Last news in Fakti

15 Септември, 2023 05:04 1 377 7

Стотици хиляди хора се нуждаят от спешна помощ след разрушителните наводнения в Либия

  • либия-
  • наводнения-
  • пострадали-
  • загинали

Жертвите могат да достигнат 20 хиляди

Стотици хиляди хора се нуждаят от спешна помощ след разрушителните наводнения в Либия - 1
Снимка: БНТ

Стотици хиляди хора се нуждаят от спешна помощ след разрушителните наводнения в Либия, заяви Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), цитирана от ДПА и БТА.

В апел за спешна помощ службата призова за предоставяне на 71,4 милиона долара спешна помощ, "за да се отговори на най-неотложните нужди на 250 000 души от общо 884 000, за които се очаква да се нуждаят от помощ през следващите три месеца".

Организацията заяви, че близо 900 000 души в пет провинции на раздираната от война страна "живеят в райони, които са пряко засегнати от бурята и внезапните наводнения и са пострадали в различна степен".

Мощната буря "Даниел" връхлетя в неделя Либия, след като по-рано бушува в Гърция, България и Турция.

Стените на два язовира в планините над пристанищния град Дерна се скъсаха и пометоха големи части от него.

Според правителството в Източна Либия загиналите са над 5000. По данни на либийския Червен полумесец обаче броят на жертвите в Дерна - град с около 100 000 жители - е нараснал до 11 300 души. Хуманитарната организация отбеляза, че издирването на оцелели продължава.

Кметът на Дерна заяви в сряда вечерта, че само в града може да са загинали до 20 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    4 0 Отговор
    Кирпичените къщи имат тая слабост, при срещата си с вода да стават на кал. Според мен ако пуснат още един път язовира, ще намерят лесно телата на изчезналите.
  • 2 плюс минус

    2 2 Отговор
    Горките хора....
    Но защо са построили язовири над града?
    Нещо подобно има и в северно западна България.
  • 3 Путин освен ВОЕННО е и ЕкоПРЕСТЪПНИК

    2 11 Отговор
    Путин със своята агресия и нахлуване в Украйна с остарялата и неекологична военна техника и продължителната война с денонощни ракетни обстрели, масови бомбардировки и огромни заводски и нефтени пожари със замърсявания на въздуха и водите е виновен за катастрофалните промени в атмосферата над Европа с изменения на озоновия слой и посоката на естествените природни въздушни течения и вече са факт настъпващите климатични промени като основна причина за потопа не само в Либия, но и с незапомнени катастрофални валежи и наводнения в цяла Европа..!!!

    Коментиран от #7

  • 4 pyzzoфил торкофил

    3 3 Отговор
    да помогнем на нашите братя !
  • 5 АЙДЕ БЕ ОЯДЕНИ СПОНСОРИ , КАКВО ЧАКАТЕ!!

    5 3 Отговор
    Там ртабва да отидат милярдите да помогнат наистина на пострадалите хора , не за хунтата за смърт. Да , ама там нямат интерес спосорите "помощници". Интереса е в УК, да се изтущава Р. а кой го еня за жертвите , че минаха вече половин милион , а за осакатените да не говорим . Ма те "ПОМАГАЛИ".
  • 6 Факти

    2 2 Отговор
    Двата язовира, чиито стени се скъсаха, са строени в средата на 70-те от югославската компания Хидротехника-Хидроенергетика. Това са "великите" строежи на комунистите.
  • 7 Факти

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Путин освен ВОЕННО е и ЕкоПРЕСТЪПНИК":

    Путин има интерес да ускори глобалното затопляне и да стопи полярните шапки. Това ще е катастрофално за света като цяло, но ще е от голяма полза за Русия, която има дефицит на пристанища. Ако северното й крайбрежие се размрази това ще отвори нов търговски път и тотално ще промени световния ред. Сигурен съм, че Америка, Европа и Китай осъзнават ясно това и ще направят всичко възможно да го предотвратят. Изкопаемите горива си отиват.