Last news in Fakti

13 Септември, 2023 05:51 1 756 4

Смъртоносни сблъсъци в Мали, убитите са десетки

  • мали-
  • армия-
  • бунтовници-
  • убити

Армията воюва с бунтовниците от племето туареги

Смъртоносни сблъсъци в Мали, убитите са десетки - 1
Снимка: БГНЕС

Армията на Мали съобщи за смъртоносни сблъсъци с бунтовници от племето туареги вчера в северната част на страната, които за кратко са завзели военния лагер в град Бурем, предаде Ройтерс.

Съюз, наречен Координация на движенията в Азауад (КДА) се сражава с армията от август насам, което отчасти е предизвикано от напускането на мироопазващата мисия на ООН, която в продължение на години помагаше да се осигури крехко спокойствие.

Сблъсъците обаче изглежда се засилват, тъй като и двете страни се стремят да контролират териториите в районите, които наскоро бяха освободени от мисията на ООН.

Бурем се намира само на 90 км северно от стратегическия град Гао.

Генералният щаб на въоръжените сили на Мали заяви, че 10 негови войници са били убити вчера при отблъскване на атака близо до Бурем и съобщи, че 46 вражески бойци са станали жертви по време на операция в района на Бурем.

По-рано говорителят на КДА Мохамед Елмаулуд Рамадан заяви, че е имало жертви в резултат на битката на КДА за превземане на военния лагер в Бурем, но не съобщи броя на жертвите.

"Потвърждавам, че КДА пое контрола над лагера около 10 ч. сутринта. след много ожесточени боеве", каза той.

По-късно той заяви пред Ройтерс, че КДА се е оттеглила и че армията държи град Бурем, като заяви, че бунтовническата група не е имала за цел да остане.

КДА е сформирана от номади туареги в Мали, които отдавна се оплакват, че са пренебрегвани от страна на правителството и търсят автономия на пустинния регион, който те наричат Азауад.

Въстанието на туарегите през 2012 г. беше поето от ислямистки групировки, които продължават да нападат цивилни граждани и армията.

КДА подписа мирно споразумение с правителството и проправителствените милиции през 2015 г. Но напрежението отново се засили след като военните укрепиха властта с два преврата през 2020 г. и 2021 г.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашия

    10 5 Отговор
    Дано не намерят някое полезно изкопаемо там,че веднага ще получат едни демократични бомби !

    Коментиран от #3

  • 2 Резултатите от московската ПРОКАЗА

    2 7 Отговор
    Тая дупка на географската карта - Малии, берат плодовете на "успешния преврат" и изгонването на европейците от страната. Десетилетия ще кървят в безмислена гражданска война, заклещени в крегръдката на рушките мръсници, които ги подведоха да тръгнат "към свободата"!
    Глупостта се плаща...
  • 3 Загрижен

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нашия":

    Те намериха полезни изкопаеми и затова ги "Асвабадиха" от мисията на ООН - сега хората на Вагнер ще ги ползват да финансират войната на вожда си!
  • 4 бай Ставри

    0 0 Отговор
    Каската на негъра на преден план на фотоса е българска.