Last news in Fakti

15 Септември, 2023 14:31 855 4

Хърватия въвежда нови мерки и по-строги наказания за насилие над жени

  • хърватия-
  • насилие-
  • жени-
  • закони-
  • затвор

Въвежда се специално криминално престъпление - утежняващо убийството на жена - фемицид

Хърватия въвежда нови мерки и по-строги наказания за насилие над жени - 1
Източник: Shutterstock

Хърватия въвежда нови мерки и по-строги наказания за насилие над жени, както и фемицид - убийство на жени от омраза срещу женския пол, съобщи информационният сайт "Индекс".

"Наш приоритет е насилието да бъде стриктно наказвано и да бъдат защитени правата на жертвите", каза премиерът Андрей Пленкович при представянето на мерките на среща с представители на институции и граждански асоциации в Загреб.

Предстои среща за промени в още закони, като сред новостите освен престъплението фемицид има и арест за нарушаване на мерките за защита, по-високи наказания за изнасилване и уведомяване на жертвите за освобождаване на извършителя, предаде БТА.

"Решихме да изпратим ясно и недвусмислено послание до всички сегменти на обществото, че е недопустимо да убиеш жена, защото тя е жена. Ето защо въвеждаме специално криминално престъпление - утежняващо убийството на жена - фемицид, което ще се наказва с лишаване от свобода за най-малко десет години до дългосрочно лишаване от свобода", каза Пленкович.

С измененията и допълненията към няколко закона, отпада давността за всички тежки престъпления на сексуално насилие и злоупотреба с деца. Сексуалният тормоз, дори да е краткотраен, вече се смята за престъпление. На полицията се дава право да задържа насилник, заподозрян, че е нарушил наложената мярка за защита на жертвата.

Промените в закона ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на следващата седмица и ще бъдат приети в началото на 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    6 1 Отговор
    Ама тъпаците нямат почивен ден ! Когато някой реши да извърши убийство , все му е тая за законите!
  • 2 Българин

    10 1 Отговор
    "Въвежда се специално криминално престъпление - утежняващо убийството на жена - фемицид." А когато жена убие мъж чрез отрова или по друг начин, ще има ли понятие "андроцид"?
  • 3 а де

    5 1 Отговор
    а за насилие над мъже кога
  • 4 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 1 Отговор
    Същото трябваше да направят нашите депутати. А не да се чудят как да развалят закона срещу домашното насилие. Много е просто, домашно насилие има, когато жертва и насилник живеят в един дом. Може да се мъж и жена, но може да са родители дете, може баба и вници ...
Новини по държави: