Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Септември, 2023 09:19 2 268 42

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща да подкрепи свещената борба на руския президент Путин на необичайна среща на върха

  • владимир путин-
  • ким чен-ун-
  • русия-
  • украйна-
  • северна корея

Ким нарече отношенията на страната си с Русия свой основен приоритет и обеща пълна подкрепа за Владимир Путин и неговото правителство в условията на войната в Украйна

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща да подкрепи свещената борба на руския президент Путин на необичайна среща на върха - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нарече отношенията на страната си с Русия свой основен приоритет и обеща пълна подкрепа за президента Владимир Путин и неговото правителство в условията на войната в Украйна. Двамата лидери се срещнаха за първи път от четири години насам на космодрум в Далечния изток на Русия, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Вестникът коментира, че изказванията им са подчертали очевидното послание на тяхната необичайна среща на върха - двамата лидери, считани за отхвърлени от Запада, ще се подкрепят взаимно като отпор на водените от САЩ усилия за изолиране на Путин заради нахлуването му в Украйна и на Ким Чен-ун заради неговия стремеж към ядрени оръжия и балистични ракети.

Още новини от Украйна

Срещата се състоя след продължили месеци наред оценки на американското разузнаване, според които Русия иска да получи повече оръжия от Северна Корея, за да попълни намаляващите си запаси за войната в Украйна, докато Пхенян се стреми да стимулира своята затруднена икономика и да накара Москва да му предостави напреднали технологии за сателитните и ядрените му програми, посочва "Вашингтон пост".

Смята се, че Северна Корея разполага с големи запаси от остарели артилерийски снаряди и ракети, съвместими с бившите съветски и с руските оръжейни системи, използвани в Украйна, както и с производствен капацитет, който би помогнал на Русия да поддържа високия процент на използване на боеприпаси в момент, когато Кремъл се затруднява да увеличи вътрешното си производство, посочва вестникът.

По последни оценки на Запада Русия е използвала до 11 милиона снаряда в Украйна през миналата година, а през тази година ще изстреля още 7 милиона снаряда, казва Джак Уотлинг, старши изследовател в областта на сухопътните бойни действия в Кралски обединен институт за отбранителни изследвания (RUSI), британски мозъчен тръст.

Потенциална оръжейна сделка би нарушила санкциите на ООН, които Русия преди това подкрепи като страна членка на ООН и постоянен член на Съвета за сигурност, коментира "Вашингтон пост".

"Съществуват определени ограничения и Русия ги спазва. Но има неща, които можем да обсъдим и да помислим. Тук също има перспективи", отговори Путин на въпрос на журналист на руската държавна телевизия дали разговорите са тласнали двете страни към по-близко военно сътрудничество.

"Русия е страна, която може да се самоосигурява, но в рамките на действащите правила имаме някои възможности, на които обръщаме внимание и ги обсъждаме", каза руският президент.

Високопоставени руски официални представители заявиха, че не виждат противоречие в това Русия да се придържа към санкциите на ООН и същевременно да навлезе в "нова фаза" на отношенията си със Северна Корея.

"Русия запазва позицията си в ООН и Съвета за сигурност", декларира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Но това не може, не трябва и няма да бъде пречка за по-нататъшното развитие на руско-севернокорейските отношения", добави говорителят на Кремъл.

Руският външен министър Сергей Лавров даде сигнал, че Русия ще продължи да блокира евентуални по-нататъшни резолюции за санкции срещу Пхенян.

"Санкциите срещу Северна Корея бяха приети в съвсем различна геополитическа ситуация", каза Лавров след срещата Путин-Ким. По думите му причината Русия и Китай да блокират допълнителната резолюция за санкции срещу Северна Корея, изготвена от САЩ миналата година, е била, че обещанието на Запада да реши хуманитарните проблеми в страната, когато бяха наложени първоначалните санкции, се е оказало "поредната лъжа".

За Ким Русия би могла да се превърне в икономически спасителен пояс, тъй като Северна Корея се бори с финансови затруднения и продоволствена несигурност след изолирането си заради пандемията във връзка с коронавируса.

Срещата, широко отразена от руските медии, бе проведена в приятелска атмосфера след пристигането на Ким на космодрума "Восточний" в Амурска област, където Путин го разведе из космодрума, преди да проведат двучасови разговори.

Според руските медии след това двамата са споделили богато на протеини меню на трапезата - салата от патица, рачешки кнедли, рибена супа, есетра с гъби и десерт от горски плодове.

Ким направи коментари, които се равняваха на пълно одобрение на руското нахлуване в Украйна и нарушаването на признатите международни граници, отбеляза "Вашингтон пост".

Вестникът припомня, че Северна Корея бе една от само петте държави, които отказаха да осъдят руското нахлуване, като подкрепи незаконното анексиране на украинска територия от страна на Русия.

"Сега Русия се вдига на свещена борба, за да защити държавния си суверенитет и да защити своята сигурност", каза Ким на Путин според видеоклип, разпространен от Кремъл.

"Винаги сме подкрепяли и подкрепяме всички решения на президента Путин и руското правителство. Надявам се, че винаги ще бъдем заедно в борбата срещу империализма", каза Ким.

Това е забележителна позиция за лидера на страна, която също има обща граница с Русия, но може би не това не е изненадващо, като се има предвид неблагоприятната репутация на двете страни в международната общност, посочва "Вашингтон пост". Според вестника париите няма какво да загубят, ако се обединят в лицето на нарастващите глобални санкции.

Путин отбеляза 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни и подчерта необходимостта от икономическо сътрудничество.

"Именно нашата страна първа призна суверенната и независима държава КНДР", припомни той, използвайки съкращението на официалното име на Северна Корея.

Путин посрещна Ким, слизайки от официален черен автомобил на космодрума, и двамата мъже си стиснаха ръцете и размениха поздрави според видеоклип, разпространен в "Телеграм" от Кремъл.

"Добре ли пътувахте", го попита Путин според видеото.

"Благодарим ви, че ни поканихте въпреки натоварения си график", каза в отговор Ким.

Можеше да се види, че влиятелната сестра на севернокорейския лидер и негова най-близка довереница Ким Йо-чен го придружава.

От Кремъл съобщиха, че двамата лидери са разгледали съоръженията на космодрума, включително цеха за сглобяване на ракетите-носители за космическите ракети "Ангара" и "Союз-2".

Генералният директор на държавната космическа корпорация "Роскосмос" Юрий Борисов и Николай Нестечук, генерален директор на Центъра за експлоатация на наземната космическа инфраструктура, описаха руските съоръжения на Ким чрез преводач.

Необичайният избор на мястото може да бъде сигнал за съсредоточаване върху космическите технологии, които са приоритет за Ким, отбелязва "Вашингтон пост".

Миналия месец Северна Корея имаше втори неуспешен опит за изстрелване на военен шпионски сателит и обяви, че ще направи следващ опит през октомври.

Севернокорейската космическа агенция работи по извеждане на сателит в космоса, за да следи "вражеските" военни дейности в реално време, посочва вестникът.

Южнокорейските военни проучиха отломките от първото неуспешно изстрелване през май и съобщиха, че сателитът на Северна Корея не е бил достатъчно усъвършенстван, за да извършва космическо разузнаване.

Путин обяви, че е приел Ким на това място, защото възнамерява да помогне на Северна Корея да изгради сателити, съобщиха руските медии. Това е озадачаваща забележка, като се има предвид позицията на Русия на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, както и забраната на Съвета за сигурност Пхенян да тества ракетни технологии с далечен обсег, включително тези, които се използват в ракетите за изстрелване на сателити, коментира "Вашингтон пост".

"Лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетните технологии, те се опитват да развиват и космоса", обясни Путин, цитиран от агенция РИА “Новости”.

При пристигането си в Русия Ким бе посрещнат с фанфари от военен оркестър и с червен килим, пресичайки границата, което бе първото международно пътуване на уединения лидер след началото на пандемията от коронавирус.

Ким каза, че посещението му "е ясен израз на това как нашата партия и правителство отдават голямо значение на стратегическото значение на отношенията между КНДР и Русия", отбеляза официалната севернокорейска агенция КЦТА.

С пътуването на Ким приятелството и сътрудничеството между двете страни ще преминат на "ново, по-високо ниво", допълни КЦТА.

В същото време Северна Корея изстреля две предполагаеми балистични ракети към морето край източния си бряг, съобщиха южнокорейските военни. Според медиите в Япония ракетите са паднали извън японските териториални води.

Ким се срещна за последен път с Путин във Владивосток през 2019 г., два месеца след провала на преговорите между САЩ и Северна Корея за денуклеаризация в Ханой и в момент, когато Ким се опитваше да се застрахова по време на преговорите за ядрената си програма.

След провалената си среща на върха с тогавашния американски президент Доналд Тръмп севернокорейският лидер разшири с бързи темпове арсенала от ядрени оръжия на Пхенян, дори когато мерките във връзка с пандемията от коронавирус свиха икономиката на страната.

Сега Ким и Путин се стремят да дадат знак, че се обединяват около общи интереси в своето противопоставяне на САЩ, коментира "Вашингтон пост".

Според вестника Вашингтон и преди е обвинявал Северна Корея, че предоставя на Русия оръжия, включително за продажба на артилерийски снаряди на руската частна наемническа компания "Вагнер". И Москва, и Пхенян отричат тези твърдения.

През юли руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Северна Корея при голям интерес от страна на държавните медии и присъства на честванията на 70-годишнината от примирието в Корейската война, отбелязано с военен парад. Той присъства и на концерт, на който севернокорейски изпълнители пеят руски песни в подкрепа на руското нахлуване в Украйна.

Топлото посрещане на Шойгу в Пхенян, където наградени с отличия военни се бяха изправили с червени плакати, на които наричаха руския министър "другарю", написани и на двата езика, подхрани опасенията в западните столици, че Путин и Ким преговарят за разширена оръжейна сделка.

"Продължаваме да бъдем загрижени, че Северна Корея обмисля да предостави какъвто и да е вид боеприпаси или материална помощ на Русия в подкрепа на нейната война срещу Украйна", отбеляза пред журналисти говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

В интервю за предаването "С лице към нацията" на телевизия Си Би Ес вицепрезидентката на САЩ Камала Харис подчерта, че "би било огромна грешка", ако двамата лидери постигнат оръжейна сделка.

"Също така силно вярвам, че както за Русия, така и за Северна Корея това ще ги изолира още повече", добави Харис.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ляв+

    18 17 Отговор
    Днес всички пост-колониални държави симпатизират на Русия и са готови да я подкрепят, но заслугата за това е изцяло на СССР и бившата Световна Социалистическа система. Днес това са искрените приятели на Русия

    Коментиран от #15, #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Християни, мюсюлмани

    14 10 Отговор
    В всякакви други религии, се обединиха срещу сатанистите –паразити от колективния западНАЛ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хаах

    9 7 Отговор
    Клоуни
  • 9 Паляци

    9 8 Отговор
    Единственото свещено, е свещената им глупост
  • 10 влади

    11 9 Отговор
    На времето имало един умник, дето и той свещени борби водил, възстановявал историческата справедливост и осигурявал жизнено пространство за народа си. Резулатата бил, че се застрелял в бункера си.
  • 11 гост

    8 10 Отговор

    До коментар #7 от "Уточнение":

    И какво е то ?? Ориз и евтин текстил ?? Хахахахаххахах !!! Или така нужното "оръжие" ?? Хахахахаха !!! И то и от двете няма и за 3 милиарда , не за 39 !!!

    Коментиран от #21

  • 12 Българин

    9 15 Отговор
    Винаги съм знаел, че москалите са супер жалкари, ама чак толкова да изпаднат, да опрат до Северна Корея не съм предполагал, че ще се случи.
  • 13 КИМ СА СМИЛИ НАД ПУТЛЕР

    2 11 Отговор
    Ша го тъпче с оръжия....белким спре ПЕРЕМОГАТА.....
  • 14 ПУТЛЕР ГУБИ

    3 9 Отговор
    И тая война.......
  • 15 реру

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ляв+":

    "Днес всички пост-колониални държави симпатизират на Русия..."


    Пораждането и т.н. на "Стокхолмски синдром" е описано отдавна в специализираната литература...
  • 16 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Уточнение":

    Аааа , сетих се , ще купят "великите" джипове на Тата , да сменят Уазките на фронта , хахахахахахаххахахахахах !!! Ама и от тях няма и за 3 милиарда , цялото производство за година е под 200 000 !! Мъка ,мъкаааа , хахахаха !!
  • 17 Малиии

    3 9 Отговор
    Свещена, свещена, па колко да е свещена, когато правпскавни избиват православни! Явно Путин е решил като Сталин да затрива православието и да строим пак мавзолеи!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЕВРОНЮЗ

    10 1 Отговор
    АЛО МИСИРКИТЕ..... Нещо не разчитате посланията на господарите си.. От известно време същите използват израза ( ВОЕНЕН КОНФЛИКТ).... Какво ви говори това.??
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пояснение

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Не си в час. Индия не е България. Индия произвежда всичко, включително високотехнологични продукти.
  • 22 007

    3 8 Отговор
    Нормално гн@ сните азиатски диктатори да са на 1 вълна!!! Слава Украина!!!! 🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 23 ЗЕ ЗАЩИТАВА ДЪРЖАВАТА СИ

    6 9 Отговор

    До коментар #18 от "Абе вие":

    ПУТЛЕР защитава ....властта си...

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анализатор

    9 8 Отговор
    Чудя се, дали Путин е смешен или жалък или по-скоро и двете.
    Моля подскажете....

    Коментиран от #27, #34, #36

  • 26 Защитава

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "ЗЕ ЗАЩИТАВА ДЪРЖАВАТА СИ":

    Зе, милионите си, корупцията и бандерите. Айде не с тия.

    Коментиран от #29

  • 27 Неее

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Анализатор":

    ВЕЛИК е точната дума!
  • 28 Демократ

    4 8 Отговор
    Блестящо бъдеще за свещената Руска империя с превръщане на руския народ в северно корейски гладуващи уплашени зомбита под строй с еднаква прическа. Браво на развитието й. Нашенците,които искат това да стане и в България, да заминават спешно за Москва.
  • 29 ТО ПРИ ПУТИН НЕМА КОРУПЦИЯ

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "Защитава":

    И кражби...кал дъщерите му станаха милионерки....
  • 30 Българин

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ляв+":

    Падението на руския мафиотски обор е тотално и вече са на един акъл и изповядват еднакви ценности с най-презряната диктатура в света Северна Корея ! Путю откъсна руснаците от цивилизования свят поне за 100 години напред ... Огромни късметлии сме че не сме се родили в рушия !

    Коментиран от #32, #33, #39

  • 31 То бива

    2 0 Отговор
    Наглост, ама...
    Значи санкции, санкции и освен това и помежду си няма да търгувате...айде Бе, и кой ви бръсне за слива?
  • 32 любител

    3 7 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    до кога ще се пишеш на българин като явно не си такъв да плюеш когото не трябва и да се надупваш на краварите
  • 33 Ако

    3 7 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Се беше родил в Русия, щеше да имаш поне една гънка под скалпа, боте!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 любител

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Абе вие":

    прав си пич и нашите малоумници изпратиха военна техника която можеше да помогне при тоя потоп на морето а не хората с офроуд автомобили да помагат на бедстващите а после общината вместо да благодари на тези доблестни българи се бие в гърдите че са свършили всичко.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 любител

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "ХаХаХа":

    нещо си в грешка единствено надрусания комик обикаля да се моли за парици да има повече за бело.
  • 38 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Молодец !
  • 39 Тони

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Не ни е нужен вашият цивилизован свят, където скотството е легализирано, за нищо! по-добре със северна корея, отколкото с вас!

    Коментиран от #41

  • 40 Болгарин

    1 1 Отговор
    трябва да им дадем ядрени оръжия, нека се забавляват
  • 41 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Тони":

    Еми айде де - ти чий го дириш в оскотяла гейропа - що не палиш джапанките за Северна корея или матушката ти Рус ?!? Ако си късметлия бащицата ти може и на фронта да те прати да мреш геройски за него 🤣🤣🤣
  • 42 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    Ким Чен-ун обеща да подкрепи „свещената борба“ на Русия в Украйна
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания