Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Септември, 2023 14:07 3 744 46

Искат да разследват Илон Мъск за осуетяването на украинската операция

  • украйна-
  • илон мъск-
  • русия-
  • война-
  • сателит-
  • сащ-
  • дронове

Конгресът трябва да проучи какво се е случило

Искат да разследват Илон Мъск за осуетяването на украинската операция - 1
Снимка: Shutterstock

Конгресът на САЩ трябва да разследва обстоятелствата около спирането на сателитните комуникации Starlink близо до Крим, което е осуетило специалната операция на Украйна за нападение срещу руския флот. Това заяви сенаторът демократ от Масачузетс Елизабет Уорън, пише Bloomberg, предаде агенция "Фокус".

"Конгресът трябва да проучи какво се е случило тук и дали имаме адекватни инструменти, за да сме сигурни, че външната политика се ръководи от правителството, а не от един милиардер“, заяви тя в понеделник в Капитолия, след като собственикът на SpaceX Илон Мъск призна за блокирането.

Още новини от Украйна

Очаква се Мъск да бъде сред ръководителите на технологичната индустрия, които ще присъстват на закрита среща със сенатори в Капитолия в сряда. Уорън, който представлява Комитета по въоръжените сили, заяви, че Министерството на отбраната на САЩ трябва да преразгледа договорните си отношения със SpaceX. Председателят на същата комисия Джак Рийд, демократ от Роуд Айлънд, също изрази загриженост по въпроса и отбеляза, че правителствата традиционно контролират сателитите, а президентите решават какво да правят с тях.

Той посочи, че има много положителни промени, тъй като SpaceX е намалила цената на достъпа до космоса, включително за услуги за национална сигурност, "но това не може да бъде последната дума, когато става дума за национална сигурност“, заяви Рийд за Мъск. На 7 септември американските медии съобщиха, че миналата година Илон Мъск е прекъснал специална операция на украинските специални служби в Крим, когато военноморските дронове е трябвало да атакуват кораби на руския флот. Според CNN Мъск спешно е изключил сателитната връзка Starlink край Крим, от която зависят дроновете. Поради това дроновете просто са били изхвърлени на брега и са се превърнаха в руски трофеи.

Самият Мъск разказа историята малко по-различно. "Имаше спешно искане от правителствените власти за активиране на Starlink по целия път до Севастопол. Очевидното намерение беше да потопи по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX ще бъде явен съучастник в голяма война и ескалация на конфликта“, отбеляза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    66 15 Отговор
    нещо умно от мъск
  • 2 Адам Хилтън

    44 8 Отговор
    Илон Мъск ако му пукаше за Украйна, щеше просто да я купи и да плати на Русия мирния договор. хах

    Коментиран от #32

  • 3 ..............

    37 8 Отговор
    Мъск e изключил „Старлинк“, за да осуети украинска атака по руския флот"
    Собственикът на SpaceX Илон Мъск e наредил на инженерите си да изключат сателитите „Старлинк“ на неговата компания близо до Крим мин.год, за да попречат на атаката на украински дронoве срещу руския военноморски флот, съобщи CNN, цитирайки откъси от новата биография на Мъск.
    Когато украински морски дронове, заредени с експлозиви, са се приближили до руски плавателни съдове, те „са загубили връзка (със сателитите) и са изплували на брега, без да причинят щети“, пише Уолтър Айзъксън в книгата, озаглавена "И. Мъск“.
    Бизнесменът се е страхувал, че Москва ще отговори на „мини-Пърл Харбър“ с разполагане на ядрени оръжия, според книгата.
    Мъск също е имал разговори със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, генерал Марк Мили и руския посланик в САЩ , за да отговори на тревогите от Вашингтон до Москва, се казва в книгата.
    Нито Мъск, нито SpaceX са отговорили на исканията за коментар на CNN.
    „Starlink не е предназначен да участва във войни. Той беше за това хората да могат да гледат Netflix и да се отпуснат, и да се свързват онлайн за училище, и да правят добри мирни неща, а не нападения с дронове“, каза предприемачът на Айзъксън, който също е написал биографии на Стив Джобс и Алберт Айнщайн.
    Мъск също казва на Айзъксън, ЧЕ НЯМА да включи отново сателитната мрежа около Крим, защото Украйна „сега отива твърде далеч и предизвиква стратегическо поражение
  • 4 реру

    15 10 Отговор
    Едни разследват, а други награждават...

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мдааа

    50 9 Отговор
    Вместо да го почерпят, че им спести заличаването от земята те ще го разследват!? Странни тъпоyмници "управляват" обора зад океана?
  • 7 Смех в блатото

    15 38 Отговор
    Тоест, безаналоговата руска армия е била спасена от един американски милиардер.

    Коментиран от #10, #11, #12, #14, #15, #34, #42

  • 8 Гого

    42 2 Отговор
    "Хаосът настъпи“: В САЩ разкриха как Мъск е наказал Зеленски за наглост
    Американският милиардер и основател на SpaceX Илон Мъск изключи комуникационните терминали Starlink, прехвърлени на ВСУ, след като украинският президент Зеленски реагира негативно на плана на бизнесмена за мирно разрешаване на конфликта в страната. За това пише New Yorker.
    През октомври миналата година Мъск туитна, че се съмнява във възможността за украинска победа в случай на пълномащабна война с Русия и призова страните към мир. Той предложи своята визия за разрешаването на конфликта.
    Планът предвиждаше „прегласуване“ в Донбас „под наблюдението на ООН“, запазване на Крим „официална част от Русия, както е бил от 1783 г. (преди грешката на Хрушчов)“, гаранции за водата на Крим доставки и неутрален статут на Украйна. В отговор Зеленски го обвини в симпатии към Москва.
    Според изданието след това Мъск „показал кого подкрепя на бойното поле“. Веднъж украинските сили в южното направление на фронта изведнъж се оказаха без комуникация, се казва в статията.
    „Бяхме много близо до линията на съприкосновение и пресякохме тази граница. След това Starlink спря да работи. Последствията бяха незабавни. Комуникацията беше прекъсната, единиците бяха изолирани ”, каза войник на име Николай пред вестника.
    Според военните украинските командири е трябвало да се движат около бойното поле, за да хванат радиообхвата и да възстановят връзката. В резултат на спирането на Starlink започна хаос във ВСУ.
  • 9 СТАТИЯ

    40 6 Отговор
    "Мъск пусна документи как Twitter е укрил педофилски скандал със сина на Байдън"
  • 10 иваило

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    смех за теб бе джендър недокла//т/ен
  • 11 Гост

    27 6 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    Всъщност, Европа, а може би и светът, е спасена от един американски милиардер, а най-вече - разумен човек, който не си пада по "гра на война".
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Стършел

    5 21 Отговор
    Тоя папагал както са го създали, така могат и да го унищожат.🤣🤣🤣

    Коментиран от #16

  • 14 гого

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    бягай да се къпеш бе джендър и викни приятел да ти търка гърба ма
  • 15 Смех ❗❗❗❗❗

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    със смешната нациукроармия, дето чака на друг. Всички им помагат и те пак губят. СМЕХ,СМЕХ,СМЕХ❗❗❗
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Стършел

    3 9 Отговор

    До коментар #16 от "митко":

    Мнения от неграмотници като теб, изобщо не ме интересуват. Първо се научи да пишеш.🤣🤣🤣

    Коментиран от #18

  • 18 митко

    5 11 Отговор

    До коментар #17 от "Стършел":

    ела на батко грамотния джендър ела да седнеш в скута ми ,после ще ти говоря на ушенце ...ще си с смесени чуства и болка като сядаш некъпан джендър .ела батко ще ти погали нежните раменца !!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Стършел

    5 10 Отговор

    До коментар #18 от "митко":

    От коментата ти е очевадно, че имаш джендърски наклонности, направо си страшна комбинация, неграмотна джендърска руска подметка.🤣🤣🤣

    Коментиран от #22

  • 20 РазСледВат

    18 5 Отговор
    Разследват някой, че частна фирма, не се е включила във воени действия, при положение, че те реално нямат нищо общо с отбраната (поне официално) :) Значи вече си търсят изкупителна роля, защо се проваля войната на "силния запад", щом почнаха интернетаджийте да обвиняват за кривите си ракети.

    Коментиран от #30, #35

  • 21 българин

    3 18 Отговор
    Да, този психопат трябва да бъде сменен с по-разумен и послушен избранник на обществото, чието лице е. И той, като нашенските путинци, си повярва, че е значим и незаменим, голяма грешка.

    Коментиран от #46

  • 22 митко

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Стършел":

    не бе пе//дал падам си по джендъри като теб !!!!!!!

    Коментиран от #25

  • 23 И с това, сащ

    18 5 Отговор
    постоянно доказват, че са участници в тази война!
    Дори ще разследват техен бизнесмен, дали е виновен, че НЕ Е ПОМОГНАЛ на бандерите???
    Еми дали са участници или още не са? Сармите и посейдоните вече ръмжат по тяхното крайбрежие. Гладни са!
  • 24 Макробиолог

    10 1 Отговор
    Мъск може да смята--един сателит струва около милион,един ел магнитен импус--копейки.
  • 25 Стършел

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "митко":

    Айде сега оправдания, скрито джендърче си, не се срамувай, признай си.🤣🤣🤣
  • 26 Шрек

    14 3 Отговор
    Нормално мислещ американец ? Малко ми е трудно да повярвам , но действията му го доказват .

    Коментиран от #27

  • 27 Бивш канадец

    15 4 Отговор

    До коментар #26 от "Шрек":

    Мъск не е баш американец - роден е в Претория, ЮАР. Та те затова има повече акъл от оригиналните кравари.
  • 28 Лош

    7 4 Отговор
    Ако бях на мястото на Мъск досега да съм си изтеглил всички активи от САЩ
  • 29 Ха така

    3 4 Отговор
    ФБР при Мъск
  • 30 Не е така

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "РазСледВат":

    Мъск има договор с Пентагона за доставка на Интернет в Украйна
  • 31 Явно

    4 6 Отговор
    Мъск има договор с Пентагона да доставя Интернет на Украйна и не може да си прави своеволия да го спира когато му скимне. Ще се разбере как руснаците са го вербували и ще полети на Марс, ама друг път.
  • 32 Само че

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    Няма толкова пари
  • 33 Коментар

    7 2 Отговор
    Той изгуби милиарди,а сега ще го съдят?На това му се вика точно:"Направи добро и после изяж л.а.й.н.о".
  • 34 и не само това

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    Руската отбрана се хвали как "безаналоговата" руска електронната защита е осуетила нападение с морски дронове. Ха, Ха , Ха.
  • 35 Мон

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "РазСледВат":

    SpaceX е частна фирма е, но е defence contractor, ако това нещо ти говори, той сключва специални договори.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ганю

    4 1 Отговор
    много правилно постъпи за да не е той причина за вражда с Русия
    и трета световна война.Оръжието дадено е за защита а не за нападение
    от тука нататък отговорноста си е на украйна.Правилно мъдро и демократично решение
    умен човек както не веднъж е доказвал защото мирът е по добър от войната и по доходоносен
  • 38 Историк

    5 2 Отговор
    Ще му пръд..т на у.а!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 НАКРАЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО НАГРАДЯТ ЗА БОРБА

    4 0 Отговор
    С НАЦИЗМА !
  • 41 Да знайш

    3 0 Отговор
    И този осъзна, че помагачите на фашистите са също фашисти!
  • 42 Така е

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    САЩ винаги са помагали на Русия в трудни моменти!
  • 43 Циник

    2 0 Отговор
    На другарката Уорън още ли не и е ясно, че САЩ е република с капиталистическа система и частните компании не участват във външната политика, но за сметка на това са длъжни да си пазят бизнеса. И тя май като нашите политици е доста боса в теорията.
  • 44 САЩ ИЗГОНИХА ЧАРЛИ ЧАПЛИН ОТ САЩ

    3 2 Отговор
    ЩОТО БИЛ КОМУНИСТ .......... МНОГО СА ТЪПИ ГОРКИТЕ !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 абе

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    нисък старт и към украйна там ше ти дадат американска пушка и ще плякаш на воля срещу путинистте...може и други ослуги да им правиш явно си можеш