Last news in Fakti

19 Септември, 2023 19:41 2 515 29

Сблъсъци в Ереван, искат оставката на премиера

  • азербайджан-
  • ереван-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • русия

Протестиращи са се събрали и пред руското посолство

Сблъсъци в Ереван, искат оставката на премиера - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Протестиращи се събраха пред сградата на правителството в центъра на Ереван във връзка с военните действия на Азербайджан в Нагорни Карабах.

Демонстрантите са с ​​антиправителствени лозунги и настояват за оставката на премиера Никол Пашинян и спиране на военните операции на Азербайджан. Правителствената сграда е отцепена от полиция. Протестиращи са се събрали и пред руското посолство. Москва изостави Армения и самият Пашинян призна наскоро, че е било грешка да се разчита на Русия.

По-рано днес Азербайджан започна "антитерористични операции" в района на Нагорни Карабах. Те са насочени срещу арменските сили, съобщи Министерството на отбраната в Баку. Според изявлението целта на военните операции е да накарат арменските войски да се изтеглят от района. Турция и Русия са били информирани за операцията. Министерството на отбраната на Азербайджан твърди, че са обстрелвани само военни цели.

Азербайджан е близо до постигането на основните цели на операцията си в Нагорни Карабах, като някои от военните мишени са неутрализирани, съобщи днес съветникът на азербайджанския президент Илхам Алиев - Хикмет Хаджиев, цитиран от ТАСС. Същевременно азербайджански прокурори, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че мирен гражданин е бил убит днес в контролирания от Азербайджан град Шуша в Нагорни Карабах.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Московия

    14 65 Отговор
    Русията иска и там да разпали война.
  • 2 Селянин

    80 12 Отговор
    Арменците се прегърнаха с Бай Дън, сега да му сърбат попарата.

    Коментиран от #4

  • 3 КОТарАК

    11 51 Отговор
    какъв съюзник е Могучая , а?султана пак му заби,,нож.. в гърба на ботоксовото

    Коментиран от #11

  • 4 КОТарАК

    13 46 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    проблема е , че Могучая ги прегърна и не ги пусна докато се провалят...горе долу като при нас с комунизма

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Симо

    68 11 Отговор
    Армения трябва да заеме твърда и ясна позиция към кой лагер ще е присъединена. Не може като дете на разведени родители, да се опитва да съче и от двете майки!!! Ако стоеше ясно на страната на Русия, руснака никога нямаше да ги предаде. Опитвайки да балансира между изтика и запада, обикновено се пада на земята. Американеца само ще създава дрязга и ще се възползва от полжението. Тяхната доктрина е "разделяй и владей". От тях хубаво не може да се очаква. За това Армения трябва ясно да реши!!! От коя страна на барикада ще застане.
  • 7 Зърнар🚜

    10 55 Отговор
    Азерите им окупираха територията, а великият съюзник Расия какво им помогнаха ? Само дето клекнаха пред турчина!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Турчин

    30 4 Отговор
    Следя арменските медии. В Ереван има протести но няма агресия и ескалация засега. Следя и турските. Според турските анализатори целта на "ученията" на американските войници в Армения е всъщност да защитят Пашинян от преврат. Защото Пашинян е прозападно ориентиран и неговото сваляне може да вкара Армения отново в сферата на Русия. В Карабах който уж е част от Азербайджан арменците си организирали "президентски избори" също карабахските милиционери (арменци) положили противопехотни мини. Пак според турски медии Иран е заявила, че ще защити Армения от агресия. Иран се чувства заплашена от Азербайджан защото в Азербайджан живеят 12 милиона азери а в Иран 25.

    Коментиран от #20

  • 10 оня

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Комунизъм не е имало в БГ:)) Кьорпенце:))
  • 11 Турчин

    28 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ердоган е разговарял с Путин преди операцията и Путин е дал "зелена светлина" пак според турските сайтове и телевизии. Целта е да се предизвика недоволство сред населението на Армения и да бъде свален про-западния Пашинян както и всякакво влияние на Армения над Карабах (Арцах) да бъде прекратено. Арцах е азербайджанската територия която е призната дори от Армения но е населена предимно с етнически арменци. С две думи Путин казва "Вземете си Карабах без това той е ваш за мен е важно да сваля американското прокси Пашинян". Американците пък понеже знаят за тези планове започват "учения" с арменската армия. Големите се ритат а малките губят както винаги. Жалко за арменците. Но са много националистически настроени. Национализмът им е див граничещ с фашизъм отпреди 100 години. Турски блогър преживя Ад в Армения защото се осмелил да снима видеа в Ереван. Човекът едва успя да избяга в Иран без да яде бой.
  • 12 Нали

    36 3 Отговор
    Арменците правят общи учения със САЩ? Е, сега да реват на Бай Пън..
  • 13 КОТарАК

    39 8 Отговор
    Премиера им е краварска марионетка, като нашия плъх! Пред нас има нагледен пример какво ще се случи с България, ако позволим на денко и тагаренко да останат на власт!

    Коментиран от #16

  • 14 Националист

    9 28 Отговор
    Прилъстени и изоставени от р00сия,която се тресе от страх за евентуален сблъсък с Турция
  • 15 Наблюдател

    6 23 Отговор
    С Русия за съюзник врагове не ти трябват.
  • 16 Българин

    6 30 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    Какво ще се случи бе мръсна руска подлого?

    Коментиран от #22

  • 17 Интересно

    9 20 Отговор
    Путин ги продаде за петродолари..ще ми се оня Кеворкян да каже нещо по въпроса
  • 18 Володя

    9 24 Отговор
    ПУТИН вече е никой. Има един властелин в Кавказ той е Ердоган
  • 19 Гоце

    3 18 Отговор
    Няма Вагнер няма победи на чужди територии,скоро там руснаците ще са изгои
  • 20 КОТарАК

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "Турчин":

    искаш да кажеш , че ПУ нарочно изоставя Армения , за да свалят ,,западното прокси,, и да дойде проруско такова ли? да заобичат още повече ,,съюзника си , след като са ги предали?

    Коментиран от #23

  • 21 Турчин

    14 0 Отговор
    Виждаме как се пресичат различни интереси. САЩ имат интерес Азербайджан да не е алтернатива на руския природен газ и в техен интерес е Азербайджан да бъде изолирана. За да може Европа да бъде изцяло зависима от САЩ. Защото половината азерски газ всъщност е руски. Русия няма желание да се конфронтира с Турция и Азербайджан точно защото има икономически ползи но не иска да загуби и Армения. Поне Ереван да бъде под нейно влияние. Турция пък иска Азербайджан да бъде силна защото на практика това са едни и същи хора в различни държави. Турския и азерския са по близки дори от българския и македонския. Турция освен това не се страхува от Русия защото Русия е наляла милиарди в Турция. Примерно АЕЦ Аккую е 100% руска. Как руснаците ще си разрушат своите инвестиции? Иран пък се бои от това сближаване и съюз между Турция и Азербайджан защото 25 милиона иранци всъщност са турско говорещи азери. Имат и около 5 милиона Тюркмени в Иран което прави 30 милиона. САЩ си пазят Пашинян защото той им е надежда както Саакашвили в Грузия навремето. Но днес Русия не може да си позволи да се намеси защото е в Цунг Цванг в Украйна. Каквото и да направи полезен ход няма. Това е положението. Изходът е Армения да се откаже от сепаратистките настроения и да си седне на онова място където слънце не огрява и да не вярва нито на Русия нито на САЩ. Но както каза един турски интелектуалец от арменски произход за арменците "Ние нямаме способността да се организираме. Ако се съберем трима арме
  • 22 КОТарАК

    0 8 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    дотам са стигнали , да ми копират ника ,жалкари
  • 23 Турчин

    18 3 Отговор

    До коментар #20 от "КОТарАК":

    Пашинян е много двуличен. Той само преди дни въодушевен от присъствието на американските военни в Армения прие Римската конвенция според която ако Путин посети Армения ще бъде арестуван. Путин не прощава такива неща. Ако не вярваш питай Пригожин.
  • 24 Примати

    4 12 Отговор
    Руския контингент на Лачинския коридор не може да защити арменците , а е длъжен да го направи по документи. Ако войната се разгори Русия не може да спаси Армения. Това е Русия … едно нищо
  • 25 Кой има мотиви ?

    8 2 Отговор
    За разпалване на конфликти до границите на РФ . В Чечня , Грузия , Казахстан , Укр , Армения ?
    Парите , оръжието и НПО говорят .
  • 26 УСА боклук

    9 2 Отговор
    Арменците допуснаха изграждане на най-голямото УСА посолство . Сега ще лапнат Байдановия.
    Пашинян е пътник.... на въже висящ
  • 27 Турчин

    4 2 Отговор
    Има голяма разлика между арменците в Турция и арменците в Армения. Докато арменците в Армения са на вид повечето така близко източни - приличат на арабите, арменците в Турция /сигурно заради смесени бракове с гърци /са с много по европейски външен вид. Ето една песен - видеоклип с турска песен в изпълнение на турски арменец. Арменците в Турция са много културни. Говорят перфектно турски книжовен език и са много модерни. Докато в Армения са диви кавказци.

  • 28 Хасковски каунь

    7 1 Отговор
    Ще има голямо бягане с препятствия от Ереван. Със самолети , като от Кабул.
  • 29 Нормално

    2 8 Отговор
    Руското влияние се свива на всякъде. Вече не може да отстоява интересите си нито в Армения нито в Сърбия нито в Сирия. От парадната армия от орки на Путлер вече никой не страхува . Браво на Путлер скоро ще трябва в западните държави да му издигнат паметници като на унищожителя на федерацията