Last news in Fakti

11 Септември, 2023 13:43 760 1

Спасителните операции след земетресението в Мароко продължават

  • мароко-
  • земетресение-
  • спасителни операции

Общо 2122 души загубиха живота си

Спасителните операции след земетресението в Мароко продължават  - 1
Източник: БГНЕС

Повече от 48 часа след опустошителното земетресение от 6,8 по скалата на Рихтер спасителите в Мароко продължават усилията за издирване на оцелели сред развалините, предава Reuters.

Общо 2122 души загубиха живота си в земетресението, превърнало се в най-смъртоносното за Мароко през последните шест десетилетия. Ранени при бедствието са най-малко 2421 души. Екипи от Испания и Великобритания обединиха усилията си в опит да намерят оцелели след труса, ударил населените места в Атласките планини късно в петък вечерта.

Мнозина оцелели прекараха трета поредна нощ под открито небе, след като домовете им бяха разрушени от най-мощното земетресение в Мароко поне от 1900 година насам.

Щетите, нанесени на културното наследство на Мароко, се оценяват постепенно. Сгради в стария град на Маракеш, обект на световното културно наследство, са сериозно повредени след труса. Съобщава се също, че земетресението е нанесло значителни щети на исторически значимата джамия Тинмел от XII век в отдалечен планински район, разположен по-близо до епицентъра на земетресението.

Оцелелите, които се борят да намерят подслон и провизии, изказаха критики към първоначално бавната реакция на правителството на катастрофата. Властите задействаха армията като част от усилията за справяне с последствията и подсилиха спасителните екипи, осигурявайки им питейна вода, храна, палатки и одеяла.

Държавната телевизия на магребската страна съобщи, че правителството обмисля да приеме предложения за помощ от други страни и ще работи за координирането ѝ, ако е необходимо. Катар вече обяви, че е изпратил екипи за бедстващите райони. Испания съобщи, че е получила официално искане за помощ от Мароко в неделя. Франция, сред страните, предлагащи помощ, изрази готовност да окаже съдействие, но очаква официално искане от властите на Мароко. Крал Мохамед VI благодари на Испания, Катар, Обединеното кралство и Обединените арабски емирства за изпращането на помощ.

Земетресението от петък е най-тежкото в северноафриканската страна от 1960 г. насам, когато силен трус отне живота на най-малко 12 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядото

    0 0 Отговор
    и не разчитайте на други освен на себе си.ес може за 1,5 год-да даде на укрите оръжия за десетки милиарди долара и евро,а на мароко,при това бедствие- огромната сума от 1 милион.чиста подигравка,затова разчитайте на себе си.