Last news in Fakti

12 Септември, 2023 16:16 1 745 6

Около 10 000 са изчезналите след опустошителните наводнения в Либия

  • либия-
  • буря-
  • наводнения-
  • загинали-
  • щети

"Телата все още лежат на земята в много части на града. Болниците са пълни с тела. Има и райони, до които все още не сме достигнали"

Около 10 000 са изчезналите след опустошителните наводнения в Либия - 1
Източник: Shutterstock

Около 10 000 души са изчезнали след опустошителните наводнения в Либия, съобщиха днес от либийския клон на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и червения полумесец.

Бурята "Даниел" донесе поройни дъждове в Либия в неделя и това доведе до катастрофални наводнения в източната част на страната.

"Ситуацията е катастрофална", каза Осман Абдулджалел, министър на здравеопазването в правителството на източната част на Либия. "Телата все още лежат на земята в много части на града. Болниците са пълни с тела. Има и райони, до които все още не сме достигнали", добави той.

По-рано властите изчислиха, че само в Дерна може да са загинали до 2000 души. Службата за спешна помощ и извънредни ситуации, която координира усилията за търсене и спасяване, заяви, че в Дерна са загинали около 2300 души, но не уточни на какво се основава тази цифра, съобщи БТА.

"Обстановката се оказа по-тежка и по-страшна, отколкото очаквахме... Необходима е международна намеса", каза още Абдулджалел.

Множество жители на Дерна описват сцени на хаос. През нощта те чули силни експлозии и разбрали, че язовирите извън града са се срутили и от тях идва водна стена, която "заличава всичко по пътя си", каза жител на Дерна.

Бурята засегна и други райони в Източна Либия, включително град Байда, където според съобщенията са загинали около 50 души. Основната болница в града, е била наводнена и се е наложило пациентите да бъдат евакуирани.

Стотици семейства са били принудени да напуснат домовете си и са намерили подслон в училища и в други правителствени сгради в град Бенгази и на други места в Източна Либия.

Световната програма по прехраната (СПП) към ООН е изпратила екип от експерти в Либия, за да оцени ситуацията и да предостави помощ на засегнатите хора. СПП е готова да предостави храна, вода, подслон и медицинска помощ на нуждаещите се.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 3 Отговор
    Либия имаше население от 4 млн преди войната, след това дали и половината са останали. Имате ли си на идея, какво значи 10000 изчезнали на 2-3 млн население. Дойчето май ни взима за балами с подобни "еко" новини.

    Коментиран от #5

  • 2 Гост

    4 6 Отговор
    Къде е племенният старейшина...защо не е попитал Небесният Змей как да се предпазят...
  • 3 ЖИВОТЪТ Е РАДОСТ И ТЪГА☝

    2 2 Отговор
    МЕЧТАТА НА ПОЛКОВНИК М.КАДАФИ
    ДА ДОКАРА ВОДА И ДО
    ПУСТИНЯТА СЕ СБЪДНА....🌊
  • 4 Войни на революцията

    1 0 Отговор
    Toва трябва да са именията на генерал Халиф Хафтар - пръв приятел ан Путин.
  • 5 Имаме балама

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Население Либия - 6.735 million (2021)
  • 6 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    5 0 Отговор
    Боже мили, тази информация истинска ли е ? 10 000 изчезнали от потоп в една пустинна и неголяма по население страна ! Бог да прости загиналите ! И Бог да ни пази от беди и нещастия, от опасности и неприятности !