Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Септември, 2023 20:29 11 728 56

Американски удар по Турция

  • санкции-
  • сащ-
  • фирми-
  • турция-
  • русия-
  • черно море-
  • украйна

Турция се стреми да поддържа добри отношения както с Москва, така и с Киев

Американски удар по Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Администрацията на Байдън ще наложи санкции на пет компании, базирани в Турция, тъй като ги обвинява, че помагат на Русия да заобикаля санкции и подкрепят Москва във войната ѝ срещу Украйна, съобщи служител на Министерството на финансите, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Въпросните компании се занимават с транспорт и търговия. Те са обвинени, че помагат за ремонта на санкционирани кораби, свързани с руското министерство на отбраната, и подпомагат трансфера на „стоки с двойна употреба“. Наказанията, които САЩ смятат да наложат, ще бъдат част от по-голям пакет, насочен срещу Русия, със санкции срещу над 150 субекта.

Още новини от Украйна

Тези действия биват предприети в деликатен момент за отношенията между САЩ и Турция, коментират от Ройтерс, тъй като Вашингтон се надява Анкара да ратифицира членството на Швеция в НАТО на предстоящо заседание на турския парламент в началото на октомври. Съединените щати и техните съюзници наложиха широкообхватни санкции на Русия след нахлуването ѝ в Украйна, но каналите за доставки от Турция през Черно море, както и от други черноморски търговски центрове останаха отворени. Това провокира Вашингтон да отправя многократни предупреждения за износ на химикали, микрочипове и други продукти, които могат да бъдат използвани при военните действия на Москва.

Множество висши американски служители, включително заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо, пътуваха до Турция след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. като част от кампания за оказване на натиск, която цели да попречи на всички турски компании да помагат на Русия да заобикаля американските ограничения. „През последните 18 месеца споделихме опасенията си с турското правителство и частния сектор и ги информирахме за значителните рискове от осъществяването на бизнес с тези, на които наложихме санкции и които са свързани с войната в Русия“, заяви високопоставен служител на Министерството на финансите, който се съгласи да говори за медиите, ако името му остане анонимно.

По думите му налагането на санкции „отразява постоянния ангажимент на САЩ да се насочват към физически и юридически лица, които предоставят материална подкрепа на санкционирани субекти“. Сред белязаните компании са „Маргиана Иншаат Диш Тиджарет“ (Margiana Insaat Dis Ticaret) и „Демирджи Билишим Таджарет Санаи“ (Demirci Bilisim Ticaret Sanayi), тъй като според американското Министерство на финансите Русия разчита на тях за вноса на „така необходимите стоки с двойна употреба, които да позволят на Русия да води своята непровокирана агресивна война в Украйна“.

В доклада на САЩ се посочва, че компанията „Маргиана Иншаат Диш Тиджарет“ е извършила стотици доставки за санкционирани руски субекти, които са част от веригата за доставка на военни дронове, използвани във войната в Украйна, а „Демирджи Билишим Таджарет Санаи“ е изпратила в Русия сензори и измервателни инструменти. Държавният департамент на САЩ ще наложи санкции и на „Денкар Шип Конструкшън“ (Denkar Ship Construction) за предоставяне на ремонтни услуги на плавателни съдове на компания, свързана с руското министерство на отбраната.

Санкции ще бъдат наложени и на базираната в Турция корабостроителна компания „Ай Ди Шип Ейджънси“ (ID Ship Agency) и на собственика ѝ Илкер Догруйол (Ilker Dogruyol), както и на „Си Ти Ел Лимитед“ (CTL Limited), която се смята за посредник, доставящ електронни компоненти с американски и европейски произход на компании в Русия. По-широкият пакет от санкции е насочен към промишлената база на Русия, морския сектор и доставчиците на технологии, както и към съоръженията, произвеждащи и ремонтиращи руски оръжейни системи, заяви служителят.

Турция, която е член на НАТО, се стреми да поддържа добри отношения както с Москва, така и с Киев в условията на война. Тя се противопоставя на санкциите по принцип, но заяви, че те няма да бъдат заобикаляни на собствената ѝ територия и че нито един от доставените продукти не може да бъде използван от руските военни. Отношенията със САЩ бяха обтегнати заради нежеланието на Турция да подкрепи кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Докато членството на Финландия стана факт през април, кандидатурата на Швеция все още не е подкрепена от Турция и Унгария.

Анкара обвинява Швеция, че укрива враждебни на турската държава бойци, главно членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), считана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и Съединените щати. След месеци на възражения по време на срещата на върха на НАТО през юли турският президент Тайип Ердоган се съгласи да предаде кандидатурата на Швеция за членство в НАТО на турския парламент за ратификация. Точният момент на одобрението обаче остава неясен. САЩ многократно заявиха, че Швеция е направила достатъчно, за да покаже, че Турция няма основания за опасения, и че членството на скандинавската държава трябва да бъде одобрено веднага.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    24 92 Отговор
    Няма по пропаднало, продажно и подло от ватника и гладната копейка.

    Коментиран от #12, #38

  • 3 Турция ке падне

    23 63 Отговор
    Северна Америка нанесе удар по Турция.

    Коментиран от #19

  • 4 Русофил

    21 55 Отговор
    Тези турски фирми са с реални собственици руснаци

    Коментиран от #15

  • 5 Асдф

    24 74 Отговор
    Турция се прецака и даде 10 млрд за руски ПЕО комплекси дето дрон за $1000 го прави на цепленки.

    Коментиран от #8, #13

  • 6 Гербппдбдпс

    34 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    са турски шпиони.
  • 7 Еър Доган

    70 17 Отговор
    Швеция ще види НАТО през крив макарон!

    Коментиран от #51

  • 8 честен ционист

    22 41 Отговор

    До коментар #5 от "Асдф":

    Фесовете взеха ПВО от ватата за да го копират и произведат, няма друга логика!

    Коментиран от #35

  • 9 Калпазанин

    60 8 Отговор
    Даааа, скоро и Турция в брикс и ще има gsme ober или на турски siktirlen пбпр
  • 10 Българин

    71 17 Отговор
    Америте ще бъдат наритани от Инджирлик в жест на добра воля

    Коментиран от #31

  • 11 Бай Дън

    18 36 Отговор
    После да няма земетресения пак

    Коментиран от #56

  • 12 Българин

    32 5 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Има. Хохлите
  • 13 Толкова

    10 23 Отговор

    До коментар #5 от "Асдф":

    си прав , наистина е така не за 1000 . австралийските са от картон....бой с кашони по празните тикви крепостни
  • 14 Рошко

    30 4 Отговор
    Колко" демократично" лицемерие. Да се разбираш с всички и да те сабкционират сами само как си го на@@@@@ най големия длъжник
  • 15 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    15 56 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Абсолютно си прав . Същото е и в България . 40 % икономиката на Б-я продължава да е в руски ръце, доскоро купувахме най-скъпия газ в Света от Газпром, 2-пъти по-скъп, отколкото го купуваха в Германия и Турция .

    Започни с Лукойл е- руски, данъци не внася . КТБ беше руска -окрадоха 4 -милиарда .Виваком също, М-тел - също, направихме на Русия Балкански поток за три милиарда лева с наши български пари, платихме им един милиард за неработещи реактори в Белене, Мариците са на руски офшорки, изобщо 40 % от нашия национален доход се краде и отива в Русия .

    Земите на зърнарите-милионери ги изкупиха откраднаха поставени на руската мафия офшорки и парите от арендите, които зърнарите плащат с парите от ЕС пак отиват в Путинландия .

    Коментиран от #27, #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гейополитически анализ

    50 7 Отговор
    Турците са хитри и усещат някъде отиват нещата. За щастие, утре е 15-ти септември
    и военните експерти, които коментират тук, тръгват на даскало.

    Коментиран от #24

  • 18 Пожара

    50 10 Отговор
    Ердогана не е обикновен елементарник! Играч е и маратонец од виш клас!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пръц

    26 9 Отговор
    Проблема е в нас.Аз не знам какво е Америка,американец и къде се намира.Не ме и интересува.Нямам проблем.
  • 21 Зли

    51 6 Отговор
    Половин България ходи да си пазарува в Одрин ..Турция произвежда всичко..Факт..ВНИМАТЕЛНО..
  • 22 ЗЛИЯТ ..

    28 8 Отговор
    България се напъва дастане колония на Сащ ,законна ..Обаче ще я набутат в Уззрайная .Пелмени и Пирожки ..Ахаха..+ борш..
  • 23 Най-после

    17 9 Отговор
    Да признаят, че войната се води на територията на Русия, т.е. в Донбас и Запорожието.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кефя се..

    9 23 Отговор
    Тая анадолска сган,дето ни направи пет века присъствие се пече на две камини,еваллах!

    Коментиран от #28

  • 27 Затова ли

    42 10 Отговор

    До коментар #15 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Сега газът е 4 пъти по-скъп. Щото го купуваме от Киро Американеца?
  • 28 ТаУмВзе

    7 21 Отговор

    До коментар #26 от "Кефя се..":

    Важното е ватата да е на дъното.

    Коментиран от #29

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 12 Отговор

    До коментар #28 от "ТаУмВзе":

    Тя си е там и гние от векове‼️
  • 30 стоян георгиев

    8 33 Отговор
    Когато украйна победи украинци поляци балтиици и скандинавци ще образуват мощен християнски щит за европа и турция ще изчезне от полезрението на нато.ердоган усеща нещата и се чуди как да съботира процеса нашите кирякстевчовци също.

    Коментиран от #44

  • 31 Магелан

    8 18 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Ще дойдат в България.И ще са по близо до кочината на кремълските болшевишки ватенки.
  • 32 Това е безспорен

    2 7 Отговор

    До коментар #15 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Факт.
  • 33 Евреина Путин и грузинеца ердо-соросоиди

    5 26 Отговор
    Добре че са САЩ,иначе досега тюркие да е фалира,по инструкции на САЩ ,арабите дотират търки икономик

    Коментиран от #46

  • 34 Е сега вече....

    18 8 Отговор
    ...краварите ще ядосат Ердоганя...!
  • 35 Не става така...!

    15 5 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    Ок-ще копират механиката,но електрониката и софтуера,няма как да копират...!Макар,че елементарните мозъци,тук сега пак ще се изходят ,,компетентно" по въпроса,че...,,чиповете им били от ..перални..."...!

    Коментиран от #52

  • 36 Наркос

    3 14 Отговор
    Какво се карате за чужди страни те си гледат само техния интерес. Това, че укрите и рашките се се избиват е много добре, обикновенно го ядат по-малките като нас, но този път се разминахме някакси... Дано войната продължи колкото се може по-дълго, поне малко бизнес ще се пренасочи и към бг
  • 37 Ице

    10 4 Отговор
    Това ще е жесток удар с голо дупе на заден ход по топките.
  • 38 Щерев

    17 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Така е но българското племе задмина всички по наглост и подлост.
  • 39 Вай вай вай

    23 4 Отговор
    Ердоган най-много от всичко обича да го притискат, а американците са решили, че могат. Завалиите!
  • 40 Ер Доган

    25 4 Отговор
    Kpaварите май си подритват трудовите книжки, ми се струва?!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 хахахх

    21 5 Отговор
    хамериканците що не се е.;бете у г..азо,и спрете да се мислите за най великата сила на света,скоро ще се по,гребете сами
  • 43 Перо

    24 4 Отговор
    Турските държавници не са мушмороци, като БГ! Ердоган никой не може да го мачка! Членството на Швеция в НАТО ще бъде изтъргувано умело!
  • 44 Иван

    11 2 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Това е демагогия и измислена теория на цру, САЩ и евреите, ще има много да чакаш за християнски щит!!!!??
    Някаква параноя!!!
  • 45 Гюро Михайлов

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Млати млати,имаш да наваксваш 500години .
  • 46 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Евреина Путин и грузинеца ердо-соросоиди":

    Абе ти си един глупак и нас мислиш, че сме глупаци!!!!
  • 47 Поговорка

    5 12 Отговор
    На два стола, че по средата. Това го чака Ердоган.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Феса

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Къде да дойда да ме млатиш ,че много обичам?
  • 50 Ердо само ще си го премести

    10 1 Отговор
    Турция е под неофициални санкции от 1974г.благодарение на които ВПК им търпи неимоверен разцвет. Нещо което и самите американци признават.
  • 51 Хммм

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Еър Доган":

    Тя май няма голям мерак да влиза.

    Коментиран от #53

  • 52 Утре

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Не става така...!":

    Фондер може да им каже , че са от запалки с пиезо .
  • 53 Швед

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Хммм":

    Няма , но заповед.
  • 54 ХА ХА ХА

    2 1 Отговор
    По големи агресори от САЩ има ли ? Кажете една държава където САЩ не са се месили ?
  • 55 Констатираща

    1 1 Отговор
    Явно интригантската и хегемонистична политика на "шефовете" не е приложима за Турция и няма как да успеят да я сплашат и командват. Турция си гледа интересите и не се подкупва лесно, базирайки се на многочислената си армия, от която са зависими в НАТО. За съжаление, преразпределението на силите се променя и настъплението на НАТО се ограничава.
  • 56 Констатираща

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Дън":

    То един път ще стане където трябва, защото "Господ бави, но не забравя."