Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Септември, 2023 04:30 837 3

Зеленски и Лула да Силва проведоха първа среща

  • лула да силва-
  • володимир зеленски-
  • бразилия-
  • украйна

Украинският и бразилският президент разговаряха над час по темата за постигане на мир

Зеленски и Лула да Силва проведоха първа среща - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Украйна и на Бразилия Володимир Зеленски и Луиз Инасио Лула да Силва проведоха среща в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Срещата продължи над час и двамата лидери са обсъждали как да се постигне мир в Украйна.

"Ние имахме един добър разговор", написа Лула в социалната мрежа "Екс" и уточни, че разговорът е бил относно начините за изграждане на мира и за "запазване винаги на отворен диалога между нашите страни".

Още новини от Украйна

Външният министър на Бразилия Мауро Виейра каза, че срещата е протекла в дух на сътрудничество и че двамата президенти ще продължат диалога с цел укрепване на двустранните връзки.

Това е първата среща на Лула със Зеленски. Малко преди нея бразилският лидер имаше среща с президента на САЩ Джо Байдън.

Лула и Зеленски трябваше да се видят в кулоарите на срещата на Г-7 в Хирошима, но така и не се срещнаха тогава.

Лула да Силва отстоява идеята за създаване на група страни, които да посредничат за край на войната между Русия и Украйна, а през май заяви, че и Москва, и Киев, трябва да бъдат упреквани за конфликта, което разгневи САЩ и европейските държави, подкрепящи украинската съпротива. Миналия месец Лула заяви, че нито Зеленски, нито Путин са готови за мир.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юлиян

    6 2 Отговор
    Зеленски е наглец
  • 2 Как

    2 4 Отговор
    Не е наричал войната конфликт и не е предлагал Украйна да се предаде като нашия президент шашкънина. Миротворец за нобелова награда.

    Коментиран от #3

  • 3 Така

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Как":

    Никой е искал Украйна да се предава! Дори на Русия не и трябва цялата Украйна, за да я храни.
    Идеята още преди войната бе, фашистите и спосорите им от САЩ, да оставят на мира руското население в Украйна и да забравят за НАТО. Под каквото условия бе измислена неотдавна държавата Покрайнини. И Украйна щеше да си цяла и до сега!
    Сега го научават по трудния начин, с последствията за това! Да бе мирно стояло, не би чудо видяло. Отнася се и за НАТО и за ЕС