "бизнес както обикновено“ за онези, които ограбиха Украйна и се поставиха над закона и правилата“.

Според анализатори арестът на Коломойски и отстраняването на Резников са част от стремежа на Зеленски да оздрави връзките със западните поддръжници на Украйна, особено със САЩ. "Вашингтон иска да види реални резултати“, каза за "Ал Джазира“ Алексей Кушч. Той посочва, че главните теми са две – казусът с Коломойски, който е от няколко години, и този с корупцията при усвояването на западната помощ. Без отговор на тези въпроси няма да има по-силно сътрудничество със Запада“, смята Кушч.

Междувременно, след руската инвазия се появяват и нови форми на корупция, посочва "Ал Джазира“, като се позовава на експерти и военнослужещи. Медията цитира 32-годишния войник Олександър, който е бил демобилизиран през май, след като стъпил на мина и загубил десния си крак на фронта в Херсонска област. Сега армията трябва да му изплати 1 милион гривни (27 000 долара) обезщетение. Командващият му офицер обаче не подписвал нужните документи докато не му бъде гарантирано, че ще получи половината от парите.

Друг войник, пожелал анонимност, разказал за "Ал Джазира“, че знае за съвсем млад военнослужещ, който искал да направи публично достояние имената на офицери от неговата част, отговарящи за снабдяването, които крадели храна, гориво и екипировка. Офицерите застреляли войника и маскирали това като самоубийство, твърди източникът на "Ал Джазира“.

На този фон встъпителното изявление на новоназначения военен министър Умеров звучи наистина амбициозно и адекватно: "Ще върнем нормалния и достоен живот в украинските градове, които за съжаление са временно окупирани. Знаем, че хората ни очакват там. Защото това са наши хора и наши територии. Четиридесет и два милиона украинци стоят зад всеки войник. Зад всеки войник е министерството, което ще направи всичко, за да защити целия ни народ. Нашите хора, техният живот и достойнство са наш приоритет и най-висша ценност. Днес Украйна е свободният народ от свободния свят, който защитава основните ценности на демокрацията и човешките права. Ще се борим за това. А планът ни е – победа! Без нюанси и дискусии“.

Умеров заяви още, че негов приоритет ще бъде да превърне министерството на отбраната в основна институция за координация на отбранителните сили и ще работи за това всеки отделен войник да стане по-значим. В тази връзка президентът Зеленски каза, че "Ние се нуждаем от нова философия на отношението към украинските военнослужещи. Хората не са за еднократна употреба".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ама първо

    91 12 Отговор
    ще трябва да го съгласувал с Путин... Иначе е добре като замисъл...
  • 3 Селянин

    108 13 Отговор
    Колко много пари са платили за пропаганда.
    Ами то вече и столтенберг публично си призна, че нато няма капацитет да води война, което факти не го отрази в статиите си
    Нато загуби, амврика загуби
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    13 100 Отговор
    Русия ще загуби и тази война

    Коментиран от #84, #95, #100

  • 6 Гост

    77 8 Отговор
    Много подкупни тия Урки бе...на всякъде в администрацията е така, КРАЖБА КОЛКО МОЖЕ.
    СВЕТА ОБАЧЕ ПОМАГА.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пич

    82 6 Отговор
    Новият украински игрален филм - " Сезонът на шушумигите " .....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 честен ционист

    41 4 Отговор
    Пак наше момче е хавер Умеров.
  • 13 Селянин

    35 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    На руска територия
  • 14 То с приказки

    52 5 Отговор
    Ако ставаше
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1945

    57 9 Отговор
    Поредното нацистко корумпе! Хунтата е пред разпад.
  • 17 Георгиев

    76 9 Отговор
    Новият военен министър на Украйна: Ще направя и невъзможното, за да освободя Крим...ШЕГАДЖИЯ...
    .....И КЛОУН....

    Коментиран от #27

  • 18 Българин

    13 60 Отговор
    Русия катастрофира в Украйна,като Луна 25

    Коментиран от #72, #101

  • 19 Само да добавя

    27 3 Отговор
    Недей!
  • 20 ами

    35 4 Отговор
    10 години по-късно украина се сети, че крим е украински

    Коментиран от #28

  • 21 Българин

    7 52 Отговор
    Русия се оказа много нефелна империйка
  • 22 Край

    66 6 Отговор
    80% от населението на Крим е руско. От какво ще го освобождава този.
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    51 3 Отговор
    Цялото табло пуши, той бушони сменя 🤔😒😀
  • 24 Дай Боже!

    45 9 Отговор
    Зеленски преди каза публично:
    ,,Ще си карам лятната почивка в Крим...!"Не го изпълни...!
    Сега да видим този Умрелков(в превод на Умеров...),може и да го изпълни...?!
  • 25 Нима ?

    51 3 Отговор
    РИМСКИ татарин ?

    А може би КРИМСКИ ?
    И защо е кримски, след като е роден в Самарканд / Узбекистан ?

    По-точно е татарин и това е всичко ...

    Коментиран от #32, #38

  • 26 стоян георгиев

    5 40 Отговор
    Резников бе отдаден на каузата но бе мек.трябва по сериозен мъж на тази позиция за да смаже корупцията в украинската армия,която много пречи и демотивира украинците.

    Коментиран от #86

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Прав си!

    43 7 Отговор

    До коментар #20 от "ами":

    Украинците дадоха Крим на Русия доброволно,без дори и една пушка да гръмне...!
    Сега се сетиха да си го връщат...?!?!

    Коментиран от #48

  • 29 Баце ЕООД

    46 5 Отговор
    Разбрахме, че ще мобилизира психично болни, жени и деца.. Демокрация!
  • 30 Червената шапчица

    30 3 Отговор
    Кърти мивки, заедно със сифоня.
  • 31 Гюленист

    52 4 Отговор
    И в гръцки и турски СМИ излезе, че е агент на ЦРУ. Враг на Ердоган. Отвратителни и гнусни видеа има с него, чик....джия.
    Украйна вече е напълно зависима от ФАЩ.
  • 32 стоян георгиев

    8 20 Отговор

    До коментар #25 от "Нима ?":

    Защото техните са депортирани от крим .има и воложки татари бившите воложки българи.та ако кажеш татарин и не уточниш че е от крим може да се обърка някой че е от воложките.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БЪЛГАРИН

    37 6 Отговор
    МОЛЯ, някой да каже, КАКЪВ Е НАЧИНА, ДА БЪДЕ "ОСВОБОДЕН "Крим?!!!!!!
    Според мен просто НЯМА НАЧИН!!!!

    Коментиран от #44

  • 35 ДрБр

    28 1 Отговор
    Не знаех че има "римски" татари.

    Коментиран от #115

  • 36 Джамбaза

    18 19 Отговор
    Кримски татарин?
    Това е прабългарин.
    Крим винаги е бил български и никога не отстъпван или продаван на друга държава,
    още по-малко на Украйна, която не е съществувала.

    Коментиран от #61

  • 37 оФчара

    39 5 Отговор
    Съдейки по физономията му,има нещо общо с Ивайло Мирчев.
  • 38 Откъде да знае?

    34 0 Отговор

    До коментар #25 от "Нима ?":

    " 41-годишният Умеров, който е римски татарин, е роден в узбекистанския град Самарканд..."

    Държава Узбекистан, а Самарканд е УЗБЕКСКИ град !!!
  • 39 Мое мнение

    44 7 Отговор
    Украинците са го закъсали яко. Президент ев реин, а военен министър татарин. Ще я приключат тая страна откъм славянско население. Това е целта май.
  • 40 Безукорна репутация?

    32 3 Отговор
    При тези толкова неприлични клипчета, които си е пускал преди години в социалните мрежи? А семейството му от години живее в Маями. Жена му миналата седмица си е изтрила акаунта в "Туитър".
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ами сега!

    27 1 Отговор
    Не стана ясно как от Кримски татарин изведнъж стана римски татарин.
  • 46 Глей сига

    26 4 Отговор
    АЗ СЕ СЕЩАМ ЗА ЕДИН НАЧИН КРИМ И УКРАЙНА ПАК ДА СА ЕДНО СТОЕНЧО И ПСЕВДОБЪЛГАРИНА ЩЕ МЕ ПОДКРЕПЯТ СИГУРЕН СЪМ ТА
    МНОГО Е ПРОСТО С РЕФЕРЕНДУМ УКРАЙНА ИЛИ КВОТО Е ОСТАНАЛО СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА КЪМ КРИМ И ГОТОВОООООО
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 О-крайнец

    32 3 Отговор
    🤡 няма такива клоуни като тия! денков ряпа да яде пред тия 😂
  • 50 А бе

    7 20 Отговор
    Вярно ли е, че в Крим от 4 дена няма бензин, а в цяла Русия е станал дефицитен, а където е останал е с 1/3 по-скъп?

    Коментиран от #60

  • 51 Българин

    29 8 Отговор
    Ако Крим не се присъедини към окрайна, то окрайна ще се присъедини към Крим! Хихихи
  • 52 НАЛИ НЕ ВЯРВАХТЕ

    30 4 Отговор
    ЧЕ ЗЕЛЕНСКИ МОБИЛИЗИРА ПСИХИЧНО БОЛНИ АМИ ЕТО ВИ ДОКАЗАТЕЛСТВО
  • 53 Дред

    15 3 Отговор
    Демек ще пращаш стотици хиляди на сигурна смърт☠️☠️☠️
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 А бе

    11 6 Отговор
    Вярно ли вече щели да конфискуват автомобилите с руска регистрация в ЕС, плюс елетронна техника, ценности и кожени изделия на руските граждани?

    Коментиран от #57, #59

  • 56 Мечтите са безплатни.

    16 3 Отговор
    Мечтите са безплатни.
  • 57 Това е безспорен

    5 4 Отговор

    До коментар #55 от "А бе":

    Факт.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Абе ква работа изобщо имат

    8 17 Отговор

    До коментар #55 от "А бе":

    Руснаците в ЕС?!

    Коментиран от #62

  • 60 Това е безспорен

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "А бе":

    Факт.
  • 61 Белата Златка

    4 12 Отговор

    До коментар #36 от "Джамбaза":

    Крим е ГРЪЦКИ
  • 62 Именно

    6 26 Отговор

    До коментар #59 от "Абе ква работа изобщо имат":

    Като им е толкова омразен гнилия запад, нямат работа там. В момента в ЕС се подготвя законопроект, за отнемане правото на свободно движение на всеки, който е разпространявал кремълска пропаганда, независимо безплатно или платено. Има и препоръка към отделните държави, да им се отнема гражданството на такива. Като толкова харесват вражеска Русия, да си ходят там.

    Коментиран от #65, #73, #81

  • 63 стоян георгиев

    5 7 Отговор

    До коментар #58 от "ТУРЧИНА 90":

    Хахахах хогогог и там няма руски и украински граждани а? В турция в момента е пълно с руснаци.тва което виждам в момента е че доста турци идват в бг да бачкат поради кризата в турция,но щом те кефи да няма руснаци заминавай...ххаахахаха
  • 64 ИВАН СОТИРОВ

    12 4 Отговор
    Б Л А Ж Е Н И СА В Я Р В А Щ И Т Е.
  • 65 Хасковски каунь

    12 4 Отговор

    До коментар #62 от "Именно":

    Нали знаете къде ще мипръцнат. . Иначе зимата наближава.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    17 5 Отговор
    Назначението на Умеров е отчаят опит на Зеления наркоман да спаси ЗАГУБЕНАТА ВОЙНА...
  • 69 Дедо ви...

    21 4 Отговор
    Абе двама ктлоуни като се съберат особено като са надрусани ко става, ...........ЦИРК
  • 70 само така

    6 14 Отговор
    Трепанация на джуджаците на Путя.

    Коментиран от #88, #90, #91

  • 71 Кую

    26 5 Отговор
    Да взема и Магаренко. Той е по-украинец от украинците.

    Коментиран от #75

  • 72 Каъастрофирали

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Са шикалките ти.
  • 73 Ам чи

    15 5 Отговор

    До коментар #62 от "Именно":

    МАМИН СЛАДЪК АКО ТОВА СТАНЕ РУСИЯ ЩЕ УВЕЛИЧИ НАСЕЛЕНИЕТО СИ С ДВЕСТА МИЛИОНА БЕ МОЙ И ТОГАВА ПОРАДИ ЛИПСА НА ЖИЗНЕНО ПРОСТРАНСТВО ЩЕ ТРЯБВА ДА ТРЪГНЕ НА ЗАПАД ТА ВНИМАВАЙ КВО СИ ПОЖЕЛАВАШ
  • 74 Швейк

    6 5 Отговор
    Може би идва новият Чингиз хан.
  • 75 Бравос

    16 2 Отговор

    До коментар #71 от "Кую":

    СТРАХОТНА ИДЕЯ ЩЕ СТАНАТ ТРИО ЩЕ СЕ КАЗВА ЗУТ И ЩЕ ГАСТРОЛИРА В ЦИРК БАЙ БАЙ БАЙДЪН В КРИМ ЩЕ ИГРАЯТ БЕЗПЛАТНО В ЗАТВОРНИЧЕСКОТО ОБЩЕЖИТИЕ ПРЕД БИВШИТЕ АЗОВЦИ
  • 76 Онани Умеров

    13 2 Отговор
    С две ръце ще лъскам бастуня, доде не върна Крим.
  • 77 Мишел

    12 3 Отговор
    Обещанието " Ще направя и невъзможното , за да освободя Крим." показва , че е наясно с невъзможността да освободи Крим.
    Ако вярваше, че може да го направи, обещанието щеше да е " Ще направя възможното, за да освободя Крим!"
  • 78 Нищо няма

    3 4 Отговор
    да направиш ако се усетят американците
  • 79 вдовец

    2 2 Отговор
    😂😂😂😂😂........
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ами тогава Костята

    3 6 Отговор

    До коментар #62 от "Именно":

    Направо да ходи при Профанова за руски паспорт.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Дядо Петко

    12 2 Отговор
    "Ще направя и невъзможното, за да освободя Крим" - Значи и тоя не е у ред.
  • 84 Българин

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    обърках,осрайна загуби войната
  • 85 Асо

    9 1 Отговор
    Кримски или Римски татари/н?На няколко места сте написали римски.
  • 86 факуса

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    хи хи тогаз требе да разстреля първо зеления крадец,бая имоти накупи
  • 87 стоян георгиев

    17 4 Отговор
    Като цъфнат на баба ми 60 г налъми ,тогава укрите може и да вземат Крим.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 НМД

    8 1 Отговор
    Вземи се върни там от където си излезнал и вземи клоуна с теб
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ТРОПЧО

    6 1 Отговор
    ПОЛЕКА ДА НЕ СЕ НААКАШ ГЛЕДАИ ДА НАМЕРИШ БЯЛ БАИРАК ДА НЕ ТЕ ОПЯВА ПОПА
  • 93 чичо

    11 2 Отговор
    41-годишният Умеров, който е римски татарин, ма мАРО кви ги дрънкаш, тоя ще възстановява римската империя. Голям смях ще пада.
  • 94 По ,,Златен век,,

    6 1 Отговор
    Този османлия удря едно голямо темане днес,ама утре и главата му ще отреже.
  • 95 АРЕС

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Дежурния КРЕТЕ... хахаххааа
  • 96 шефа

    8 2 Отговор
    Този клоун от снимката скоро ще му викат УмреЛов.
  • 97 Слава кокаине

    9 3 Отговор
    Защо там ръководят само тъпаци! Не можеш да освободиш нещо което не е твое - Крим никога не е бил украински, ама никога!
    Бил е гръцки, бил е турски, ама никога украински - тя, украйна от кога съществува?! Крим си е руски!!!
  • 98 Кримски татарин

    4 0 Отговор
    Ще направя и невъзможното да изчистя украинската земя и от последния хохлюга . Никой не оспорва ! Давай по съкратената процедура че да се приключва с мъките .
  • 99 факти на фатки

    8 1 Отговор
    Крим никога няма да бъде украински и това е тема която вече отдавна се е изчерпала . За да премине Крим към някоя друга държава трябва да няма Русия а ако няма Русия ...... думите на Путин бяха такива " за какво ни свят без Русия " . Мисля ,че е достатъчно красноречиво за какво иде реч .

    Коментиран от #104

  • 100 Който

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ти плаща трябва да спре .
    Смени поне нещо , повтаряш се.
  • 101 Мъск

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Като моята ,, Стар шип,,
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Путя заради Крим, ще заличи ...

    5 2 Отговор
    Първо , Окрайная ,после ЕС ,трето Англия ..Темата е затворена ..Несе вкарвайте във филми .хахляци..!!.Не е здравословно .

    Коментиран от #107

  • 104 Го4о

    2 6 Отговор

    До коментар #99 от "факти на фатки":

    Путин ще разбере "защо му е Русия", когато го представят на съда в Хага! А ти си вярвай още, че Путин е още някаква световна сила. Милошевич и той като теб вярваше , ама вече не вярва!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Иван

    3 0 Отговор
    Тези две гнусни същества имат общ враг-- Башар Асад.
  • 107 Го4о

    1 5 Отговор

    До коментар #103 от "Путя заради Крим, ще заличи ...":

    Много си заблуден бе РусофилчеФ!
  • 108 Иван

    4 0 Отговор
    Татарина по-добър ли ще бъде от овцата Миша Саакашвили?
  • 109 ПИЧА-ГА

    5 0 Отговор
    "Римски татарин"...
    Ашколсун!
  • 110 Путя заради Крим, ще заличи ...

    5 1 Отговор
    Първо , Окрайная ,после ЕС ,трето Англия ..Темата е затворена ..Несе вкарвайте във филми .хахляци..!!.Не е здравословно Докато ОДЕССА и Николаев на влязат в Рф ,Операцията няма да свърши..На Окраина море не им трябва ..
  • 111 33333

    4 1 Отговор
    Даамммм...
    "41-годишният Умеров, който е римски татарин, е роден...."

    В това твърдение има голема грешка! Умеров не е римски татарин; македонски татарин е. А истинското оригинално македонско име му е РустЕ УмероСКИ. Чистокръвна древна макя е!

    Смех.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Хм...

    1 2 Отговор
    Зеленски каза "Ние се нуждаем от нова философия на отношението към украинските военнослужещи. Хората не са за еднократна употреба".

    Досегашната философия каква беше?
  • 114 сюркюф

    2 0 Отговор
    кат та гледам какъв си тюфлек си ден до пладне май.......
  • 115 до др бр

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "ДрБр":

    в дебелт бс е пълно с римски роми от бг сокерес сомангес
  • 116 фбр

    0 0 Отговор
    ЧУТИ МАЛКО ИСТОРИЯ УКРАИНСКИ НЕГРАМОТНИКО И ЩЕ РАЗБЕРЕШ ОТ КОГА КРИМ Е РУСКИ !!!!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: