Last news in Fakti

20 Септември, 2023 15:20 2 033 36

Огънят в Нагорни Карабах е прекратен. Какво следва?

  • азербайджан-
  • ес-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • русия-
  • оон-
  • турция-
  • война

Азербайджан и Армения постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Огънят в Нагорни Карабах е прекратен. Какво следва? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Азербайджан и местните власти в Нагорни Карабах са постигнали споразумение за прекратяване на огъня, като арменците в региона са се съгласили с искането на Баку да прекратят боевете и да предадат оръжието си. Очаква се то да влезе в сила в 13 ч. местно време. Тази информация беше потвърдена от азербайджанското министерство на отбраната.

Твърди се, че арменската страна се е съгласила да преговарят с Азербайджан за интегрирането на региона, населен предимно с арменци, във враждебната съседна държава. Официални мирни преговори ще се водят в четвъртък в Азербайджан.

Какво става в Нагорни Карабах?

Военната операция на Азербайджан в Нагорни Карабах, която започна вчера, е отнела живота на поне 27 души, включително и на двама цивилни. Това обяви Гегам Степанян, представител за правата на човека на т. нар. Нагорно-Карабахска република (Република Арцах), сепаратистки регион, който не е международно признат. Съобщава се, че над 200 души са били ранени, а около 7000 жители са били изведени от 16 населени места заради обстрела, каза още Степанян, цитиран от АРД. Азербайджан казва, че е атакувал само военни цели и обвинява арменските сили, че са обстрелвали Шуша - град в Нагорни Карабах, който се контролира от Азербайджан. При нападението е бил убит един цивилен.

Предисторията на конфликта

Ожесточеният спор за Нагорни Карабах се води от десетилетия. Регионът е населен основно от арменци и е изцяло заобиколен от Азербайджан. Единственият път към Армения, през който непризнатата република се снабдява с продукти при нормални обстоятелства, е т.нар. Лачински коридор. От декември 2022 г. обаче той е блокиран от Азербайджан и Нагорни Карабах до голяма степен е откъснат от света. Първоначално поне Червеният кръст и руските войски, които трябваше да следят за спазването на споразумението за прекратяване на огъня между Армения и Азербайджан, сключено през 2020 г., можеха да внасят помощи. Но след сблъсъка между войници от двете страни на границата през юни азербайджанският лидер Илхам Алиев затегна блокадата. Това на практика изолира жителите на анклава. Не се знае колко точно са хората, които са принудени да живеят в тази ситуация. Армения говори за 120 000 души, а според Азербайджан те са значително по-малко.

Блокади и консултации в Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан всъщност преговарят от месеци за прекратяването на конфликта. Първата война между двете държави избухна още в началото на 1990-те години, малко след разпадането на Съветския съюз. Оттогава по общата граница са избухвали множество сблъсъци. Нагорни Карабах се намира географски изцяло в рамките на Азербайджан. В претенциите си към него Баку се позовава на принципа на териториалната цялост. Той обаче е населен предимно с арменско население. Заради това Ереван настоява за правото на самоопределение на населението. Части от Нагорни Карабах обявиха независимост още през 1991 година. Нито една държава в света обаче, в това число и самата Армения, не ги е признала. По всяка вероятност, за да не обезсмисли мирните преговори с Азербайджан още преди началото им.

Втората война между двете страни избухна през 2020 година. Тя бе временно прекратена със споразумение, сключено с посредничеството на Москва. Това помогна на Азербайджан да възвърне контрола си върху части от оспорваната територия. Руските войски трябваше да съблюдават изпълнението на примирието. Въпреки това напрежението и смъртоносните сблъсъци между двете държави продължиха. Смята се, че от началото на конфликта са загинали около 35 000 души. Стотици хиляди други са били разселени.

Ролята на Русия и Турция

През последните 2 години представители на Баку и Ереван се срещаха няколко пъти в Брюксел, Вашингтон и Москва с посредничеството на ЕС, САЩ и Русия. Целта беше да превърнат крехкото споразумение за прекратяване на огъня в траен мирен договор. Преговорите между Азербайджан и Армения допълнително се усложняваха от интересите на съседните държави и най-вече от тези на Турция и Русия. Правителството в Анкара е подкрепяло Азербайджан повече или по-малко открито в миналото. Една от причините за това са дълбоките етнически и културни прилики между двете тюркоезични страни, които са водени от принципа "една нация, две държави". Самата Турция е и важен купувач на азербайджански природен газ.

От гледна точка на Русия ситуацията е много по-сложна. Москва поддържа връзки и с двете бивши съветски републики. По-близки са отношенията с Армения, която също като Русия е населена с преобладаващо православно население. Москва снабдява и двете страни с руски оръжия, въпреки че единствено Ереван плаща преференциални цени за тях. Русия поддържа и военна база в Гюмри - втория по големина арменски град. Същевременно чрез последното споразумение за прекратяване на огъня, договорено от Москва, Азербайджан си възвърна контрола над големи части от Нагорни Карабах. Руската армия, която трябва да следи за прекратяването на огъня между страните като "мироопазваща сила", е доста сдържана относно сблъсъците край границата.Москва бе принудена и да намали значително военното си присъствие в Кавказ заради войната в Украйна. Последната ескалация на напрежението е и горчив провал за международните усилия за мир.

Автор: Томас Лачан


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    17 23 Отговор
    Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков по време на брифинг с журналисти обясни бездействието на Русия по време на обстрела на Нагорни Карабах с думите, че „де юре става дума за действия на Азербайджан на азербайджанска територия“

    Абе, руски прошляци, ами нали то и това, което ставаше в Украйна си беше на украинска територия, призната от вас с договора за прекратяване на СССР, както и с Будапещенския меморандум, ама нахлухте в Украйна , уж да спасявате руснаци .

    Много ви е двоен нещо стандарта . Или Украйна ви взе страха и дълго време ще ви държи влага, да си налягате парцалите .

    Е ТОВА Е РАЗЛИКАТА В ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА РАШИСТИТЕ И НАС /ЗАПАДА .

    Когато бандитска българо-мразка, руско-комунистическа Сърбия на Свободан Милошевич извършваше същите убийства и същия геноцид в Косово срещу беззащитните албанци там, което Косово тогава беше автономна република в Сърбия, както и Нагорни Карабах имаше такъв статут , СВОБОДНИЯТ СВЯТ НЕ ОСТАНА БЕЗУЧАСТЕН И НЕ СЕ ОПРАВДАВАШЕ, СМАЗА ЗА НУЛА ВРЕМЕ БАНДИТСКА СЪРБИЯ И КОСОВАРИТЕ БЯХА СПАСЕНИ .

    Коментиран от #5

  • 2 Пич

    16 8 Отговор
    Руската дипломация е силна , като руското оръжие !!!

    Коментиран от #8

  • 3 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    20 31 Отговор
    ИМА ЛИ НЯКОЙ , КОЙТО ДА Е БИЛ СЪЮЗНИК НА РУСИЯ И ТЯ ДА НЕ ГО Е ИЗМАМИЛА, НАПАДНАЛА, ОКРАЛА ?

    Армения е в Евразийския икономически съюз, състоящ се от Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан . Също така е и във ОДКС - военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан .

    И въпреки това Русия не й помага . А ,ако Армения беше в НАТО и ЕС никой нямаше да посмее да я нападне .

    Та затова никой на вярва на руските договори, лъжи и измами .Затова тези окрадени и измамени от Русия народи и нации сами искат да членуват в НАТО и ЕС, никой не ги кара насила да правят това, а не както отровните руски лъжи ни обясняват, че това били някакви заговори срещу Русия .

    КОЙ ЩЕ СЕДНЕ ДА СИ ГУБИ ВРЕМЕТО С ТОЗИ ИКОНОМИЧЕСКИ , КУЛТУРЕН И ДУХОВЕН ПИГМЕЙ РУСИЯ ? И СЪС ЗАГОВОРИ И БЕЗ ЗАГОВОРИ - ТЯ САМА СИ ВЪРВИ НАЗАД .

    Нали Русия била освободителка и защитница на православието ? Ами защо не вземе да освободи ПРАВОСЛАВНИТЕ арменците от мохамеданските азери (турците) ?

    Коментиран от #12, #28

  • 4 !!!

    18 9 Отговор
    Така се прави "Специална военна операция". Вчера започна, днес приключи.

    Коментиран от #27

  • 5 Тизе

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Си по праззз , и от моите офци ! И они нечат да пасат украинска люцерна !
  • 6 Сандо

    19 6 Отговор
    Следва това,че арменците трябва сериозно да се заемат с отвоюването на държавата си.Иначе нещата ще протекат по познатия сценарий - ако арменците не знаят кой е той,да погледнат съседна Грузия.Всеизвестно е,че американците са традиционалисти и трудно променят доказалите се технологии за подчиняване на държави.

    Коментиран от #10

  • 7 Йохан Себастиан Бах

    6 1 Отговор
    Дано има мир ☮️ в Нагорни Карабах
  • 8 Швейк

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Браво,Пич!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ггг

    8 13 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    Погледнали са. И Грузия и Корея и Молдова и Чечня и... Впрочем Грузия макар да има окупирани от Русия територии се развива доста добре от както е про-западна и подобно на нас, преживяват невиждан в историята си разцвет.

    Коментиран от #29, #33

  • 11 Русофил

    10 17 Отговор
    Следва изтеглянето на руснаците и разпадането на русията

    Коментиран от #16

  • 12 Пък тебе

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    почнах да те игнорирам. слагам ти " - " и напред. Не ми се четат глупотевините ти. Сори.
  • 13 Какво следва....

    5 12 Отговор
    Путин да се разследва!
    От Хага.
  • 14 Историк

    12 10 Отговор
    Ролята на СССР/Русия в Нагорни Карабах е известна и предопределена от политиката на Руската империя/СССР: за да може да контролира чрез конфликти съседите си, руснаците организират в съседните им (и не само) държави в определение региони присъствието на компактни групи население, което се явява културно, икономически и исторически противопоставено на местното за съответната държава население.

    В Нагорни Карабах СССР подпомогна Армения да извърши геноцид и етническо прочистване (нещо признато с официални резолюции на ООН на по-късен етап) срещу местните азери. Това е и начина, по който "местното население" е станало преобладаващо арменско.

    Причината за подкрепата на СССР за този геноцид е именно това - да се създаде регион в Азербайджан, с компактно население с чужди за азерите култура, икономика и история, който да бъде използван за да разпалва конфликти в зависимост от това кои от съседите си иска да атакува СССР, ако се наложи.

    На по-късен етап, в продължение на политиката на СССР, Русия продължи да подкрепя арменците в Нагорни Карабах, за да продължи да поддържа напрежението в региона в собствена изгода, въпреки че претенцията, че местното население било "арменско" е ИЗЦЯЛО СЪЗДАДЕНА ОТ ГЕНОЦИДА и ЕТНИЧЕСКОТО ПРОЧИСТВАНЕ ИЗВЪРШЕНИ С ПОМОЩТА НА СССР.
  • 15 Историк

    11 13 Отговор
    ПРИЧИНАТА за промяната на ситауцията е двойна:

    1) че Азербайджан стана военно много по-силен (подкрепян и от Турция и поради повишените си финансови възможности базирани на огромните им приходи от петрол), а Русия много по-слаба (въвлечена във войната в Украйна), което автоматично доведе до рязкото повишаване на възможностите на Азерите да завоюват обратно отнетото им от Армения, подпомогната от СССР

    2) След като Русия масивно загуби ЕС като клиент, Азербайджан стана жизненоважен за Русия като път за износ на суровини и за търговия. В тази ситуация НК беше пожертван, за да не се влиза в по-голям конфликт и да се създават пречки пред въпросната търговия.

    Накратко: СССР/Русия подпомогнаха Армения да извърши геноцид и етническо прочистване в НК с цел поддържане на огнище на конфликт, чрез което да дъжи в подчинение съседите си

    Сегашната ситуация показва, че за Русия НК не е бил никога нищо повече от такъв инструмент, и интересите на Армения никога не са били основание за действията на Русия в региона.

    Последното е истинското "прозрение" за арменците за това какво може да се очаква от Русия.

    Коментиран от #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Огънят е прекратен...

    8 0 Отговор
    До в други ден....
  • 18 Раша са в тотална изолация

    6 13 Отговор
    Поредния шут отнесе русийката,
  • 19 Во'вик и 22те републики от РФ загубиха

    8 8 Отговор
    Позорно Войната!
    Какво следва?
    Безплатни старини за Вовик в . Хага
  • 20 В.В.П.

    3 2 Отговор
    Путен звънна на мустакатия мънгау да не дразни повече Нникол..и така ..Ще си живеят така ,в леко напрежение ..Обаче коридорът трябва да се отблокира ..тия хора трябва да ядат ..
  • 21 стратегът

    2 5 Отговор
    путин така ги виждаше нещата и в Украйна, ама на.....
  • 22 Извод

    5 6 Отговор
    Абе руснаците където са се намесили, няма оправия...

    Коментиран от #23

  • 23 мунчо

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Извод":

    така е - Виетнам, Ирак, Сирия, Либия и... т.н.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хъхъ

    5 2 Отговор
    Както казах и преди, Руснаците прецакаха Армения !
    Скоро може да очаквате преговори с ЕС и НАТО ;)

    Коментиран от #35

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Верно ли ...

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Ти да си чувал нещо за Кипър ...Гърция си беше члин на НАТО пък Турция си взе територии в северен Кипър и НАТО нищо не каза.
    Аре у лево
    А Русия действа така, защото Пашинян е западно гУано дошло на власт с цветен преврат , ако си спомняш де...

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ако беше...

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    ...някой сериозен , а не Путин , който се заиграва със западните гУайно...нямаше да шукнете ...две тактически ядрени ракети по Истанбул и ще се по.с.ер.ете. като бели мечета на припек ...едно време се пос. ира.хт.И само като се дигнеше един МИГ 29 от Граф Игнатшево ...ма пусти бизнес ...
  • 33 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ггг":

    На кой свят живееш?
  • 34 Ф16Вайпър

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Верно ли ...":

    Неграмотник Кипър никога не е бил част от Гърция
  • 35 МиСири

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хъхъ":

    Според вашата логика то арменците ни лук яли нит го мирисали.
    Хайде бе.
  • 36 ГанЯ

    0 0 Отговор
    Огънят в Нагорни Карабах е прекратен. Какво следва?

    Следва Израел!