Last news in Fakti

21 Септември, 2023 07:57 1 346 9

Религиозни забележителности в Украйна бяха добавени в списъка на ООН със застрашени обекти

  • aleteia-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • църкви-
  • оон-
  • юнеско

Те са изложени на риск от увреждане или унищожаване

Религиозни забележителности в Украйна бяха добавени в списъка на ООН със застрашени обекти - 1
Снимка: Shutterstock

Руската инвазия в Украйна представлява заплаха за няколко исторически културни обекта, включително религиозни сгради, обяви ООН, предаде Aleteia.org.

Два древни религиозни обекта в столицата Киев, както и исторически район в западния град Лвов, който включва няколко църкви, са изложени на риск от увреждане или унищожаване, каза Комитетът за световно наследство към ЮНЕСКО, който проведе среща в Саудитска Арабия.

Украинските религиозни забележителности, включени в списъка, са православният компелкс в Киев „Света София“, Киевско-Печорската лавра, както и историческият център на Лвов.

Освен че има пряка опасност те да бъдат атакувани и унищожени директно, има риск и от ударните вълни при руските бомбардировки да им бъдат нанесени щети. ЮНЕСКО посочва, че въпросните здания са под постоянна заплаха от началото на руската инвазия в Украйна. По-рано ЮНЕСКО добави историческия център на Одеса към списъка на световното наследство в опасност.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само питам

    9 1 Отговор
    И какво от това? Направили някакъв списък, голяма работа. ООН се превърна в напълно безполезна организация. Ако я закрият никой няма да разбере и да почуства някаква разлика. Освен паразитите работещи в нея и лапащи огромни заплати.
  • 2 1122

    11 0 Отговор
    Незнам колко е опасна руската инвазия към тия обекти,но скоро четох,че в Киев е ограбена най голямата църква в Украйна и най ценните и икони са били прибрани в английски музей.За мене това е ГРАБЕЖ. За какво са им на католици икони от православен храм?

    Коментиран от #5, #8

  • 3 артишок

    12 0 Отговор
    Мало-умните укри, когато демонтираха статуята на Екатерина Втора основоположника на Одеса, юнеско, защитаваха украинският борш. Изгониха руските монаси и изпотрошиха Лаврата в Киев, здрав паметник на АС Пушкин не остана... Кафа от двойните ви стандарти, паля-ци нещастни.
  • 4 Соваж бейби

    1 3 Отговор
    Аз си помислих че някъви резервати с уникална растителност ,животни или музей с ед.екземпляр картини от велики художници то църква ?!на кого му пука за църква?Шрек как така не ги е разрушил ако имат злато да го замени за оръжие ,те къщи и инфраструктура нямат ,клошари на много места от войната вие за църкви пишете .Да настаняяат бездомни с разрушени къщи по църквите това са пари на народа и седи парзно само за крадливите попове
  • 5 Соваж бейби

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "1122":

    Дадени са оръжие иконите ,стига рева голямо чудо дори не е картина на велик художник.
  • 6 както преди

    7 0 Отговор
    Да чякаме след няколко дена уж р уснаците ги бомбандирали.Всичко предварително откраднато.
  • 7 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Няма ли някой по -хентеуегентен в това оон на рокфелерите, да се усети, че всички тези "защитени" обекти са създадени от руснаци? Каква ОсРайна, какви 5 лева?
  • 8 Матей

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "1122":

    Англичаните откраднаха и Манасиевата хроника от Света гора
  • 9 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    В опит да събере повече средства за Украйна, която в момента е във война с Русия, президентът Володимир Зеленски помоли сътрудници да подадат поднос с дарения през редовете по време на речта му пред Общото събрание на ООН.
Новини по държави: