Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Септември, 2023 14:23 2 904 55

Володимир Зеленски: Украйна да се готви за дълга война

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • крим-
  • донбас

Украинската контраофанзива, започнала през юни, се съсредоточи върху осигуряването на клъстери от села в източната и южната част на страната

Володимир Зеленски: Украйна да се готви за дълга война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът Володимир Зеленски и неговите помощници призоваха украинците да запазят фокуса си върху военните усилия 18 месеца след инвазията на Русия, което е индикация, че властите в Киев се готвят за дълга кампания, предава Ройтерс.

Зеленски отдавна призовава за по-голямо съсредоточаване върху военните усилия и обеща да засили мерките срещу корупцията като част от кандидатурата на Украйна да се присъедини към Европейския съюз.

Кампанията доведе до уволнението на министъра на отбраната на Украйна миналата седмица и също задържането на бизнес магната Коломойски, който някога е бил ментор на Зеленски, по обвинения в измама и пране на пари.

Но призивите на Зеленски и неговия екип сега са по-резки, тъй като украинската армия провежда стабилната си, но относително бавно контранастъпление в окупираните от Русия райони.

"Въпреки че днес е 565-ият ден от тази война, всеки трябва да се съсредоточи върху защитата на държавата, както в първите дни", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

"Русия не се надява да победи. Врагът се надява само, че няма да издържим на всичко това. Украйна трябва да стои твърдо. Всичко, което ни укрепва, е приоритет, единственият приоритет. Не може да има отслабване. Ние няма да позволим на никого да отслаби Украйна".

Военновременен бюджет

Ръководителят на партията на Зеленски постави въпроса в парламента, заявявайки, че президентът вече не може да носи отговорност за "калдъръма, стадионите, тенис кортовете и други боклуци".

"От Нова година страната ще трябва да премине към "военновременен бюджет", където няма да има повече разходи за тези неща", каза Дейвид Арахамия в "Телеграм". "Само защити и само оръжия."

Зеленски превърна осигуряването на членство в ЕС и НАТО - и двата сложни процеса - в основни приоритети на външната политика.

Западните му гости му напомнят за необходимостта от изкореняване на ендемичната постсъветска корупция.

Германският външен министър Аналена Бербок, в понеделник в Киев, каза, че Украйна все още има "да извърви път в прилагането на закона срещу олигарсите и борбата с корупцията".

Украинската контраофанзива, започнала през юни, се съсредоточи върху осигуряването на клъстери от села в източната и южната част на страната.

Украинските сили са възвърнали известна територия, но много по-малко от напредъка от миналата година. Русия не показва признаци да се отказва от кампанията си, която според нея се изправя срещу "колективния Запад".

Зеленски отхвърли критиките в западните медии, че кампанията се движи твърде бавно, но даде да се разбере, че смята, че кампанията ще бъде дълга.

В интервю за Economist, публикувано през уикенда, Зеленски каза, че не може да има илюзия, че победата ще дойде "утре или вдругиден".

Войната ще продължи "докато Русия остане на украинска територия" и Украйна отхвърля "замразените конфликти", които отдавна съществуват в други постсъветски проблемни точки, каза той.

Зеленски каза, че тези, които преговарят с лидера на Кремъл Владимир Путин, се "заблуждават". "Грешката не е дипломация", каза той. "Грешката е дипломацията с Путин. Той преговаря само със себе си."


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ти да видиш

    52 8 Отговор
    Накрая много дълго ше го... украинците това нагло пигмейче с брашняно носленце!
  • 3 инхи

    46 7 Отговор
    Пълни простотии, Американците видяха, че Кокаински е просто загубена кауза и се набутаха с няколко милиарда но Кокаински ще си получи заслуженото от Американците, не от Руснаците😂
  • 4 да де

    36 6 Отговор
    Зеления нещо обърна палачинката що така?
  • 5 Запознат

    52 5 Отговор
    За дълга война трябва достатъчно пушечно месо а няма вече

    Коментиран от #8

  • 6 честен ционист

    38 5 Отговор
    Колко да е дълга? Докато някоя сутрин не грейнат 2 слънца над Киев.
  • 7 Иди.От

    39 5 Отговор
    С. Какво бе зеленчУк.Мръвката свърши
  • 8 честен ционист

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Запознат":

    Има, има: ляха, влага и Ганя.
  • 9 Алоизмамникът Зельо

    33 3 Отговор
    Да се чете: "Володимир Зеленски: Европа да се готви за дълго метане през балкона 💸💸💸💸💸💶💶💶💶💶"
  • 10 Бай Ви Дън

    39 4 Отговор
    Е с това изказване сам си изкопа гроба! Всичко живо и нормално мислещо вече няма да му даде и троха! Явно края е близо и не се видя че тотално са изгубили и няма какво повече да се направи и ще призове за "тотална война" с деца и жени! Време е Хормалните Украинци докато все още има живи да го пометат и да сложат край на тази братоубийствена война - ЗАПОЧНАТА от този безумник подкрепян от САЩ! Иначе губят страната си и живота си!

    Коментиран от #20

  • 11 инхи

    19 3 Отговор
    Зелю е покемом
  • 12 Е КОЛКО ДЪЛГА

    29 3 Отговор
    ДО ПОСЛЕДНИЯ ОКРАИНЕЦ , А "БЛАГОДАРЕНИЕ" НА ТЕБ .............ТЕ НАМАЛЯХА РЯЗКО...........
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ХА ХА ХА

    26 4 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО , ЗЕЛЕНИЯ ОТНОВО Е ДРЪПНАЛ ПЕТ ЛИНИИ ! КАКВА ДЪЛГА ВОЙНА БЕ КЛОУН , ТА ТЯ ВЕЧЕ СВЪРШИ ! НЕ РАЗБРА ЛИ , ЧЕ ЗАПАДА ТЕ ПРОДАДЕ НА РУСИТЕ ......АКО НЕ СИ , ЩЕ ГО РАЗБЕРЕШ ! НЕ ИСКАТ ДА ФАЛИРАТ ЗАРАДИ ТАКЪВ КАТО ТЕБЕ !
  • 15 Военен

    10 5 Отговор
    Да бе и покровителите ти вечно ще наливат пари и оръжия за една загубена кауза
  • 16 *скандално*

    23 7 Отговор
    Украинският президент Володимир Зеленски заплаши Европа с бунтове на украинските бежанци там. Той заяви това в интервю за изданието The Economist.

    Зеленски смята, че може да избухнат масови протести и бунтове сред украинските бежанци в Европа ако западните държави спрат военната и финансова помощ за Украйна....
  • 17 И правилно

    3 27 Отговор
    Следва безкрайна бомбардировка по руските позиции..всяко забелязано руско сборище в радиус 200 километра се ликвидира и окопните руснаци като цяло ги чака гладна смърт..в икономически план Украйна има предимство защото са с по-малко население..руските бабички тепърва ще си спомнят как беше в СССР
  • 18 Име

    19 3 Отговор
    Това тук не се публикува.

    Президентът на Украйна Владимир Зеленски и ръководителят на главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на страната Кирил Буданов получиха британско гражданство. Това съобщи бившият депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя канал в Telegram.

    Коментиран от #30

  • 19 Хи хи хи

    16 6 Отговор
    Тоя винаги ли е надрусан ????? Да си отвори очите и да прогледне най после !!!!
    Всички го изоставят от западните му ласкатели и бягат като мишоци , за да се спасят !!! Той щял да води дълга война !!!!! Смях безкрай !!!!!!!!!

    Коментиран от #31, #33

  • 20 Бай Пън

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Ви Дън":

    Украинският президент Владимир Зеленски призна, че контранастъплението на украинската армия няма да има „хепиенд“ за Киев, тъй като въоръжените сили на страната са загубили много военнослужещи на бойното поле.......
  • 21 Другаря Си

    6 21 Отговор
    До напролет със султан Ердоган си поделяме азиатската част на разпадащата се кочина. За нас Цял Сибир и Казахстан, а за турЧолята Средноазиатските республики. От Урал на запад Украйна да си администрира като си иска. От векове чакаме такъв тотален-глупендер да управлява Просията.

    Коментиран от #38

  • 22 БСП за България и Радев

    24 2 Отговор
    Зеления наркозависим е войнолюбец. Генерал Румен Радев в България му каза, как войната може да приключи за 24 часа, но нашмъркания му отказва
  • 23 Пожара

    2 3 Отговор
    Зеленцки до де не падне Владевасток нема ги остае на мира пиенците!
  • 24 Аз пък си помислих че зеления се уплаши

    1 9 Отговор
    От новите хипер ултра междузвездни оръжия които дребосъка таксиджия разработва
  • 25 зеленяка да се готви

    10 1 Отговор
    ЗА ГОЛЯМО ДРАНЬЕ , НА ЖИВО !
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 2 Отговор
    Нещо за "ХЕПИЕНДА" ❗❗❗
    А за вероятни бунтове на сънародниците му хранени от чужди държави, ако последните спрат да му дават оръжие и пари ❗❗❗
  • 27 Демек

    11 1 Отговор
    Англосаксите ги готвят за дълга война и когато им писне ще ги сготвят!Ама като насреща им е един Зелен послушко положението ще е такова!Пък и той е сложил нещичко настрани,щом е купил имотче за 5 милиона на тъща му.
  • 28 Ми ся"

    10 1 Отговор
    Ми ся" на запада не им се отвори парашута да победят РУСИЯ !!!!! И Ко ся" ще търсят и предлагат мирно решение , което РУСИЯ искаше отдавна ....а тия Джендъри отказваха , мислейки че ще победят ???? Ми ся" Ко" прайм" ???????

    Коментиран от #40

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Смях ама последен смях

    1 16 Отговор

    До коментар #19 от "Хи хи хи":

    За десет години афганистанските пещерняци с козите си разпаднаха непобедимия сесесер, този път Украйна може по бързо да разпадне новото сесесере наречено федерация

    Коментиран от #43

  • 32 БАЙ ДРЪН

    8 1 Отговор
    Забраних на синът си Хънтър да дава повече дрога на зеления клоун , че ме прави за смях пред цял свят !!!!!! То не , че не съм ...... ама все пак !!!!!!
  • 33 Моряка

    16 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хи хи хи":

    Да,но агента му Тагаренко не го изоставя.Напротив.Проспал е урока в 11 клас за Народния съд.Жалко.
  • 34 Война няма бе

    1 13 Отговор
    Специална военна операция за превземането на Киев в срок три дни, и няколко стотин хиляди мобилизирани барабар със затворници африканци и прочие ци в руслямския асер
  • 35 Идкаш ...

    9 2 Отговор
    Да кажеш на обикновения украинец и пушечното месо..да се готвят за дълга война..
  • 36 уфааааааааааааа

    10 1 Отговор
    E па колко да е дълга, докато свършат украинците, после територия няма да им трябва и други ще си я делнат, добра переспектива
  • 37 пенчо

    18 1 Отговор
    След 17.09 ще си проличи колко ще е дълга. До края на месеца губите черноморието и до месец след това и цяла Украйна,още 5 дена си лайте и слагайте памперсите след това
  • 38 Я иди

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Другаря Си":

    Се прегледай, че въобще не си вред.
  • 39 Българин

    17 2 Отговор
    Украинците да го сваляте тоя възможно най-бързо , мъже няма да останат в Украйна да угажда на Американците тъпи!!!!
  • 40 Моряка

    12 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ми ся"":

    Ко прайм,ко прайм.Примомняме си бай Тошо.Полагаме цветя на паметника му.И правим единственото мъдро за една обрулена от Посолството държава.Както се снишаваше и ни опазваше бай Тошо.
    Снишаваме се докато свърши агонията на нелегитимната държава.Украйна.Бат Бойко подарява ново кученце на Путин,пак Каракачанка.По нататък зависи от милостта на Путин.Но ако не вържем
    отсега единн луд за вързваве с голяма лъскава гола глава ,горното остава сладък сън.Под нежна постелка от бял прашец.
  • 41 Гост

    6 1 Отговор
    Кво стана с тея три дена дето щяха да са в Москва нацитата?? Май белото идва в много на дзеленото наркоманче
  • 42 Българин

    7 0 Отговор
    Този какво си въобразявя, че всеки божи ден ще изпраща на смърт млади украински момчета , докато той обикаля целия свят и си купува имоти в тузарски курорти.Що за наглост е това ?
  • 43 Народен

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Смях ама последен смях":

    Те тия с магаренцата и на американците разказаха играта ама нещо не го споменаваш. Последните стояха там 20 години и даже зарязаха оръжието там
  • 44 Бандеровците

    10 0 Отговор
    са решили да унищожат украинците напълно! Да им пожелаем успех!
  • 45 Пловдив 1912

    8 0 Отговор
    Зелен ако само ви забавят доларите за един месец и патроните за седмица и сте приключили курса моментал...просто човек трябва да си дава реална представа за нещата ! Жалко за Украйна имаше участа начело да застане човек, който и грам понятие си няма от политика , не учил история, а е карал колело в сериал и то ниско бюджетен ! Сащ , Русия , Китай не могат да бъдат победени по обективни причини...камо ли Украйна да надвие Русия ...
    Много е наперен Зеленски , а Арсенал -Казанлък ги държал живи 6 месеца и доставчици от България на гориво...и ти го вадиш голям пред Русия...сами сте абсолютно нищо , цяло Нато те налива и пак до никъде ...Цяло Нато ей , най богатите ...Ако ви шибнат няколко ракети ТЯО и ........
  • 46 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    Първоначално САЩ бяха категорично против предаването на Украйна на смъртоносни касетъчни боеприпаси със забавено действие. . Сега, след провала на въоръжените сили на Украйна, Америка промени решението си, защото е готова на всичко, за да победи Русия

    Коментиран от #49

  • 47 Коментар

    1 1 Отговор
    Повръща ми се вече от тези варяги.Едно време са били наемници и след толкова години вари ги,печи ги пак са същите.За пари са готови и своите да унищожат.Заради тях и ще ядем хляб,който е обогатен с обеднен уран.Това е геноцид!
  • 48 Сашо

    1 2 Отговор
    ВСУ се закрепиха на освободените територии в Запорожко направление. Те са в района на Вербове-Новопрокоповка.

    Настъплението на украинските сили продължава да освобождава територии по посока на Токмак и Мелитопол в Запорожка област.
  • 49 Бачи Кико от Стара Загора

    0 3 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    Какъв провал, Сънчо ? Маат ги като маче у дирек както се маа. Ама ти нали четеш Русвесна , ще си изненадан най накрая .

    Новите касетъчни боеприпаси са във връзка с новата мобилизация в Мордор. Освен черни чували да отпуснат на Русия като хуманитарна помощ :)

    Коментиран от #50, #51

  • 50 Пловдив

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Бачи Кико от Стара Загора":

    И като ги "маат" дорде стигнаха...май са измаааха яко сами ?! Не виждаш ли че ги ловят където сварят да ги пращат на фронта , ще станат изчезващ вид украинците ако продължат да маат така ! Както казваш накрая Украйна няма да съществува това е 100% ще я разделят...Полша и Унгария ще прилапат територия ще видиш ! Донбас се връща в Русия и буферна зона ...няма друг чалъм Ще се печатат нови карти и атласи
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Да помогнем на Зеленски да залови украински бежанци на военна възраст в Европа означава да направим мъртви герои от живите дезертьори, пише Nové slovo. Авторът на статията се чувства неудобно от тази идея. Но за украинците разчитането на Запада е рисковано. Изглежда, че тези, които избягаха от площада в Русия, постъпиха правилно.
  • 53 007

    0 0 Отговор
    Да се ​​разчита на Запада е рисковано. Между другото винаги е било така. НАТО не иска да вижда Украйна сред членовете си, а Европейският съюз просто се страхува от разрушена и корумпирана Украйна. Това е реалното състояние на нещата. В крайна сметка може да се окаже, че избягалите от Украйна в Русия са постъпили най-правилно!
  • 54 Вирус

    2 0 Отговор
    Надрусаният клоун полека променя риториката хахаха
  • 55 факт

    2 0 Отговор
    Ти се готвиш ама май тебе те готвят
Новини по държави: