Last news in Fakti

19 Септември, 2023 16:44 5 175 42

"Никога не е било толкова зле": кражби във Великобритания

  • инфлация-
  • великобритания-
  • кражба-
  • кражби-
  • магазини-
  • пари-
  • бедност-
  • престъпност-
  • джебчии

Във Великобритания крадците в магазините стават все по-агресивни

"Никога не е било толкова зле": кражби във Великобритания - 1
Снимка: Shutterstock

Крадците в магазините във Великобритания стават все по-агресивни и са от най-различни прослойки. "Сред тях има майки, които крият продуктите в детските колички, има и пенсионери, деца и тийнейджъри на велосипеди", обяснява Бенедикт Селваратнам пред германската общестевно-правна телевзия АРД. Той е собственик на малък супермаркет в южен Лондон. В магазина му има до девет кражби дневно. "Забелязваме огромен ръст в кражбите по поръчка, извършени от организирани банди, които крадат какво ли не - кафе, мед, месо."

"Епидемия на джебчийството"

И много други собственици на малки магазини по кварталите, които продават хранителни стоки и продукти от ежедневието, се оплакват. Големите вериги супермаркети също отбелязват сериозно нарастване на кражбите.

Директорката на голямата британска верига магазини "Джон Люис" Шарън Уайт наскоро нарече случващото се "епидемия" и заяви пред британския вестник "Мирър", че 2023 е "годината на джебчиите". Според официалните статистики във Великобритания, през 2022 година кражбите са се увеличили с около една четвърт. Материалните щети, нанесени на търговците, се изчисляват на близо 1 милиард британски паунда (1,16 милиарда евро), уточнява АРД.

Какво крадат джебчиите?

Британският премиер Риши Сунак нарече ситуациятата "категорично неприемлива". От индустрията смятат, че причина за кражбите са най-вече повишаващите се цени. Докато преди се крадяха най-вече луксозни стоки, сега все по-често става дума за кражби на продукти за ежедневието, обяснява председателят на Федерацията на независимите търговци Мунтазир Дипоти.

Има обаче и още един фактор, обяснява АРД. Все повече млади хора се снимат как крадат и качват видеоклиповете в платформи като ТикТок, а други имитират това поведение. "Никога не е било толкова лошо", казва търговският експерт Скот Диксън пред "Мирър". По думите му крадците стават все по-безочливи и безсрамни. Обидите и нападенията срещу персонала също се увеличават, съобщават от Федерацията на независимите търговци. Десетки собственици на магазини се отказват от бизнеса си, а особено жените, работещи в бранша, се страхуват да остават сами в магазините.

Нужно е по-силно полицейско присъствие

Бенедикт Селваратнам е поставил стъклена преграда на касата на магазина си, за да предпази касиерите. В магазина има и десетки охранителни камери. Това обаче все пак не е достатъчно, разказва АРД. "Нуждаем се от повече полицейски патрули, особено вечерно време", обяснява търговецът. Освен всичко останало, когато веднъж звъннал на полицията, за да съобщи за кражба, полицаите просто не дошли. Затова и много собственици на малки магазини изобщо не звънят на полицията. Лондонските органи на реда пък признават, че нямат капацитета да разследват всички кражби.

Председателят на Федерацията на независимите търговци Дипоти предлага на собствениците на магазини да се плати еднократна компенсация в размер на 1500 паунда за това, че сами покриват разходите по безопасността си. Според него по този начин работещите в бранша ще усетят някаква подкрепа.

Както собствениците на малки магазини, така и големите вериги, се оплакват от липсата на адекватни наказания за нарушителите. В случай че са откраднати стоки в размер на по-малко от 200 паунда, нарушителят само бива глобяван. "Кражбите де факто са декриминализирани", коментира експертът Диксън пред АРД.

Големите вериги като "Сейнсбърис", "Теско" и "Уейтроуз" също се охраняват за своя сметка. Някои дори са наели следователи под прикритие и са оборудвали служителите си с камери, които се носят на тялото.

Големите вериги ще спонсорират полицейски разследвания

Ново предложение предвижда да се финансират и полицейските разследвания. Десет големи компании ще платят около 700 хиляди евро за целта, обяснява АРД. В замяна следователите ще сравняват записите от охранителните камери в магазините със своите бази данни и ще използват наличните софтуери за лицево разпознаване. Полицията се надява, че това ще им помогне да идентифицират по-лесно крадците. Това ще е полезно и за всички собственици на търговски обекти.

Бенедикт Селваратнам обаче не е убеден, че това ще помогне. Той вече се пита дали не е по-добре да се откаже и да продаде бизнеса си. Не е получил обаче оферта, която да покрие инвестицията му. Докато ситуацията не се подобри, явно търговците ще трябва сами да се справят с проблема.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТУРЧИНА АЛИ

    17 11 Отговор
    Реализирам секс фантазии срещу кило бял боб-приемам само добруджански!
  • 2 За протокола

    96 4 Отговор
    Тази мода идва от САЩ, там е лудница в момента с такива кражби, като се почне от малките магазинчета, през супермаркетите до магазините с най-скъпи маркови стоки! От единични крадци до организирани глутници от стотици и повече мародери, нещо което американците наричат "флашмоб" обир!
    Логично Англия, като първи слуга в йерархията на Америка и първа да приеме тази "демократична" придобивка!
    Скоро и в цяла Европа!

    Коментиран от #11, #32

  • 3 хикс

    68 2 Отговор
    Деморатични ценности , какво да се прави . Тук при нас понеже сме назад , все още връшаме портфейл , ако го намерим на улицата .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И какво ме итересува

    67 4 Отговор
    какво става в Англистан? То там винаги се е гепело яко.

    Коментиран от #37

  • 6 Гого

    51 3 Отговор
    Обединеното кралство бяха загрижени за епидемията от интерес на малките деца към оръжия с остриета. В детските градини се задържат деца на възраст 4-5 години, които се нахвърлят на връстниците си с ножици или ножове. За това пише вестник Mirror. Според журналисти за 4 години са регистрирани около хиляда случая на използване на оръжия с ножове в учебни заведения от деца под 11-годишна възраст.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 нормално е

    50 2 Отговор
    Глад мори добитъка !!!
  • 9 Уса

    53 2 Отговор
    Най големите крадци са англиканите и французите

    Коментиран от #14

  • 10 Исторически парк

    50 2 Отговор
    Това не са крадци, а инженери, висшисти, архитекти и хирурзи 😉
  • 11 Българин

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "За протокола":

    И тука го хванахме от манг овците!
  • 12 англия я управлява от генетичен крадец

    43 2 Отговор
    така че нищо чудно накъде са тръгнали !
  • 13 Имайте нашето волско българско търпение!

    48 2 Отговор
    Яко!!! И там мишките са изгладнели и изпостели.
    Ние сме си така от 30 и кусур години англичани и кралски поданници.
    Ние крал си нямаме , но си имаме армия от чиновници и хора /кърлежи/ , които хрантутим.
  • 14 Ром от Лом

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    Тц,ние циганите
  • 15 ТОВА НИЩО НЕ Е

    44 1 Отговор
    ИЗЧАКАЙТЕ ОЩЕ ПОЛОВИН ЕДНА ГОДИНКА И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ЗНАЧИ- ЗЛЕ !!!
  • 16 незнайко

    46 2 Отговор
    Защо не е спомената националноста на крадците ? Приемайте още ВИСОКООБРАЗОВАНИ чужденци от Африка и ще се справите с проблема !!!
  • 17 мдда

    31 2 Отговор
    ТАка е, като сложиха тези безкасови апартчета .... удобно за кражби на имигрантите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Факти

    2 21 Отговор
    Ромите са красиви българки и се омъжват за богаташи и след това дърпат цялата рода от България, но и аз не съм живял в Великобритания, но това за кражбите е лъжа. Ваня, ако Лондон, Германия, Белгия, Австрия, Холандия и сие всички роми гласуват за Ваня, ще се озъбят от герп

    Коментиран от #21

  • 20 Анонимен

    17 6 Отговор
    Добре, че са българите на запад да ви хранят, едно идване им струва 10000 лева български х 10 г, 100.000,а някои са и от 15,20 години там, с не крадени пари ви хранят вас горе и долу. Бъдете добри хора.
  • 21 Бмх

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "Факти":

    Да ядеш на Ваня синята мида!
  • 22 нено

    33 2 Отговор
    Защо толкова зле в кавички ? Това е самата истина, на този хал е цяла Европа, да не говорим за цените на нашата мила Родина , средна класа липсва, на мързеливите и малцинството отпускат помощи и подкупи за избори, за работещите бедни и по-възрастните пенсионери с дълъг трудов стаж, останаха най потърпевши! Цените на всички хранителни стоки скачат нагоре, а ние чакаме украинската отрова да дойде по скоро! Тези малоумни продажници ще ликвидират народа и ще подарят на хамериканците милата ни Родина!

    Коментиран от #33

  • 23 Анонимен

    2 6 Отговор
    2007 герП заедно с тройната ги изпратиха по светас дпсабвгерБКП да не им пречат при големите кражби. В Бг намират неща да не казвам, внесто да ги предадат на регистратурата ги присвояват, без да мислят, че този човек случайно са му изпаднали от незатворената чанта и тая загуба им струва стрес, ходене по очни лекари с диагнози неправилни, вдруг град на 2,3 лекар, бъркаш се в джоба, но де акъл прост, това не са очила на нинова, която и другите биха си закъпили не един, а сто чифта с пари от народа. Седнали да ни казват в подредени държави, че се краде Е, не се краде. Ходиха в Германия, обикаляха големият град и не се краде дойче веле. Чисриш им къщи и от благодарност ви дават нови хладилници, перални и сие заминавайки за Щатите. Нашите роми ги гледат много повече. Де да бяхме и ние като немците.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ще дойде

    20 0 Отговор
    И при тях .
    Гладът е по силен от тока .
  • 26 За протокола

    9 0 Отговор
    И как се развива тенденцията и "модата"...

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 хах

    9 26 Отговор
    Жужето се опита да открадне цяла държава, тия се оплакват за дреболии.

    Коментиран от #42

  • 30 666666

    18 1 Отговор
    То тука отдавна сме така.Нищо ново за нас.
  • 31 Бедност

    21 0 Отговор
    Мизерия , глад , санкциите действат. Мачкат ги ...
  • 32 Гошо

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "За протокола":

    ДВ само са пропуснали да ни осведомят че това стана след напускането на ЕС от "Великобритания " Преди това такива неща нямаше там То и в Унгария и Полша ще почнат да стават такива неща но там причината е забраната на украинското зърно

    Коментиран от #34, #40

  • 33 де го чукаш, де се пука...

    17 0 Отговор

    До коментар #22 от "нено":

    В началото на миналия век обществата на Запада не се оплакваха на никого и не чакаха помощ от институции, а сами масово се организираха срещу "бизнесмените", които крадяха от труда им. До средата на века с борба постигнаха задоволителни успехи за които до скоро им завиждаме, но след толкова десетилетия спокойствие и инерция от постигнатото от предците им, днешните жители загубиха упоритостта която притежаваха предшествениците им и постигнатото лека-полека започна да се губи. Където обществото е вече безучастно в защита на постигнатото миналия век отново "бизнесмените" поеха инициативата и положението на обикновените хора все повече започва да прилича на нашето, дето поради различни други причини никога сами не сме постигнали защита на собствена позиция, а камо ли да я отстояваме. Така света постепенно се връща към закона на джунглата. Пък който се усети навреме ще оцелее, другите дето чакат някой да им подреди живота и друг да им защитава личните интереси просто ще отпаднат от състезанието. Същото важи и за нашата държава. Каквото успеем да постигнем заедно, като общество, това ще е. Ако чакаме други да мислят за нас и да ни "оправят държавата", която не е тяхна а наша, нищо добро не ни чака.
  • 34 факт

    21 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гошо":

    Ситуацията във Великобритания няма нищо общо с излизането от ЕС. Ако не вярваш, виж дереджето на германци, французи, белгийци и т.н. Бедността във Великобритания се дължи на няколко фактора - отказ на правителството от редица социални политики; огромен брой мигранти от бившите и настоящи колонии, които разчитат единствено на държавни помощи за няколкото си деца; накрая войната в Украйна, която напомпа инфлацията и затрудни доставките на хранителни продукти от Европа. Иначе ти препоръчвам да гледаш филма "Аз, Даниел Блейк". Филмът е правен през 2016 - преди Брекзит. Социалните проблеми са изключително остри още тогава, просто сега стават нетърпими.
  • 35 Луд

    14 1 Отговор
    От всякакви прослойки майки с деца ,пенсионери ,млади но всички с един Тен .
  • 36 факуса

    8 0 Отговор
    егати санкциите,право по английските тикви,а де останаха ценностите ви бе демократи
  • 37 Събеседник

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "И какво ме итересува":

    Ами пиратска държава
    Исторически факт
    Накрая и тази империя ще рухне бутната от колониите си които крадят векове
  • 38 ПАДЕНИЕТО НА АНГЛИЯ

    9 0 Отговор
    Е ИСТОРИЧЕСКО - УПРАВЛЯВА Я МНОГО ИНТЕРЕСЕН ЕКЗЕМПЛЯР И ДНЕС АНГЛИЧАНИТЕ СТАНАХА ТУЗЕМЦИ !
  • 39 От страни

    8 0 Отговор
    Едва ли са по агресивни от тия кражби в САЩ. Там са го пуснали на по стопаж черните. Това е само началото - ще видите кво ще става когато го закъсат хептем. И САЩ и Инглизите ще се превърнат в такива как ги дават по Холивудските филми от рода на Безумния Макс - пътя на яростта". Ние сме живяли при таково време и не ни плаши това нещо ама тия не са виждали подобно през живота си та ще се видят натесно.
  • 40 Живея

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гошо":

    в УК от 2001г.
    Тези случаи, в които майки крадят и крият в количките ги имаше масово още тогава. Даже през уикендите крадците идваха да продават стоката в определени пъбове в източен Лондон, било то козметика или дори агнешко...

    Това, което е новото е т.нар флашмоб, предоплагам че е възникнало с помощта на социалните медии.
  • 41 нормалните знаят какво

    6 0 Отговор
    следва от техните политики и действия. Британците и другите западняци натикаха огромни количества хора, главно от техните бивши колонии с различни култури и раси и очакват редът да бъде както преди. НИЩО няма да ви бъде по-добре или поне както преди.
  • 42 зеленото жуже с потника

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "хах":

    е виновен за цялата история. След като подписа Минските споразумения и обеща за Донец, стана слуга на обора, а обора подгони ЕС.
    Зеленият е нарко, наци и просяк! Потникът го е страх да стои в Окрайна и обикаля като пчеличката Мая по широкия свят.
    Няма в историята друг главнокомандащ, който да не се свърта в държавата си, докато войниците поголовно гинат на фронта.

    Анадъмо? АЙДЕ ПОЧЕТИ и помисли малко преди да пишеш простотии, издаващи ти потеклото и нивото.
Новини по държави: