Last news in Fakti

12 Септември, 2023 16:33 1 226 10

Преговаря ли се за размяна и на руски опозиционери, гниещи в затворите?

  • русия-
  • кремъл-
  • алексей навални-
  • иля яшин-
  • владимир путин

Иля Яшин, един от лидерите на опозицията в Русия, който се намира в затвора, коментира с пост в социалните мрежи инициатива, за която в последно време много се говори

Преговаря ли се за размяна и на руски опозиционери, гниещи в затворите? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Миналата седмица Иля Яшин, един от лидерите на опозицията в Русия, който се намира в затвора, коментира с пост в социалните мрежи инициатива, за която в последно време много се говори.

Става въпрос за намерение на Украйна да разменя руски политически затворници срещу пленени руски войници. Към Яшин са се обърнали журналисти чрез адвокати с въпрос дали би се съгласил на такава размяна.

Яшин приветства инициативата на Украйна и благодари на хората, които стоят зад нея.

"В разгара на войната и на фона на непрекъснати бомбардировки, това е акт на хуманност, която оценявам много високо", коментира Яшин. Той се надява руската страна да приеме предложението и в скоро време да се състои подобна размяна, но по отношение на себе си споделя, че не приема да бъде сред разменените политически затворници.

"Тази размяна предвижда емиграция, а за мен това е неприемливо", посочва Яшин и обяснява, че подобна сделка му предложил и Кремъл:

"Свобода в замяна на емиграция - неформално и Кремъл предложи такава опция на всички лидери на опозицията още през 2021 година. Тогава аз отхвърлих подобна сделка и държа на взетото си решение. Оставайки в Русия, аз изразявам своя протест срещу реалната забрана гражданите да се занимават с независима политика.

Аз протестирам срещу престъпната и варварска война, която Путин започна срещу Украйна. И едновременно с това отстоявам своето право да живея, работя и да изразявам свободно мнението си в собствената си страна. Аз никъде няма да отида и ще доведа своята борба до край, колкото и време да ми отнеме това.

Русия е моят дом, а аз своя дом няма да изоставя. В крайна сметка, точно в този дом трябва да се направи сериозен ремонт."

Предвид това предложение за размяна на руски пленници Wall Street Journal публикува статия, озаглавена "Путин иска своя убиец обратно". Тя започва с това, че Москва иска да си върне таен агент, излежаващ доживотна присъда в Германия. Американското издание се надява размяната да бъде срещу техния репортер Евън Гершкович, задържан в Русия. Допускат, разбира се, и други хора, държани в арестите и затворите във водещата война страна, да бъдат пуснати на свобода.

Руският убиец е Вадим Красиков. Wall Street Journal подробно разказват за деянието му.

"Карайки велосипед, той преследвал набелязаната си цел до претъпкана детска площадка. Било обяд, а мястото - много популярно през лятото в централен градски парк, пълен със семейства и работници.

Когато преследваният мъж навлязъл в парка "Тиргартен", Красиков се залепил плътно зад него с колелото си. Недалеч от люлките той извадил пистолет от раницата си и прострелял мъжа в гърба,. Жертвата бивш лидер на чеченските бунтовници, се свлякъл на земята. Красиков слязъл от колелото и спокойно стрелял два пъти в главата на мъжа, наблюдаван от деца и родители. Това разказаха свидетели по време на съдебния процес, завършил с осъдителна присъда.

Убийството е извършено през 2019 година. Убитият е Землихан Хангошвили, човек, за когото Москва твърди, че е ръководил нападение в Русия през 2004 година. Германският съд определя убийството като категорично и много брутално послание на Русия към нейните врагове в чужбина: Дори и да потърсите убежище на Запад, ние и там ще ви намерим.

Малко преди произнасянето на присъдата през 2021 г. руският президент Владимир Путин наредил на един от главните си съветници по сигурността Николай Патрушев да проучи възможността за размяна на затворници, така че да освободи Красиков. Това призна бивш европейски чиновник, имаш контакти с високопоставени фигури в руското правителство.

Този факт говори за високата оценка, която Путин дава на Красиков, бивш офицер от Комитета за държавна сигурност (КГБ), който по-късно застава начело на наследилата го - ФСБ Федералната служба за сигурност.

От произнасянето на присъдата срещу Красиков, по информация на западни източници, Москва на няколко пъти подвига въпроса за него при преговори за размяна на затворници. Твърди се, че САЩ много държат Красиков да бъде разменен срещу хора, които Русия държи в плен, като например ветерана от американската морска пехота Пол Уилън и репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович.

31-годишният Гершкович, гражданин на САЩ, беше задържан на 29 март от ФСБ, докато си вършеше репортерската работа. Той е задържан по обвинение в шпионаж, нещо което и Гершкович, и издателят му, и американски служители отричат.

Няколко висши дипломати допуснаха, че е възможна многостранна сделка за размяна на руски затворници в западните страни със западни граждани, задържани в Русия, както и размяна на задържания дисидент Алексей Навални.

Президентът Байдън обяви през юли, че се отнася сериозно към предложения за размяна на затворници за Гершкович, но не даде повече подробности.

Руският заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков обяви през април, че Русия ще обмисли да размени Гершкович, но едва когато има присъда по делото.

От Берлин не са обявили дали обмислят размяната на Красиков. Подобна размяна би срещнала пречки в Германия, защото през 2022 г. близки до правителството адвокати излязоха със становище, че осъден за убийство не може да бъде разменян.

Освен това германският съд посочи в мотивите си за присъдата, че руската държава е поръчала убийството, извършено по обяд в парк, близо до офиса на германския канцлер.

От Wall Street Journal продължават с разказ за случая:

Докато Хангошвили лежал мъртъв близо до детската площадка, където бил смъртоносно прострелян, убиецът му скочил обратно на колелото си и потеглил.

Той спрял до река Шпрее, където сменил дрехите си и махнал перуката, скриваща факта, че е плешив. После хвърлил дегизировката, велосипеда, пистолета и заглушителя в реката. След това обръснал част от брадата си с електрическа самобръсначка.

Двама минувачи го видели и се обадили в полицията. Минути по-късно Красиков бил задържан при опит да се качи на електрически скутер. Полицията извадила изхвърлените предмети от реката. По тях имало пръстови отпечатъци и ДНК, които послужили като доказателство за извършеното престъпление.

Това доказване отнело на германските прокурори повече от две години.

Красиков, към днешната дата на 58 години, обявил, че името му е Вадим Соколов и че е турист, който по никакъв начин не е свързан с руското правителство.

Той наистина представил руски паспорт на името на въпросния Соколов. Обяснил на разследващите го, че бил в Берлин, за да се види с любовницата си, която била омъжена. И руското посолство потвърди пред властите в Берлин, че човекът се нарича Вадим Соколов, а не Вадим Красиков.

Когато делото за убийството започна през октомври 2020 г., Красиков се придържаше към тезата си. С помощта на полицията в Киев и на платформата за разследвания Bellingcat в крайна сметка германските прокурори потвърдиха, че той е ветеран от руските тайни служби. Прокурорите обяви, че Красиков вероятно е работил за секретния отдел "Вимпел" на ФСБ, преименуван на V и специализиран в тайни операции в чужбина.

Красиков обаче отрече и двете обвинения - и че е убил Хангошвили, и че работи за руските служби за сигурност. Въпреки всичко германският съд го призна за виновен за убийството през декември 2021 г., посочвайки, че това е държавен тероризъм. Красиков получи доживотна присъда.

Руското външно министерство обяви, че осъдителната присъда е политически мотивирана и че твърдението, че Москва стои зад убийството, е измислено от западните разузнавания.

"Ние настояваме, че нашият гражданин е невинен", се казва в изявление на външното министерство. От дипломатическата служба настояха, че осъденият е Соколов, а не Красиков.

Porsche и BMW

Красиков е роден в село Кенестобе, в регион в Казахстан, известен с отглеждането на добитък и добива на олово. Той служи в съветската армия по време на войната ѝ в Афганистан. По-късно се присъединява към елитни военни части в Министерството на вътрешните работи на Русия и във ФСБ, вътрешното разузнаване на страната.

Красиков е бил женен два пъти, вторият път - за Катерина Красикова от Харков, град в североизточна Украйна. Той признал на семейството на съпругата си, че работи за руските служби за сигурност, но повече не обяснявал в какво се състои работата му.

На снимки от сватбата на Красиков през юли 2010 г., в руската столица, се виждат служители на ФСБ сред гостите на тържествената церемония на брега на река Москва. След сватбата Красиков и втората му съпруга живеят в луксозен апартамент в столицата на Русия. Съпругата му казва на семейството си, че той печели около 10 000 долара на месец плюс бонуси за командировки, които понякога продължавали седмици наред.

Красиков често носел маркови дрехи и ходел на почивка на Средиземно море. Съпругата на Красиков се оплаквала на роднини, че той толкова често сменя луксозните си автомобили - Porsche и BMW - че тя няма достатъчно време да свикне с тях.

В лични разговори Красиков се хвалел, че се бил срещал с Путин в елитно военно учебно заведение.

В хода на разследването срещу Красиков германската прокуратура се сдоби със запис от видеокамери за наблюдение от 2013 г., на които се вижда как мъж, когото тя идентифицира като Красиков, убива руски бизнесмен. Жертвата е Алберт Назранов, собственик на неголям бизнес в кавказката република Кабардино-Балкария. Начинът, по който е извършено убийството, доказва характерния почерк на Красиков - кара велосипед, доближава мишената и я проследва и в гърба, и в главата.

Малко след убийството руската полиция пусна Вадим Красиков за издирване през Интерпол, но по-късно се отказа. Германските прокурори подозират, че местната полиция е променила решението си, след като е научила за връзките му с руските служби за сигурност.

Роднините на Красиков в Харков дали важна следа на германските прокурори - снимка на татуирания Красиков, направена по време на почивката му на море. На нея се вижда как Красиков има характерни татуировки - череп на пантера, обграден с крила, която е на лявото рамо и е емблемата на специалните части на руското министерство на вътрешните работи. На предмишницата има навита змия.

Към днешна дата се предполага,че съпругата и детето на Красиков са се преместили в контролирания от Русия Крим и сега живеят под наблюдението на ФСБ, според хора, близки до семейството.

Преди да замине за Берлин, Красиков кандидатства за туристическа виза във френското консулство в Санкт Петербург. Той ползвал руски паспорт, издаден месец по-рано на името на Вадим Соколов. Така на 17 август лети от Москва за Париж.

В Париж се записва на организирана туристическа обиколка. Прави си селфи край Айфеловата кула и други забележителности. Лети за Варшава на 20 август и се настанява в хотел Warsaw Novotel. Обикаля забележителностите с рускоговорящ екскурзовод и си прави още селфита, включително едно в двореца и музея Wilanów, който е бароков замък в покрайнините на Варшава.

Персоналът на хотела го описва пред германските следователи като учтив, елегантно облечен мъж с поддържана брада. Красиков помолил рецепционистката да му запише маникюр в близкия салон за красота. По-късно ѝ казал, че е много доволен и дал щедър бакшиш.

На 22 август Красиков заминава за Берлин, оставяйки багажа и мобилния си телефон в хотелската си стая във Варшава, която е резервирал до 25 август - денят, в който е планира да отлети обратно за Москва.

В Берлин той се среща с хора, които му осигуряват нови дрехи, черен планински велосипед и подробности за ежедневието на Хангошвили, разказват германски следователи. Той получава и пистолет Glock 26 9 mm, заедно със заглушител и резервен пълнител. Помощниците му подсигуряват и електрически скутер на брега на река Шпрее, така че той да избяга с него.

За Хангошвили е известно, че е чеченски бунтовник с грузинско гражданство. Избягал е от Грузия в Германия през 2016 година. Там подава молба за убежище. Твърди, че руски агенти многократно правили опити за убийството му. Германия отхвърля молбата му за убежище, но, подобно на други бежанци, той остава в страната.

Още от 2004 г. руските служби го преследват за това, че командва нападение на чеченски бойци, при което е превзета голяма част от град Назран и са убити висши служители по сигурността, включително офицери от ФСБ. Хангошвили беше включен в списък с 19 издирвани терористи, който Москва разпространи в няколко държави, включително и в Германия, през 2012 година.

Русия се оплака, че Западът не е приел сериозно нейните искания за екстрадиция. Така Москва започна да отстранява физически заподозрените за тероризъм в чужбина, практика, която Путин узаконява през 2006 година. До 2019 г. петима от 19-е души в списъка на терористите са или убити, или се самоубиват. Сред тях и Хангошвили.

Около 11:30 часа, на 23 август 2019 г. Красиков наблюдава входа на апартамента, в който живее Хангошвили, на третия етаж на сграда от XIX век с декоративна фасада, облицована с червени тухли. Всеки ден около обяд Хангошвили, практикуващ мюсюлманин, отива до близката джамия и се разхожда из парка.

Красиков търпеливо го изчаква. Той носи перука, така че създава впечатление на дългокос, чернокос мъж. Носи бейзболна шапка, слънчеви очила Ray-Ban, сива качулка, неоново зелени чорапи и ръкавици за колоездене. Зареденият му пистолет със заглушител е скрит в черната му раница.

Хангошвили напуска дома си в 11:50 ч., а Красиков го последва с колелото си. След това Красиков го прострелва малко под лявата лопатка. Първият куршум разкъсва торса на жертвата и излиза през гърдите. Нападението е видяно от десетки посетители на парка, както и от клиентите и персонала на два ресторанта.

По време на процеса Красиков изглежда абсолютно незаинтересован, като на моменти сваля слушалките, които му осигуряват превода на показанията на свидетелстващите срещу него.

Малко след произнасянето на присъдата му, властите го преместват от Берлин в неназован обект с висока степен на сигурност в Бавария. Причината - има опасения, че чеченските затворници в бившия затвор на Красиков ще се опитат да го убият.

В новия си затвор край река Дунав Красиков разполага с редица удобства, предоставяни на затворниците според немското законодателство, включително ежедневни разходки в градината и книги на родния му език. Той чете романи от съветската епоха, прославящи подвизите на таен агент на Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    11 3 Отговор
    Това е пропаганда, която няма нищо общо с реалността. Все още изкривявате информационната картина на света.
  • 2 яли мали

    5 2 Отговор
    Накалните в Сибир....
  • 3 Абе

    9 4 Отговор
    Тоя Лев Яшин никой не го знае в Русия. Единствено са чували за паталогическия мошенник Навални, когото обикновенните руснаци не смятат за политик.
  • 4 Матей преображенски

    6 2 Отговор
    От всичкото празнословно дърдорене и целия нескончаем ферман се разбира,че щатите имат голяма необходимост от такъв изучен провокатор като Навални и се опитват да подлъжат руската страна да го освободи в замяна на някой отвлечен руснак в чужбина с измислено обвинение.Но все пак залагам на това ,че руснаците няма да го изпуснат,този изпедепцан негодник.
  • 5 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    Дългът на Украйна става все по-внушителен... Дори военният конфликт да приключи... Украйна ще трябва да се изплаща на САЩ сто години.
  • 6 Учуден

    2 0 Отговор
    “…Иля Яшин, един от лидерите на опозицията в Русия, който се намира в затвора, коментира с пост в социалните мрежи…”- еий к’ви затвори имало в Русия 🤔
  • 7 Явно

    1 1 Отговор
    Путлер иска да освободят този убиец, за да му изпълнява още мокри поръчки, като плати за свободата си по този начин.
  • 8 Гниещ в затвор опозиционер

    1 0 Отговор
    Искам да бъда заменен за някой излежаваш се в Хилтън хотел.
  • 9 Cамо

    0 0 Отговор
    след пълното им изгниване
  • 10 Разговаря ли се?

    1 0 Отговор
    Не, руските опозиционери са необходими на Запада в Русия, за да "квичат" за правата им
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания