Last news in Fakti

12 Септември, 2023 14:45 3 477 22

Промоцията приключи! Руските производители спират отстъпките за торове

  • русия-
  • индия-
  • нарендра моди-
  • торове

Агресивните продажби на Русия миналата година подкопаха индийския пазарен дял на други износители на торове, включително Китай, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства

Промоцията приключи! Руските производители спират отстъпките за торове  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските компании са преустановили предлагането на торове като диамониев фосфат (DAP) на Индия на намалени цени поради затягане на световните доставки, след като станаха най-големите доставчици за страната миналата година, казаха трима източници от индустрията, цитирани от Ройтерс.

Ходът през август на руските компании вместо това да предлагат торове на пазарни цени може да увеличи разходите за внос на Индия и тежестта на субсидиите на фона на нарастване на световните цени, тъй като най-големият износител, Китай, се опитва да ограничи продажбите в чужбина.

"Няма отстъпки", каза базиран в Ню Делхи високопоставен служител от индустрията, участващ в преговорите с задгранични доставчици.

"Руските компании предлагат торове на пазарните цени", каза служителят, отказвайки да бъде назован поради чувствителността на въпроса.

Вносът на торове в Индия от Русия нарасна с 246% до рекордните 4,35 милиона метрични тона през 2022/23 година, приключила на 31 март, тъй като доставчиците направиха отстъпки от глобалната пазарна цена за DAP, урея и NPK торове.

Агресивните продажби на Русия миналата година подкопаха индийския пазарен дял на други износители на торове, включително Китай, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства.

"Руските компании предлагаха DAP с отстъпки до 80 долара (на тон). Сега обаче те не предлагат отстъпки дори от 5 долара", каза друг представител на индийската компания.

Текущата цена на руския DAP е приблизително 570 долара за тон на база цена и навло (CFR) за индийските купувачи, което е същата цена, предлагана на други азиатски купувачи, каза представител на руската индустрия.

Глобалните цени на торовете се повишиха през последните два месеца, което затруднява индийските компании да натрупат запаси за предстоящия зимен сезон, когато търсенето на DAP се повиши за реколтата от пшеница, каза служител от базирана в Мумбай компания за торове.

През юли глобалните доставчици предлагаха карбамид на цена от около 300 долара на тон на база CFR, но сега цитират 400 долара на тон, каза той. Цените на DAP бяха около 440 долара за тон през юли, добави той.

"Глобалните цени на торовете се покачват точно преди решаващите щатски избори в Индия. Правителството няма друг избор, освен да увеличи субсидиите, за да защити фермерите", добави служител от базираната в Мумбай компания.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император на Третия Рим

    32 11 Отговор
    Накрая всички ще се наредите на килимчето пред Пожизнения председател с купичка в ръце.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    11 38 Отговор
    Русия е надупена навсякъде

    Коментиран от #10

  • 4 Българин

    12 37 Отговор
    Индия и Китай изкупуват на безценица руските суровини

    Коментиран от #8, #11, #12

  • 5 КуКу

    12 23 Отговор
    Денги нет?😁😁😁
  • 6 Българин

    10 27 Отговор
    многоходовият съсипа страната си
  • 7 Българин

    12 27 Отговор
    голям глад я чака Матушка
  • 8 Българин

    23 10 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Петролът от Русия помете световните пазари – полски адвокат
    Западните пазари бяха залети от вълна от руски петрол, но рафиниран в Индия и Китай. Всичко работи както трябва. За това говори в интервю за портала Interia полският адвокат Томаш Влостовски, който е специалист в областта на санкционното право и контрола на износа.
    Отношенията на Украйна със Запада са подложени на поредно сериозно изпитание, пише Interia. Този път става дума за търговия с руски петрол и продукти, преработени от тази суровина. Киев не е доволен от това как западните санкции срещу руската горивна индустрия работят на практика. В скорошно интервю за списание Politico Олег Устенко, икономически съветник на украинския президент , каза, че за Украйна става проблематично трети страни - особено Китай и Индия - да преработват руски петрол и след това да продават готовото гориво на Запада.
    На свой ред полският адвокат Томаш Влостовски обясни, че „вие (украинците) може да се възмущавате, но в момента всичко е точно както трябва да бъде“.
    „Пълното изключване на европейски компании от търговията с руски нефт и нефтопродукти създаде реална заплаха от дестабилизиране на световния петролен и енергиен пазар. Ако руските горивни продукти изчезнат напълно от световните пазари, цената на петрола ще скочи до небето.
    Продуктите, преработени от петрол, също ще се повиши и западната икономика ще претърпи огромен удар. Такъв суров подход към този въпрос разтревожи Съединените щати,
     Влостовски обяс
  • 9 Българин

    12 27 Отговор
    ватенките излизат на битаци из големите градове да си продават покъщнината -да свържат двата края

    Коментиран от #13

  • 10 Ай стига е!

    18 10 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Верно ли? Тва звездите ли ти го говорят?

    Коментиран от #14

  • 11 Българин

    14 8 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Влостовски обяснява.
    Според прогнозата на юриста, ако руското гориво, преработено в трети страни, бъде премахнато от западните пазари, тогава Киев не трябва да разчита на успех в конфликта с Русия.
    „Една от основните причини са президентските избори в САЩ догодина. Последното нещо, от което администрацията на Джо Байдън се нуждае в този период, е горивна криза на световните пазари.“
     - каза полският експерт.
    Като цяло най-накрая можем да кажем на Русия: „Това е различно, трябва да разберете“.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Леле...

    17 9 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    ...аз от луксозни руски коли последни модели фабрично нови миналото лято на морето не мога да мина! И то все западни машини,нкоито и на картинка не съм виждал. Ти виж как ще си платиш газтани токът тази зима, че ли се види да се топли само на телесна температура!

    Коментиран от #22

  • 14 Бат Сали

    11 7 Отговор

    До коментар #10 от "Ай стига е!":

    Те у маааахала тъй се надупват Той знай по себе си тоз маааан.гааал
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай Вълчан

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Десо, намери ли си големите букви? Да не са под двете леви обувки, ,кукукукумицин.
  • 17 РФ ушла на Х0i

    13 15 Отговор
    За да избегне и накаже долара/еврото, Русия на Путин продаваше суров нефт на Индия срещу ....рупии. Всеки месец по сметките на руските компании продавачи в индийски банки се трупат по еквивалента на 1 млрд долара в рупии. До сега сумата надвишава 39 милиарда . Великите стратези на Москва, начело с Лавров, се видяха в чудо, защото не могат да купят нищо от Индия, което да изнесат, защото нишите са заети вече от китайците, а нужните на Русия западни стоки ги няма в Индия.

    Брилятно, нали?! :))))
  • 18 Мда

    9 5 Отговор
    Всяко чудо за три дни !
  • 19 Отбой

    12 10 Отговор
    Православните братя индиици тамън решиха че ще стават икономическа сила
    и ги свалиха на земята..таквоз е..бизнес с руснаците значи монопол
  • 20 Тити

    8 5 Отговор
    Деньги нет.
  • 21 Окаяни рушки палячовци

    9 2 Отговор
    Бълвочът Брикс здраво работи, да му мисли доларът...
  • 22 демоде

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Леле...":

    Това плашене беше модерно миналата зима. Чувах го по 50 пъти на ден и винаги завършваше с "ще видиш". Сега наративите са сменени, свери си часовника.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания